Peipsijärven tuntemattomat rantakylät – Virtuaalimatka Sipulitietä pitkin Setomaalle

Viron Peipsin rannat tarjoavat matkailijalle paljon nähtävää ja koettavaa sekä alue on yksi omaperäisimmistä Viron vähemmistökulttuurien alueista. Läsnä ovat sekä vanhauskoisten venäläisyys, virolainen talonpoikaiskulttuuri ja kahden maailman rajalla sijaitsevaa setukaisten kulttuuri.

Lähde kotisohvalta seikkailemaan Viron Peipsijärven maisemiin. Virtuaalimatkan reitti kulkee Peipsin pikkukylien kautta Viron kaakkoisrajalle, perinteisiin Setomaan kyliin. Suomenkielisellä LIVE -opastetulla kierroksella kuulemme oppaan kertomana alueen mielenkiintoisesta kulttuurista ja nähtävyyksistä.

Peipsijärvi on Euroopan viidenneksi suurin luonnonjärvi ja sen rantoja pitkin liikkuessa tuntuu siltä kuin siirtyisi ajassa taaksepäin. Reittiä Kallasten kaupungista Varnjan kylään kutsutaan sipulitieksi. Sipulitie on nimensä mukaisesti tunnettu sipuleistaan. Sipuli kasvaa lähes  jokaisen talon pihamaalla, ja sadonkorjuuaika on alueen sesonkia, jolloin järjestetään markkinoita.

Setomaa on kulttuurihistoriallinen alue Peipsijärven eteläpuolella. Se on setukaisten perinteinen asuinalue, joka on nykyisin jaettu Viron ja Venäjän kesken. Setukaiset ovat säilyttäneet vahvan yhteyden juuriinsa ja heillä on oma ainutlaatuinen elämäntapansa, kielensä ja pukeutumistyylinsä. Setukaiset tunnetaan myös vanhasta moniäänisestä lauluperinteestään, joka on pysynyt elinvoimaisena sekä vanhojen että nuorten sukupolvien ansiosta. Setukaisten runonlaulanta leelo on otettu UNESCOn aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon.

Lähde mukaan matkalle, jonka aikana tutuksi tulevat seuraavat paikat:

Varnjan, Kolkjan ja Kasepään kylät - Peipsijärven vanhauskoisten kylät

Vanhauskoiset asuttavat Peipsijärven rantamia pitkinä ja kapeina kylänauhoina. Varnjan, Kolkjan ja Kasepään kylät muodostavat vanhauskoisten ortodoksien kotiseudun, jossa ainutlaatuinen paikallinen kulttuuri vielä elää. Vanhauskoiset ovat noudattaneet tapojaan jo tuhannen vuoden ajan, ja Virosta löytyy nykyään yli kymmenen vanhauskoisten seurakuntaa, joilla on yhteensä noin 15 000 jäsentä.

Lüübnitsan sipulikylä

Lüübnitsan kylä tunnetaan ennen kaikkea sipuleistaan. Kylässä järjestetään elokuussa perinteeksi muodostuneet sipuli- ja kalamarkkinat. Kylä on saanut nimensä tsaari Pietari Suurelta, joka kävi täällä kesäisin lepäilemässä ja nauttimassa rantojen kauneudesta.

Värskan kaupunki ja sanatoorium-kylpylä

Värskän kaupunki on Setomaan kunnan keskus ja se tunnettu kylpylästään ja mineraalivedestään. Kylpylä on keskittynyt luonnonvaroihin perustuviin hoitoihin. Erikoisuutena ovat porekylvyissä ja lepoaltaissa käytettävä luonnollinen Värskan kivennäisvesi sekä muta.  Mutaa saadaan paikallisesta järvestä ja sitä pidetään laadultaan yhtenä hoitavimmista maailmassa.  Värskan kylpylä keskusta on Viron ainut kylpylä, jossa on tarjolla kivennäisvesikylpyjä.

Saatsen saapas

Saatsen ”saapas” on Venäjän rajan saappaanmuotoinen sopukka, joka leikkaa 800 metrin matkalta Värska-Saatse -tietä. Jokainen tiellä oleva joutuu joksikin aikaa Venäjän alueelle. Kulkemiseen ei tarvita Venäjän viisumia, mutta passi tai henkilötodistus tulee raja-alueella liikuttaessa olla mukana. Tämä on raja-aluetta, jonka halki saa kulkea pysähtymättä joko autolla tai pyörällä. Kävely on kielletty!

Kolossovan kylä - Setukaisten pyhä paikka

Käydään Kolossovan kylässä Peko- Jumalanmäellä joka on Setukaisten pyhä paikka.Kolossovassa pistäydytään myös katsomassa, kuinka saippuaa tehdään.

Obinitsa - suomalais-ugrilaisen kulttuurin pääkaupunki

Setomaalla sijaitseva Obinitsan kylä on Meremäen ohella toinen suuri setukaisten keskus. Obinitsasta on saanut alkuunsa myös Seton Kuningaskunnan Päivän perinne, jota järjestetään joka vuosi elokuun ensimmäisenä lauantaina Setomaan eri kylissä. Setomaan kuningaskunnan päivä on vuosittainen setukaisten juhlapäivä, jolloin Setomaa julistautuu omaksi kuningaskunnakseen ja sen asukkaat valitsevat itselleen setukaisten kuninkaan eli Pekon sijaisen – ülemsootskan – hallitsemaan asioita maan päällä. Obinitsan setukaisten museopirtissä voi tutustua Setumaan historiaan ja kulttuuriin setukaisperheen elämän, tapojen ja käytäntöjen kautta.

Vastseliina -pyhiinvaellusreitti - Viron oma Camino de Santiago

Vastseliinan piispanlinna rakennettiin vuonna 1342 Tarton piispan maille. Siitä muodostui yksi mahtavimmista puolustuslinnoituksista vanhalla Liivinmaalla. Keskiajalla linna oli kuuluisa pyhiinvaelluskohde, jonka kappelissa oli ihmeristi. Pyhiinvaeltajat saivat paavi Innocentius VI:n käskystä vuoden ja 40 päivän synninpäästön.

Kierros alkaa 20.5 kello 17:30. Virtuaalimatkan kesto noin 1,5 h. Opastus suomeksi. Kierroksen lopulle jää aikaa myös kysymyksille.

Toteutuakseen virtuaalimatkalle tulee olla vähintään 20 osallistujaa. Paikkoja myynnissä rajoitetusti.

Virtuaalimatka toteutetaan Zoom-sovelluksella. Ilmoittautuneille lähetetään osallistumislinkki 1 vrk ennen virtuaalimatkapäivää.