Ruskamatkat lentäen Helsingistä tai omalla autolla

Hyppää lentokoneen kyytiin Helsingistä ja lähde syyslomalle Suomen pohjoisosien uskomattomiin maisemiin! Kaunis ruska alkaa syyskuun alussa, kun puiden lehdet vaihtavat värinsä kauniin keltaisiin ja rusehtaviin sävyihin. Syksyinen väriloisto on parhaimmillaan syyskuun puolessavälissä.

Löydä mitä hurmaavampia luontokohteita Kuusamosta ja Rukalta! Matkallasi kohtaat korkeita vaaroja ja tuntureita, kohisevia koskia, jylhiä kanjoneita ja kiemuraisia jokia.

Kuusamo on patikoijan unelmakohde, josta löytyy mielenkiintoisia luontoreittejä jokaiseen makuun! Voit lähteä esimerkiksi ihailemaan luonnon ihmeitä klassikoksi muodostuneelle Pienelle Karhunkierrokselle, joka on 12 kilometrin mittainen reitti Oulangan kansallispuiston maisemissa.

Kannattaa muistaa kamera mukaan, sillä tämän reitin varrella kuvaamista riittää! Kulje Niskakosken, Myllykosken ja Harrisuvannon riippusiltoja pitkin ja ihaile näköpiiriin avautuvien koskien kuohujan ja Myllykosken äärellä nököttävää myllyä. Kurkista Pöyreälammen vesiin ja katso, näetkö veteen heijastuvien ruskan värien joukossa oman hahmosi. Ihastu myös Kitkajoen mutkittelevaan vesireittiin.

Älä myöskään unohda läheisen Rukan vaellusreittejä. Helppo, noin kilometrin mittainen Rukatunturin esteetön reitti sopii vaikka lastenrattailla tai pyörätuolilla kuljettavaksi. Se vie Rukan huippua lähellä olevalle maisemapaikalle. Rukan rinteitä voi ihailla myös pienen välimatkan päästä, jos valitsee reitikseen seitsemän kilometrin pituisen Pyhän Jyssäyksen joka vie Pikku-Pyhävaaran huipulle.

Tutustu Kuusamon ja Rukan lomiimme

Koillis-Suomessa sijaitseva Kuusamo on elinvoimainen ja jatkuvasti kehittyvä kaupunkikeskus. Se tunnetaan upeasta luonnostaan, erämaista ja kanjoninlaaksoissa kuohuvista koskista. Alueen monet aktiviteetit tempaavat mukaansa ympäri vuoden.

Lue lisää

Lähde kokemaan uskomattomia luontoelämyksiä Leville! Lapin maisemissa voi imeä itseensä rauhaa, joka kumpuaa tunturien hiljaisuudesta. Mieli piristyy vesistöjen äärellä, suomaisemissa ja vanhojen metsien siimeksessä. 

Yksi suosittu vaelluspolku on yhdeksän kilometrin mittainen jääkausipolku, joka kulkee Levitunturin ympäri. Matkan varrelle osuu jääkaudesta kertovia luontopolkutauluja. Puurajan tuntumassa kulkeva polku on maastoltaan vaihteleva. Välillä kävelet soralla, hiekalla tai pitkospuilla kosteassa maastossa. Matkan varrella saat nauttia kauniista näköaloista, joihin osuu muita läheisyydessä kohoavia tuntureita.

Lisäksi Suomen kolmanneksi suurimmassa ja vanhimmassa kansallispuistossa Pallas-Yllästunturissa patikointi onnistuu niin lyhyemmillä luontopoluilla kuin pidemmillä vaellusreiteillä, sillä merkittyjä reittejä löytyy satojen kilometrien verran.

Kaunis Särkitunturi Muoniossa sijaitsee noin 50 kilometrin päässä Leviltä. Kävely sen huipulle on 3,4 kilometrin mittainen. Tunturin huippu kohoaa vajaa 500 metrin korkeuteen, ja sen laelta löytyy lampi. Näköala yltää Pallakselle asti.

Tutustu Levin lomiimme

Levin alue on kasvanut vetovoimaiseksi viihdekeskukseksi tarjoten tekemistä ja riemua kaikkina vuodenaikoina. Talvisin Levi kerää yhteen suuren joukon talviurheilun ystäviä. Sulanmaan aikaan Lapin henkeäsalpaava tunturiluonto kiehtoo vaeltajia, retkeilijöitä ja aktiviteeteista nauttivia matkaajia.

Lue lisää

Napapiirillä sijaitsevan Rovaniemen luonto lumoaa matkaajan! Lähde seikkailemaan erämaiselle Napapiirin retkeilyalueelle, katsomaan Suomen suurimpia hiidenkirnuja, jotka syntyivät 10 000 vuotta sitten tai etsimään Kuusilampea Louevaaran ja sen laen Isopärin kainalosta.

Könkäiden, suomaisemien ja niittykulttuuripolun läpi kulkeva Könkäiden polku Vikajärvellä on tasoltaan keskivaikea patikointireitti, jonka pituus on 10 kilometriä suuntaansa. Reitin varrelle sattuvassa Vaattunkivaarassa voi katsella maisemia näkötornista, ja patikoidessa vastaan tulee muun muassa laavuja, tulentekopaikka, niittypirtti ja kuivakäymälä. Könkäiden polku on osittain pitkostettu, ja sen vuoksi helppokulkuinen.

Toinen kiinnostava kohden Rovaniemen läheisyydessä on Auttiköngäs, joka 16-metrinen vesiputous kalliokanjonissa Auttijoessa. Kohteeseen pääsee retkeilemään aarniometsän halki luontopolkua pitkin. Samalla voi kiivetä kalliolta taivasta kohti kohoavaan näkötorniin.

Lisäksi Ranuan eläinpuisto metsäneläimineen sopii hyvin koko perheen päiväretkikohteeksi. Se sijaitsee noin tunnin ajomatkan päässä Rovaniemeltä. Samanpituisen ajomatkan päästä löytyy Pyhä-Luoston kansallispuisto, jonka aarniometsän reunustamissa tunturimaisemissa mieli lepää.

Tutustu Rovaniemen lomiimme

Rovaniemellä arktinen luonto yhdistyy elämään kaupungissa. Voit viettää lomasi museoissa ja kaupoissa, tai lähteä nauttimaan ympäröivästä luonnosta. Rovaniemen alueella voit nauttia pitkän talven hiihtoladuista tai syksyisen ruskan valloittavista vaellusreiteistä. Täytyy olla huikea paikka, kun joulupukkikin on valinnut sen kotikaupungikseen.

Lue lisää

Aivan Ivalon ja Saariselän tuntumassa sijaitsee Suomen kaksi suurinta kansallispuistoa Lemmenjoen ja Urho Kekkosen kansallispuistot. Mitkä olisivatkaan parempia paikkoja lähteä liikkumaan kirpeään syysilmaan, ja ihailemaan maaruskassa sekä tunturi- ja vaivaiskoivuissa hehkuvia ruskan värejä?

Kullankaivuuhistoriastaan tunnettu Lemmenjoen kansallispuisto on Suomen suurin kansallispuisto. Helppo ja lyhyt, noin 4,5 kilometrin pituinen Lemmenjoen luontopolku on Metsähallituksen pysäköintialueelta Njurgulahden kylän keskustasta lähtevä reitti, joka johdattaa retkeilijää kumpuilevan mäntymetsän siimekseen. Matkan varrelle osuu saamelaisen pihapiirin ja harjujen poikki lähtöpisteelle.

Hieman vaativampi reitti on 25 kilometrin mittainen Lemmenjoen kultareitti, jonka lähtö on Kultahaminasta tai Njurgulahdelta. Pääset tutustumaan matkan varrella ensimmäisen kullan löytöpaikkaan, kävelemään tunturipurojen varrella ja kapuamaan avotunturi Pellisenlaelle.

Saariselällä luontokohteet ovat lähietäisyydellä. Portit Urho Kekkosen kansallispuistoon avautuvat Saariselän suurimmalta kadulta. Nauti tunturinlakien avarista näköaloista, virtaavien purojen solinasta ja vanhasta aihkimänniköstä.

Kiilopään tunturi on hyvä päiväretkikohde. Reitti lähtee Kiilopään tunturikeskuksen pihasta. Nousu Kiilopäälle on jyrkähkö ja rappusia on 860. Matkan varrelle sattuu useita lepotasanteita, missä voi kerätä voimiaan. Reitti on helppokulkuinen mutta voi tuntua rankalta.

Kansallispuiston maisemissa siintää myös mystinen Korvatunturi, joka on tunnetusti joulupukin koti. Vaelluksen Korvatunturille voi aloittaa Kemihaarasta, ja edestakaiseksi matkaksi tulee 50 kilometriä.

Muita Urho Kekkosen kansallispuiston kohteita ovat helposti tavoitettava Kaunispään tunturin huippu, jossa on näköalapaikka. Karvaselän kummituskämppään voi vetäytyä vaikka syömään eväitä ja kokeilemaan, kuuletko kummittelun ääniä.

Tutustu Ivalon lomiimme

Ivalon ja Inarin alueella on helppo kohdata luonto, sillä taajamat lepäävät luonnonpuistojen äärellä. Kaksi Suomen suurinta luonnonpuistoa Lemmenjoki ja Urho Kekkosen kansallispuisto sijaitsevat vain tunnin ajomatkan sisällä. Sinua palvelevat ihastuttavat erämaahotellit, joissa arktisen luonnon rauha ja Lapin tunnelma on helppo saavuttaa.

Lue lisää

Starttaa matkasi Oulusta kohti seikkailuja! Lähtiessäsi voit vaikka ihailla lumen peitteessä uinuvaa Nallikarin hiekkarantaa, kävellä Perämeren suurimmalle saarelle Hailuodolle jäätietä pitkin tai retkeillä lukuisilla luontopoluilla. Lyhyt, noin kolmen kilometrin mittainen luontopolku kulkee Letonniemen suojelualueella Perämeren maankohoamisrantaa pitkin lehtimetsäisen ja alavien merenrantaniittyjen reunustaman reitin varrella. Pidempi, noin kymmenen kilometrin mittainen reitti löytyy Isokankaan suojelualueelta, joka on pidetty retkeilykohde. Polun varrella on kaksi nuotiopaikkaa, joissa on laavut.

Rovaniemellä road trip -matkaajan lumoavat hiidenkirnut, vesiputous Auttikönkään kalliokanjonissa ja muun muassa suomaisemien läpi kulkevat patikointireitit. Ranuan eläinpuisto metsäneläimineen on ajomatkan päässä kuten myös tunturimaisemistaan tunnettu Pyhä-Luoston kansallispuisto.

Kun saavutat Ivaloon, sinulla on lähellä kaksi mahtavaa luonnonkohdetta, joista valita mielekkäämpi vaihtoehto ellet käy molemmissa! Lemmenjoen kansallispuistossa voi tutustua esimerkiksi kullankaivuunhistoriaan ja Urho Kekkosen kansallispuisto on tunnettu joulupukin kotipaikasta korvatunturista. Molemmissa kansallispuistoissa kulkee upeita vaellusreittejä.

Entä kutsuuko Kuusamo? Upeasta luonnostaan tunnetussa kohteessa voi lähteä vaikkapa Pienelle Karhunkierrokselle riippusiltoja pitkin ohi myllyn kuohuville koskille. Läheisellä Rukalla kulkee esimerkiksi Pyhän Jyssäyksen reitti, jolla pääsee ihailemaan rinnemaisemia.

Koe Lapin lumoava luonto road tripillä

Lapin karu ja kaunis luonto tarjoaa uskomattomia elämyksiä. Lähde arktisen luonnon rauhaan. Kuljet omien aikataulujesi mukaan. Annamme sinulle vinkit reiteistä ja tutustumiskohteista, valitset itse missä haluat poiketa. Huolehdimme majoitukset puolestasi, sinun tehtäväsi on nauttia ja antaa tien kuljettaa.

Lue lisää

Mikäli matkaat ihastelemaan ruskaa omatoimisesti, saat meiltä majoituksen matkaasi!