Puolasta Slovakiaan

Varsovan kiehtova historia sekoittuu voimakkaasti kasvavan suurkaupungin uudistumiseen, Krakovassa palaat hetkeksi osaksi menneisyyttä. Auschwitzissa historia näyttää julmimmat kasvonsa ja suloinen Bratislava lepää Tonavan rannalla. Tällä matkalla historia on vahvasti läsnä, sillä Puola on ollut näyttämönä monille historian suurille käänteille. Bratislava puolestaan kertoo Euroopan lähemmästä historiasta, onhan se maanosamme nuorimpia pääkaupunkeja.

✭ Top 5 – parasta tässä matkassa

1. Varsovan Vanhakaupunki sekä sen kahvilat ja ravintolat

2. Krakovan Wawelin linna ja kävely sieltä Vanhaankaupunkiin

3. Bratislavan Ufo-Tower, joka on maailman tornirakennuksista pienin

4. Ihanat suklaaleivokset ja kuppikakut Krakovan kahviloissa. Herkkuja sekä paikalista nykytaidetta löytyy vaikkapa Bunkier Cafe -kahvilassa

5. Varsovan Lazienskin puisto, jossa on mukavaa rentoutua kaupungin vilskeen keskeltä


Matkan hinta sisältää:

  • Finnairin/Finnairin operoimat suorat lennot Helsinki-Varsova ja Wien-Helsinki
  • verot ja viranomaismaksut
  • bussikuljetus ilmastoidulla turistibussilla matkaohjelman mukaisesti
  • suomenkielisen oppaan palvelut perillä koko matkan ajan
  • paikallisoppaiden johdolla kierrokset Varsovassa, Krakovassa, Auschwitzissa, Bratislavassa ja Wienissä
  • 6 yötä hotelleissa
  • aamiaiset hotelliaamuina

1. pv Matka alkaa Finnarin/Finnairin operoimalla aamulennolla Helsingistä klo 07:35. Varsovaan saavutaan klo 08:15. Suomenkielinen opas on vastassa lentokentän tuloaulassa Ikaalisten Matkatoimiston kyltin kanssa ja paikallinen bussi odottaa terminaalin edustalla. Paikallisopas johdattaa ensin Varsovan historiaan ja nykypäivään kiertoajelulla ja -kävelyllä. Kiertoajelun jälkeen on aikaa nauttia omatoimista lounasta Varsovan keskustassa, jonka jälkeen majoitumme hotellille kahdeksi yöksi. Illansuussa on mahdollista lähteä bussikuljetuksella Varsovan vanhassa kaupungissa sijaisevaan Dean’s Palaceen, jossa pääsee kuulemaan Chopinin tunnettuja säveliä pianomusiikkina.

2. pv Voit viettää koko päivän Varsovaan tutustuen tai lähteä mukaan opastetulle, lisämaksulliselle retkelle Wilanówin palatsiin. Barokkityylisen palatsin rakensi 1600-luvulla Puolan kuningas Juhana III Sobieski ja se kätkee nykyään sisälleen laajan taidekokoelman. Wilanowin retkelle lähdetään klo 10:00 ja takaisin hotellille saavutaan noin klo 14:00.

3. pv Aamulla jatkamme matkaa etelän suuntaan. Matkan pysähdyttävimpiä kokemuksia on vierailu Auschwitzin museossa, entisellä natsien tuhoamisleirillä. Leirillä viimeiset hetkensä koki nykyarvioiden mukaan noin 1,5 miljoonaa ihmistä. Eniten juutalaisia, mutta myös poliittisia vankeja, sotavankeja ja romaneja. Auschwitzin toimintaa esittelee paikallinen opas tulkin avustamana. Museoon tutustumisen jälkeen matka jatkuu Krakovaan, jonne saavumme illansuussa. Puolan vanha pääkaupunki on yksi parhaiten säilyneistä keskiaikaisista kaupunkikokonaisuuksista. Kaupungin romanttinen keskusta ja sen tori ovat täynnä ravintoloita ja ihmisten kuhinaa. Krakovaan majoitutaan kahdeksi yöksi. (410 km)

4. pv  Heti aamiaisen jälkeen paikallinen opas johdattaa kiertoajelulla ja -kävelyllä Krakovan kiehtovaan historiaan. Kiertoajelun jälkeen pidämme omakustanteisen lounastauon, jonka jälkeen on aikaa tutustua Krakovan kaupunkiin. Iltapäivän lopulla on halukkailla mahdollisuus lähteä lisämaksulliselle retkelle tutustumaan Puolaan vielä laajemmin. Noin klo 17:00 lähdetään bussilla kohti Wieliczkan suolakaivosta. Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluva kaivos toimi yhtäjaksoisesti 700-vuotta, lopettaen toimintansa vuonna 2007. Kaivoksen uumeniin louhitut kappelit ovat taidokasta käsityötä ja kappeleita koristavat upeat suolasta veistetyt patsaat. Illalla palataan Krakovaan toiseksi yöksi.

5. pv Aamiaisen jälkeen matkamme jatkuu kohti Slovakiaa. Ajamme Tsekin kautta ja pysähdymme omakustanteiselle lounastauolle tunnelmalliseen Olomoucin kaupunkiin. Kaupunki tunnettiin jo keskiajalla Moravian pääkaupunkina. Nykyään tämä Tsekin viidenneksi suurin kaupunki tunnetaan tärkeänä yliopistokaupunkina. Iltapäivästä matkamme jatkuu etelän suuntaan. Slovakian pääkaupunki Bratislava sijaitsee verkkaisesti virtaavan Tonavan mutkassa ja kaupunkiin majoitumme kahdeksi yöksi. (450km)

6. pv Aamiaisen jälkeen paikallisopas esittelee Bratislavan keskeisimmät nähtävyydet. Loppupäivän voi viettää Bratislavan lempeästä tunnelmasta nauttien tai lähteä lisämaksulliselle retkelle katsomaan 800-luvulla rakennettua Hrad Devinin linnoitusta. Linnoitus sijaitsee upeissa maisemissa Tonava- ja Morava-jokien yhtymäkohdassa. Linnan rauniot ovat ehkä sijaintinsa vuoksi yksi Slovakian suosituimmista turistikohteista. Retkelle lähdetään noin klo 15:00 ja takaisin hotellille palataan noin klo 18:30.

7. pv Aamiaisen jälkeen suuntaamme Itävaltaan ja kohti Wieniä. Kaupunkiin tutustutaan kiertoajelulla ja -kävelyllä, joiden aikana paikallinen opas näyttää meille historiallisen Wienin tärkeimmät nähtävyydet Schönbrunnin linnasta Hundertwasserhauseen. Kierroksen jälkeen voi tehdä ostoksia Mariahilfer Strassella, nauttia palan sacherkakkua yhdessä monista ihanista kahviloista tai kävellä Hofburgin palatsialueen kaduilla. Illan suussa bussi kuljettaa lentokentälle, josta Finnairin/Finnairin operoima lento lähtee klo 19:25 saapuen Helsinki-Vantaan lentokentälle klo 22:45. (80 km)

Hyvää matkaa!

Huom. Matkaohjelmasta poiketen Auschwitzin vierailun ajankohta ja aikataulu varmistuvat myöhemmin. Auschwitzin vierailun tarkemmat aikataulut ilmoitetaan noin 3 kk ennen lähtöä.

Huom. Matkaan kannattaa varata hyvät jalkineet, koska kaupunkikierroksilla liikutaan enimmäkseen jalkaisin.
Matka sisältää kävellen tehtäviä kiertokäyntejä, joissa on portaita, mukulakivikatuja tai muutoin epätasaisia pintoja. Näin ollen matka ei sovellu liikuntaesteiselle, tai henkilölle, joka ei pysty tai halua liikkua jalkaisin. Normaali liikuntakyky ja peruskunto riittävät.

Lisämaksulliset retket matkalla

Vanhan kaupungin Dean's Palacessa esiintyvät ammattipianistit soittavat Chopinin sävelmiä.

Lue lisää

Kuningas Juhana III Sobieskin 1600-luvulla rakennuttama upea linna lähellä Varsovaa.

Lue lisää kierroksesta Wilanówin palatsissa

Wieliczkan suolakaivos toimi 700 vuoden ajan aina vuoteen 2007 asti. Kaivos on yksi Unescon maailmanperintökohteista.

Lue lisää

800-luvulla rakennettu Hrad Devinin linnoitus sijaitsee upeissa maisemissa Tonavan ja Moravan yhtymäkohdassa.

Lue lisää retkestä Devinin linnoitukselle

Hotellit Kiertomatkalla

Varsovan keskustassa sijaitseva neljän tähden hotelli. Kulttuurin ja tieteen palatsille on matkaa noin 400 m, hotellin vieressä Zlote Tarasy -ostoskeskus.

Lue lisää

Hyvätasoinen hotelli Krakovan keskustassa, vanhankaupungin keskustorille on noin 15 minuutin kävelymatka.

Lue lisää

Hyvätasoinen hotelli Bratislavan rautatieaseman lähellä, noin 20 min kävelymatkan päässä vanhasta kaupungista.

Lue lisää

Falkensteiner Bratislava -hotelli sijaitsee keskeisellä paikalla lähellä Bratislavan linnaa sekä vanhaa kaupunkia.

Lue lisää

Tutustu myös