Prahan joulutorit

Yli tuhat vuotta sitten kukoistukseen noussut Praha on Euroopan upeimpia kaupunkeja, Euroopan suurin keskiaikainen kaupunki. Vuosisatojen vauraus ja tarinat Habsburgien dynastiasta johdattavat Euroopan kiihkeään historiaan aina neuvostovuosiin asti. Vltava-joki virtaa Prahan läpi ja sen upeat sillat lumoavat matkustajan.

Vanhankaupungin pääaukio, Staroměstské Naměsk on suosituin paikka virittäytyä joulun tunnelmaan suurine joulukuusineen sekä esiintymislavoineen, mutta upeita joulutoreja löytyy myös keskustan ulkopuolelta. Värikkäästi koristellut myyntikojut myyvät ihastuttavia paikallisia käsitöitä, perinneruokia ja lämmittäviä juomia. Tunnelmaa lisäävät kynttilöiden loiste sekä tšekkiläinen musiikki. Perinteisistä tšekkiläisistä jouluherkuista kannattaa maistaa esimerkiksi grillattuja klobása-makkaroita ja makeita perinteisiä sokerilla kuorrutettuja trdelník-leivoksia.

Matkan hinta sisältää

  • Finnairin / Finnairin operoimat lennot Helsinki-Praha-Helsinki
  • verot ja viranomaismaksut
  • menopäivänä opastettu kaupunkikierros bussilla ja kävellen sekä kuljetus hotellille
  • 3 ruokalajin lounas menopäivänä (sis. ruokajuomana veden)
  • 3 yötä hotellissa
  • aamiaiset hotelliaamuina
  • lähtöpäivänä kuljetus oppaan johdolla hotellilta lentokentälle

1.päivä: Matka alkaa Finnairin / Finnairin operoimalla aamulennolla Helsinki-Vantaan lentokentältä klo 9.40. Prahaan saavumme klo 10.45 paikallista aikaa. Kentällä ovat vastassa bussi ja kuljettaja, sekä suomenkielinen opas, joka odottaa matkustajia lentokentän tuloaulassa Ikaalisten Matkatoimiston kyltin kera, aulasta kävellään oppaan johdolla linja-autolle. Oppaan vetämällä kaupunkikierroksella kuulemme Prahan värikkäästä historiasta sekä sen nykypäivästä, samalla näemme Prahan tärkeimmät nähtävyydet. Kaupunkiin tutustutaan sekä bussilla että kävellen, päälle kannattaa varata ulkoiluun sopiva vaatetus. Kierroksen aikana nautitaan hintaan kuuluva lounas kaupungilla ravintolassa. Kaupunkikierroksen jälkeen bussi kuljettaa hotellin lähistölle, siirtyminen hotellille, jonne majoitutaan kolmeksi yöksi. Opas auttaa hotelliin majoittumisessa.

2.-3. päivä: On aikaa nauttia Prahan monista nähtävyyksistä, kahviloista ja ostosmahdollisuuksista. Vieraile Prahan uuden kaupungin Venceslauksen -aukiolla, joka on tunnettu monista värikkäistä tapahtumista ja joka nykyään on Prahan kaupallinen sydän ja kaupungin vilkkain ostosalue. Ihastele Vanhankaupungin kauniita historiallisia gallerioita ja rakennuksia, täältä löydät myös Prahan kuuluisan raatihuoneentorin ja sen 1300 -luvulta peräisin olevan astronomisen kellon. Prahan metro- ja raitiovaunulinjoja käyttäen pääset helposti ja nopeasti liikkumaan kaupungin eri osien välillä.

Vanhankaupungin pääaukion, Staroměstské Naměskin joulutori on kaupungin kuuluisin joulutori, mutta upeita joulutoreja löytyy myös keskustan ulkopuolelta. Joulutorit kokoavat yhteen niin turistit kuin paikallisen väestönkin, tunnelma kohoaa illan pimetessä. Suosittuja ostoksia ovat puusta veistetyt nuket, lasityöt ja muut perinteiset käsityöt sekä mm. tsekkiläiset muffinsit ja paikallinen olut.

2. päivän aamuna klo 10 on mahdollista lähteä suomenkielisen oppaan vetämälle lisämaksulliselle kävelyretkelle tunnelmalliseen vanhaan kaupunkiin. Retken aikana nähdään mm. Uuden kaupungin Václavin aukio, Kunnantalo, Unescon suojelema Vanhankaupungin aukio, Prahan kuuluisa raatihuoneen torni, Jan Hussin patsas ja Tynin kirkko. Juutalaiskorttelissa tutustutaan alueen menneisyyteen ja arkkitehtuuriin. Kierros jatkuu aina Vltava-joen rannalle ja kuuluisalle Kaarlen sillalle asti. Kierroksen varrella, vanhan kaupungin aukiolla nautitaan jouluglögit. Retken kesto noin 2,5 tuntia.

4. päivä: Viimeisenä matkapäivänä on mahdollisuus lähteä Kutna Horaan, jonka vanha kaupunki kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon. Retken aikana vieraillaan Sedlecin luukirkossa ja St. Barbaran katedraalissa. Hintaan kuuluva lounas syödään Kutna Horan ravintolassa. Iltapäivän lopulla palataan Prahaan, päiväksi kaupunkiin jääneet noudetaan hotellilta, jonka jälkeen kuljetus Prahan lentokentälle. Finnairin / Finnairin operoima lento lähtee Prahasta klo 19.35 ja saapuu Helsinki-Vantaan kentälle klo 22.50.

Hyvää matkaa!

Huom. Matkaan kannattaa varata hyvät jalkineet, koska kaupunkikierroksella liikutaan enimmäkseen jalkaisin. Normaali liikuntakyky ja peruskunto riittävät.

Lisämaksulliset retket matkalla

Kävelykierrokselle lähdetään oman hotellin aulasta oppaan johdolla n. klo 10. Kierroksen aikana nähdään 1300 -luvulla perustetun Uuden kaupungin Václavin aukio, joka on tunnettu monista värikkäistä historiallisista tapahtumista. Matkalla nähdään myös upea Kunnantalo ja Unescon suojelemalla alueella Vanhankaupungin aukiolla Prahan kuuluisa raatihuoneen torni, Jan Hussin patsas, Tynin kirkko sekä muut komeat rakennukset. Läheisessä juutalaiskorttelissa tutustutaan myös alueen menneisyyteen ja arkkitehtuuriin. Kierros jatkuu vielä Vltava-joen rannalle ja kuuluisalle Kaarlen sillalle. Retken kesto noin 2,5 tuntia. Hinta 25 € / hlö, sisältäen opastuksen ja jouluglögin. Retki varattava viimeistään 14 vrk ennen matkan alkua. Retkelle on minimiosallistujamäärä. Huom, koko retki tehdään kävellen, suosittelemme hyviä kävelykenkiä sekä tarvittaessa lämmintä pukeutumista.

Lue lisää

Kutná Horan kaupunki sijaitsee noin 1,5 h ajomatkan päässä Prahasta. Kaupunki on aikanaan perustettu hopeakaivosten ympärille ja oli 1400 -luvulla Prahan jälkeen alueen toiseksi suurin kaupunki. Myöhemmin kaupunki on kokenut monia vastoinkäymisiä, sotia, tulipaloja ja tulvia, vuonna 1995 se nostettiin mukaan Unescon maailmanperintöluetteloon. Tärkeimpiä nähtävyyksiä ovat goottilainen Pyhän Barbaran katedraali sekä Sedlecin luukirkko.

Lue lisää