Porto — Nähtävyydet ja tekemistä

Vanhakaupunki Ribeira

Unescon maailmanperintökohteeksi listattu vanhakaupunki on Porton parasta antia. Ribeiran kujia kiertäessään kannattaa unohtaa kello ja antaa itsensä jopa hieman eksyä vaeltelemaan vanhan ajan viehätystä täynnä oleville kujille sekä värikkäiden ja persoonallisten talojen keskelle. Vanhankaupungin suosittuja nähtävyyksiä ovat muun muassa Santa Claran kirkko, Porton katedraali ja entinen uusklassinen pörssitalo Palácio da Bolsa. Kuvauksellisia mukulakivikatuja reunustavat myös useat ihanat ruokapaikat ja baarit.

 

Viinikellarit

Porto on tunnettu etenkin portviinistä, joka onkin saanut nimensä kaupungilta. Makea Douron alueen rypäleistä valmistettava  jälkiruokaviini onkin erinomainen tuliainen matkalta. Viinin ystävän kannattaakin vierailla kaupungin viinikellareissa joissa on opastettuja kierroksia sekä mahdollisuus maistella erilaisia alueen viinejä. Viinikellareita löytyy etenkin Vila Nova de Gaian puoleiselta jokirannalta runsaasti.

 

 

Kirjakauppa Lello

Livraria Lello on ehkäpä maailman kaunein kirjakauppa ja suosittu turistinähtävyys kaupungissa. Yksi syy siihen on kirjailija J.K. Rowling ja hänen luomansa Harry Potter-kirjasarja. Kertoman mukaan Rowling on saanut isnpiraation Tylypahkan luomiseen juuri Livraria Lellosta Portossa asuessaan. Vaikka Harry Potter ja Tylypahka eivät tuttuja olisikaan, kannattaa käydä katsomassa tämä ainutlaatuinen kauppa. Kauppa ei ole suuri, mutta sitäkin upeammin sisustettu. Massivipuiset kattoon yltävät kirjahyllyt ornamentteineen ja upea portaikko ovat unohtumaton näky. Suuresta suosiosta johtuen kirjakauppaan on n. 5€ pääsymaksu. Pääsymaksun hinnan voi vähentää kirjakaupassa tehtävistä ostoksista. Turistisuosion vuoksi ja suurimmat ruuhkat välttääkseen kauppaan kannattaa tutustua aamupäivästä, heti sen avauduttua.

Dom Luis-silta

Silta on Porton ikoninen maamerkki ja nähtävyys. Douro-joen yli kaareutuen se yhdistää viinikellareistaan tunnetun Vila Nove de Gaian ja Ribeiran vanhankaupungin. Kaarisillan alatasolla kulkevat autot ja ylätasolla metrot. Sillan voi ylittää myös kävelle ja se kannattaakin erityisesti auringonlaskun aikaan, jolloin kaupungin talot saavat kauniin kultaisen hohteen.

São Benton rautatieasema

Asemahalli on kuuluisa näyttävistä kaakelimaalauksistaan, jotka ovat  azulejo-taiteilijan Jorge Colaçon käsialaa. Maalaukset löytyvät sisääntulohallista.

Porton katedraali

Mahtava katedraali on yksi Porton vanhimmista rakennuksista. Se sijaitsee Vanhasakaupungissa. Katedraalin rakennustyö alkoi vuonna 1100 ja päättyi vuoteen 1737. Katedraalissa on vihitty ja haudattu useita kuninkaallisia. Linnamaiseen kirkkorakennukseen sisältyy luostaripiha, kappeleita, arvoesineitä sekä kaksi näyttävää tornia. Suuren rakennuskompleksin sisällä risteilevät goottilaistyyliset koristeelliset käytävät. Näköalapaikalta voi ihastella kaupunkimaisemaa. Katedraaliin on noin kolmen euron sisäänpääsymaksu.