Mystinen Paldiski & jännittävä Rummun louhos – Virtuaalimatka Viron luoteisrannikon salaisuuksiin

Lähde kotisohvalta seikkailemaan Viron luoteisrannikon maisemiin. Kierroksella nähdään mielenkiintoisia paikkoja Tallinnan läheisyydestä - uuteen kukoistukseen heränneitä neuvostoarmejan tukikohtia, vanhaa historia ja kaunista luontoa.

Virtuaalimatkan reitti kulkee Tallinnasta luoteisrannikkoa pitkin Paldiskin kaupunkiin ja sieltä Rummun louhokseen. Suomenkielisellä LIVE -opastetulla kierroksella kuulemme oppaan kertomana alueen mielenkiintoisesta historiasta sekä nähtävyyksistä.

Lähde mukaan matkalle, jonka aikana tutuksi tulevat seuraavat paikat:

Türisalun jyrkänne - Luoteis-Viron mahtavin, 31 metrin korkuinen rantatörmä

Türisalun jyrkänne sijaitsee 25 km Tallinnan länsipuolella, ja se on yksi Pohjois-Viron kalkkikivirannikon vaikuttavimmista ja parhaiten tarkkailtavista luontokohteista. Türisalun jyrkänteen näköalapaikka on tallinnalaisille suosittu retkikohde, korkealta avautuu kaunis näköala merelle ja Vääna-Jõesuun rannalle.

Keilan vesiputous

Keilan vesiputous on Viron kolmanneksi suurin ja sijaitsee noin 30 kilometriä Tallinnasta Keila-Joan kylässä. Vesiputous on kuusi metriä korkea ja kymmeniä metrejä leveä. Putoukselle kuljetaan kahden riippusillan yli.  Lähellä sijaitsee upea, uusgoottilaisuudesta inspiraationsa saanut kartano puistoineen.

Arvo Pärtin keskus Laulasmaalla

Arvo Pärt on maailmankuulu virolainen klassisen musiikin säveltäjä. Arvo Pärt keskus rakennettiin 2018 kunnioittamaan Pärtin ainutlaatuista musiikillista perintöä. Keskuksessa on mittava arkisto säveltäjän töitä sekä siellä järjestetään paljon konsertteja ja erilaisia tapahtumia.  Keskus sijaitsee keskellä kaunista mäntymetsää lähellä Laulasmaan merenrantaa.

Paldiski - entinen suljettu Neuvostoaikainen sotilastukikohta

Paldiski oli neuvostoaikana suljettu kaupunki, jossa sijaitsi Neuvostoliiton suurin ydinsukellusveneiden koulutuskeskus. Vielä 30 vuotta sitten turistilla ei ollut kaupunkiin mitään pääsyä. Nykyisin Paldiski on idyllinen satamakaupunki meren äärellä, joka heijastaa vielä jossain määrin sen venäläistä historiaa, mutta se onkin olennainen osa kaupungin kiehtovuutta.

Rummun louhos - Viron erikoisimpia nähtävyyksiä

Noin 45 kilometrin päässä Tallinnasta lounaaseen sijaitsee Rummun louhos – uponnut vankila.  Neuvostoaikaan siellä louhittiin kalkkikiveä sekä paikallista marmoria, jossa työskentelivät vankilan asukit. Vankila lakkautettiin Viron itsenäistyttyä vuonna 1991. Louhoksen toiminta loppui ja louhos täyttyi vedestä, joka lopulta upotti vankilan. Nyt ne muodostavat harvinaisen kirkkaan veden kanssa ainutlaatuisen vedenalaisen nähtävyyden.  Alue on sukeltajien suosiossa sekä Rummun hiekkaranta sopii myös auringonpalvojille.

Padisen luostarilinnan rauniot ja kartano

Padisen luostarin perustivat 1300-luvulla sisterssiläismunkit. Luostaria rakennettiin taukoineen yhteensä yli 200 vuotta. Nyt luostari on laajojen kunnostusten jälkeen jälleen avoinna vierailijoille.  Padisen luostarin kirkkosalista on hyvän akustiikkansa ja erityisen auransa ansiosta tullut arvostettu konserttipaikka. Luostarin vieressä sijaitsee myös Padisen kartano, joka tarjoaa luksustason majoitusta.

Kierros alkaa keskiviikkona 16.6 kello 17:30. Virtuaalimatkan kesto noin 1,5 h. Opastus suomeksi. Matka esitetään oppaan ennakkoon kuvatun materiaan avulla. Reaaliaikaisen opastuksen matkalla tekee Virossa asuva oppaamme suomeksi. Kierroksen lopulle jää aikaa myös kysymyksille.

Toteutuakseen virtuaalimatkalle tulee olla vähintään 20 osallistujaa. Paikkoja myynnissä rajoitetusti.

Virtuaalimatka toteutetaan Zoom-sovelluksella. Ilmoittautuneille lähetetään osallistumislinkki 1 vrk ennen virtuaalimatkapäivää.