Näe ja koe matkalla

Vigelandin veistospuisto

4,5 kilometria Oslon keskustasta sijaitsee Vigelandin veistospuisto. Vaikuttavassa puistossa nähdään yli 200 Gustav Vigelandin (1869–1943) pronssi ja graniittiveistosta. Veistosten aiheita ovat päätääntöisesti ihmiset. Tunnetuimmat puiston teokset ovat Vihainen poika, The Monolith ja Elämän pyörä.
Tästä puistosta on helppo jokaisen löytää omat samaistumiskohteensa. Puisto on koko Norjan suosituimpia nähtävyyksiä ja siellä vierailee vuodessa miljoonia ihmisiä. Vigelandin veistospuistoon on ilmainen sisäänpääsy ja se on auki kaikkina vuorokauden aikoina.

Oopperatalo

Oslon satamassa sijaitseva Oopperatalo on suosittu oslolaisten kohtaamispaikka. Samalla talo toimii kotina Oslon kaupunginoopperalle ja -baletille. Vuonna 2008 valmistunut talo nousee suoraan merestä. Kaltevaa kattoa pitkin voit nousta aina talon katolle saakka, josta voit ihailla panoramamaisemia kaupunkiin ja merelle. Talon on suunnitellut arkkitehtitoimisto Snøhetta ja se on vuosien saatossa saanut useita arkkitehtialan palkintoja ja huomionosoituksia. Rakennuksen sisäosissa vallitsevana rakennusmateriaalina on tammi.

Kuninkaanlinnna

Norjan hallitsijoiden, Kuningas Harald V:n ja Kuningatar Sonjan asuntona toimiva kuninkaallinen palatsi sijaitsee Oslon keskustassa, Linnapuiston ympäröimänä. Palatsi on rakennettu 1800-luvulla ja edustaa uusklassista tyylisuuntaa. Palatsilla voi käydä katsomassa vahdinvaihdon päivittäin klo 13.30. Yleisölle palatsi aukeaa seuraavan kerran kesällä 2021.

Bygdøyn museoniemi

Oslon länsipuolella sijaitsevalta saarelta löydät joukon kaupungin suosituimpia museoita. Erilaiset merimuseot ja Norjan ulkoilmamuseo tarjoavat näköalat viikinkien historiaan ja norjalaiseen elämäntapaan. Kannattaa vierailla myös Osvarshallissa, kuninkaallisen kesänpalatsin puitteet ovat kesäisin auki myös meille tavallisille tallaajille.

Museoiden lisäksi niemellä sijaitsee kauniita puutarhoja ja Oslon suosituimpia uimarantoja.

Damstredet ja Telthusbakken

Nämä viehättävät alueet täyttyvät 1700-1800 luvuilla rakennetuista puutaloista. Alueet ovat hyvin säilyneet ja suurin osa taloista on edelleen asuinkäytössä. Damstredet on vain 160 metriä pitkä ja kulkee Akersveien ja Fredensborgveien katujen välissä.

Telthusbakkenin löytää Gamle Akerin kirkon alapuolelta. Noin 300m pitkää katua kehystää toiselta puolelta puutalot, toiselta Egeberglokkan puisto. Puistossa voi kävellä myös pitkin ”Rakkauden polkua”.

Karl Johans gate

Oslon kaupungin pääkatu. Kadun varrelta löytyvät lukuisat kaupat, ravintolat, kahvilat, baarit ja clubit. Karl Johans gate on kävelykatu.

Tusenfryd huvipuisto

20 kilometriä Oslosta sijaitsee Norjan suurin huvipuisto. Tusenfrydiin pääsee Oslosta kätevästi junalla, bussilla tai taksilla. Alueelta löytyy yli 30 erilaista laitetta, hurjista kieputtimista ja vuoristoradoista aina pikkuväen rauhallisempiin laitteisiin. Alueella sijaitsee myös BadeFryd vesipuisto, jossa ei aurinkoisena päivänä varmasti lopu tekeminen kesken.

Aker Brygge

Kun etsit hyvää illanviettopaikkaa, kannattaa suunnata Aker Bryggen alueelle. Sataman läheisyydessä sijaitseva alue on niin matkustajien kuin paikallistenkin suosiossa. Rantaa kehystävillä puuportailla voi istahtaa katselemaan pimenevää iltaa. Alueella on myös paljon muotiliikkeitä. Aurinkoisina päivinä ranta täytyy erilaisista aktiviteeteista. Nautinnollinen ja aurinkoinen päivä tai hiljaa hiipivä ilta hyvällä ruualla ja viinilasillisella höystettynä, niistä on tämä Oslon alue tehty.

Edvard Munch -museo

Norjan tunnetuin kansainvälinen taiteilija on Edvard Munch (1864-1944). Taiteilijaa pidetään yhtenä ekspressionismin edeltäkävijänä. Munch Museum kätkeeä sisäänsä taiteilijan teokset, jotka hän itse jätti Oslon kaupungille eläessään. Esillä olevia teoksia vaihdetaan säännöllisesti. Taiteilijan kuuluisin teos Huuto on kuitenkin esillä aina. Museo esittelee myös taiteilijan elämää.

Holmenkollenin mäkihyppykeskus

Oslon luoteiskulmalla kohoaa siluetissa vuori, joka tunnetaan varsinkin urheilupiireissä ympäri maailmaa. Holmenkollenin mäkihyppy ja hiihtokilpailuja pidetään talviurheilijoiden keskuudessa suuressa arvossa. Holmenkollenin museossa myös aistii, miten tärkeää norjalaisille on talviurheilu. Maan suurimmat tähdet ovat sen maastohiihtäjät, jotka pysyvät vuodesta toiseen maailman huipulla. Paikallisjunalla matka Oslon keskustasta Holmenkollenille vie noin 20-30 minuuttia. Jo pelkät junamatkan näkymät hivelevät silmää. Vieläkin upeamman elämyksen saat kun kiipeät mäkihyppytornin huipulle.

Holmenkollenin hiihtomuseo toimii hyppyrimäen alapuolella ja on vierailemisen arvoinen kohde.

Holmenkollenin peikko vartioi aluetta tarkasti.

Kaupungintalo

1950 -luvulla valmistunut talo on Oslon kaupungin hallintokeskus. Siellä kokoontuu esimerkiksi kaupungin valtuusto. Talosta löytyy myös muse, joka esittelee Oslon historiaa ja taidetta 1900-1950 -luvuilta. Talossa järjestetään myös konsertti joka kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona.

Akershusin linnoitus

Oslon keskustassa, meren rannalla, sijaitseva Akerhusin linnoitus on yksi Oslon tunnetuimpia nähtävyyksiä. Keskiaikainen linnoitus on valmistunut jo 1300-luvulla. Akerhusilla oli merkittävä sija Oslon puollustuksessa ja se onkin kestänyt monet valtausyritykset vuosisatojen aikana. Linnaa uudistettiin 1500-1600 luvulla, jolloin se alkoi toimia myös asuinkäytössä. Linnakkeen vierailukeskuksesta voit lähteä mukaan opastetulle kierrokselle (englanniksi). Linnakkeeseen voi tutustua myös omaan tahtiinsa. Varsinkin kesäisin linnake on myös monien kesätapahtumien ja konserttien näyttämö.

Kragstøtten patsas ja näköalapaikka

Muotokuvapatsas Hans Hagerup Kragista (1829-1907) katselee Osloon Holmenkollenin rinteellä. Tiekomissaarilla onkin komeat näköalat, sillä näköalatasanne luotaa yli kaupungin, aina Oslon lahdelle saakka.

Ruusulinna

Holmenkollenilla, 10 kilometriä Oslon keskustasta, sijaitseva suuri taideinstallaatio. Teos on pystytetty muistamaan Norjan miehityksen aikaa 1940-1945. Se koostuu yli 1oo eri maalauksesta ja teoksesta. Maalaukset on tehnyt norjalainen taiteilija Vebjørn Sand ja veistokset Vebjørn and Eimund Sand. Installaatiolla järjestetään myös kiertokävelyjä englanniksi.