Pariisi

Legendaarinen Pariisi on vuosikymmenestä toiseen maailman suosituimpien matkailukaupunkien kärjessä. Tämä ei ole ihme, sillä kaupunki lumoaa lähes jokaisen vierailijansa ainutlaatuisella kosketuksellaan. Maailman tunnetuimpien nähtävyyksien ja historiansa lisäksi Pariisi on jatkuvassa liikkeessä ja luo aina jotakin uutta.

Ranskan pääkaupunki Pariisi sijaitsee maan pohjoisosassa ja sen läpi virtaa kuuluisa Seine-joki. Pariisissa asuu noin 2,2 miljoonaa ihmistä ja siellä käy vuosittain huikeat 45 miljoonaa turistia. Kaupunki onkin yksi maailman kulttuurin, politiikan, gastronomian ja muodin keskuksista.

Pariisi tarjoilee niin paljon näkemistä ja kokemista että kaupunkiin palaa mielellään kerta toisensa jälkeen uudelleen. Päänähtävyyksiin kuuluu legendaarisia kohteita kuten ikoninen Eiffel-torni, Notre Damen katedraali, Riemukaari, Sacré-Cœurin basilika, Louvren taidemuso, Versaillesin palatsi ja Moulin Rouge. Koko perheen iloisessa Disneyland Paris -huvipuistossa vierähtää helposti päivä jos parikin. Ranskalainen keittiö vie kielen mennessään ja shoppailijalle on tarjolla lähes loputon määrä aarreaittoja. Kaupungissa on hyvä ja tiheä julkisen liikenteen verkosto joten liikkuminen on helppoa.

Pariisin ilmasto on tavanomaisesti miellyttävää ja leutoa. Kesäkuukausina lämpötilat nousevat ajoittain hellelukemiin. Talvella on viileää mutta pakkasta on harvoin. Monen suosikkiaika Pariisin matkalle on kevät, jolloin talven jälkeen puistot heräävät eloon ja kirsikkapuut puhkeavat kukkaan.

Pariisissa paikalliset pitäytyvät usein mieluiten ranskan kielessä, mutta monet kuitenkin ymmärtävät myös englantia ja sillä pärjääkin jo pitkälle. Reissuun on toki aina hyvä opetella kuitenkin myös ainakin muutama sana ranskaa, sujuvamman asioinnin takaamiseksi.

Lisää Pariisista

Liikkuminen

Pariisi on erinomainen kohde tutustua kävellen ja omaan tahtiin paikasta toiseen vaellellen. Matkaan kannattaakin ehdottomasti varata hyvät kävelykengät. Kaupungissa on myös hyvä ja tiheä joukkoliikenneverkosto.  Helpoin ja yksikertaisin liikenneväline on ehdottomasti metro. Metrokartan ja -verkoston avulla onkin vaivatonta kierrellä kaupungin alueita ja nähtävyyksiä. Metron lisäksi kaupungissa palvelee paikallisjuna ja bussi. Bussilla matkustettaessa kannattaa huomioida kaupungin ruuhkat, jotka saattavat ajoittain hidastaa matkantekoa. Lippuhinnat on jaettu erilaisiin vyöhykkeisiin kaupungin ytimestä sen uloimpaan osiin. Vyöhykkeet 1-2 kattavat ydinkeskustan alueen. Alle 4-vuotiaat matkustavat julkisessa liikenteessä veloituksetta, 4-9-vuotiaat 50% alennuksella ja 10-vuotiaasta ylöspäin matkaavat aikuisten hinnoin.

Kertalippuja voi ostaa tabac- ja lehtikioskeista ja asemien automaateista. Kertalipun hinta on noin pari euroa.  Saatavilla on myös 10 matkan sarjalippuja ja turistien matkakortteja.

Ostokset

Pariisi on eittämättä yksi Euroopan merkittävimpiä ostoskaupunkeja joten valikoimaa ei taatusti puutu. Tavanomaisesti sieltä ostetaan muotia kuten vaatteita, asusteita ja koruja sekä antiikkia ja elintarvikkeita. Huippumuodin ja loistokkaiden tavaratalojen vastapainoksi oman persoonallisen mausteensa ostoskulttuuriin tuovat pienet ja asialleen omistautuneet putiikit ja kivijalkamyymälät joita löytyy runsaasti.  Putiikkien lisäksi ostoksia on mahdollista tehdä muun muassa kirpputoreilla, outleteissa ja torikojuissa. Kaikkea on!

Tunnetuin ostoskatu on Champs-Élysées, jonka varrelta löytyvät niin huippumuodin kärkinimet kuin kansainväliset ketjuliikkeetkin. Kadulta löytyy myös ostoskeskuksia, ravintoloita ja kahviloita joihin on mukava pistäytyä ostoskierroksen lomassa. Haussmann-kadulta löytyy myös hyviä ostospaikkoja kuten maineikas Les Galeries Lafayette. Saint-Honorén muotialueella on erityisesti huippumuodin putiikkeja kuten Vercace, Hermes ja Yves Saint Laurent. Boheemimpi shoppailija suuntaa Montmartren alueelle jossa hankintoja voi tehdä erityisesti taiteen, kirpputorien kuin vintagenkin valikoimista.

Pariisin hintataso on Suomen hintoja korkeampi, mutta toki tarjolla on uniikkia valikoimaa ja monilta osin laadukkaita tuotteita. Huippumuodin lisäksi esimerkiksi elintarvikkeet ovat tasokkaita.

Kaupat aukeavat tavallisesti klo 9-10 alkaen ja sulkevat noin klo 19.30. Pienemmät putiikit saattavat olla lounasajan suljettuna. Suuremmat elintarvikemyymälät palvelevat noin klo 22 saakka.

Ravintolat

Ranskalainen keittiö kuuluu Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listaan. Ranska on länsimaisen kulinarismin ja herkuttelun taiteen alkukoti ja laadukkaan ruoan arvostus näkyy oleellisesti myös Pariisilaisessa kulttuurissa. Paikalliseen ruokakulttuuriin kuuluu oleellisesti mauista nauttiminen ja ajan kanssa syöminen.

Ruokailukulttuurissa perinteisesti nautitaan alkuruoka, pääruoka ja jälkiruoka sekä tietysti ruokailuun sopivia juomia. Ranskalainen keittiö tunnetaan erityisesti vahvoista juustoista, maistuvista viineistä sekä patongeista joita nautitaan miltei aina aterian kanssa. Viini kuuluu olennaisesti ruokailukokonaisuuteen.

Pariisista löytyy laaja kirjo erilaisia ravintoloita aina Michelin tähdillä palkituista fine dining -paikoista katukeittiöihin ja -ruokakojuihin. Tärkeintä ei ole niinkään paikka vaan nautinto sekä ruokailua kunnioittava kokemus.

Ranskalaiset ruokailuajat ovat suomalaisittain myöhään. Lounasaika ajoittuu noin klo 12-14 ja illallisaika klo 20-22.30 paikkeille.

Päiväretket

Yksi suosituimmista retkikohteista Pariisin matkalaisille on Versailles. Versaillesin palatsi sijaitsee noin 22 km päässä kaupungin keskustasta. Paikalle pääsee helposti paikallisjunalla. Versaillesin liput kannattaa ostaa ennakkoon ja retki kannattaa ajoittaa aamupäivään. Etenkin kesäkaudella jonot lippuluukuille kasvavat todella pitkiksi.

Koko perheen suosittu retkikohde Disneyland Paris sijaitsee reilun 30 kilometrin päässä Pariisin keskustasta. Paikalle pääsee junalla joka pysähtyy lähelle puiston sisäänkäyntiä. Suurimpien ruuhkien välttämiseksi paikalle kannattaa saapua heti aamusta puiston avauduttua. Pääsyliput kannattaa ostaa jo ennakkoon. Disneylandissa vierähtää helposti parikin päivää.

Pidemmän päiväretken Pariisista voit tehdä vaikka Les Havresin kaupunkiin, Normandian rannikolle tai Mont saint Michelin saarelle.

Pariisista on hyvät junayhteydet ympäri maata. Junat ovat nopeita, mutta verrattaen hintavia. Reitit kannattaakin suunnitella ennakkoon ja ostaa liput jo hyvissä ajoin, sillä tavallisesti lippujen hinnat kallistuvat lähtöpäivän lähestyessä. Lippuja on toki mahdollista ostaa myös juna-asemilta automaateista tai palvelutiskeiltä. Myös bussiyhteydet ovat viimevuosina kehittyneet ja junayhteyden voi korvata edullisemmin bussilla, varsinkin jos aikaa on käytettävissä enemmän.

Miksi matkustaa Pariisiin?
Maailman romanttisin kaupunki
Paljon historiaa
Rikas kulttuuri
Ranskalainen keittiö
Legendaariset nähtävyydet
Erinomaiset shoppailumahdollisuudet

Matkat

Pariisin kaupunkiloma

Helsinki-Pariisi
Pariisi (valitsemasi määrä päiviä)
Pariisi-Helsinki
Lähde seikkailulle romanttiseen Pariisiin!


IMT:n matkailuammattilaisten vinkit Pariisin matkaasi

Tietoa kohteesta

Tietoa
Aikaero
Väkiluku
Kieli
ranska
Valuutta
Päivälämpötilat
tammikuu
5 °C
huhtikuu
14 °C
heinäkuu
24 °C
lokakuu
15 °C

Pariisin tunnelmia