Rooman päiväretkikohteet

Historian lehtien havina ei lopu, kun siirryt Rooman ulkopuolelle. Monessa upeassa päiväretkikohteessa ikuisen kaupungin lähistöllä ei voi välttyä antiikin ajan monumenteilta ja arkkitehtuurilta tai törmäämästä paavien tai keisarien asumuksiin. Historian ja vanhojen kaupunkien lomaan mahtuu myös huikean kauniita luontokohteita kuten Monte Gelaton vesiputoukset tai Tivolin puutarhat. Taiteilijan elämä taas kutsuu kävijää tutustumaan itseensä Calcatan keskiaikaisessa kaupungissa.


 

Castelli Romani on 13 pikkukaupungin rypäs vehreiden kukkuloiden ja tuliperäisten järvien äärellä noin 20 kilometrin päässä Roomasta. Ne ovat jo antiikin ajoista lähtien tarjonneet pakopaikan kaupunkilaisille, ja vielä nykypäivänä roomalaiset kansoittavat alueen kuumina kesäviikonloppuina. Kun Frascati kiehtoo viininystäviä maineellaan viinikaupunkina, Albano-järvi houkuttelee maisemillaan ja useilla ravintoloillaan ja Castel Gandolfo vangitsee historiallisella eleganssillaan. Kaupunki on ollut kuuluisa Paavin kesänviettopaikka jo 1600-luvulta lähtien, ja sieltä löytyy useita mielenkiintoisia nähtävyyksiä kuten antiikinaikaiset Dominiatuksen villan rauniot. Kävijää saattavat houkuttaa Castelli Romanin seudulla eripituiset kävelyreitit. Roomasta Terminin asemalta pääsee kulkemaan Castelli Romanille vajaassa tunnissa.


 

Päiväretki Trejan laakson mielenkiintoisempaan kohteeseen Monte Gelaton vesiputouksille on elämys, johon mahtuu luonnon äärellä käyskentelyä ja alueen historiallisiin asumuksiin tutustumista. Asumukset ovat antiikin aikaisen roomalaisen huvilan jäännöksiä, 800-luvun maatalousasutus ja 1800-luvulla rakennettu vesimylly. Retkellä on hyvä pysähtyä veden äärelle lounaalle ja kuulemaan samalla rauhoittavaa vesiputousten solinaa. Paras tapa tutustua Monte Gelaton vesiputouksiin ja alueeseen on ostaa opastettu retki esimerkiksi Romae Travelilta.


 

Tivolia hehkutetaan yhtenä Italian kauneimmista kunnista. Se on aikojen saatossa ollut niin Rooman keisarien kuin paavienkin suosiossa. Tivoli tarjoaa upean näkymän läheiseen Roomaan, kauniiden puutarhojen ihastelua ja arkeologisia nähtävyyksiä. Aloita kierroksesi Villa Gregoriana -puistosta, joka on paavi Gregorius XVI:n vuonna 1835 rakennuttama. Puiston huipennus on upea vesiputous. Villa D’Esteä taas pidetään arkkitehtuurin ja puutarhasuunnittelun mestariteoksena, jota koristavat patsaat, lähteet, vesiputoukset ja luolat. Villa Adriana oli keisari Hadrianuksen suunnittelema ja toimi antiikin aikana hänen residenssinään. Nähtyäsi tarpeeksi villoja, suuntaa Tivolin labyrinttimaiseen historialliseen keskukseen, jonka äärellä komeilee Rocca Pia eli Paavin linna. Sen massiiviset seinät olivat tarkoitettu hillitsemään Tivolin levotonta väkijoukkoa. Tivoliin pääsee Rooman Terminin asemalta junalla.


 

Merenrantakaupunki Anzio sijaitsee noin 50 kilometrin etäisyydellä Roomasta, ja tuli kuuluisaksi liittoutuneiden maihinnousupaikkana toisessa maailmansodassa. Anzio oli myös Rooman valtakunnan aikaan merkittävä satamakaupunki. Keisarit rakensivat sinne huviloitaan ja teatterin. Hirmuhallitsijana tunnettu keisari Nero syntyi kaupungisssa, ja hänen huvilansa jäänteet ovat nähtävissä kalliolla. Nykyään kaupungin satamasta löytyy useita ravintoloita, joissa erityisesti kalaruoat ovat suosiossa. Lisäksi Anziosta löytyy hyviä hiekkarantoja, joissa pääsee nauttimaan auringonpaisteesta ja rantaelämästä. Rooman päärautatieasemalta pääsee matkustamaan Anzioon noin tunnissa.


 

Kivisen kielekkeen laella sijaitsee keskiaikainen Calcata, joka alkoi turvallisuussyistä tyhjetä 1930-luvulla. Asukkaat siirtyivät läheisyydessä olevaan nykyaikaiseen Calcata Nuovaan. 1960-luvulla keskiaikainen Calcata tuli hippi- ja taiteilijayhteisön uudelleen asuttamaksi. Nykyisin kaupungista löytyy muun muassa taiteilijoiden pitämiä pikkuliikkeitä ravintoloita ja kahviloita, kirkko, linna ja museo. Rooman Flaminiolta pääsee reilussa tunnissa Calcatataan junan kyydissä, mutta matkan varrella täytyy vaihtaa junaa Rignano Flaminiossa.


 

Tiberjoen suulla, meren äärellä sijaitsee antiikin ajan kauppasataman rauniot eli Ostia Antica. Nykyään alueella näkyy muun muassa erilaisia rakennuksia, temppeleitä, kylpylöitä, teatteri ja mosaiikkeja sekä frescoja. Kohde on yhtä mielenkiintoinen päiväretkinähtävyys kuin Forum Romanum tai Pompeiji. Perimätieto kertoo, että sen olisi perustanut Ancus Marcus 500-luvulla ennen ajanlaskun alkua. Arkeologiset todisteet ovat kuitenkin ristiriidassa perimätiedon kanssa ja osoittavat, että kauppasatama olisi perustettu 300-luvulla ennen ajanlaskun alkua. Ostia Antica perustettiin alun perin suojelemaan Roomaa merirosvoilta, mutta sen tarkoitus muuttui ajan kuluessa ja siitä muodostui parhaimmillaan kymmeniä tuhansia henkilöitä asuttanut kauppasatamakaupunki. Rooma ei sijainnut meren äärellä, joten oli strategisesti tärkeää että sen läheisyydessä oli tärkeä kauppasatama. Myöhempinä vuosisatoina ajanlaskun jälkeen Ostica Antica alkoi rappeutua, ja sen asukkaat muuttivat pois. Matkusta junalla Rooman Terminin asemalta Piramideen, ja vaihda metroon, joka vie sinut Ostia Anticaan. Matka kestää noin puoli tuntia.