Porvoo

Idyllinen Porvoo sijaitsee meren rannalla Porvoonjoen suistossa. Kaupunki liittyy vahvasti Suomen historiaan, siellä toimi mm. valtiopäivät Venäjään autonomisen suuriruhtinaskunnan aikana. Porvoo on tunnettu mm. Tuomiokirkosta ja punaisista jokiaitoistaan sekä Brunbergin makeistehtaan suklaista.

Etelärannikolla sijaitseva Porvoo on Suomen toiseksi vanhin kaupunki. Porvoon historia juontaa kauas menneeseen, esihistoriallisia löytöjä on tehty kivikauden lopulta asti. Vanha Porvoo on palanut useasti historiansa aikana, nykyiset talot ovat vuoden 1760 paljon jälkeen rakennettuja ja ne on sjoitettu noudattamaan kaupungin vanhaa keskiaikaista asemakaavaa. Vanhan Porvoon kadut ovat suloisia, kapeita ja mutkittelevia, niiden varsilla pystyy aistimaan vielä 1700 -luvun lopun tunnelman. Raatihuoneentori sijaitsee Vanhan Porvoon sydämessä. Vanha raatihuone on valmistunut vuonna 1764 ja se on Suomen vanhin alkuperäisessä asussaan säilynyt raatihuone. Nykyään raatihuoneesta löytää Porvoon museon. Porvoon kuuluisin nähtävyys on kuitenkin myöhäisgotiikkaa edustava Porvoon Tuomiokirkko, joka on rakennettu 1400 -luvulla. Monille Porvoo on tuttu vanhoista punaisista ranta-aitoista, jotka sijaitsevat Porvoonjoen rannalla. Ranta-aitat maalattiin punamullalla 1700-luvun lopulla kuningas Kustaa III:n vierailua varten, jolloin kaikki hänen reitillään olleet talot kunnostettiin maalaamalla.

Lisää Porvoosta

Liikkuminen

Porvooseen on Helsingistä matkaa n. 50 km ja Kotkaan noin 85 km. Sinne pääsee helposti sekä omalla autolla että linja-autolla, linja-autoasema sijaitsee torin tuntumassa lyhyen kävelymatkan päässä Vanhasta Porvoosta. Omalla veneellä matkustaville löytyy kaksi palveluilla varusteltua vierasvenesatamaa, toinen sijaitsee Porvoonjoessa aivan keskustassa ja toinen saaristossa Pellingissä. Kesäaikaan Porvooseen pääsee myös J.L. Runeberg -laivan kyydissä Helsingin Kauppatorilta, laivamatka kestää 3,5 h ja se vie läpi kauniin Uudenmaan saariston. Laiva pysähtyy matkan varrella tarvittaessa myös Haikon kartanossa. Porvooseen pääsee myös linja-autolla, aikataulut löytyvät Matkahuollon sivuilta. Paikallisliikenteen aikataulut löytyvät Porvoon Liikenteen sivulta.

Porvoossa on helppo kulkea kävellen ja pyörällä. Kaupunkipyöriä voi vuokrata pääsääntöisesti sulan maan aikaan joko yhtä matkaa varten, päiväksi tai pariksi, kaupunkipyöristä löytää lisätietoa Porvoon kaupungin sivuilta.

Ostokset

Vanhan Porvoon kujilta löytyy useita ihastuttavia butiikkeja ja liikkeitä. On tarjolla mm. antiikki- ja muotiliikkeitä, lifestyle- ja sisustusliikkeitä sekä herkkumyymälöitä. Liikkeistä ja näiden aukioloajoista löytyy lisätietoa Porvoon omilta sivuilta.

Ravintolat

Porvoosta löytyy useita hurmaavia ravintoloita, osa on päässyt hyville sjioituksille Suomen Gastronomisen seuran tekemälle listalle, jokunen Suomen ravintoloiden 50 parhaan joukkoon. Monissa ravintoloissa painotetaan lähialueen ruokien tarjoiluun satokauden mukaan. Ravintoloita sijaitsee sekä idyllisissä 1700 -luvun rakennuksissa Vanhan Porvoon alueella kuin uusissa ja moderneissakin rakennuksissa. Lue lisää Porvoon ravintoloista.

Tapahtumat

Porvoon tapahtumista lisätietoa löytyy kaupungin tapahtumakalenterista sekä sivulta Porvoossa tapahtuu

Päiväretket

Koska Porvoo sijaitsee meren rannalla on kaupungin edustan tunnelmallinen saaristo suosittua matkailukohdetta.  Suosituimpien saarien joukossa on Pellingin saari, josta löytyy vierasvenesatama, mutta jonne pääsee myös autolla ja bussilla. Saarella on museoita, gallerioita, kahviloita, kauppoja sekä myös venevuokrausta. Söderskärin majakkasaari Porvoon ulkosaaristossa on suosittu kohde, saari  ympäristöineen on rauhoitettua luonnonsuojelualuetta ja Natura 2000 aluetta. Noin 2 km Porvoon keskustasta sijaitsee Kokonniemen liikuntapaikka. Talvisin alueella toimii laskettelukeskus, rinteitä on yhteensä kuusi, joista suosituin on 420 m pitkä perherinne, ja hissejä on viisi. Kesäisin bike parkin käytössä on kaksi hissiä, pyöräilyreittejä löytyy kymmenen.

Miksi matkustaa Porvooseen?
Piipahda sisälle jokirannan idylliseen aittaan
Seikkaile Vanhan Porvoon kapeilla kujilla ja tee löytöjä butiikeissa
Testaa Haikon Kartanon Huippukylmä -120° -hoito
Lähde saaristo- tai jokiristeilylle
Käy ihastelemassa taidetta kaupungin gallerioissa

Matkat

Haikon Kartanon lomamatka

Meno Haikon Kartanoon omalla autolla tai bussilla
Haikon Kartano (valitsemasi määrä päiviä)
Kotimatka omalla autolla tai bussilla
Historiallinen Haikon Kartano Porvoossa tarjoaa rentouttavat puitteet lomailulle. Perille voit varata kylpylähoitoja, ruokailuja sekä liikunnalisia aktiviteetteja. Ympäröivä luonto mahdollistaa ulkoilun kaikkina vuoden aikoina.


Joulumatka Haikon kartanoon

Haikon kartano
Haikon kartanon joulupakettiin 24.-26.12. kuuluu kahden yön majoitus, aamiaiset, illalliset sekä sisäänpääsyn kylpylään.


Tietoa kohteesta

Tietoa
Päivälämpötilat
maaliskuu
-3 °C
toukokuu
10 °C
syyskuu
10 °C
joulukuu
-4 °C