Latvian parhaat luontokohteet

Latvian luonto tarjoaa upeita hiekkarantoja, kansallispuistoja, soita ja metsiä, salaperäisiä luolia ja harvinaisia eläinlajeja. Latviasta löytyy luonnossa viihtyvälle matkailijalle unohtumattomia luontomuistoja. Heitä reppu selkään  ja lähde seikkailuun!

1. Gaujan kansallispuisto          matkatoimisto suosittelee
2. Kemerin kansallispuisto
3. Raznan kansallispuisto
4. Sliteren kansallispuisto
5. Gutmannin luola
6. Kuurinmaan rannikko ja Jurkalnen rantajyrkänne
7. Papen luonnonpuisto
8. Kuldiga ja Euroopan levein vesiputous
9. Ragakapan luonnonpuisto


Gaujan kansallispuisto

Metsä heijastuu järvelle Gaujan kansallispuistossa

Gaujan kansallispuisto 📷 Magnetic Latvia

Gaujan alue soveltuu erinomaisesti aktiivilomailijalle. Kansallispuiston alueelta löytyy koskematonta luontoa, eläimiä, kalliomuodostelmia,  hiekkakivipaljastumia, -kiviä, -luolia ja -seinämiä, keskiaikaisia linnoja, perinnekyliä, Ligatnen neuvostoaikainen bunkkeri ja legendoja.  Gutmannin – ja Paholaisen luolat ovat puiston suosituimpia kohteita. Keväisin kansallispuisto on täynnä lintujen laulua ja se onkin varsin suosittu lintubongareitten kohde. Lintujen lisäksi alueella asustelee yli 50 nisäkäslajia. Kesäisin Gauja-joki on täynnä veneilijöitä. Ainutlaatuisen luonnon lisäksi Gaujan kansallispuisto tarjoaa  mielenkiintoisia historiallisia ja kulttuurikohteita kuten esimerkiksi Turaidan ja Cesisin linnat, kirkot, kartanot, vesi- ja tuulimyllyt ja muut arkeologiset, arkkitehtuuriset ja taidemonumentit sekä Ligatnen neuvostoajan salainen bunkkeri, joka rakennettiin ydinsodan varalle. Gauja-joen kansallispuistoon on tehty reittejä ja yöpympispaikkoja niin autoilijoille, jalankulkijoille,  polkupyörijöille kuin  vesimatkailijoille. Puisto sijaitsee Amatan, Cēsisen, Inčukalnsin, Krimuldan, Līgatnen, Pārgaujan ja Siguldan kunnissa.

Kemerin kansallispuisto

Auringonlasku Kemerin kansallispuistossa Latviassa

Kemerin kansallispuisto 📷 Magnetic Latvia

Kemerin kansallispuisto on Latvian kolmanneksi suurin ja  sijaitsee suositun  kylpyläkaupunki Jūrmalan lähellä. Sen suosituin käyntikohde on Kemerin keidassuo, jossa voi pitkospuita pitkin kävellessään nauttia suomaisemista jopa ilman yhtäkään ihmiskontaktia. Varsinkin, jos suuntaa puistoon sesonkiajan ulkopuolella.  Kemeri on ainutlaatuinen kosteikko- ja suoalue, joka on perustettu vuonna 1997 tarkoituksena suojella harvinaisia kosteikkoja ja harvinaisia tai uhanalaisia lintulajeja, kuten valkoselkätikkaa.  Alueen pinta-alasta n. 24 % on soita. 97 eläin- ja kasvilajeista ovat suojeltuja. Etenkin Kanieris-järvi on tärkeä kosteikko ja vesilintualue.  Kansallispuiston alueella  tavataan  muun muassa mustaa haikaraa. Varsinkin Engurejärvi on lintuharrastajien suosima havaintopaikka.  Kansallispuistossa on yli 30 rikkipitoista kivennäisvesilähdettä. Mineraaliveden parantavat ominaisuudet huomattiin jo 1800-luvulla. Nykyään Kemerin kivenänäisvettä käytetään Jurmalan lomakeskuksissa hoitomenetelmissä.

Raznan kansallispuisto

Razna -järvi Latviassa

Razna -järvi, Latvia 📷 Magnetic Latvia

Kaakkois-Latviassa, Latgalen alueella sijaitseva, Latvian nuorin Raznan kansallispuisto perustettiin vasta vuonna 2007 tarkoituksena suojella alueen ainutlaatuisia järvialueita.  Latgalen aluetta kutsutaan Sinisten järvien maaksi, sillä se on Latvian järvirikkainta seutua. Latvian toiseksi suurin Raznajärvi  sijaitsee puiston alueella. Alueen toisessa,  Ezezers – järvessä on enemmän saaria kuin muissa Latvian järvissä. Yksi alueen suosituista kohteista on myös Mákonkalns-kukkula, josta on kaunis näkymä Razna järvelle.  Luonnonpuisto ”Daugavan mutkat” käsittää 8 suurta joenmutkaa, joiden yhteispituus on noin 4-6 km. Puistoalueella on monia kulttuurihistoriallisia muistomerkkejä sekä Latviassa ainutlaatuinen Slutiskin vanhauskoisten kylä.

             Sliteren kansallispuisto

Kolkan niemi, Sliteren kansallispuisto

Kolkan niemi, Sliteren kansallispuisto

Latvian pohjois-osassa  sijaitsee Sliteren kansallispuisto, jonka vanhin osa (majakka) on suojeltu jo vuodesta 1923 lähtien. Kansallispuiston nähtävyyksiä ovat luonnontilaiset merenrannat, rantametsät ja kalastajakylät, joissa pidetään yllä liiviläisiä kansanperinteitä. Puisto sijaitsee Kuurinmaan niemen kärjessä ja siihen kuuluu myös Kolkan niemi, jossa kevät- ja syysmuuttojen aikaan voi tunnissa lentää yli jopa 60 000 lintua. Lapsiperheiden jännittävä kohde  on Terveten luonnonpuisto, jossa luonnon keskelle  on rakennettu leikkikenttä ja satumetsä.  Yksi suosituimmista nähtävyyksistä alueella on Sliteren majakka, joka  sijaitsee Sinisten kukkuloiden lähellä. Sinisiksi kukkloiksi kutsutaan muinaista törmärantaa Baltian jääjärven ajoilta. Majakka kohoaa 100 m korkeuteen ja selkällä säällä sieltä voi nähdä jopa Saarenmaalle, Viroon  saakka.   

Gutmannin luola

Gutman luola Latviassa

Gutman luola, Latvia 📷 Magnetic Latvia

Gutmannin, yli 10 000 vuotta sitten muotoutunut luola on Baltian suurin.  Se on yksi  Gaujan kansallispuiston suosituimipia nähtävyyksiä Siguldan ja Turaidan linnan lähellä.  Syvyyttä sillä on lähes 20 metriä, leveyttä 12- ja korkeutta 10 metriä. Sieltä löytyy kirjoituksia jopa 1600-luvulta.  Legendan mukaan  eräs hyvä mies käytti muinoin luolan lähteen vettä ihmisten parantamiseen. Luolan nimi juontuukin saksan kielisestä ”gut Mann”-nimestä. Yhä edelleen ihmiset uskovat, että luolan lähteellä on parantavia vaikutuksia.  Luolaan liittyy myös toinen, surullisempi legenda, joka liitetään myös Turaidan linnan legendaan. Nimittäin Maija nimiseen linnanneitoon, joka oli rakastunut Victor nimiseen puutarhuriin. Heidän salainen kohtaamispaikkansa oli Gutmannin luola. Niinkuin surullisissa rakkaustarinoissa, hekään eivät koskaan saaneet toisiansa vaan Maijan surmasi toinen ihailija ja Victor jäi ikävöimään rakastettuaan. Nykyajan turistit raapustelevat nimiään luolan seiniin, joista kenties kehitellään omia legendoja, joita puolestaan turistit satojen vuosien päästä pääsevät ihmettelemään.

Kuurinmaan rannikko ja Jürkalnen rantajyrkänne

Jurkalne Latvia

Jurkalne Latvia 📷 Magnetic Latvia

Kurzemen eli Kuurinmaan merenrannat soveltuvat monenlaiseen lomanviettoon. Leijalautailijoiden ja suffaajien suosikkeja ovat Jürkalnen rantajyrkänne, joka on 30 km pitkä ja paikoin 20 m korkea  ja Pavilostan ympäristö.  Jürkalnen törmäranta oli neuvostoaikoina paikka, johon ei päässyt kuka tahansa. Sinne menemiseen tarvittiin erillinen lupa.  Nykyään se on suosittu ulkoilukohde.  Kolkansarvessa kohtaavat avomeren ja Riianlahden vedet ja siellä puhaltavat kaikkien ilmansuuntien tuulet. Hiekkarannoilla voi tehdä kävelyretkiä.  Irbenessä sijaitsee maailman kahdeksanneksi suurin radioteleskooppi, joka neuvosmiehityksen aikaan toimi vakoilututkana. Kuldigassa löytyy Euroopan levein luonnonmukainen vesiputous, Ventan koski.

Papen luonnonpuisto

Papen luonnonpuiston villihevosia

Papen luonnonpuiston villihevosia

Papen luonnonpuisto sijaitsee Latvian lounaisosissa, Liepajan ja Liettuen rajan välissä. Puisto on keskittynyt  Papes-järven ympärille, joka on laguunityyppinen järvi ja  sijaitsee lähellä merenrantaa. Luonnonpuistoon  kuuluvat Itämeren ranta ja sen dyynit, Papes-järvi,  eri pituiset luontopolkut, Orkideapolku, jossa voi nähdä Latviassa harvinaisia  orkidealalajeja ja ennenkaikkea puistossa asustaa luonnonvaraisia hevosia ja vuohia. Villien hevosten ja vuohien ansiosta luonto on alkanut saada takaisin alkuperäistä muotoaan ja rytmiään. Puistoon kuuluu lisäksi kalastajakylät Pape ja Konu, joissa ylläpidetään alueen kulttuurihistoriallisia perinteitä. Papen luonnonpuistossa on pari lintujen tarkkailuasemaa se onkin lintubongareiden yksi suosikkipaikoista. Huomaathan, että alueella liikuttaessa pitää mukana olla  paikallisopas.

Kuldiga ja Euroopan levein vesiputous

Kuldiga

Kuldiga 📷 Magnetic Latvia

Kuldigan viehättävä pikkukaupunki sijatsee Venta- joen varrella Latvian länsi puolella. Ventas Rumba on Euroopan levein luonnonvesiputous, vaikkakaan sen korkeus ei yllä lähellekään ennätyksiä.  Viehättävä Venta joen ylittävä tiilisilta on rakennettu vuonna 1874.  Riezupe-joen hiekkaluolat ovat  Latvian suurin maanalainen luolalabyrintti.

 

Ragakapa

Ragakapan luonnonpuisto

Ragakapan luonnonpuisto

Ragakapan  luonnonpuisto sijaitsee Jurmalassa. Siellä viihtyy koko perhe.  Puiston ulkoilmamuseossa kerrotaan kuinka kalastajat elelivät entisinä aikoina. Alueella on kaksi luontopolkua, jotka kulkevat läpi metsien ja erityisten hiekkadyynirantojen. Latvian hiekkadyynit ovat ainutlaatuisia koko Euroopassa ja ne ovatkin sen vuoksi suojeltuja.

 

 

 


Katso kaikki Latvian luonnonkohteet kartalta.

 

Tutustu Latvian ja Baltian tarjontaamme

Omalla autolla Baltiaan! Tutustu meidän reittiehdotelmiimme tai räätälöi oma unelmien road trip -matkasi.

Lue lisää

Monet yllättyvät Latvian monipuolisuudesta. Maan pääkaupunki Riika tarjoaa keskiaikaista viehättävyyttä sekä modernia kaupunkielämää. Jurmalan rantakaupunki on puolestaan kuuluisa upeasta hiekkarannasta ja pitsitaloistaan. Latviasta löytyy uusia ja mielenkiintoisia kokemuksia kaikille – riippumatta siitä matkustatko yksin vai perheen tai ystävien kanssa.

Lue lisää Latviasta