Lasten Riika

Riiassa löytyy lapsille ja lapsenmielisille yllättävän paljon tekemistä. Siellä on  kivoja ulkoilmapuistoja, joihin voi  vaikkapa pöyräillä. Kauppakeskusten ja Lido-ravintoloiden yhteydessä on mukavia lasten temmellyspaikkoja. Riiasta löytyy mitä erilaisempia museoita, joissa myös lapset viihtyvät. Vesipuistot ja eläintarhat  ovat tietty aina lasten suosikkeja. Sinun huoleksesi jää vain, että  lomasi on tarpeeksi pitkä, jotta ehdit kokea yhdessä perheesi kanssa  kaiken sen hauskan, mitä Riika teille tarjoaa!


 

Riian eläintarha on Baltian suurin ja vanhin. Se avattiin jo vuonna 1912. Eläintarhassa voi tutustua 450 eläinlajiin aina Amurin punajättikenguruista Galápagoksen kilpikonniin. Siellä voi ihastella tiikereitä, kirahveja, kenguruita ja nenäkarhuja.  Kotiläinpuistossa tapaa kotoisampia eläimiä kuten  lampaita, porsaita ja kaneja.  Riian eläintarha sijaitsee luonnonkauniissa Mezaparksissa Kisezers-järven rannalla ja on avoinna yleisölle ympäri vuoden.


 

Uiminen ja vedessä polskuttelu on lasten suosikkipuuhaa. Kesäisin Jurmalan upea, kilometrien mittainen hiekkaranta on ihan ykköskohde ja se täyttyykin lämpiminä kesäpäivinä yleensä äärimmilleen. Myös vesipuistot ovat perheiden suosikkikohteita. Niinikään Jurmalassa sijaitseva  Livu Aqvapark eli Liivin vesipuisto on Baltian suurin. Sieltä löytyy mitä mielikuvituksellisimpia liukumäkiä, kuten 4 metriä leveä liuku, jossa koko perhe voi laskea yhtä aikaa, täysin pimeässä tapahtuva liuku tai huimaava tornado liuku, joka on ainoa laatuaan koko Euroopassa. Siellä on vesipomppupaikkoja, sukellusallas ja vaikka mitä. Yli 40 erilaista laitetta sekä kylpyläalue, jossa on saunoja ja erilaisia hoitoja. Tänne kannattaa varata koko päivä.  Myös Riiassa sijaitsee pieni vesipuisto Akvalande vanhankaupungin lähellä. Siellä voi uida ja laskea liukumäkeä. Siellä on myös sauna.


 

Autot  ja vaaralliset ammatit ovat perinteisesti olleet miesväen mieleen. Riiasta löytyykin kaksi erinomaista kohdetta, jotka varmasti saavat heidät ja miksei myös naisväenkin kiljahtelemaan riemusta.
Riian moottorimuseossa on nähtävillä koko Baltian suurin ja monipuolisin vanhojen autojen kokoelma sekä tarinat, henkilöt ja historia niiden takana. Interaktiivinen tutustuminen kohteisiin saa lapset ja vähän vanhemmatkin  innostumaan vanhoista autoista. Museossa on nähtävillä muun muassa maailman vanhimman patentoidun Benz Patent Motorwagen -auton kopio, neuvostohallituksen autojen eli Kremlin kokoelma, joka on tällä hetkellä ainoa laatuaan, vaikuttava erikois-, kuorma- ja sotatekniikan kokoelma sekä merkittävä kilpa-autojen ja ennätysautojen kokoelma.
Riian palomiesmuseosta voi puolestaan käydä hakemassa innostusta monen pikkupojan unelma-ammattiin, sillä siellä esitellään paitsi palomiehen vaarallista työtä myös erilaisia varusteita  1800-luvun puolivälistä aina nykypäivään saakka. Siellä opitaan kuinka toimitaan esimerkiksi katastrofitilanteissa. Täällä pääsee sammuttamaan tulta, voi osallistua tietokilpailuihin, luentoihin ja katsoa erilaisia dokumentteja. Mueossa kerrotaan  tuhoisimmista tulipaloista sekä muista katastrofeista ja sieltä löytyy myös ”kuuluisuussali”.


 

Riiasta löytyy monia kivoja puistoja ja ulkoilmakohteita, joissa on lapsille suunnattua tekemistä. Esimerkiksi Lucavsalan saari on hyvin suosittu perheiden ajanviettopaikka. Vesilautailupuisto Riga Wake Park, minigolf-rata ja uimaranta viihdyttävät isompiakin lapsia ja  pienemmillä on tilaa temmeltää, hyppiä, liukua, kiipeillä ja pelata Riian suurimmassa leikkipuistossa. Saaren kahviloissa ja picnic-paikoilla voi nauttia virvokkeita ja välipalaa, kesäisin järjestetään myös ulkoilmakonsertteja. Saarelle pääsee Riian keskustasta johdinautolla, matka kestää noin viisi minuuttia. Myös pyörillä liikkuminen Riiassa voi olla hauskaa.
Kaupunginpuisto eli Esplanadin puisto penkkeineen ja hyvin hoidettuine kulkuväylineen on kiva ajanviettopaikka. Läheltä  löytyy lapsille mm. hieno leikkikenttä, mahdollisuus mönkijäajeluun ja pomppulinna. Lisäksi puistossa on yksi Riian arkkitehtuurin helmistä, kaunis 1800-luvun ortodoksinen katedraali, sekä Latvian kansantaiteen museo ja Latvian taideakatemia.
Latvian etnografinen ulkoilmamuseo hieman kaupungin ulkopuolella tarjoaa menneiden aikojen nostalgiaa. Se on perustettu jo vuonna 1924 ja sinne on viety 118 vanhaa rakennusta Latvian kaikista osista ja niistä on rakennettu maanviljelijöiden, käsityöläisten ja kalastajien maatiloja. Museossa järjestetään säännöllisesti erilaisia tapahtumia, käsityöläisten työnäytteitä sekä vietetään vuodenaikojen juhlia. Joka kesä järjestetään markkinat. Talvella alueella voi hiihtää, kelkkailla, kokeilla pilkkimistä ja laskea kelkkapyörällä. Lapsille on omat leikkikentät sekä ratsastumahdollisuus. Alueella on myös ruokailuimahdollisuus.


 

Kauppakeskuksista ja Lido-ravintoloista löytyy kivoja lasten puuhapaikkoja, joissa aika vierähtää nopeasti. Esimerkiksi Lido Rotalzeme Center  on lasten vapaa-ajanviettopaikka, jossa on yhdistetty buffet-tyyppinen suuri ravintolaosasto. Se sijaitsee Spice Mall – ostoskeskuksessa. Paikasta löytyy muun muassa suuri linnaleikkipuisto, poniajelua, karting, videopelejä, 5D-elokuvateatteri, karuselleja, tramboliini, mini-autoja, ampumarata,  rodeo-härkä, pelisimulaattoreita, ilmakiekkoa ja lasten autokoulu. Talvisin puistossa on avoin luistinrata. Paikkaan voi ostaa päivälipun tai valita erikseen haluamiaan aktiviteetteja. Toinen Lido ravintolan  yhteydessä sijaitseva huvipuisto sjaitsee Krasta kadulla (Krasta iela 76).  Lidon puuhapaikat ovat maksullisia.
Zinoo tiedekeskus sijaitsee Galleria Riga ostoskeskuksen 5. kerroksessa. Täällä lapset voivat oppia ymmärtämään tekniikkaa ja luonnonlakeja paremmin, sillä täällä voi vaikka kävellä seinän läpi,  rakentaa ja ohjata robotteja,  oppia matematiikkaa hyppäämällä, kokea gravitaatiota keinussa, ymmärtää kitkaa ajamalla erikoiskartingeilla, nähdä ääntä, optisia harhoja, ymmärtää katapultin toimintaa, nähdä salama, liikuttaa esineitä ajatuksen voimalla, istua naulojen päällä, nähdä kuinka monta ihmistä mahtuu kuutiometriin ja vaikka mitä muuta. Keskuksessa on  yli 30 interaktiivista näyttelyesinettä. Pienemmille lapsille on varattu oma rauhallisempi nurkkauksensa. Paikkaan on sisäänpääsymaksu.
Citykids sisäleikkipuisto (os. Ganibu Dambis) sopii alakouluikäisille lapsille. Sieltä löytyy liukumäkiä ja kiipeilypaikkoja, tramboliineja, pallomeri, legojen rakennuspaikka ja ”kummitusjunakin”. Lapsilta veloitetaan sisäänpääsymaksu, aikuiset pääsevät veloituksetta.
Jump Space on tramboliinikeskus, joka sijaitsee lähellä Lido Leisure parkkia (Krasta iela 52). Täällä voi hyppiä  tramboliineilla sydämensä kyllyydestä. Pienemmille pomppijoille on oma rauhallisempi alueensa. Lapset maksavat sisäänpääsymaksun, aikuiset pääsevät ilmaiseksi sisään.


 

Latvian sotamuseo sijaitsee Riian vanhassakaupungin Ruutitornissa.  Siellä on pysyvä näyttely Latvian asevoimien historiasta. Sisäänpääsy on ilmainen.  Riikan ilmailumuseo sijaitsee lähellä lentokenttää. Siellä on nähtävillä taistelukoneita, helikoptereita, pommikoneita, siviilikoneita ja muita lentämiseen liittyviä kulkuneuvoja. Siellä on muun muassa suurin kokoelma neuvostoaikaisia koneita.  Lääketieteen museossa esitellään keskiajalta lähtien kuinka arvotettuja ihmisiä parantajat ja lääkärit  ovat yhteisöissään olleet ja ovat edelleen.  Museossa on myös interaktiivisa näyttelyitä ja neljännessä kerroksessa on näyttely kosmonauttien arkielämästä avaruudessa.  Riian rautatiemuseossa kerrotaan Latvian rautateiden historiaa. Museo on avattu vuonna 1994 pian itsenäistymisen jälkeen.  Latvian luonnonmuseossa on esillä simpukoita, fossiileja ja  täytettyjä eläimiä. Sisäänpääsy on ilmainen.
Mencendorfin talossa, joka sijaitsee vanhassa  kaupungissa on lasitaidekeskus, jossa vierailijat voivat katsella lasinpuhaltajia työssään ja valmistaa omia matkamuistoja.
Laiman Suklaamuseossa  kerrotaan kuinka suklaa keksittiin aikanaan ja siellä pääsee seuraamaan suklaanvalmistusta. Maistiaiset kuuluvat ohjelmaan sekä oman suklaapatukan valmistaminen.
Nukketeatteriesitykset ovat suosittuja Latviassa. Nukketeatteri  Latvijas Lellu Teätris sijaitsee Riian keskustassa, Vermanes-puiston itälaidalla. Ohjelmassa on kymmeniä lasten ikisuosikkeja Pinokkiosta Peppi Pitkätossuun. Osa esityksistä on suunnattu teini-ikäisille, myös aikuisille löytyy oma valikoima. Nukketeatteri on perustettu jo  1940-luvulla.

 


Katso lasten kohteet kartalla.

Tutustu Riikaan ja Riian matkoihin

Latvian pääkaupunkia Riikaa kutsutaan Baltian Pariisiksi, eikä suotta! Keskustan kanavat, puistot, palatsit, jugend-kaupunginosa, kauppahallit ja keskiaikainen Vanhakaupunki viestittävät hansakaupungista, jonka iätöntä kauneutta on vuosisatojen ajan rakennettu. Riika on kaupunkina ainutlaatuinen.

Lue lisää