Kuusamo

Koillis-Suomessa sijaitseva Kuusamo on elinvoimainen ja jatkuvasti kehittyvä kaupunkikeskus. Se tunnetaan upeasta luonnostaan, erämaista ja kanjoninlaaksoissa kuohuvista koskista. Alueen monet aktiviteetit tempaavat mukaansa ympäri vuoden.

Kuusamo sijaitsee Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa kuuluen Koillismaan seutukuntaan. Ouluun on matkaa 220 km, Rovaniemelle 195 km, Tampereelle n. 680 km ja Helsinkiin n. 810 km. Kaupungin alueella sijaitsee useita luonnonsuojelualueita kuten Sukerijärven luonnonpuisto, Oulangan kansallispuisto sekä osa Hossan kansallispuistosta. Monet tuntevat Kuusamon Rukatunturilla sijaitsevasta talviurheilukeskuksesta. Kuusamon monipuolinen ja rikas luonto houkutteleekin vierailijoita puoleensa vuosi toisensa jälkeen. Erityisen vaikuttava kokemus on vierailla Kuusamossa ruska-aikaan. Hyvällä tuurilla voi nähdä myös revontulia, joita parhaiten näkee elokuun puolivälistä huhtikuun puoliväliin ajoittuvana aikana.

Liikkuminen

Finnair lentää Helsingistä Kuusamoon ympäri vuoden. Lentomatka Helsingistä Kuusamoon kestää noin 1-1,5 h. Kuusamon lentokentältä on matkaa sekä Kuusamon keskustaan että Holiday Club Kuusamon Tropiikkiin noin 6 km, Rukalle noin 30 km. Vuorobussin kyydissä on mahdollista matkata lentoasemalta Kuusamon keskustaan kun taas Holiday Club Kuusamon Tropiikkiin ja Rukalle pääsee lentokenttäbussilla. Bussien liikennöinti ja aikataulut etukäteen kannattaa tarkistaa etukäteen joko Matkahuollon palvelusta tai Pohjolan Matkojen internet-sivuilta. Mikäli haluaa matkustaa taksilla lentokentältä Rukalle kannattaa taksi tilata jo etukäteen.

Junalla pääsee Ouluun, Rovaniemelle ja Kemijärvelle, loppumatkan voi taittaa bussilla, suosittelemme kuitenkin tarkistamaan etukäteen jatkoyhteydet. Oulusta ja Rovaniemeltä on bussilla noin 3 h matka Kuusamoon. Linja-autoasema sijaitsee Oulussa ja Rovaniemellä kävelyetäisyydellä rautatieasemasta. Mahdollisuus on myös laittaa auto junan kyytiin ja hypätä virkeänä rattiin aamulla.

Karhunkierrosbussilla pääsee Kuusamon keskustasta ja Rukan kävelykylästä Karhunkierroksen varteen tai Karhunkierrokselta takaisin Rukalle/Kuusamon keskustaan. Karhunkierrosbussi liikennöi ympäri vuoden. Karhunkierrokselle (Hautajärvelle) pääsee myös Sallasta tulevan/Sallaan menevän lentokenttäbussin kyydissä.

Vaellusreittien aloituspaikoille voi mennä myös kimppataksilla. Kuusamon keskustasta pääsee helposti kimppataksilla reittien aloituspisteelle. Taksin voi ottaa isommalla porukalla ja jakaa kuluja. Omalla autolla kulkeminen on kätevintä Kuusamon alueella, sillä voit itse päättää omat aikataulusi ja takaisin tulemiset kansallispuiston alueelta.

Ostokset

Kuusamon keskustassa palvelee kattava määrä erilaisia päivittäistavara- ja erikoisliikkeitä. Kannattaa poiketa myös tehtaanmyymälöissä; Bjarmian myymälässä tarjolla oman keramiikkatuotannon lisäksi lisäaineettomia villiruokatuotteita kuten villiyrttejä, kuohujuomia ja marjahilloja. Kuusamon kalajalosteelta herkulliset kalasäilykkeet sekä suola- ja graavikalat. Paimenpoika -juustomyymälässä myynnissä Kuusamon Juusto Oy:n valmistamia juustoja ja muita meijerituotteita. Kuusamon Uistin tehtaanmyymälästä kannattaa käydä ostamassa uistimet ja pilkit. Riipisen riistaherkuilta löytää  erilaisia riistatuotteita (karhu, poro, riekko, metso, jänis ym). Pentik outletista kannattaa tehdä löytyöjä Pentikin astioista, sisustustuotteista ja  tekstiileistä.

Tapahtumat

Perimätiedon mukaan ruska saapuu suunnilleen 12.9. klo 14.00, mutta ruskaretkelle voi suunnata milloin vain syyskuun aikana. Ruska-ajan sekä muista Rukan ja Kuusamon tapahtumista löytyy lisätietoa alueen tapahtumakalenterin sivuilta.

Ravintolat

Koko Kuusamon alueella on lähes 60 ravintolaa, näistä Rukan alueella noin 30. Kuusamon keskustasta löytää ruokatarjontaa jokaiseen nälkään. Mikäli pitää riistasta, löytyy ravintola jossa on tarjolla paikallisia riistaherkkuja. Pizzan ja burgerin nälkään on monta vaihtoehtoa ja itämaiseen makuun tottuneille on kiinalainen ravintola. Kasvisruokailijoitakaan ei Kuusamossa ole unohdettu. Rukan alueelta löytyy ravintoloita fine diningista pikaruokaan, ja useat ravintolat ovat avoinna ympäri vuoden. Melkeinpä kaikista Rukan alueen ravintoloista löytyy myös paikallisesta porosta, kalasta ja marjoista valmistettuja herkkuja.

Päiväretket ja aktiviteetit

Kuusamoa ympäröivä luonto tarjoaa monia eri harrastuksia. Alueella on useita vaellusreittejä, joista kuuluisimpiin kuuluvat Karhunkierros sekä Pieni Karhunkierros, jonka voi vaeltaa myös lasten kanssa. Suomen suurimpaan kanjonjärveen Julma Ölkkyyn sekä sieltä löytyviin kalliomaalauksiin pääsee tutustumaan järvellä järjestettävällä veneretkellä. Kuusamon Suurpetokeskuksessa pääsee tutustumaan Suomessa eläviin suurpetoihin kuten karhuihin ja ilveksiin. Kesäisin suosittuihin aktiviteetteihin kuuluvat koskenlasku erittäin vauhdikkaissa koskissa sekä kalastus. Ruka tarjoaa tekemistä vuoden ympäri, talvisin hiihto- ja laskettelumahdollisuuksien lisäksi mm. ice cartingia ja jääkiipeilyä, kesäisin mm. kesäkelkkarataa, golfia ja ratsastusta. Perheen pienimmät pitävät varmasti Holiday Club Kuusamon Tropiikin yhteydessä sijaitsevan Angry Birds Activity Parkin liikunnallisista riemuista sekä huskyajelusta ja eläimiin tutustumisesta Husky- & kotieläinpihalla. Mukavaa kokemus koko perheelle tai ystäväporukalle löytyy Escape Room Kuusamosta, onnistuuko selvittää kadonneen riistanvartijan mysteeri. Tai miksipä ei kokeilisi porojoogaa?

Kuusamosta noin 60 km päässä Posiolla sijaitsee Kulttuurikeskus Pentik-mäki, josta löytyy Pentikin galleria, museo sekä tehtaanmyymälä. Hieman kauempana Kuusamosta, reilun 200 km päässä Luostolla sijaitsee Lampivaaran ametistikaivos, jossa on mahdollisuus etsiä oma ametisti kaivokselta mukaan. Alueelta löytyy myös Pyhä-Luoston kansallispuisto sekä Pyhätunturin ja Luoston laskettelukeskukset.

Rukalla ja Kuusamossa on myös laaja hyvinvointipalvelujen tarjonta. Mahdollista on varata mm. erilaisia hierontoja, jooga- ja rentoutusharjoituksia ja kauneushoitoja. Mahdollisuuksien mukaan hoidoissa käytetään paikallisia, puhtaita raaka-aineita.

Miksi matkustaa Kuusamoon?
Rukan monipuolinen tarjonta ympäri vuoden
Koe hurja koskenlasku tai rauhallisempi kanoottiretki perheen kanssa
Karhunkierroksen kaksi eri vaihtoehtoa

Matkat

Kuusamon lomamatka lentäen Helsingistä

Helsinki-Kuusamo
Kuusamo (valitsemasi määrä päiviä)
Kuusamo-Helsinki
Koe Kuusamon ainutlaatuinen luonto! Matka sisältää lennot Helsingistä sekä valitsemasi määrän öitä Kuusamossa hotelliaamiaisin.


Rukan lomamatka lentäen Helsingistä

Helsinki-Kuusamo
Ruka (valitsemasi määrä päiviä)
Kuusamo-Helsinki
Lähde tutustumaan Rukan monipuoliseen ohjelmatarjontaan sekä ympäröivään luontoon. Matka sisältää lennot Helsingistä sekä valitsemasi määrän hotelliöitä Rukalla aamiaisin.


Kuusamon lomamatka

Ajo Kuusamoon omalla autolla tai junalla / bussilla
Kuusamo (valitsemasi määrä päiviä)
Kotimatka omalla autolla tai junalla / bussilla
Lähde omatoimimatkalle Kuusamon upean luonnon keskelle! Matka sisältää valitsemasi määrän öitä Kuusamossa hotelliaamiaisin.


Rukan lomamatka

Meno Rukalle omalla autolla tai junalla / bussilla
Ruka (valitsemasi määrä päiviä)
Kotimatka omalla autolla tai junalla / bussilla
Ruka tarjoaa tekemistä ja kokemista vuoden jokaisena päivänä. Varaa meiltä omatoimimatkallesi hotellimajoitus Rukalta.


IMT:n matkailuammattilaisten vinkit Kuusamon matkaasi

Tietoa kohteesta

Tietoa
Aikaero
Väkiluku
Kieli
Suomi
Valuutta
Päivälämpötilat
maaliskuu
-9 °C
toukokuu
5 °C
syyskuu
7 °C
joulukuu
-10 °C