Skotlannin Ylämaat

Skotlannissa henkeäsalpaavien maisemien, kilttiin pukeutuneiden miesten ja viskin lisäksi ainutlaatuinen historia sekä upeat linnat ja kartanot ihastuttavat. Skotlannin upeat maisemat ovat myös innoittaneet useita elokuvien ja tv-sarjojen tekijöitä.

✭ Top 5 – parasta tässä matkassa

1. Näet useita upeita ja mielenkiintoisia linnoja

2. Vierailet tarunhohtoisella Loch Ness -järvellä

3. Koet Skotlannin upean luonnon ja maisemat

4. Kuulet Skotlannin mielenkiintoisesta ja ajoittain verisestä historiasta

5. Matkan hinta sisältää kaikki upeat retket sekä illallisia.


Matkan hinta sisältää:

  • Finnairin/Finnairin operoimat lennot Helsinki-Edinburgh-Helsinki
  • verot ja viranomaismaksut
  • kuljetus turistibussilla matkaohjelman mukaisesti
  • suomenkielisen oppaan palvelut matkaohjelman mukaisesti
  • sisäänpääsyt ohjelmassa kerrottuihin kohteisiin
  • 5 yötä hotellissa, mukavuuksin varustelluissa huoneissa
  • aamiaiset hotelliaamuina
  • illallinen Edinburghin hotellissa saapumispäivänä
  • illalliset Aviemoren hotellissa matkan 3. ja 4. päivänä
  • illallinen Perthin hotellissa

1. pv Finnairin/Finnairin operoima lento lähtee Helsinki-Vantaan lentokentältä klo 08:25 ja Edinburghiin saavutaan klo 09:15. Huomioittehan, että Skotlannissa kello on kaksi tuntia Suomen aikaa jäljessä. Suomenkielinen opas on lentokentän tuloaulassa vastassa ja paikallinen tilausajobussi odottaa terminaalin edustalla. Edinburghissa tehdään kaupunkikierros bussilla ja kävellen. Bussista nähdään sekä kaupungin uusia, että vanhoja osia ja Royal Milen alueella kaupunkikierros jatkuu kävellen. Kierroksen aikana pidetään omakustanteinen lounastauko ennen kuin vieraillaan Edinburghin linnassa, jossa kuningas King James of England syntyi. Linnassa säilytetään mm. Skotlannin kruununjalokiviä, joista Euroopan vanhimpia ovat itse kruunu, valtikka ja miekka. Nähtävillä linnassa on myös kuninkaallisten muinainen kruunajaistuoli Stone of Scone. Linnalta matka jatkuu hotellille, johon majoitutaan kahdeksi yöksi. Hotellilla nautitaan ensimmäisenä iltana yhteinen illallinen.

2. pv Aamiaisen jälkeen suuntaamme kohti Leithin satamaa ja vierailemme Royal Yacht Britanniassa. Tämä kuuluisa alus oli yli 40 vuotta kuninkaallisen perheen käytössä ja useat kuninkaalliset viettivät täällä mm. häämatkaansa. Laivassa nähdään kuninkaallisten hyttejä, hieno State Dining room sekä laivan henkilökunnan tiloja. Kierroksella on suomenkielinen audio-selostus. Laivavierailun jälkeen on aikaa nauttia kahvit omakustanteisesti ennen kuin suuntaamme Edinburghin keskustaan ja The Palace of Holyroodiin. Tämä kuningattaren virallinen asuinpaikka Skotlannissa sijaitsee Royal Milen päässä keskustassa, vastapäätä Skottilaista parlamenttia. Linna on täynnä Skottilaista rikasta historiaa ja täällä kuningatar vastaanottaa muiden maiden päämiehiä ja kuninkaallisia. Linnassa voi myös lounastaa omakustanteisesti Palace Mews Courtyard -kahvilassa tai kävellä linnan puutarhassa. Linnavierailun jälkeen voi jäädä tutustumaan omatoimisesti Edinburghin keskustaan tai palata bussin mukana hotellille. Toinen yö vietetään Edinburghissa.

3. pv Aamiaisen jälkeen matka jatkuu kohti ylämaiden kaunista Trossachsin aluetta, jota kutsutaan Ylämaan alueen pienoismalliksi. Täältä suunnataan koko Britannian suurimmalle järvelle Loch Lomondille ja kansallispuistoon. Loch Lomond -järvi ja ja Trossachsin kansallispuiston upeat maisemat ovat inspiroineet taiteilijoita ja kirjailijoita vuosisatojen ajan. Alue käsittää Loch Lomondin syvät vedet, Trossachsin huimat laaksot, Breadalbanesin korkeat vuoret sekä Argyll-metsän suojaisat vuonot. Alue tarjoaa vierailijalle yhden Skotlannin upeimmista maisemista. Vierailemme myös Inverarayn linnassa. Argyllin herttua asui tässä Campbellin klaanin linnassa ja täällä on kuvattu Downton Abbey -ohjelman vuoden 2012 jouluosa. Linna, puutarha ja teehuone ovat avoinna yleisölle. Inveraray Castle on sekoitus gootti- ja barokkityylejä ja vierailla on mahdollisuus nähdä mm. suuri asekokoelma, ruokasali, sisääntuloaula, salonki jne. Täällä voi myös nauttia perinteiset iltapäiväteet omakustanteisesti. Vierailun jälkeen ajamme Aviemoreen, majoitumme Macdonald Aviemore Resortiin ja nautimme hotellilla yhteisen illallisen. (375 km)

4. pv Aamiaisen jälkeen suuntaamme kohti Loch Nessiä. Teemme noin tunnin mittaisen risteilyn järvellä ja vierailemme sen rannalla sijaitsevan Urquhart Linnan raunioilla. Tämän Ylämaan suurimman linnan raunioilla voit kokea tuhannen vuoden takaista historiaa ja nauttia upeista näkymistä Loch Nessin yli. Kiipeä Grand Toweriin tai kurkista vankilakammioon ja kuvittele mitä upeita juhlia on pidetty suuressa salissa. Linnasta matka jatkuu Glen Org viskitislaamoon, joka on Muir of Ordin laitamilla ja Yksi ylämaan aarteista. Teemme tislaamossa kierroksen, jonka aikana kuulemme viskin valmistuksesta ja saamme pienet maistiaiset. Päivän viimeisenä kohteena vierailemme Culloden taistelukentillä, joissa käytiin viimeinen Iso-Britannian maaperällä käyty taistelu vuonna 1745. Taistelu oli osa koko maassa käytävää sisällissotaa Hanoverin ja Stuartien hallitsijasukujen välillä. Culloudessa käytiin verisin taistelu, jossa menehtyi noin kaksi tuhatta miestä ja lopulta Hanoverin suku voitti sodan. Illaksi palataan hotellille Aviemoreen ja nautitaan yhteinen illallinen. (180 km)

5. pv Tänään vierailemme Pitlochry-kylän lähellä sijaitsevassa Blair-linnassa. Kaunis valkoinen prinsessalinna, joka on osittain keskiaikainen ja osittain 1800-luvulta, on Athollin Jaarlien kotilinna. Etupihaa koristaa 1700-luvulla istutetut puut ja linnan lukuisissa huoneissa voi nähdä mm. haarniskoja, antiikkihuonekaluja, antiikkiaseita, upeita tekstiilejä ja maalauksia. Jokaisessa huoneessa on paikallinen opas vastaamassa huoneisiin ja linnaan liittyviin kysymyksiin. Vierailun jälkeen teemme pysähdyksen Pitlochryn kylässä, josta Kuningatar Victorian vierailun (1844) jälkeen kasvoi suosittu lomakohde. Kylä tunnetaan kauniista maisemistaan, viskitislaamoistaan sekä vuosittaisista kenttäratsastuskilpailuista. Matka jatkuu Glamis Castle -linnaan, jossa teemme opastetun kierroksen ja ihailemme kauniita huoneita ja maalauksia. Linnavierailun jälkeen suuntaamme kohti viimeistä majoituspaikkaa, majoitumme Murrays Country House Hotelliin ja nautimme yhteisen illallisen. (195 km)

6. pv Aamiaisen jälkeen on aika pakata laukut ja suuntaamme viettämään matkan viimeistä päivää Stirlingiin. Tämä Skotlannin pieni katedraalikaupunki sijaitsee strategisella paikalla ylä- ja alamaiden välissä ja sijaintinsa vuoksi se on ollut monien tärkeiden taisteluiden tapahtumapaikka. Kaupunki on kehittynyt linnan ja keskiaikaisen vanhankaupungin ympärille. Vierailemme Stirlingin linnassa, joka sijaitsee korkean kallion päällä. Täältä on upeat näköalat Forth Valleyn laaksoon! Linnassa näemme Skotlannin suurimman keskiaikaisen juhlasalin, kappelin, keittiön sekä Argyll & Sutherland Highlanders -rykmenttimuseon. Omakustanteisen lounaan jälkeen matka jatkuu kohti Edinburghin lentokenttää, josta paluulento lähtee klo 18:00 ja saavumme Helsinkiin klo 22:30. (120 km)

Hyvää matkaa!

Huom! Matkaan kannattaa varata hyvät jalkineet, koska kaupungeissa liikutaan enimmäkseen jalkaisin.
Matka sisältää kävellen tehtäviä kierroksia, joiden varrella on portaita, mukulakivikatuja tai muutoin epätasaisia pintoja. Näin ollen matka ei sovellu liikuntaesteiselle tai henkilölle, joka ei pysty tai halua liikkua jalkaisin. Normaali liikuntakyky ja peruskunto riittävät.

Hotellit matkalla

Hyvä korkeampaa turistiluokkaa oleva hotelli sijaitsee vain viiden minuutin bussimatkan päässä ydinkeskustasta ja kahdeksan kilometrin päässä lentokentästä. Lähellä ovat myös Murrayfield Stadium ja Botanic Garden.

Lue lisää

Useammasta hotellista koostuvassa Aviemore Resortissa on ilmainen WiFi, baari, ravintola ja golf-kenttä Championship Golf Course. Resortin yhteydessä sijaitsevasta Aviemore Activity Centrestä löytyy muun muassa uima-allas, elokuvateatteri, kauppoja ja ravintoloita.

Lue lisää

Perthshiren maaseudulla sijaitseva Murrayshall tarjoaa ylellisen neljän tähden maalaistalokokemuksen Skotlannin sydämessä.

Lue lisää

Tutustu myös 5.9.2020 lähtevään Skotlannin ylämaat kiertomatkaan

Tutustu myös Irlannista Skotlantiin kiertomatkaan