Kiehtova ja herkullinen Nizzan vanha kaupunki – Virtuaalimatka vanhan kaupungin aarteiden ja nizzalaisen keittiön makupalojen äärelle

Nizzan vanha kaupunki, Vieux Nice, on todellinen aarreaitta ja herkkukellari. Sen kapeat ja kiemuraiset kadut kätkevät sisäänsä kaikkein aidoimman ja alkuperäisimmän Nizzan. Tällä virtuaalimatkalla paikallisoppaamme johdattaa meidät Nizzan vanhan kaupungin salaisuuksien ja nizzalaisen keittiön äärelle.

Virtuaalimatkalla näemme maalaukselliset pastellisävyiset nizzalaistalot, värikkäät toriaukiot ja komeat barokkikirkot, jotka henkivät entisaikojen tunnelmaa vuosisatojen takaa. Vanha kaupunki on myös perinteisen nizzalaisen ruokakulttuurin kehto. Täällä vaalitaan nizzalaisen keittiön vuosisataisia perinteitä, jotka myös tulevat tutuiksi kierroksen aikana.

Vanhan kaupungin aarteita

Nizzan pittoreski vanha kaupunki sijaitsee Le Château’n eli Linnavuoren kainalossa. Vieux Nice, tai Vieille Ville, on Nizzan elämää sykkivä sydän. Reittimme vie sinut vanhan kaupungin tunnelmallisille ja kiehtoville kujille sekä värikkäille toreille keskelle nizzalaista arkipäivää. Pääsemme myös ihailemaan vanhan kaupungin ainutlaatuista barokkiarkkitehtuuria.

Vanhan kaupungin historia on pitkä ja täynnä mielenkiintoisia tarinoita. Sen kapeilta kaduilta löytyy jännittäviä, vain ja ainoastaan Nizzalle ominaisia erikoisuuksia, joista oppaamme kertoo kierroksen aikana. Vanhassa kaupungissa sijaitsevat myös monet lähes ikoniset putiikit, jotka ovat olleet saman suvun omistuksessa jo useamman sukupolven ajan.

Nizzalainen keittiö

Nizzan perinteinen keittiö ”La cuisine niçoise” on omintakeinen sekoitus Provencen ja Italian keittiötä. Maantieteellisen sijaintinsa vuoksi meren ja vuorten välissä nizzalainen keittiö saa aineksia sekä Välimereltä että Alpeilta. Nizzalaisen keittiön reseptejä löytyy yli 200 kappaletta ja niiden tuoreet ja herkulliset ainekset saadaan luonnollisesti paikallisten viljelijöiden tiloilta. Harva tietää, että Nizzan alueella sijaitsee myös yksi Ranskan vanhimmista arvoviinialueista, Bellet, jonka viineihin tutustumme myös kierroksen aikana.

Nizzalaiset ovat hyvin ylpeitä keittiöstään ja se onkin kiinteä osa nizzalaista identiteettiä. Nizzalainen keittiö pääsi Ranskan aineettoman kulttuuriperinnön tavoitellulle listalle vuonna 2019. Joitakin vuosia sitten lanseerattiin ”Cuisine nissarde” -tavaramerkkisuojaus niille ravintoloille, jotka vaalivat nizzalaisen keittiön perinteitä. Kierroksen aikana tutustumme muutamiin niistä ja näemme myös miltä näyttävät vanhan kaupungin legendaariset herkkupuodit.

Virtuaalimatka järjestetään keskiviikkona 13.10. klo 17:30 alkaen. Matkan kesto on noin 1,5 h. Opastuksen matkalla tekee Nizzassa asuva suomalainen oppaamme suomeksi. Kierroksen lopulle jää aikaa myös kysymyksille.

Virtuaalimatka toteutetaan Zoom-sovelluksella, jonka ohjeet ja linkin lähetämme ilmoittautuneille noin vuorokausi ennen matkaa.

Toteutuakseen virtuaalimatkalla tulee olla vähintään 20 osallistujaa. Paikkoja myynnissä rajoitetusti.