Näe ja koe matkalla

Karhunkierros

Suomen tunnetuin vaellusreitti kulkee läpi Oulangan kansallispuiston. Legendaarinen vaellusreitti on Suomen suosituin upeiden näköalojensa vuoksi. Lyhyiden reittivaihtoehtojen vuoksi Karhunkierrokselta löydät monet päivävaellukset. Pidemmän vaelluksen ystävälle löytyy kymmeniä kilometrejä. Reiteistä Pieni karhunkierros tarjoaa 12 kilometriä kauniita luonnonmaisemia.

Hannu Hautala luontokuvakeskus

Kuusamon keskustassa Matkailukeskus Karhuntassussa sijaitseva luontokuvakeskus esittelee Hannu Hautalan luontokuvausotoksia yli 50 -vuoden ajalta. Keskuksessa on lisäksi Kuukkelisali, jonka vaihtuvassa näyttelyssä kohtaat Suomen luontokuvaajien parhaimmiston otoksia. Luontokuvakeskuksen Puuhapiilo on lapsille suunnattu virikkeellinen osa näyttelyä.

Kuusamon suurpetokeskus

Suurpetokeskus on yksityisesti rahoitettu villieläinten orpokoti Kuusamossa, 30 minuutin ajomatkan päässä kaupungin keskustasta. Loukkaantuneita ja emonsa menettäneitä hoitavassa keskuksessa asustaa karhujen lisäksi kettuja, ilveksiä sekä koirasusia. Keskuksen tunnetuin asukas on Juuso karhu, joka on kunnostautunut myös taiteilijana. Juuson taulun on saanut presidenttiparikin.
Käynti tarhalla edellyttää aina opastetulle kierrokselle osallistumista, joten katso tarkemmat kellonajat ja lipun hinnat keskuksen kotisivuilta. Huomaathan että talviaikaan suurpedot näkevät hyvin ansaittuja talviuniaan.

Julma-Ölkky

Noin 50 kilometriä Kuusamon keskustasta sijaisee Julma-Ölkky, syvä kanjonijärvi. Järvi sijaitsee Hossan kansallispuiston alueella. Kapean ja pitkulaisen järven pituus on yli kolme kilometriä, ja sen jyrkät, lähes pystysuorat kanjonirannat kohoavat korkeimmillaan Ölökynärjässä 45 metrin korkeuteen järven pinnasta. Järvi laskee etelään Ala-Ölkky-nimiseen järveen. Järveä pääset ihailemaan autolla. Järven itärannalla pääset tutustumaan vanhoihin kalliomaalauksiin.

Hossan kansallispuisto

Hossan maisemat avautuvat kävijälle helposti, sen metsiin ja vesille pääsee vaivattomasti. Polkuja riittää patikoida ja pyöräillä, vedet kutsuvat melomaan ja kalastamaan. Kuljet samoja reittejä kuin alueen ensimmäiset asukkaat  10 000 vuotta sitten. Värikallion kivikautiset kalliomaalaukset vievät retkipäivän lomassa shamanismin maailmaan.  Suomen 40. kansallispuiston virallisia avajaisia vietettiin vuonna 2017. Hossa sopii hyvin koko perheelle ja osa poluista soveltuu myös liikuntaesteisille.

Riisitunturin kansallispuisto

Tunnin ajomatkan päässä Kuusamosta sijaitsee Riisitunturin kansallispuisto. Puisto on varsinkin talviretkeilijöiden suosiossa, sillä kuutamoöitä tykkylumiset puut luovat satumaisen tunnelman. Kesäisin alueen suot ja käppyrämännyt kutsuvat retkeilijöitä. Hyvät reittikartat Riisitunturin matkallesi voit napata Kuusamon infopisteeltä Karhuntassusta.

Oulangan kansallispuisto

Kuusamon ja Sallan rajamaastossa sijaitseva kansallispuisto perustettiin 1965. Alue käsittää 290 neliökilometriä ja suojelee monia uhanalaisia eläin- ja kasvilajeja. Maisemaa hallitsevat mäntymetsät, jokilaaksot koskineen ja hiekkatörmineen sekä pohjoisosan laajat suoalueet. Kansallispuiston alueella risteilevät monet vaellusreitit ja retkipolut, joista saat tietoa Oulangan luontokeskuksesta. Jylhien maisemiensa ja kuohuvien koskiensa ansiosta kansallispuisto on erityisesti retkeilijöiden suosiossa.

Täältä löydät tietoa Oulangan kansallispuiston vaellusreiteistä.

Luoston Ametistikaivos

Pyhä-Luoston Kansallispuiston erikoisuus on Lampivaarassa sijaiseva Ametistikaivos. Kaivosalue on ehdottomasti vierailun arvoinen kohde jossa pääset itse etsimään aarteita tunturista. Ukko-Luoston Lampivaaran alue on maailman ainoa paikka jossa saatat löytää harvinaisen shamaanikiven joka perimätiedon mukaan antaa löytäjälleen kaiken tiedon. Tunturi kätkee sisäänsä ametistin lisäksi monia eri kvartsilajeja. Kaivokselle pääset vaeltamalla helppokulkuista vaellusreittiä Ukko-Luoston pysäköintialueelta Lampivaaran kahvilaan ja kaivauksen portille.

Rukatunturi

Rukatunturilla voi viettää upean ja elämyksellisen luontoloman.

Rukatunturi sijaitsee Kuusamon kaupungissa noin 25 km päässä Kuusamon keskustasta. Rukatunturi on 500 metriä korkea ja sen yhteyteen on rakennettu suosittu Rukan talviurheilukeskus. Ensimmäinen rinne raivattiin Rukatunturille jo vuonna 1955 ja vuonna 1957 valmistui ensimmäinen hiihtohissi. Näistä ajoista alue on kehittynyt keskukseksi, josta löytyy toimintaa ja aktiviteettiä jokaisena vuodenaikana.

Rukan rinteiden juurelle on rakentunut ainutlaatuinen kävelykylä, josta löytyy ravintoloita, kahviloita, kauppoja sekä erilaisia ohjelmapalveluja. Rukan alueen pysyvä asukasmäärä on noin 220 ihmistä.

Tehokkaan lumetuksen sekä kesän yli säilöttävän lumen avulla Rukalla lasketaan yli 200 päivänä vuodessa. Rinteitä on kaikkiaan 35 ja hissejä 22. Murtomaahiihtoon löytyy lähes 170 km pitkä latuverkosto, tästä lumetettua latua 9 km. Talven aktiviteetteihin kuuluvat myös mm. talvipyöräily, pulkkailu, koskikellunta, jääkiipeily, Ice carting ja poro- ja huskyretket. Touko-lokakuussa Rukan alue tarjoaa pyöräily- ja vaellureittejä, laitevuokrausta, metsäjoogaa, kalastusta, kesäkelkkarataa, poroja tai vaikkapa karhujen katselua, melontaa, koskenlaskua, mönkkäreitä, minigolfia… Aktiviteetteihin kannattaa tutustua etukäteen Rukan kotisivuilla.

Angry Birds Activity park

Kuusamon Holiday Club Tropiikki -kylpylän yhdeydessä toimiva puuhamaailma. Maailmasta löytyy puuhaa koko perheelle.

Crazy Birds Survival -selviytymisradan varrelta löytyy kiipeilyseinä, puomi, surffausta aallokossa, tasapainoilurata ja lentorata, jossa pääset Angry Birds -pelin tunnelmaan!

Team Blue Bird Wall Strike: Tässä interaktiivisessa pelissä saat sykkeen nousemaan ja hauskuus on taatusti koukuttavaa!

Yellow Bird´s Parkour Challenge -radan suunnittelussa ovat olleet Suomen Parkour-Akatemian PROt ovat olleet mukana tämän radan suunnittelussa! Parkour-rata sopii yli 8-vuotiaille lapsille, teineille ja aikuisille.