Näe ja koe matkalla

Pyhä-Luosto

Pyhä-Luoston kansallispuisto sijaitsee 110 kilometriä Rovaniemeltä koiliseen. Kun lähdet kansallispuistoon miljardien vuosien historia seuraa mukanasi retkellä. Koet metsäsaamelaisten pyhät paikat keroilla ja kuruilla. Kansallispuisto sopii hyvin päiväretkeilijöille, sillä lyhyitä ja helppoja reittejä on useita. Pyhä-Luoston luontokeskus Naava tutustuttaa sinut alueen luontoon ja antaa hyvät retkeilyvinkit.

Ranuan eläintarha

Suomen pohjoisin eläintarha sijaitsee tunnin ajomatkan päässä Rovaniemeltä. Jos matkaat Rovaniemelle Oulusta voit suunnitella ajoreitin Ranuan kautta. Eläintarhassa on noin 50 eläinlajia ja 200 eläinyksilöä. Kuuluisimmat eläimet Ranualla ovat sen jääkarhut. Ranuan eläintarhalta löytyy myös myymälöitä ja ravintola. Kesäisin eläintarhan alueella on myös kotieläinpuisto, satupuisto, autorata ja ratsastusmahdollisuus.

Luoston Ametistikaivos

Pyhä-Luoston Kansallispuiston erikoisuus on Lampivaarassa sijaiseva Ametistikaivos. Kaivosalue on ehdottomasti vierailun arvoinen kohde jossa pääset itse etsimään aarteita tunturista. Ukko-Luoston Lampivaaran alue on maailman ainoa paikka jossa saatat löytää harvinaisen shamaanikiven joka perimätiedon mukaan antaa löytäjälleen kaiken tiedon. Tunturi kätkee sisäänsä ametistin lisäksi monia eri kvartsilajeja. Kaivokselle pääset vaeltamalla helppokulkuista vaellusreittiä Ukko-Luoston pysäköintialueelta Lampivaaran kahvilaan ja kaivauksen portille.

Jätkänkynttilä

Jätkänkynttilä -silta ylittää Kemijoen Rovaniemen keskustassa.Se valmistui vuonna 1989. Sillan pituus on 320 metriä ja se on yksi Rovaniemen kaupungin tunnusmerkkejä. 

Kotisaari

Kotisaari sijaitsee Rovaniememen edustalla Kemijoessa. Sulamaan aikaan saarelle järjestetään venekuljetuksia Rovaniemen keskustasta. Tällöin saarella pääsee tutustumaan uittoperinteeseen.

Joulupukin pajakylä

Joulupukin Pajakylä  sijaitsee Rovaniemellä. Pajakylän pihapiirissä kulkee Napapiiri. Alueella pääset kiertelemään joulukaupoissa ja tutustumaan Joulupukin pääpostiin. Joulupukin Kammarissa voit tavara joulupukin ympäri vuoden. Joulupukin kammariin on ilmainen sisäänpääsy. Joulupukille voi lähettää Rovaniemelle kirjeen osoitteeseen Joulupukki, Joulupukin Pääposti, 96930 Napapiiri Rovaniemi.

Arktikum

Arktikum on Rovaniemellä Ounasjoen partaalla sijaitseva museo ja tiedekeskus. Rakennuksessa toimivat Lapin maakuntamuseo ja Arktinen keskus. Rakennuksen näkyvin piirre on 172 metriä pitkä lasiputki, joka muodostaa Arktikumin maan päälle näkyvän osan. Lapin maakuntamuseon näyttelyt esittelevät Peräpohjolan ja Lapin kulttuuria ja historiaa, jolle antaa edellytykset ja reunaehdot pohjoinen luonto. Pohjoiset keinot -näyttely kertoo selviytymisestä Lapin luonnossa sekä tutustuttaa yleisön Lapin eläimiin, saamelaiskulttuuriin ja Rovaniemen historiaan. Arktisen keskuksen tutkimukseen perustuva Muuttuva Arktis -näyttely esittelee pohjoisten alueiden olosuhteita, luontoa, kulttuureja ja ääreviin olosuhteisiin sopeutumista sekä arktista tutkimusta yleisöä kiinnostavalla ja interaktiivisella tavalla.

Huskypark

Rovaniemellä Joulupukin pajan läheisyydessä sijaitseva Huskypark on pullollaan iloisia hännänheiluttajia. Alueella pääset tutustumaan puistoon, seuraat siperianhuskien vauhdikasta temmellystä ja voit osallistua reki ajeluille. Puistossa on yli 100 huskya ja muutaman kerran vuodessa myös pentuja. Puisto on auki talvella ja sulamaan aikaan, tarkista aukiolot puiston sivuilta.

Hiidenkirnut

Kaupunkialueelta noin 10 kilometriä lounaaseen, Sukulanrakan rinteellä Rautiosaaressa Valajaskosken voimalaitoksenlähellä, sijaitsee 14 hiidenkirnua. Hiidenkirnuille on opastus Kemijoen Itäpuolentieltä.

Tiedekeskus Pilke

Rovaniemellä Arktikumin pihapiirissä sijaitseva Pilkkeen tiedekeskus vie sinut tutkimusmatkalle metsään. Tiedekeskuksen näyttely kertoo metsästä, sen merkityksestä ihmiselle ja metsän tutkimuksesta. Pilke Shop tarjoaa metsän tuotteita kaikille aisteille. Pilke Infosta saat tietoa kaikista Metsähallituksen palveluista - kalastusluvista retkeilyneuvontaan.

Lordiaukio

Rovaniemen keskustassa sijaitseva aukio nimettiin kesäkuussa 2006 Lordi-yhtyeen euroviisuvoiton kunniaksi Lordin aukioksi. 9. kesäkuuta 2006 aukiolla järjestettiin kansanjuhla, jossa myös Lordi oli esiintymässä. Kaikki yhtyeen jäsenet nimettiin myös Rovaniemen kunniakansalaisiksi. Nykyään Lordiaukiolla on tapahtumia ympäri vuoden.

SantaPark

SantaPark on Rovaniemellä sijaitseva elämysmaa, jota markkinoidaan "Joulupukin kotiluolana." SantaPark on avoinna vain muutaman kuukauden vuodesta, joten aukioloajat kannattaa tarkistaa puiston kotisivuilta ennen matkaa. SantaParkissa pääset nousemaan satujunan kyytiin ja tapaat iloisten tonttujen armeijan. Yksi SantaParkin suosituimmista aktiviteeteista on pipareiden koristelu.