Balkanin helmet, Pohjois-Makedonia ja Albania

Balkanin helmet -matkalla kohokohtia ovat lumoava Ohrid-järvi, viime vuosiin saakka varsin salattuna pysynyt Tirana sekä historiallinen Berat. Lisäksi matkamme vie Durresiin, Skopjeen, Krujaan sekä Montenegron suosituimpaan rantakohteeseen Budvaan.

✭ Top 5 – parasta tässä matkassa

1. Mielenkiintoinen Beratin kaupunki, jossa vuosituhantinen historia elää rinnakkain lähihistorian kanssa

2. Durres, suosittu rantakaupunki, jonka historia ulottuu ajalle 600 eKr.

3. Tiranan pikkuhiljaa avautuva suljettu kaupunki

4. Ohrid-järven lumoava kauneus

5. Skopjen basaarialueet ja Äiti Teresan muistotalo


Matkan hinta sisältää:

  • Norwegianin lennot Helsinki-Tivat ja Tivat-Helsinki
  • bussikuljetukset ilmastoidulla turistibussilla
  • suomenkielisen oppaan palvelut perillä
  • hotellimajoitukset mukavuuksin (7 yötä)
  • buffetaamiaiset hotelliaamuina
  • verot ja viranomaismaksut
  • ruokailut matkaohjelman mukaisesti (neljä lounasta ja läksiäisillallinen)

1.pv Lennämme Norwegianin aamulennolla Tivatiin. Lentokentällä vastassa ovat suomenkielinen opas, kuljettaja sekä ilmastoitu paikallinen bussi, jolla matkaamme kohti Albanian pääkaupunkia Tiranaa. Matkalla  nautimme lounaan Shkodrassa. Alkuillan aikana saavumme Tiranaan, jossa majoitumme hotelliin kolmeksi yöksi. (n. 210 km)

2.pv Hotelliaamiaisen jälkeen  tutustumme Tiranaan kävelykierroksella, jossa näemme  merkittävimmät nähtävyydet, kuten Skanderbegin aukio, Kansallismuseo, Ethem Beyn moskeija ja Blokki-alue, joka  tunnetaan vilkkaasta ravintolaelämästä. Yhdessä nautitun lounaan jälkeen jatkamme matkaa  Durresiin, joka on Albanian suosituin rantakohde.  Sen loistokasta historiaa todistavat lukuisat muinaiset muistomerkit, kuten kaupunginmuurit, amfiteatteri, kyplylät roomalaisajoilta, bysantinaikainen forum, Venetsian torni sekä turkkilainen hamam. Durresissa teemme lyhyen kävelykierroksen, jonka jälkeen on vapaata aikaa nauttia rantakävelystä tai vaikka kahvitella lukuisten kahviloiden terasseilla. Illaksi palataan Tiranaan.

3.pv Matkan kolmantena päivänä voi tutustua omatoimisesti Tiranan kaupunkiin, tai lähteä lisämaksulliselle retkelle tuhansien ikkunoiden kaupunkiin, Beratiin  maan keskiosaan. Beratin keskusta on täynnä ottomaaniaikaisia taloja, moskeijoita ja kirkkoja. Kaupungista löytyy niin  tuhatvuotista- kuin lähihistoriaakin. Beratin retkeen sisältyvät mm. käynti Onufrin ikonimuseossa ja linnoituksessa sekä lounas.

4.pv Aamiaisen jälkeen matkamme jatkuu  kohti Pohjois-Makedoniaa. Ylitämme Albanian ja Makedonian välissä sijaitsevan noin 1000 metriä korkean vuoren ja saavumme Ohridin kaupunkiin puolen päivän jälkeen ja nautimme  yhteisen lounaan. Kaupunkikierroksella tutustumme  Ohridiin, joka  on yksi Makedonian vanhimpia kaupunkeja. Se sijaitsee Ohrid-järven rannalla. Vanhakaupunki ja järvi ovat molemmat Unescon suojelukohteita.  Näemme mm. St. Sofian kirkon, St. Clementin kirkon, Samoilin linnoituksen 1000-luvulta sekä antiikinaikaisen teatterin. Vanhassa kaupungissa löytyy edelleen perinteistä käsityötä, filigree hopeatöitä, puuveistoksia ja Ohridin helmiä, jotka sopivat vaikkapa tuliaisiksi. Iltapäivällä majoitumme hotelliin kahdeksi yöksi. (n. 140 km)

5.pv Matkan viidennen päivän voi viettää omatoimisesti Ohridin maisemista ja palveluista nauttien  tai  lähteä lisämaksulliselle retkelle Pohjois-Makedonian pääkaupunkiin Skopjeen, jossa tutustumme niin vanhan, kuin uudenkin kaupungin nähtävyyksiin ja Äiti Teresan muistotaloon. Skopjen retkeen kuuluvat lisäksi kaupunkikierros sekä lounas.

6.pv Aamiaisen jälkeen palaamme bussilla Tiranaan. Matkalla nautimme lounaan  Elbasan kaupungissa. Iltapäivän ohjelmaan kuuluu tutustuminen Krujan kaupunkiin. Tämä pieni kaupunki ja vanha linnoitus sijaitsevat samannimisessä vuoren rinteessä noin 40 kilometrin päässä Tiranasta. Linnalla on ollut merkittävä rooli Albanian puolustautuessa Ottomaaneja vastaan ja tämä on omalta osaltaan vaikuttanut merkittävästi koko Euroopan puolustukseen 1400-luvulla. Merkittävimpiä nähtävyyksiä ovat linna, basaari sekä Turkkilainen talo, joka toimii etnograafisena museona. Itämaishenkisestä basaarista löytyy aitoja paikallisia käsityötuotteita sekä antiikkia. Illaksi palataan Tiranaan.

7.pv On aika hyvästellä Tirana ja jatkaa kohti Montenegroa ja Budvan kaupunkia. Ajomatkan aikana pysähdymme mm. Shkodrassa ja Stari Barissa ja taukojen aikana on mahdollista nauttia omakustanteinen lounas. Budvaan saavumme  iltapäivällä ja majoitumme hotelliin yhdeksi yöksi. Budva on yksi vanhimmista kaupungeista Adrianmeren rannalla. Romanttinen Venetsianaikainen arkkitehtuuri, upeat rannat ja tyylikkäät satamat ovat kaikki tässä pienessä elävässä kaupungissa. Ennen yhteistä läksiäisillallista teemme pienen kävelykierroksen kaupungilla.

8.pv Hotellilla varhainen aamupala tai mukaan aamiaispussit. Bussi kuljettaa varhain aamulla Tivatin lentokentälle, josta paluulento lähtee aamupäivän aikana ja Helsinkiin saavumme iltapäivästä.

HYVÄÄ MATKAA!

Opas kertoo matkan aikana tarkat kellonajat päivien ohjelmille! Ohjelmaan ja ajoaikoihin saattaa tulla muutoksia rajamuodollisuuksista,  lakoista,  sääilmiöistä, tietöistä tai muista matkantekoa haittaavista esteistä johtuen.

Matka ei sovellu liikuntaesteiselle tai henkilölle, joka ei pysty tai halua liikkua jalkaisin. Osallistujien tulee pystyä liikkumaan omatoimisesti ilman apua ja ryhmän mukana. Matkalle kannattaa varata hyvät kävelykengät, sillä kaupungeissa liikutaan enimmäkseen jalkaisin. Matka sisältää kävellen tehtäviä kävelykierroksia, joissa on portaita, mukulakivikatuja tai muutoin epätasaisia pintoja. Lisäksi kävellään mm. jyrkkää vuorenrinnettä pitkin.

Lisämaksulliset retket

Kokopäiväretki Beratiin. Hinta sisältää kuljetukset, suomen kielisen oppaan palvelut, sisäänpääsymaksut linnaan sekä Onufrin museoon ja lounaan.

Lue lisää Beratin retkestä

Kokopäiväretki Skopjeen sisältäen kuljetuksen, suomenkielisen oppaan palvelut, kiertoajelun kaupungissa, pääsyn Äiti Teresan muistotaloon sekä lounaan.

Lue lisää Skopjen retkestä

Hotellit matkalla

Vuonna 2018 täysin korjattu hotelli on hyvin suosittu kokoushotelli, jonka yläkerroksista on näkymä yli koko kaupungin. Hotellissa on allasosasto ja lähellä ovat kaikki kaupungin keskeiset palvelut.

Lue lisää

Upea St. Stephanin asuinalueella sijaitseva pinjametsän ympäröimä hotelli 100 metrin päässä Ohrid-järven rannalta.

Lue lisää

Hotel Bracera sijaitsee aivan Budvan keskustassa, 100 m merenrannasta ja 400 m päässä vanhastakaupungista.

Lue lisää