Tarinoita neuvostoajan elämästä – Virtuaalimatka seikkailujen Itä-Viroon

4.6/5 • 7 ääntä

Ensimmäinen lähtö 22.4. kello 17:30. Virtuaalimatkan kesto noin 1,5 h. Opastus suomeksi. Kierroksen lopulle jää aikaa myös kysymyksille.

Toteutuakseen virtuaalimatkalle tulee olla vähintään 20 osallistujaa. Paikkoja myynnissä rajoitetusti.

Virtuaalimatka toteutetaan Zoom-sovelluksella. Ilmoittautuneille lähetetään osallistumislinkki 1 vrk ennen virtuaalimatkapäivää.

Lähde kotisohvalta seikkailemaan Viron pohjoisrannikon historiallisiin maisemiin ja tee aikamatka Neuvosto-Viroon. Idylliset kylpyläkaupungit, neuvostoajan teollisuus, suljettu Sillamäe ja rajakaupunki Narva.

Reitti kulkee Pohjois-Viron rannikkoa pitkin Narvaan. Suomenkielisellä Live -opastetulla kierroksella kuullemme mielenkiintoisia tarinoita vuosien varrelta.

Ontikan rantatörmä - Viron korkein

Ensimmäiseksi pysähdytään katsomaan Viron korkeinta, 55 metriä merenpinnan yläpuolelle ulottuva Ontikan rantatörmää sekä Viron korkeinta Valasten vesiputousta. Putouksella on korkeutta jopa 30 metriä.

Idyllinen Toila - Viron Kultaranta

Matka jatkuu entiseen kalastajakylään Toilaan. Toila on tunnettu kylpylästään, kauniista luonnostaan ja merenrannastaan. Erityisen kauniina pidetään Toilassa sijaitsevaa Orun puistoa.  Se on säilynyt osa pietarilaisen suurkauppiaan Jelissejevin rakennuttamasta upeasta palatsista. Ihana puisto on kesäisin täynnä kukkia ja tarjoaa ympäri vuoden ihastuttavat näköalat merelle. Orun linna oli myöhemmin Viron ensimmäisen presidentin Konstantin Pätsin kesäresidenssinä, jossa myös Suomen presidentti Pehr Evind Svinhufvud vuonna 1936 vieraili. Orun linna tuhoutui II maailmansodan aikana. Nykyään sitä pääsee ihmettelemään virtuaalilaseilla.

Sillamäe - Salainen ja suljettu kaupunki

Josif Stalinin perustamansa Sillamäe oli neuvostoaikana täysin suljettu kaupunki, jota ei oltu edes merkitty karttoihin, koska sitä ei ollut virallisesti olemassakaan. Miksi?, kuulet sen kierroksen aikana. Sillamäellä tehdään aikamatka Stalinin aikakauteen ja ihmetellään kaupungin suurenmoista klassisismista arkkitehtuuria.

Narva-Jõesuu - Pietarin aristokraattien kesäinen kohtauspaikka

Narva-Jõesuu on perinteikäs kylpyläkaupunki ja se on tunnettu pitkästä hiekkarannasta, joka monen mielestä on Viron parhaita. Narva-Jõesuu oli suosittu lomakohde jo 1800-luvun lopulla, jolloin se edusti Viron kylpyläkaupunkien ehdotonta huippua, jonne paikallisella väestöllä ja keskiluokalla ei juuri ollut asiaa. Hienot ja syvälle juurtuvat kylpyläperinteet ovat täysissä voimissaan vielä tänäkin päivänä.

Narva - Rajakaupunki Viron ja Venäjän välissä

Matkan kohokohta on rajakaupunki Narva joka on virolaisen ja venäläisen kulttuurin risteyspaikka. Kaupungin asukkaista 97 prosenttia on venäjänkielisiä. Kaupunki on mielenkiintoinen sekoitus historiaa ja nykypäivää. Kierroksen aikana nähdään Narvan mahtava keskiaikainen linnoitus, Euroopan suuriman tekstiilitehtaan rauniot, neuvostoajan muistoerkkejä, Narvan historiallisessa sydämessä sijaitseva jokipromenadi sekä Putinin näköinen leijonapatsas.

Kiviõli - palavan kiven kaupunki

Paluumatkalla ohitetaan Kiviõlin palavan kivien louhimisessa syntynyttä jätevuoren – nykyään Baltian korkein laskettelukeskus. Tien varrelle jää myös Kukruksen kartano jonka omistaja löysi ja otti ensimmäisenä käyttöön Viron tärkeimmän maavaran -palavan kiven.