Rooman kaupunkiloma

Omatoimisella kaupunkilomalla Roomassa pääset tutustumaan ikuisen kaupungin kulttuuriin ja ostosmahdollisuuksiin. Roomasta löydät lukuisan määrän maailman tunnetuimpia historiallisia nähtävyyksiä, kulttuuria, kulinaristisia elämyksiä, viehättäviä aukioita ja idyllisiä, kapeita kujia. Näe ja koe Colosseum, Forum Romanum, Pantheon, piazzat, Trevin suihkulähde, Espanjalaiset portaat, Vatikaani ja Pietarinkirkko.

Rooma on ehdottomasti yksi Euroopaan parhaista kaupunkilomakohteista. Roomaa on helppo rakastaa, sillä se on kuin maailman suurin ulkoilmamuseo ja ehdottomasti romantiikan ikuinen pääkaupunki! Kaupunkilomalla näet antiikin ajan raunioita, hurmaavia piazzoja sekä voit nauttia aidon italialaisen keittiön antimista.

Vieraile Vatikaanissa ja Pietarinkirkossa, koe Colosseum, Forum Romanum, Pantheon ja Trevin suihkulähde. Käyskentele Tiber-joen vartta pitkin ja piipahda trendikkäisiin Trasteveren, Testaccion tai Montin kaupunginosiin, joista löytyy paljon tunnelmallisia trattorioita. Roomassa voit nähtävyyksien ohella nauttia kaupungin elämästä, muodista, ravintoloista ja jäätelöbaareista.

Rooma ✭ TOP5

  1. Colosseum, Vatikaani, Fontana di Trevi – kaupunki täynnä nähtävyyksiä, joihin tutustut kätevästi kävellen
  2. Päivän lepohetki piazzalla gelatosta nauttien ja paikallisten ihmisten rentoa elämänmenoa seuraillen
  3. Trastevere-kaupunginosa, jota ei kannata ohittaa. Pala aitoa italialaista tunnelmaa
  4. Vatikaanin museo, joka sisältää yhden maailman suurimmista taidekokoelmista
  5. Pietarin kirkko on nimetty Apostoli Pietarin mukaan, jonka sanotaan myös olevan haudattuna kirkon alle

Rooma lasten kanssa

Italialaiset rakastavat lapsia ja lapset huomataan ja huomioidaan, niin ravintoloissa kuin kadulla. Suurkaupunkina Rooma ei välttämättä ole paras paikka perheille, joissa on aivan pieniä lapsia, sillä liikennettä on paljon ja rattaiden kanssa haastetta aiheuttavat mukulakivikadut ja kapeat jalkakäytävät. Toisaalta, kun näihin haasteisiin osaa varautua, löytyy Roomasta paljon koettavaa lasten kanssa. Tässä muutamia vinkkejä lasten kanssa matkaaville:

  • Nauttikaa aidosta italialaisesta jäätelöstä jossakin Rooman lukuisista jäätelöbaareista. Kokeilkaa montaa uutta makua!
  • Lähtekää pakoon kaupungin hulinaa johonkin Rooman puistoista. Esimerkiksi Colosseumin lähellä sijaitsee Villa Celimontana -puisto, jossa paikalliset perheet käyvät paljon. Etenkin joulun aikaan puistossa on erilaista ohjelmaa lapsille, kuten teatteriesityksiä ja elävää musiikkia.
  • Toinen loistava puisto perheille on Villa Borghese – ostakaa eväät ja lähtekää piknikille! Keskellä puistoa sijaitsee myös lasten leikkitalo Casina di Raffaello, jossa on mm. piirtämistä, askartelua ja nukketeatteria noin 3–10-vuotiaille lapsille. Lasten suosikki on myös puiston ympäri kiertävä minijuna.
  • Vierailkaa lastenmuseo Explorassa, jossa lapset pääsevät kokeilemaan ja tutkimaan erilaisia ihmiseen ja yhteiskuntaan liittyviä asioita ja ilmiöitä hauskalla tavalla.
  • Jännittävälle virtuaalimatkalle menneisyyteen pääsee Time Elevator -keskuksessa. Valittavana on kuusi eri kieltä, ja niitä tehostavat erilaiset efektit, kuten sade ja tuuli.

Rooman sää

Roomassa vallitsee välimerellinen ilmasto ja lämpötila laskee vain harvoin nollan alapuolelle. Kesät ovat pitkiä – usein jo maaliskuussa ja vielä marraskuussa päästään päivisin 20 asteen lämpötiloihin. Talvet ovat lyhyitä ja leutoja. Marras – helmikuu on sateisinta aikaa. Keskikesällä, eli heinä-elokuussa lämpötila kohoaa tukaliin hellelukemiin. Päivisin lämpötila liikkuu usein 30-35 asteessa ja myös öisin lämpötila pysyttelee hellelukemissa. Keskikesällä monet roomalaiset siirtyvätkin hellettä pakoon rannikon lomakohteisiin. Turisteja Roomassa on eniten juuri tähän kuumimpaan aikaan, sillä monien eurooppalaisten kesälomat ajoittuvat keskikesälle.

Paras aika matkustaa Roomaan on keväällä tai syksyllä, jolloin lämpötilat ovat miellyttävimmillään. Jos Roomaan haluaa matkustaa kesällä, on kesäkuun alkupuolisko usein vielä hyvää matkustusaikaa. Jos haluaa välttää pahimmat turistiruuhkat, kannattaa Rooman matkustaa keväällä maaliskuussa (poislukien mahdollinen pääsiäinen) tai loppuvuodesta marraskuussa.

Lennot ja julkinen liikenne

Roomaan reittilennot laskeutuvat yleensä Fiumicinon / Leonardo da Vincin kansainväliselle lentokentälle, joka sijaitsee 35 kilometrin päässä Roomasta. Jotkin halpalentoyhtiöt käyttävät Ciampinon lentokenttää. Suora lento Helsingistä Roomaan kestää noin 3 tuntia 30 min. Lähtöselvityksessä tulee olla 2 tuntia ennen lennon lähtöaikaa.

Kummaltakin kentältä helppo siirtyä junalla tai bussilla ja metrolla Termini-päärautatieasemalle Rooman keskustaan ja sieltä edelleen joka puolelle kaupunkia. Fiumicinon kentän juna-asema sijaitsee terminaali 3:n alla. Lippuja saa automaatista, palvelupisteestä ja kioskista. Huomaathan että lippu on ostettava ja leimattava ennen junaan nousemista. Leonardo Express -juna menee suoraan Terminin-päärautatieasemalle ja lippu maksaa noin 14 euroa. Paikallisjuna, joka pysähtyy esimerkiksi Trasteveren asemalla, mutta ei Terminillä, maksaa noin 8 euroa. Junamatka kestää noin 30-40 minuuttia.
Bussi on hitaampi, mutta edullisempi vaihtoehto päästä keskustaan. Bussit lähtevät terminaali 3:n edestä. Matka kestää noin tunnin ruuhkasta riippuen. Lipun voi varata etukäteen. Esimerkiksi Terravision ja SIT Bus Shuttle liikennöivät juna-asemalta keskustaan.
Taksi on hyvä vaihtoehto isommille porukoille tai runsaiden matkatavaroiden kanssa matkustaville. Hinta Fiumicinon kentältä keskustaan maksaa noin 50 euroa (takseissa kiinteä hinta kentältä keskustaan). Huom! Älä ota taksia tuloaulan kaupittelijoilta. Rooman viralliset valkoiset taksit odottelevat ulkona terminaali 3:n edessä. Myös monilla hotelleilla on omia kuljetuspalveluja kentältä hotelliin.

Monet Rooman nähtävyydet sijaitsevat kävelyetäisyydellä toisistaan, mutta Roomassa pääsee liikkumaan paikasta toiseen kätevästi myös bussilla, metrolla ja raitiovaunulla. Niihin saa lippuja metroasemilta, kioskeilta ja kahviloista, joiden ulkopuolella on kyltti Tabacchi tai T. Myös Roma Pass on kätevä vaihtoehto lyhyelle matkalle.

Lisätietoa Roomasta

Liikkuminen Roomassa
Rome Travel Guide

Hotellit Roomassa

1500-luvun kaupunkiasuntoon rakennettu Hotelli Cecil sijaitsee Rooman keskustassa kävelymatkan päässä useista nähtävyyksistä lähellä ostosmahdollisuuksia, ravintoloita ja baareja. Kaupunkivero 4€ per hlö per yö ei kuulu majoituksen hintaan, vaan se on maksettava käteisellä paikan päällä.

Lue lisää

Lue lisää Roomasta

Rooma, jonne kaikki tiet vievät, on yksi suosituimmista kaupunkilomakohteista Euroopassa. Sen valtava määrä historiallisia nähtävyyksiä ja mielenkiintoinen kulttuuri houkuttelevat kaupunkiin turisteja ympäri maailman.

Lue lisää Roomasta

Tutustu myös opastettuun Rooman kaupunkilomaamme