Luontoaktiviteetit Norjassa

Nyt luontoon harrastamaan! Norja pursuaa puitteita erilaisille aktiviteeteille, joista jokainen löytää mieleisensä oli se sitten kesäistä sup-lautailua, vauhdikasta koskenlaskua, rauhaisaa kalastusta tai lumisilla laduilla hiihtämistä tai laskettelua. Harrastaessa ei voi kuin henkäillä uskomattoman kauniin luonnon äärellä.


 

Norja on vaeltajan paratiisi! Vaikka olisit aloittelija etkä haluaisi lähteä pitkille, päivien mittaisille vaelluksille, löytyy Norjasta niin helppokulkuisia kuin haastavampiakin vaellusreittejä moneen makuun. Maan ehdottomasti suosituin vaellusreitti on Preikestolen, jonka kulkija päätyy suuren kalliolohkareen päälle, mistä aukeavat upeat maisemat Lysebotn-vuonolle ja kallioisiin maisemiin. Reitin varrelle osuu nousua, pitkospuuosuuksia ja kiviasetemilla kävelyä ennen kuin määränpää häämöttää. Kallionlohkareelta voi jatkaa vielä ylöspäin kohoavalle kalliolle, josta on vieläkin paremmat näkymät alas. Senjan saarella haasteita tuo Segla-vuoren huipulle kiipeäminen. Vaikka reitti ei ole pitkä, se on fyysisesti raskas mutta palkinto eli kerrassaan upeat maisemat vuonolle ja vuoristoon odottavat huipulla. Lofooteilla lyhyen mutta haastavan Reinebringenin vaellusreitin henkeäsalpaavat näkymät yltävät Reinen, Sakrisøyn ja Hamnøyn kalastajakyliin ja niitä ympäröivään luontoon.


 

Lähde pyöräilemään Norjan kauniisiin vuoristomaisemiin! Sekä maasto että sääolosuhteet sopivat haasteita kaipaavalle pyöräilijälle, mutta Norjasta löytyy myös helpompia ja kevyempiä reittejä lajia harrastavalle. Atlantic Road on äänestetty Norjaan parhaaksi pyöräilyreitiksi useampaan otteeseen. 80 kilometrin mittainen reitti kulkee Norjan länsirannikolla Kristansundin ja Budin välillä, ja sen mieleenpainuvin osa on kahdeksan sillan sarja Atlantin väylällä. Serpentiinimäisesti kiemurteleva Stalheimskleivan reitti rakennettiin aikoinaan parantamaan yhteyksiä Oslon ja Bergenin välille, ja sitä ympäröivät lumihuippuiset vuoret ja vehreä luonto. Lofooteilta taas löytyy 180 kilometrin mittainen Vestfjord-reitti, joka sopii harrastusta vasta aloitteleville pyöräilijöille, sillä maasto ei ole liian haastavaa. Upeiden maisemien lisäksi pääset nauttimaan idyllisistä kalastajakylistä ja kiinnostavista museoista.


 

Miltä kuulostaa Lofootit kajakilla vaeltaen tai Norjan vuonoissa melominen? Voit lähteä joko muutaman tunnin melontaretkelle tai päivien vaellukselle upeiden maisemien siimekseen. Helgelandin rannikko Pohjois-Norjassa on yksi paratiimaisimmista paikoista melonnan harrastamiseen, sillä pääset etenemään pienien laguunien läpi kohti Norjanmerta. Matkalla voi hyvällä tuurilla bongata hylkeitä ja saukkoja. Jos et mieli Lofoottien upeisiin maisemiin, niin viereinen Vesterålen tarjoaa upeita mahdollisuuksia meloa suojaisissa vuonoissa, ohi idyllisten kalastajakylien ja luonnonkauniiden rantojen kohti merta. Ensikertalaisen kannattaa lähteä kokeilemaan melomista opastetulle retkelle, kun taas kokenut meloja pärjää hyvin yksin tai oman harrastajaporukan mukana.


 

Trendilajiksi noussut sup-lautailu onnistuu tietenkin myös Norjan vesissä! Laudan päällä seisoessa vuonojen ja merenrannikon maisemat näyttävät kauniilta ja voit tuntea melkeinpä olevasi osa luontoa. Kaikkien tuntemat Lofootit ovat maisemiensa puolesta mainio valinta sup-lautailulle, mutta myös taianomaisen Nærøyfjordenin ja Geirangerinvuonon paratiisimaiset maisemat kutsuvat sup-lautailijaa luoksen. Tietenkin lajia voi harrastaa missä vain vettä riittää, mutta unohtumattomat maisemat tekevät sup-lautailusta elämyksen. Innokkaimmille harrastajille on tarjolla jopa useiden päivien mittaisia retkiä, mutta vedessä voi myös lautailla omatoimisesti vaikka parin tunnin verran.


 

Koe hauskoja, jännittäviä ja vauhdikkaita hetkiä koskenlaskun parissa! Voit olla koskenlaskun kokenut konkari tai ensikertalainen, kokemus on joka kerta kerrassaan unohtumaton. Sjoajoki on Norjan koskenlaskupaikoista suosituin, ja se tarjoaakin haasteita kokeneemmille harrastajille mutta myös mahdollisuuksia perheen kesken koskenlaskua kokeileville. Vossin alue tunnetaan useista mahdollisuuksista ulkoilmaaktiviteetteihin, ja yksi niistä on koskenlasku, jota pääsee kokeilemaan kristallinkirkkaissa vesissä vesiputousten ja vuorimaisemien äärellä. Muita hyviä paikkoja ovat Drivajoki ja rauhallinen Trysiljoki. Koskenlaskukausi on käynnissä toukokuun puolivälistä syyskuun loppuun.


 

Mikä olisikaan parempi paikka kalastamiseen kuin Norjan kalaisat, kirkkaat vedet! Paras paikka taimenten pyydystämiseen löytyy Hardangerviddan ylängöltä, kun taas Finnmark ja Trondelag ovat Norjan parhaat joet lohen kalastukseen. Gjovicista, Landista ja Totenista löytyy niin järviä, lampia kuin jokia ahvenen, hauen ja taimenen kalastukseen. Norjan pisimmässä joessa Glommassa uiskentelee kaikista maan joista eniten kalaa. Ostfold, Hedmark ja Villmarksriket ovat hyviä paikkoja pysähtyä Glommajoen varrelle kalaan. Jos haluat hakea oppia kalastukseen, kannattaa suunnata Hemsedaliin, jossa voit oppia maan parhailta perhokalastajilta.


 

Kiipeily on ihana tapa kokea uniikki luonto ja saada adrenaliini virtaamaan! Norjasta löytyy monta kiipeilyaluetta lajin harrastajille ja niille, jotka ovat sitä halukkaita kokeilemaan. Romsdal on Norjan kuuluisin kiipeilyalue, sillä sieltä löytyy yli 1 000 metriä korkea pystysuora kallioseinämä. Kiipeily keskittyy Romsdalissa Åndalsnesin kylän yhteyteen. Myös Lofooteilta löytyy graniittivuoria, joiden huiput nousevat myös yli 1 000 metrin korkeuteen. Henningsvaer on suosituin paikka kiipeilyn aloittamiseen, sillä sen läheisyydessä olevat kalliot ovat parhaiten muodostuneet kiipeilyä ajatellen. Lajin harrastajan kannattaa myös katsastaa Stetindin vuoren ja Setesdalin laakson kiipeilymahdollisuudet.


 

Norjasta ei lumi lopu, ja lisäksi sääolosuhteet ja puitteet ovat mitä mahtavimmat laskettelua ajatellen! Talviurheilukaudelta ei Norjassa pituutta puutu. Norjan suurin hiihtokeskus sijaitsee Trysilissä, jossa Trysilsfjellet-tunturin rinteillä kulkee 70 kilometriä hiihtolatuja ja josta löytyy yli 30 hissiä. Monipuolista Hemsidalia taas pidetään Norjan parhaana hiihtokeskuksena, jossa voi laskea yli 50 mäkeä pitkin ja josta löytyy yli 20 hissiä sekä lukuisia hiihtolatuja. Lisäksi perheystävällinen Hafjellin hiihtokeskus, Norjan vanhin laskettelukeskus SkiGeilo ja rauhaisaa luontoa tarjoava Norefjell ovat mainioita vaihtoehtoja talviurheiluun!


 

Katso myös:

Norjan mykistävät maisemat voit kokea parhaiten autolla matkustaen ja nähtävää todellakin riittää! Lumihuippuisia vuoria, upeita vuonoja, uniikkeja kalastajakyliä ja kiemurtelevia teitä – Road Trip -matka Norjaan tekee lähtemättömän vaikutuksen. Tutustu Pohjois-Norjan reitteihin ja suunnittele ikimuistoinen matka!

Lue lisää

Reissaa Pohjois-Norjaan ihastelemaan upeita luontokohteita Lofooteilla, Vesterålenissa, Senjan saarella, Norkappissa ja monessa muussa naapurimaamme kolkassa! Et voi välttyä mieleenpainuvilta elämyksiltä vuonojen uumenissa seikkaillessa, patikointipolkuja kolutessa tai lunnien pesintäpuuhia seuratessa.

Lue lisää

Korkeitavuoria, vesiputouksia ja laaksoja sekä mielenkiintoista eläimistöä kuten myskihärkiä ja maakotkia. Näitä asioita näet ja koet Norjan kauneimmissa luonnonpuistoissa. Kesäisin ne kutsuvat vaeltamaan, syksyisin poimimaan marjoja ja talvisin monessa niistä voi hiihtää.

Lue lisää