Matkailu on sydämen asia – “Jatkuva kehittyminen tekee työstä mielenkiintoista”

Riina Ihalaiselle matkailu on elämän eliksiiri.

Riina Ihalaiselle matkailu on elämän eliksiiri, joka on tärkeä syy siihen, miksi hän on viihtynyt matkailualalla jo monta vuotta.

Riina Ihalaiselle matkailu on elämäntapa, jonka parissa hän myös työskentelee. Hän on edennyt monien työtehtävien kautta Ikaalisten Matkatoimiston markkinointi- ja tuotekehitystiimien tiiminvetäjäksi ja kokee johtavansa huipputiimejä, joissa yhdessä tekeminen on tärkeässä roolissa.


 

Ikaalisten Matkatoimiston markkinointi- ja tuotekehitystiimien tiiminvetäjä Riina Ihalainen on tehnyt 13 vuoden mittaisen uran eri tehtävissä matkailuyrityksessä. Hän kuvailee matkailua elämän eliksiiriksi, joka on saanut viihtymään alalla monet vuodet.

– Itselle matkailu on elämäntapa, joka avartaa ja antaa paljon ymmärrystä erilaisista kulttuureista ja ihmisistä. Koska matkailu on itselle sydämen asia, on aivan mahtavaa päästä tekemään töitä itselle tärkeän asian parissa, hän hehkuttaa.

Tärkeimmäksi syyksi IMT:llä viihtymiseen nousee mahdollisuus jatkuvaan itsensä kehittämiseen.

– Olen aina saanut uusia ja haastavampia työtehtäviä. Työpaikan sisällä on päässyt hyvin etenemään. Mitä nälkäisempi työntekijä on, sitä enemmän saa vastuuta. IMT:llä kannustetaan oppimaan lisää ja kehittämään omia taitojaan. Itse olen käynyt työn kautta monissa eri koulutuksissa, mikä on ollut ihan parasta.

Tälläkin hetkellä Riina opiskelee työn ohella Rastor-instituutissa markkinoinnin johtamisen tutkintoa.

– Heitin ehdotuksen opiskelusta, kun sain markkinointitiimin tiiminvetäjän paikan, sillä halusin kehittää osaamistani. Kokonaisvaltaisessa koulutuksessa olen oppinut uutta markkinoinnista, sen trendeistä, mittareista ja toimintamalleista. Itselle iso juttu on tiimin ja markkinoinnin johtaminen, sillä koulutuksessa juuri johtamistaidot ovat suuressa osassa.

Hän kertoo IMT:n olevan myös yrityksenä todella nälkäinen kehityksen suhteen. 

– Olemme edelläkävijöitä monissa asioissa. IMT:llä tehdään todella ketterästi muutoksia ja halutaan olla ajan hermoilla. Meillä on jatkuva kehittyminen käynnissä, jonka vuoksi IMT:llä onkin niin mahtavaa olla töissä, koska kehittyminen tekee työnteosta mielenkiintoista. Meillä ei ole samanlaisia päiviä, ja menemme koko ajan eteenpäin.

Riinan uratarina IMT:llä alkoi vuonna 2007, kun hänet palkattiin kesätyöntekijäksi asiakaspalvelutehtäviin puolen vuoden Australian Working Holiday -reissun päätyttyä.

– Lueskelin paikallislehteä, ja siinä haettiin Ikaalisten Matkatoimistoon työntekijää. Olin aivan fiiliksissä matkustamisesta Australia-vaiheen jälkeen. Ajattelin, että matkailu on minun juttuni, Riina kertoo, kuinka sai idean hakeutua töihin IMT:lle.

Ensimmäistä kesää työn touhussa IMT:llä hän kuvailee todella opettavaiseksi kokemukseksi.

– Aluksi ajattelin, miten ikinä selviydyn tästä, sillä juuri silloin oli julkaistu uusi esite, jossa oli koko matkatuotanto. Minun piti alkaa opetella sitä ja samalla aloin hoitaa myyntipuheluita. Työt alkoivat kuitenkin sujua, sillä olen ollut aina hyvin sujuvasanainen ja sillä on päässyt monesta pinteestä.

Riina muistelee yhtä ensimmäisistä puheluistaan, jossa asiakas kysyi, mitä kautta Ikaalisten Matkatoimiston bussi ajaa Riikaan.

– Menin aivan lukkoon, enkä juuri silloin muistanut, onko Riika Latviassa vai Liettuassa. Vastasin, että bussi kulkee suorinta tietä, Riina nauraa ja muistaa, että asiakas oli onneksi tyytyväinen saamaansa vastaukseen.

Syksyllä 2007 yrityksestä vapautui markkinointisihteerin paikka. Riinaa kysyttiin työtehtävään, sillä hän oli aiemmin suorittanut media-assistenttikoulutuksen, joka nähtiin etuna työtehtävän hoitamisessa.

– Aloin tehdä markkinointisihteerin hommia ja pystyin samalla kouluttautumaan työn ohessa tehtäviin. Kävin samalla kursseja, että pystyin käyttämään markkinoinnin työkaluja kuten InDesignia, Photoshopia ja Illustratoria.

Vuosien työskentely markkinointisihteerinä vaihtui tuotantosihteerin hommiin, jossa Riinan vastuulla oli Ruotsin laivatuotanto ja Pietarin matkatuotanto.

– Se oli sopiva paletti, sillä tein hetken aikaa lyhyempää päivää vanhempainvapaan jälkeen. Oli hienoa, että työnantajalta löytyi sopiva joustaminen siihen tilanteeseen.

Seuraava askel Riinan IMT-uralla oli Tallinnan tuotannon koordinaattorin työn haltuun ottaminen.

– Pidin työstä todella paljon. Se oli ensimmäinen työ, jossa minulla oli oma tiimi. Heti heräsi tunne, kuinka ihanaa on työskennellä niin että voi yhdessä miettiä mitä tavoitteita kohti menemme. Samalla pystyin olemaan tiimiläisten tukena ja turvana matkalla.

Kun Riina oli toisella vanhempainvapaallaan, hän sai soiton työpaikaltaan, josta kysyttiin, olisiko aikaisempi töihinpaluu mahdollinen.

– Silloin tehtiin suuria organisaatiomuutoksia, ja paluun myötä katsottiin, mihin tehtävään soveltuisin. Tulin tuotekehitystiimin tiiminvetäjäksi. Puolen vuoden jälkeen työtehtäviini lisättiin markkinointitiimin vetäminen.

Työvuodet ovat opettaneet paljon.

– Monenlaisten työtehtävien vuoksi minulla on todella hyvä käsitys meidän organisaatiosta sekä organisaation eri prosesseista ja niiden eri vaiheista. Tiedän, mitä jokaisella eri tontilla tehdään ja mitä vastuita niihin kuuluu.

Sekä markkinoinnin että tuotekehityksen tiimi on Riinan mukaan saanut todella vapaat kädet toteuttaa erilaisia visioita ja suunnitelmia. Kokeilukulttuurin kautta on päästy testaamaan monenmoisia juttuja.

– Meillä on paljon vapauksia, jotka tuovat tietysti myös vastuuta. Olemme valmiita kokeilukulttuuriin. Jos ei aina mene ihan maaliin, se ei haittaa, sillä opimme mokista. Työpaikalla kannustetaan yrittämiseen, erilaisen tekemiseen ja etsimään oikeita juttuja, jotka toimivat meillä.

Tiiminvetäjän työtä Riina kehuu antoisaksi, haastavaksi ja mukavaksi.

– Se, mikä tekee tästä mielekästä, on se että minulla on aivan huipputiimit. Yhdessä tekeminen ja toisten tsemppaaminen sekä jokaisen tiimiläisen kasvutarinan seuraaminen, potentiaalin löytyminen ja oman mukavuusalueen ulkopuolelle saaminen ovat työn parasta antia.

Hyvä tiimihenki syntyy avoimuudesta ja luottamuksesta työntekijöiden välillä.

– Jokaista tiimiläistä kuunnellaan ja jokaisen ideat otetaan huomioon ja asioista päätetään yhdessä. Toisia tsempataan ja muiden onnistumisista iloitaan.

Koko talossa vallitsee yhteen hiileen puhaltamisen henki.

– Meillä nauretaan paljon, ollaan iloisia ja töihin on aina kiva tulla. Tiimien välinen yhteistyö on kaiken hedelmä, sillä jokaisella työntekijällä on omat vahvuutensa ja oma roolinsa asiakkaan polulla. Asiakkaasta saa parhaan käsityksen työskentelemällä yli tiimien rajojen, ja siten saamme parhaan lopputuloksen.

Työnantajastaan Riinalla on paljon hyvää sanottavaa.

– Olen todella kiitollinen työnantajalle kaikista niistä mahdollisuuksista, mitä olen työhistoriani aikana saanut. Minua on aina kuunneltu ja minuun ja osaamiseeni on luotettu. Joskus tuntuu, että työnantajalta löytyy enemmän luottoa osaamiseeni kuin itseltäni, mikä on mahtavaa.

IMT:n johtoryhmällä on valmentava ote johtamiseen.

– Meillä ei sanota miten asiat pitää tehdä, vaan ohjataan ja tuetaan oikeaan suuntaan. Johto sulautuu muuhun organisaatioon, ja olemme samalla viivalla olevia kollegoita toistemme kanssa. Meillä ei ole johtaja-työntekijä-asetelmia, vaan työntekijöitä kannustetaan oivaltamaan asioita itse.

Työpaikalla on yhdessä tekemisen meininki, johon usein osallistetaan koko henkilöstö.

– Olemme luoneet porukalla yrityksen arvoja, strategioita sekä kehitystöitä ja niin edelleen. Jokaisen mielipide on tärkeä, ja siitä tulee mielestäni työnantajan puolelta suurin arvostus.