Neuvostoaikainen Riika -omatoiminen kävelykierros

Latvia oli Neuvostoliiton miehityksen alla vuosikymmenien ajan vuoteen 1991 asti sekä Saksan valloittama toisessa maailmansodassa. Pääkaupunki Riika pursuaa suurvallan ajan nähtävyyksiä puna-armeijaa ylistävistä monumenteista KGB:n entiseen Latvian päämajaan ja neuvostoaikaiseen kahvilaan. Lähde omatoimiselle kävelykierrokselle kaupungille kuuntelemaan historian lehtien havinaa ja eläytymään vuosikymmenten takaisiin tunnelmiin. Reittiehdotuksemme alkaa Puna-armeijan muistomerkiltä ja päättyy Pokrovin hautausmaalle.


 

79 metriä korkeasta obeliskista ja patsaista muodostuva Puna-armeijan muistomerkki on ehkä Riian kiistanalaisin nähtävyys. Patsaat edustavat Venäjää ja puna-armeijan sotilaita. Se vetää edelleen ympärilleen veteraaneja ja kannattajia ympärilleen voitonpäivänä 9. toukokuuta, jota juhlitaan Saksasta toisessa maailmansodassa saadun voiton kunniaksi. Toisaalta latvialaiset nationalistit ovat kampanjoineet monumentin purkamisen puolesta, ja se on yritetty räjäyttää enemmän kuin kerran.


 

Latvialaisten kiväärimiesten patsas pystytettiin punaisten kiväärimiesten muistoksi, jotka siirtyivät Venäjän tsaarin kannattajista vannomaan uskollisuutta bolsevikeille vuonna 1917 ja saivat tärkeän roolin Venäjän sisällissodassa. Kun Latvia itsenäistyi, patsas osoitettiin kunnioittamaan niin punaisia kuin valkoisiakin kiväärimiehiä, jotka puolustivat Latviaa saksalaisilta joukoilta vuosina 1915–1920.


 

Latvian ensimmäinen pilvenpiirtäjä on 108 metriä korkea stalinistista arkkitehtuuria mukaileva rakennus, ja sen alkuperäinen tarkoitus oli juhlistaa sosialismia. Kommunistiset symbolit vasara ja sirppi koristavat edelleen Latvian tiedeakatemian rakennusta, vaikka sen huipulla häämöttänyt tähti on ollut poissa jo kauan. Rakennuksen tarkoitus oli toimia hotellina kolhoosien työntekijöille, mutta siitä tulikin sen sijaan tiedeakatemian tukikohta, jona se toimii nykypäivänäkin.


 

Latvian miehitysmuseo on kuin kauhujen kirja, sillä se kertoo Latvian tarinan vaikeudesta toiseen suurvaltojen kynsissä. Latvialla on pitkä historia miehityksen alla. Vuosina 1940–1941 ja 1944–1991 se oli neuvostovallan alainen. Neuvostomiehityksen välissä Saksa miehitti maan. Järisyttävät aineistot kertovat muun muassa karuja tarinoita latvialaisista, jotka ovat lapsuudessaan joutuneet Siperian vankileireille kärsimään nälkää ja näkemään kuolemaa.


 

Latvialainen Cafe Leningrad on sisustettu kuin tavallinen neuvostoaikainen huoneisto. Kahvilassa voi lukea neuvostovallan aikaisia klassikkoteoksia, kuunnella musiikkia rockista venäläiseen discoon, nauttia lasillisen olutta tai maistaa neuvostovallan unohdettuja herkkuja. Paikka on suuressa suosiossa erityisesti Latvian älymystön, taiteilijoiden, kirjailijoiden, muusikoiden ja luovien ihmisten keskuudessa.


 

Museosta löytyy muun taiteen ohella mielenkiintoisia sosialistisen realismin taiteensuuntauksen teoksia, joissa kuvataan muun muassa soutajia, hitsareita ja alfattimiehiä. Taidesuunnan tarkoitus oli edistää sosialismin ja kommunismin päämääriä kuvauksillaan. Taide mukailee tyylisuunnaltaan realismia ja on aiheiltaan sosialistista.


 

Jännittävä kohde toimi aiemmin KGB:n päämajana Riiassa. Sisällä Kulmatalossa pääsee kierrokselle ihmettelemään kuulusteluhuoneita, sellejä, vankilan pihaa, kuntoiluhuonetta ja keittiötä. Tavallisten latvialaisten kertomukset päämajan elämästä ja arjesta on kirjattu osaksi kohteen esittelykierrosta.


 

Hautausmaa toimii puna-armeijan sotilaiden viimeisenä lepopaikkana, ja sitä koristaa muistomerkki jossa sotilas kannattelee kultaista neuvostolippua. Pokrovin hautausmaan mullissa makaa yhteensä 215 sotilasta, jotka saivat surmansa Riian vapautuksessa toisessa maailmansodassa.


Kohteet kartalla

Tutustu Riikaan ja Riian matkoihin!

Latvian pääkaupunkia Riikaa kutsutaan Baltian Pariisiksi, eikä suotta! Kiehtova ja kaunis Riika on monipuolinen matkakohde – kaupunki tarjoaa kulttuuria, arkkitehtuuria, historiaa sekä modernia elämäntyyliä. Tutustu Riikaan ja Riian matkoihin!

Lue lisää

Sinua voisi kiinnostaa myös seuraavat:

Tiedätkö miten toinen maailmansota vaikutti Riikaan? Lähde omatoimiselle kävelykierrokselle ottamaan asiasta selvää ja pujahda sotaa ja juutalaisvainojen aikaa käsitteleviin museoihin sekä hiljenny muistomerkkien äärellä. Reittivinkkejä lukemalla ja karttaa seuraamalla pääset mieleisiisi kohteisiin.

Lue lisää

Kiinnostaako arkkitehtuuri ja lepääkö silmäsi jugend-tyylisten rakennusten kansoittamilla kaduilla? Jos vastasit kyllä, lähde seikkailemaan omatoimisesti suunnittelemallemme kävelyreitille Riikaan ja bongaa arkkitehtuurin parhaat palat. Älä unohda ottaa kameraasi mukaan, sillä valokuvattavaa riittää!

Lue lisää

Lähde kiertämään Riian Vanhankaupungin lukemattomia nähtävyyksiä omatoimiselle kävelykierrokselle. Matkan varrelle osuu muun muassa aikansa poikamiesboksi Mustapäiden talo, historiallinen Riian linna, toinen toistaan upeampia kirkkoja sekä ravintoloita ja kauppoja täynnä olevat Jaakobin kasarmit, joka toimi aikoinaan ruotsalaisten sotilaiden asuinsijana.

Lue lisää