Latvian kauneimmat linnat

Mitä kaikkea salaisuuksia keskiaikaiset linnat kätkevätkään sisäänsä! Miten ihmiset silloin elivät, mistä he pitivät, miten he söivät? Olisipa mielenkiintoista päästä tuon ajan ihmisten ”housuihin”. Osa linnoista on vuosisatojen saatossa raunioitunut, mutta  moni kohde  on säilynyt meidän päiviimme saakka.  Valitse mieleisesi ja lähde tutkimusmatkalle Latvian linnojen tarinoihin!

  1. Rundalen palatsi                                                                                                                                           matkatoimisto suosittelee
  2. Turaidan linna
  3. Cesiksen linna
  4. Bauskan linna
  5. Ventspilsin linna
  6. Jelgavan palatsi
  7. Cesvainen linna
  8. Lielstraupen linna
  9. Riian linna
  10. Daugavapilsin linna
Rundalenin linna ja puisto

Rundalelenin linna 📷 Magnetic Latvia

Rundalen palatsi

Rundalen linna on yksi Latvian merkittävimmistä barokki- ja rokokootyylisistä taidemuistomerkeistä. Linna rakennettiin vuosina 1736-1740 kuurinmaalaisen herttuan ja Venäjän keisarinna Anna Ivanovnan suosikin Ernst Johann Bironin kesäasunnoksi. Linnan on suunnitellut Venäjän hallitsijan hoviarkkitehti Francesco Bartolomeo Rastrelli, joka suunnitteli myös Pietarin Eremitaasin.

Linnan itäosassa vierailijat pääsevät käymään esittelytiloissa – Kultasalissa, Valkoisessa salissa sekä Isossa galleriassa. Keskiosassa sijaitsee herttuan huoneisto – paraatisalongit ja yksityishuoneiston tilat, länsiosassa puolestaan ovat kokonaan uudistetut herttuattaren huoneiston tilat. Yksi linnan parhaiten säilyneistä osista on sen valtaistuinsali, jonka koristelu on peräisin vuodelta 1767. Sen kattomaalauksista ovat vastanneet Francesco Martini ja Carlo Zucci.

Turaidan linna

Turaidan linnan rakennuksia järven rannassa

Turaidan linnan rakennuksia

Muinaislatvialaisten, liiviläisten kielellä Turaida tarkoittaa ”Jumalan tarhaa”. Turaidan linna  on tunnettu kauniista  ympäristöstään ja surullisesta  1600-luvulta peräisin olevasta  Turaidan  Ruusun legendasta, joka kertoo nuorista rakastavaisista, kauniista Maija-tytöstä ja puutarhuri Viktorista,  jotka eivät saaneet koskaan toisiaan. Hääpäivän lähestyessä puolalainen sotilas kertoi haluavansa Maijan vaimokseen, johon tämä ei suostunut. Hän mieluummin kuolisi. Maija kertoi sotilaalle, että hänellä on taikahuivi, joka estää häntä vahingoittumasta ja pyysi sotilasta kokeilemaan huivin tehoa ja lyömään häntä kirveellä päähän. Viktor löysi myöhemmin Maijan ruumiin ja ja hautasi hänet linnan viereen ja istutti siihen lehmuksen.  Lehmus onkin suosittu vierailukohde. Turaidan linna sijaitsee Siguldassa, itä-Latviassa,  n. 50 Riiasta. Alueeseen kuuluvat  keskiaikainen linna, kirkko, kartano, Dainumäki sekä Turaidan Ruusun monumentti. Siguldassa sijaitsee myös toinen,  myöhemmin rakennettu, uusgoottilainen Siguldan uusi linna.

Cesisin linnan raunioita

Cesisin linnan raunioita

Cesiksen linna

500 vuotta sitten Cesiksen linna oli Liivinmaan mahtavin keskiaikainen linnoitus. Se  on hyvin säilynyt ja yhä vaikuttava linnanraunio Latviassa. Linnassa on  näyttely, joka kertoo Cēsiksen erityisroolista Latvian historiassa. Keäisin linnassa järjestetään
mielenkiintoisia aktiviteetteja,  tapahtumia ja puutarhakierroksia. Vanhassa korupajassa voi tutustua vanhoihin kultaseppien töihin, kiivetä kynttilänvalossa torniin ja nähdä Cesiksen vanhan kaupungin. Tai vierailla kellarissa, jossa aikoinaan sijaitsi linnan vankila. Linnankierroksella pääsee tutustumaan kattavasti koko linnaan.  Tekemistä riittää koko perheelle.

 

Bauskan linna

Bauskan linna

Bauskan linna                                                                                                                            

Bauskan linna  on merkittävä Liivinmaan aikainen linnoitustyyppinen linna, jossa on esillä 1500-luvun Kuurinmaan herttuoiden, Kettlerien, huoneistot ja juhlasali. Bauskan linna koostuu kahdesta osasta. Vanhin  Liivinmaan ritarikunnan linna,  rakennettiin 1400-luvun puolivälissä, josta on nykypäivään säilynyt vain linnanrauniot. Uudempi osa oli Kuurinmaan herttuoiden, Kettlerien, asuinpaikka, joka rakennettiin 1500-luvun lopussa. Bauskan linnan raunioita on restauroitu kolmeen eri otteeseen, viimeisin hanke alkoi jo 2000-luvun alussa.

Ventspilsin linna

Ventspilsin linna 📷 Magnetic Latvia

Ventspilsin linna

Ventspilsin linna mainitaan ensimmäisen kerran jo vuonna 1290. Se rakennettiin luostarityyppiseksi rakennukseksi, ja sitä voidaan pitää Latvian vanhimpana keskiaikaisena linnoituksena, joka on säilyttänyt alkuperäisen muotonsa käytännöllisesti katsoen ennallaan. Linnan kappeli on  Kurzemesin alueen vanhin säilynyt kirkkorakennus. Se on toiminut paitsi kirkkona vuosisatojen saatossa, myös  vankilana yli 100 vuoden ajan  (1832– 1959). Neuvostoliiton varuskunta jätti linnan vuonna 1983. Vuonna 1997 linnan rakennukset kunnostettiin ja sen ympäristöä parannettiin. Kunnostustöiden aikana löydettiin ainutlaatuisia 1500–1600-luvun seinämäkappaleita useiden kipsikerrosten alta, ja arkeologisten kaivausten aikana saatiin paljon todisteita linnasta ja sen asukkaista.

Jelgavan palatsi

Jelgavan linna

Jelgavan linna

Jelgavan merkittävämpiä nähtävyyksiä on barokkityylinen Jelgavan palatsi (1738–1740, 1762–1772), joka on Baltian suurin barokkityylinen palatsi.
Se on toiminut herttuoiden,  Ranskan kuninkaiden ja Kuurinmaan kuvernöörien asuntona.  1900-luvun alkupuolella  palatsista tuli valtion omaisuutta, ja suurten kunnostustöiden jälkeen palatsiin päätettiin perustaa  Latvian maatalousyliopisto, joka avattiin syksyllä 1939 ja joka toimii yliopistona edelleen. Palatsi on  vuosisatojen saatossa tuhoutunut useasti tulipaloissa ja  se kärsi valtavia tuhoja toisessa maailmansodassa. Vuosien 1956 – 1964 välisenä aikana restauroitiin vain palatsin sisäosia. Ulkopuolta on uusittu pienissä osissa tämän jälkeen. Tällä hetkellä palatsissa on käynnissä restaurointityöt ja ne jatkuvat vuoteen 2020 saakka. Suurin osa palatsin tiloista on tänä aikana suljettu vierailijoilta. Entisistä ajoista palatsissa kertoo vain yksi  näyttelyhuone, jossa on näytteillä mm.  huonekaluja.

Cesvainen linna

Cesvainen linna, Latvia

Cesvainen linna

 Cesvainen linna rakennettiin vuosina 1890-1897.  Tätä ”Unelmapalatsi” lempinimen saanutta linnaa  pidetään yhtenä 1800-luvun lopun parhaimmista  arkkitehtonisista  saavutuksista.
Vuonna 1997 se liitetiin Euroopan kulttuuriperinnön luetteloon.    Vuodesta 1919 lähtien Cesvainen linna toimi kouluna koko vuosisadan ajan.    Vuodesta 1919 lähtien Cesvainen linna toimi kouluna koko vuosisadan ajan.   Restaurointityöt jatkuvat edelleen.  Cesvainen linnan puistossa on  noin  70 puulajia ja pensasta.

                                

                                                                                                 

Lielstrauben linnan rakennuksia ja lampi

Lielstrauben linna 📷 Via Hanseatica                                                                                                             

Lielstraupen linna       

Liestraupen linna on yksi Latvian keskiaikaisista linnoista, joka on säilynyt tähän päivään saakka. Vuotta 1263 pidetään rakentamisen. alkamisvuonna, mutta tästä ei ole täyttä varmuutta, sillä dokumentit ovat palaneet. Linna on harvinainen sen vuoksi, että se kuului yhdelle, paroni von Rosenin perheelle vuosisatojen ajan aina vuoteen 1939 saakka.  Linna on tuhoutunut ja palanut useasti vuosisatojen kuluessa. Viimeksi linna paloi  vuonna 1905 huhujen mukaan omistajan  Hans von Rosenin suostumuksella. Linna oli vakuutettu huomattavasta summasta. Kaikki muu paloi paitsi paksut seinät. Myös perheen kirjastosssa olleet 1200-luvun dokumentit paloivat osittain, mutta osa niistä ehdittiin pelastaa. Neuvostoaikana, vuosina 1949 – 1959,  linna toimi koulutus- ja traktoriasemana.  Vuodesta 1963 lähtien linna on toiminut eri sairaaloina. Linnaa ympäröi lampi ja puisto, jossa kasvatetaan eksoottisia puulajeja.

Tarinan mukaan linnalla on synkkä historia, sillä Lielstraupen ja Mazstraupen linnat oli yhdistetty aikoinaan maanalaisella käytävällä, joka kulki Brasla – joen ali. Lielstrupessa toimi nunnaluostari ja Mazstraupessa oli puolalalsia husaareja, jotka kävivät  vierailulla nunnien luona. Näistä vierailuista pidetään todisteina vastasyntyneiden luurankoja, jotka löydettiin myöhemmin vallihautojen puhdistusten yhteydessä.  Vastasyntyneet ilmeisesti hukutettiin vallihautaan.

Riian linna

Riian linna 📷 LiveRiga

Riian linna

Riian linna on yksi Latvian suosituimmista nähtävyyksistä ja merkittävimmistä keskiaikaisista linnoista. Sen rakentaminen aloitettiin v.  1330. Linna on  tuhottu useita kertoja, mutta se on aina jälleenrakennettu ja lisäksi sitä on laajennettu.  Viimeinen laajamittainen remontti toteutettiin Latvian satavuotisjuhlan aattona.  Kaikki huoneet on kunnostettu. Riian linna on kuulunut vuosisatojen saatossa niin Puolalle, Ruotsille kuin Venäjällekin. Latvian presidentin asuinpaikkana se on ollut vuodesta 1922, jolloin Latvian presidentin instituutti perustettiin. Poikkeuksena on Neuvostoaika, jolloin linnassa toimi kommunistinen lastenjärjestö, pioneerit. Latvian presidentit eivät vain työskennelleet, vaan myös asuivat linnassa. Itsenäisyyden palauttamisen jälkeen presidentti  palasi työskentelemään Riian linnaan kesäkuussa 1995. Linna sijaitsee Vanhan Riian sydämessä, Daugavan rannalla. Se on Latvian tärkeä historiallinen ja kulttuuriperintö. Linnassa  sijaitsee myös Latvian kolmanneksi vanhin museo, Latvian kansallinen historiamuseo, jonka kattava historiallisten esineiden kokoelma muodostaa ainutlaatuisen matkan Latvian historiaan.

Daugavpilsin linna

Daugavpilsin linnoitus

Daugavpilsin linnoitus 📷 Magnetic LatviaDaugavpilsin linna    

Daugavpilsin linnoitus on Daugavpilsin tärkein nähtävyys ja sitä  pidetään  viimeisenä bastionityyppisenä linnoituksena maailmassa, joka on säilynyt ilman merkittäviä muutoksia 1800-luvun alusta saakka. Lintuperspektiivistä katsoen linnoitus muistuttaa auringon tai tähden muotoa. Linnoituksen muodon ansiosta vihollinen pystyttin havaitsemaan missä päin tahansa linnaa sitten sattui olemaan. Linnoituksen rakentaminen aloitettiin Napoleonin hyökättyä Venäjälle vuonna 1810. Linnoitusprojektin suunnitteli eversti-insinööri J. Heckel ja lähes 12 tuhatta ihmistä rakensi linnaa. Venäjän keisarillisen armeija, noin 6000 sotilasta  asui linnassa ensimmäiseen maailmansotaan saakka.  Vuosina 1920 – 1940 linnoituksessa sijaitsi Latvian armeija,  kunnes jälleen vuonna 1940 Neuvostoliiton asevoimat asettuivat sinne. Toisen maailmansodan aikana linnoitukseen perustettiin panttivankileiri “Stalag 340”. Linnoituksessa sijaitsi Daugavpilsin sotilaslentokonetekniikan korkeakoulu vuosina 1948-1994. Linnoitus on yksi kaupunginosa,  jossa yli 1000 asukasta virallisesti asuu.  Linnan restauroimiseksi ja entisen loiston palauttamiseksi on tehty paljon työtä ja linnoituksen peruskorjaushankkeisiin on investoitu viime vuosina yli 30 miljoonaa euroa.

 

Sventen kartanorakennus Latviassa

Sventen kartano 📷 Magnetic Latvia

Tästä linkistä pääset kurkistamaan kaikkiin Latvian ihaniin linnoihin, kartanoihin ja palatseihin.


Katso kohteet kartalta

 

Tutustu Latvian ja Baltian matkoihimme

Monet yllättyvät Latvian monipuolisuudesta. Maan pääkaupunki Riika tarjoaa keskiaikaista viehättävyyttä sekä modernia kaupunkielämää. Jurmalan rantakaupunki on puolestaan kuuluisa upeasta hiekkarannasta ja pitsitaloistaan. Latviasta löytyy uusia ja mielenkiintoisia kokemuksia kaikille – riippumatta siitä matkustatko yksin vai perheen tai ystävien kanssa.

Lue lisää Latviasta

Baltian hotellimatkojemme valikoima on laaja. Meiltä saat Tallinnan, Riikan, Pärnun ja monen muun kohteen kaupunkilomat parhaaseen hintaan. Kuljetukset hotellimatkoille ovat monilta reiteiltä Suomessa.

Lue lisää

Omalla autolla Baltiaan! Tutustu meidän reittiehdotelmiimme tai räätälöi oma unelmien road trip -matkasi.

Lue lisää