Rooma lapsiperheille

Rooma on kuin luotu koko perheen tekemiseen! Lukuisat kiehtovat nähtävyydet tarjoavat mielenkiintoisia hetkiä myös lapsille – löytyyhän Colosseumilta gladiaattoritaisteluissa käytettyjen leijonien asuinsijoja, kaupungissa toimii lapsille suunnattu gladiaattorikoulu ja pizzanvalmistuskurssilla saa maistella kokin opastuksella loihdittua italialaista pizzaa jälkiruoan ja juoman kera. Myös maanalaiset katakombit, nukketeatteriesitykset tai hieroglyfien tutkiminen ovat usein mieleistä tekemistä unohtamatta tietenkään nauttia herkullisesta italialaisesta jäätelöstä.


 

Lähtekää katsomaan missä leijonat asuivat antiikin aikana Colosseumin uumenissa! Vielä muutama vuosi sitten Colosseumin lasten kannalta mielenkiintoisimmassa osassa vierailu oli mahdotonta, mutta nykyään pääsy eläinten asuinsijoille onnistuu. Syvällä areenan lattian alla kiemurtelee sokkeloisia käytäviä ja kammioita, joissa gladiaattorit ja villieläimet odottivat taistelujaan. Joukossa oli muun muassa leopardeja, karhuja, leijonia, elefantteja. Eläimet tuotiin areenalle orjien käyttämällä, hissiä muistuttavalla järjestelmällä.


 

Pukeudu kuin gladiaattori ja heittäydy taistelun tiimellykseen! Gladiaattorit kiehtovat varmasti perheen pienimpiä, ja nyt heillä on tilaisuus kokeilla itse millaista on olla taistelija antiikin Roomassa. Gladiaattorikoulussa, johon voi ostaa paikkansa esimerkiksi You Local Romen kautta, harjoitellaan ulkona, ja parin tunnin mittaiseen opetukseen voivat osallistua kaikki 7-vuotta täyttäneet lapset. Hauskoja hetkiä voi kokea myös koko perheen kera, jos vanhemmat haluavat osallistua harjoituksiin. Gladiaattorikoulun käyneet pikkugladiaattorit saavat suorituksestaan todistuksen, jota voi näyttää vaikka kavereille, kun kotiinpaluu lomalta koittaa.


 

Antakaa nukketeatteriesityksen piristää lomapäiväänne! Roomasta löytyy kaksi eri paikkaa, jossa pääsee katsomaan nukketeatteriesityksiä. Yksi niistä on ulkoilmateatteri Teatrino di Pulcinella al Gianicolo Piazza Garibaldin läheisyydessä. Siellä esiintyy napolilainen käsinukke Pulcinella, joka on tuttu Punch and Judy show’sta. Toinen nukketeatteri San Carlino esittää Pulcinellasta erilaisen version, jossa käsinuket ovat vuorovaikutuksessa niitä liikuttavien ihmisten, esiintyjien ja muusikkojen kanssa. Esitys on eläväinen ja mielikuvituksellinen!


 

Miltä kuulostaa tutustuminen Vatikaanin Museo Gregoriano Egizioon, jossa kohtaatte muumioituja päitä, sarkofageja, veistoksia jumalista ja faaraoista, hieroglyfikirjoituksia ja papyruksia? Museossa käyminen on jännittävä seikkailu menneisyyteen, ja Egyptin muinainen elämä saa varmasti perheen pienimpienkin mielikuvituksen laukkaamaan. Esillä on myös kopio Kuolleiden kirjasta, joka toimi ohjeena muinaisessa Egyptissä ihmisen maanpäällisen elämän päättyessä. Muinaisen Egptin lisäksi museo perehdyttää Assyrian kulttuureihin. Mielenkiintoinen käynti museossa on myös hauska oppitunti historiasta kiinnostuneille lapsille.


 

Kiinnostaisiko retki maan alle aavemaisien katakombien käytäville, josta löytyy historian saatossa kuolleiden kristittyjen hautoja? Toiselle vuosisadalle ajanlaskun jälkeen ajoittuvan San Calliston katakombien kyyhkysin ja kaloin koristeltujen tunnelien syövereihin on haudattu useita paaveja. San Sebastianon katakombeihin piilotettiin Pyhän Pietarin ja Pyhän Paavalin ruumiit, mutta nykyään ne lepäävät Vatikaanissa. Molemmat katakombit sijaitsevat lähellä toisiaan Via Appialla Rooman keskustan ulkopuolella.


 

Tiesittekö, että kolikon heittäminen Trevin suihkulähteeseen takaa paluunne Roomaan? Nykypäivän tradition mukaan kolikon viskaaminen tehdään heittämällä lantti oikealla kädellä vasemman olkapään yli. Jos jokin jää matkallanne näkemättä, kannattaa siis varmistaa että palaatte ikuiseen kaupunkiin toisenkin kerran bongaamaan jäljelle jääneet nähtävyydet. Suihkulähteestä löytyy tuhansien eurojen edestä kolikoita, jotka kerätään aika ajoin ja lahjoitetaan ruoka-apuun.


 

Nam, jäätelöä! Roomassa ei ole vaikeaa löytää ihananmakuisia -ja värisiä paikallisia jäätelöitä, eivätkä jäätelökojut jää varmasti huomaamatta lapsiltakaan. Parhaimpien jäätelöpaikkojen väitetään sijaitsevan Espanjalaisten portaiden äärellä, joka on paitsi suosittu nähtävyys myös tunnettu kokoontumispaikka niin paikallisten ja turistien keskuudessa. Istahtakaa portaille jäätelötötteröiden kanssa ennen kuin aurinko alkaa sulattaa niitä.


 

Oppikaa valmistamaan omat pizzanne, jotka voitte nauttia niiden paistuttua! Trasterveren lähistöllä järjestettävälle pizzan valmistuskurssille voi osallistua kokkaamisesta innostuneiden lasten kanssa, ja mikä olisikaan mielekkäämpi ruoka valmistaa kuin lähes kaikille lapsille maistuva aito italialainen pizza! Kokin johdolla onnistutte valmistamaan parhaan pizzataikinan, alustamaan sen ja opitte, kuinka pizza koristellaan oikein. Itse tehtyjen pizzojen lisäksi illallisella pääsee nauttimaan juomista ja jälkiruoasta. Pizzaa pääsee valmistamaan esimerkiksi Gray Line Romen pizzakurssilla.