Top 10 vinkkiä Riiassa vierailuun

1. Idyllinen Vanhakaupunki ja sen aarteet

Riian Vanhakaupunki ihastuttaa aina, olit täällä sitten ensimmäistä tai kymmenettä kertaa, ja siksi se ansaitseekin ykköspaikan vinkkilistallamme. Idylliset kadut ja kujat hemmottelevat vierailijaa putiikkeineen ja kahviloineen, jotka kutsuvat sinut viihtymään ainutlaatuisessa keskiaikaisessa tunnelmassa modernein maustein. Kävelyretki läpi vanhan Riian on unohtumaton kokemus. Ihastu ainutlaatuiseen arkkitehtuuriin, joka koostuu monista eri tyylisuunnista – koreilevaa barokkia ja ylvästä goottilaista. Vanhassakaupungissa sijaitsevat myös monet Riian kuuluisimmista nähtävyyksistä, kuten Mustapäiden talo, Riian vanhimmat talot, jugendtyyliset Kolmen veljeksen talot, Miehitysmuseo ja Pietarin Kirkko, sekä tietenkin Riian linna ja Ruutitorni. Riian yksi näyttävimmistä muistomerkeistä on Vapauden muistomerkki, joka symboloi Latvian itsenäisyyttä ja kunnioittaa vapaussodassa kaatuneita maanmiehiä. Patsas pystytettiin vuonna 1935 ja se on 42 metriä korkea. Muistomerkki kuvaa vapaudenjumalatar Mildaa, joka kannattelee päänsä päällä kolmea kullattua tähteä, jotka edustavat kolmea Latvian aluetta. Tiesitkö, että tämän suositun nähtävyyden rakentamiseen tarvittu graniitti on tuotu Suomesta? Riian ainutlaatuista Art Nouveau -arkkitehtuuria on parhaiten nähtävissä katujen Elizabetes iela, Strelnieku iela ja Alberta iela ympäristössä. Tunnetuimpia, arkkitehti Mihail Eisensteinin suunnittelemia, uniikkeja ja upeilla detaljeilla somistettuja Art noveau -rakennuksia ovat mm. rakennukset osoitteissa Elizabetes-katu 10b, Alberta-katu 4 ja Strelnieku-katu 4.

2. Mustapäiden talo

Mustapäiden talo on yksi Riian merkittävimmistä nähtävyyksistä ja ehdottomasti vierailun arvoinen kohde. Historiallinen, goottilaista arkkitehtuuria edustava Mustapäiden talo sijaitsee Raatihuoneen aukiolla ja oli Mustapäiden veljeskunnan käyttämä kiltarakennus. Vuonna 1334 valmistunutta rakennusta kutsuttiin aluksi Uudeksi taloksi ja rakennus on vuosien saatossa käynyt läpi useita uudistuksia. Toisessa maailmansodassa rakennus tuhoutui lähes kokonaan ja lopulta purettiin. Mustapäiden talo rakennettiin kuitenkin 1990-luvulla uudestaan kunnioittamaan olemuksellaan Riian kaupungin 800-vuotisjuhlia. Mustapäiden veljeskunta koostui pääasiassa paikallisista naimattomista kauppiaista, sekä ulkomaalaisista kauppiaista, jotka viettivät pitkiä aikoja Riiassa. Mustapäät pitivät juhlimisesta sekä juhlien järjestämisestä ja nuoret kauppiaat järjestivät usein erilaista viihdettä kaikkien kaupunkilaisten iloksi. Tarinan mukaan nimitys Mustapäät viittaa tummaihoiseen suojeluspyhimykseen Pyhään Mauritiukseen, joka esiintyy myös veljeskunnan vaakunassa. Mustapäiden talossa järjestetään myös opastettuja kierroksia, joiden aikana saat elävämmän kuvan talon entisestä elämästä.

3. Kultturelli Riika

Riian loman kruunaa elegantti ilta Kansallisoopperassa, jonka ohjelmistosta löytyy niin klassisia oopperanäytöksiä kuin modernia tuotantoa, maailmankuuluja balettiesityksiä sekä paikallisten suurnimien tähdittämiä teoksia. Myös Latvian kansallisteatterin tasokkaat näytökset, tuomiokirkon kuuluisat urkukonsertit sekä Riian Kongressitalon musiikkitapahtumat ovat osa Riian monipuolista kulttuuritarjontaa. Lisäksi Riiassa on monia pienimuotoisia konsertti- ja tapahtumapaikkoja, kuten musiikkiakatemian juhlasali, Mustapäiden talo ja pienen killan talo. Riian elokuvateatteri Forum Cinemas on ehdottomasti kokemisen arvoinen, täällä näet lempielokuvasi tiettävästi Euroopan suurimmalta valkokankaalta. Riikaa ei todellakaan valittu sattumalta vuoden 2014 kulttuuripääkaupungiksi. Kaupunki hemmottelee edelleenkin kulttuurin ystäviä kattavalla tarjonnalla musiikkia, elokuvia, balettia, teatteria ja tapahtumia.

4. Paikallisia makuja ja perinteitä sekä fine dining -elämyksiä

Jo pelkkä ajatus Riian kahviloiden ja ravintoloiden tarjoamista makuelämyksistä saa makunystyrät aktivoitumaan. Vaikea sanoa onko leivoksien edulliset hinnat hyvä vai huono asia… Riian eloisa kahvilakulttuuri tarjoaa vierailijoille toinen toistaan viehättävämpiä kahviloita. Vanhassakaupungissa sijaitseva Sweetday on kodikkaasti sisustettu ranskalaistyyppinen kahvila, jossa voi nauttia mm. itsetehdyistä suussa sulavista juustokakuista, täytetyistä croisanteista ja kattavasta valikoimasta erikoiskahveja. Paikallista vastaleivottua leipää ja pullia voi maistaa kahvila Rigensissa. Bergan kauppakorttelissa sijaitsevan, perinteisen latvialaisen kahvihuoneen Kanēla konditorejan pavlova ja macaron-leivokset ovat taivaallinen makuelämys. Kannattaa myös piipahtaa Riga Black Magic -kahvilassa, joka on kuuluisa Riian ”kansallisjuomasta” Riian mustasta balsamista, jota on valmistettu samalla reseptillä jo 250 vuotta. Likööri valmistetaan 24 erilaisesta yrtistä.

Riika tarjoaa myös monipuolisen valikoiman ruokapaikkoja, joissa voi nauttia perinteisestä latvialaisesta makumaailmasta. Kattava valikoima erikoisuuksia löytyy keskustorin kauppahalleista, ja Vanhassakaupungissa erityisesti letut ovat suurta herkkua. Paikallisia makuja tarjoaa myös Alus seta –ravintola, joka sijaitsee Vanhankaupungin sydämessä. Toinen erinomainen vaihtoehto on ravintola Vermanitis Elizabetes-kadulla. Makusuosituksista mainittakoon muun muassa pienet pekonilla ja sipulilla useimmiten täytetyt Piragi-nyytit, Zupaksi kutsutut erilaiset keitot kuten kala- ja punajuurikeitto sekä Sklandrausis-vihannespiirakka, joka usein valmistetaan peruna- sekä porkkanatäytteellä ja tarjoillaan hunajalla ja vaniljalla maustetun hapankerman ja kanelin kera.

5. Riika korkeuksista käsin

Hieman uskallusta peliin ja kohti korkeuksia eli jos korkeat paikat eivät hirvitä liikaa, löytyy Riiasta useita näköalapaikkoja, jotka tarjoavat mahdollisuuden tutustua kaupunkiin lintuperspektiivistä. Vanhassakaupungissa sijaitseva Pyhän Pietarin kirkon torni yltää 123 metriin ja torniin on mahdollista nousta hissillä ihailemaan upeaa kaupunkinäkymää. Latvian tiedeakatemian rakennus, jota kutsutaan myös Stalinin hampaaksi, kohoaa 108 metrin korkeuteen ja on varsin vaikuttava ilmestys. Täällä sinulla on mahdollisuus ihailla Riikaa rakennuksen 17. kerroksessa olevalta näköalapaikalta huhtikuun alusta lokakuun loppuun. Riian TV-torni puolestaan on yksi Euroopan korkeimmista rakennuksista ja sijaitsee kauniilla paikalla Daugava-joella olevalla saarella lähellä keskustaa. TV-torni on luonnollisesti yksi Riian näyttävimmistä maamerkeistä ja suosittu vierailukohde. Tornin näköalatasanne sijaitsee 97 metrin korkeudessa ja tarjoaa mahdollisuuden maalauksellisen postikorttimaiseman ikuistamiseen ympäri vuoden.

6. Puistoja jokaiseen makuun ja idyllinen kanavaristeily

Mikä onkaan mukavampaa kuin nauttia eväskorin antimista kauniina kesäpäivänä ja samalla ihailla loisteliaita kukkaistutuksia, solisevia puroja ja uniikkeja patsaita sekä huvimajoja.

Bastejkalnsin puistoalue sijaitsee kaupungin kanaalin varrella ja on myös yksi paikallisten suosikkipuistoista. Puiston viehättävämpiä yksityiskohtia ovat kanaalin yli kulkevat sillat, joiden takorautaisiin kaiteisiin kiinnitetään vanhan perinteen mukaan niin kutsuttuja lemmenlukkoja, joiden avaimet heitetään joen kuljetettaviksi. Ele symboloi parien ikuista onnea. Bastejkalnsin puisto alkaa Vapauden muistomerkin länsipuolelta. Täältä löytyy myös lähtöpaikka erittäin suositulle Riian kanavaristeilylle, jossa idylliset puuveneet kulkevat hiljalleen ja pääset rauhassa ihailemaan Riian nähtävyyksiä hieman erilaisesta näkökulmasta. 

Kronvaldan puisto sijaitsee Bastejkalnsin puiston vieressä, samaisen kanaalin varrella. Täältä löytyvät mm. kongressikeskus ja tapahtuma-aukio, jossa voi nauttia monista erilaisista esityksistä. Kronvaldan puistossa on myös kaunis huvimaja sekä pieni majakka.

Kaupunginpuisto eli Esplanadin puisto penkkeineen ja hyvin hoidettuine kulkuväylineen on erinomainen valinta päiväkävelylle, juoksulenkille tai rauhaisaan hetkeen hyvän kirjan seurassa. Esplanadin puisto on myös lapsiperheiden suosiossa ja täältä löytyy mm. hieno leikkikenttä, mahdollisuus mönkijäajeluun ja pomppulinna. Lisäksi puistossa on yksi Riian arkkitehtuurin helmistä, kaunis 1800-luvun ortodoksinen katedraali, sekä Latvian kansantaiteen museo ja Latvian taideakatemia.

7. Ajatuksia herättävä Miehitysmuseo

Jokainen vierailukerta Miehitysmuseossa nostaa esiin tunteet ja mietteet miten latvialaiset ovat joutuneet kärsimään kommunismista ja miten kiitollisia me suomalaiset saamme olla, kun meidät on aikanaan taisteltu vapaiksi. Tämän takia olemme listanneet tämän nähtävyyden Riian vinkkiemme joukkoon. Miehitysmuseo kertoo historiallisen ja vaikean tarinan Latvian sekä Neuvostoliiton että Natsi-Saksan miehityksen vuosista, alkaen vuodesta 1940 aina vuoteen 1991, jolloin Latvia itsenäistyi. Museossa on kattava kokoelma valokuvia ja esineitä sekä informaatiota tuolta epäinhimillisten kokemuksien ajalta, ja itse laatikkomainen tummanpuhuva rakennus kuvaa omalta osaltaan latvialaisten karua elämää miehitysvuosien aikana, luoden hätkähdyttävän kontrastin torin laidalla oleville upeille rakennuksille. Museo sijaitsee Riian Vanhassakaupungissa Raatihuoneen torin liepeillä ja museoon ei ole varsinaista sisäänpääsymaksua, mutta yleinen ja suositeltava käytäntö on maksaa vapaaehtoinen maksu, joista kertyvät varat käytetään museon ylläpitämiseen. Miehitysmuseon remontin ajan väliaikainen toimipiste on osoitteessa Raina bulvaris 7.

8. Riian linna ja kovia kokenut Ruutitorni

Riian linna sijaitsee henkeäsalpaavan kauniilla paikalla Daugava-joen rannalla ja on yksi Latvian suosituimmista nähtävyyksistä. Linnan värikäs historia juontaa 1340-luvulle ja se on vuosien saatossa kuulunut Puolalle, Ruotsille ja Venäjälle. Tänä päivänä Riian linna toimii Latvian presidentin virka-asuntona. Täällä sijaitsee myös Latvian kolmanneksi vanhin museo, Latvian kansallinen historiamuseo, jonka kattava historiallisten esineiden kokoelma muodostaa ainutlaatuisen matkan Latvian historiaan. 

Alun perin Hiekkatorniksi kutsuttu Ruutitorni oli alkujaan yksi 25 linnoituksen tornista. Kovia kokenut Ruutitorni on saanut tuta niin ruotsalaisten kuin venäläistenkin joukkojen kovakouraisen käsittelyn ja torni on myös aikoinaan toiminut vankilana ja kidutuskammiona. Ruutia tornissa alettiin säilyttämänään 1700-luvulla. Tornin juuret juontavat aina 1300-luvulle saakka ja Ruutitorni oli aikoinaan kaupunginmuureista korkein ja tärkein. Ruotsalaisten pommitusten yhteydessä vuonna 1621 Hiekkatorni tuhoutui miltei täysin ja seuraavien kolmenkymmen vuoden aikana vanhan tornin paikalle rakennettiin uusi, kestävämpi torni. Tänä päivänä Ruutitorni, sekä tornin yhteydessä oleva Latvian sotamuseo, ovat Riian suosituimpia nähtävyyksiä.

9. Lasten ja lastenmielisten Riika

Riika tarjoaa monenlaista mukavaa puuhaa myös lapsiperheille. Riian eläintarha on Baltian suurin ja vanhin. Eläintarhassa voi tutustua 450 eläinlajiin aina Amurin punajättikenguruista Galápagoksen kilpikonniin. Riian eläintarha sijaitsee luonnonkauniissa Mezaparksissa Kisezers-järven rannalla, jossa on mukava viettää aikaa vaikka kokonainen päivä. Vesipedoille erinomainen päiväretken kohde on Akvalande-vesipuisto, joka sijaitsee Vanhankaupungin lähellä. Täällä päivä kuluu polskuttelun ja vesiliukumäkien parissa. Akvalende-vesipuistossa on myös sauna ja kahvila. Huimapäisiä temppuja ja hauskoja esityksiä voi seurata Riian sirkuksessa.

10. Tee päiväretki Jurmalaan

Ehdoton ykkösvalinta päiväretkikohteeksi on Riiasta vain puolen tunnin matkan päässä sijaitseva kaunis merenrantakaupunki Jurmala pitkine valkeine hiekkarantoineen. Kauniina kesäpäivänä rannalla viihtyy vaikka koko päivän! Silmänruokaa on myös tarjolla, sillä kaupunki on kuuluisa hiekkarannan lisäksi myös hurmaavista pitsihuviloistaan, jotka edustavat arkkitehtuurin eri suuntauksia. Jurmala on myös suosittu kylpyläkaupunki ja se on ollutkin  itä-eurooppalaisten suosikkilomakohteita yli vuosisadan. Ihmiset saapuivat ympäri Venäjää nauttimaan Jurmalan raittiista ilmasta, merestä ja hoidoista. Ehkä sinäkin varaat itsellesi jonkun hoidon esimerkiksi kävelykadun varrella sijaitsevan Jurmala Spa kylpylähotellin monipuolisesta hoitovalikoimasta. Riian rautatieasemalta pääsee Jurmalaan helposti junalla. Junia lähtee noin 20 minuutin välein.

Tutustu Riikaan

Latvian pääkaupunkia Riikaa kutsutaan Baltian Pariisiksi, eikä suotta! Kiehtova ja kaunis Riika on monipuolinen matkakohde – kaupunki tarjoaa kulttuuria, arkkitehtuuria, historiaa sekä modernia elämäntyyliä. Tutustu Riikaan ja Riian matkoihin!

Lue lisää