Saarihyppely Kreetalta

Lähde kuulemaan meren pauhua matkustajalaivan kyydissä ja kokemaan uusia seikkailuja Kreetan lähisaarilla. Pienet ja usein vähän asutut tai asumattomat saaret tarjoavat matkaajalle parhaan mahdollisuuden nauttia palasta aidointa Kreikkaa, tutustua sen luontoon, nauttia kultaisista hiekkarannoista ja tarinoista, joita saarilla on kerrottavanaan. Kreetan lomalta on myös helppo poiketa päiväretkelle suositulle Santorinin saarelle. Lähtöjä on monista eri satamista Kreetalta, ja liput laivamatkoille voi ostaa etukäteen niitä myyviltä verkkosivuilta tai satamista.

Koe pala kauneinta Kreikkaa lumoavista auringonlaskuistaan tunnetulla Santorinin saarella. Romanttisessa Oian kaupungissa saaren pohjoisosassa pääsee nauttimaan laskevan auringon luomasta väriloistosta Olan linnan raunioiden näköalapaikalla. Rinteeseen rakennetut rakennukset hehkuvat Kreikan lipun sinivalkoisissa väreissä. Mustat laavakivirannat ja hiekkarannat houkuttelevat palvomaan aurinkoa. Historian lehtien havinaltakaan ei voi välttyä, jos suunnistaa Akrotirin arkeologisille kaivauksille. Saarelta löytyy myös runsaasti tunnelmallisia ravintoloita ja ostosmahdollisuuksia. Kohde on kuin luotu pariskunnille. Santorinille pääsee lautalla sekä Rethymnonista että Iraklionista, ja matka kestää muutaman tunnin verran suuntaansa nopealla aluksella.

Spinalongan saarella komeilee venetsialaisaikainen linnoitus ja muita valloittajien muistomerkkejä. Sen ihanat rannat ovat kuin luotu uimiseen ja rantaelämään. Nykyisin asumaton Spinalonga tuli tunnetuksi Victoria Hislopin Saari-teoksen ansiosta, ja sitä seuranneesta tv-sarjasta. Historian saatossa kiehtova saari toimi leprapotilaiden siirtolana vuoteen 1957 asti, kunnes parantava hoito sairauteen keksittiin. Spinalongan viimeinen asukas oli pappi, joka poistui saarelta vuonna 1962. Saarelta löytyy kahvila, mutta se on myös oiva paikka merenrantapiknikille. Kohde sopii hyvin perheille, joissa lapset ovat jo hieman vanhempia. Tunnelmallinen Spinalonga sijaitsee Kreetan itäosassa, ja sinne voi matkustaa Eloundasta, Plakasta tai Agios Nikolaoksesta. Matka kestää 15 minuutista tuntiin lähtösatamasta riippuen.

Oletko kuullut Homeroksen kertomuksen Troijan sodasta palaavasta kuningas Odysseuksesta, joka paluumatkallaan Ithakan saarelle eksyi Gavdokselle ja jäi seitsemäksi vuodeksi Kalypso-nymfin vangiksi? Kiehtovan tarinan luoman tunnelman lisäksi Euroopan eteläisimmältä saarelta löytyy mitä upeampia hiekkarantoja, siellä voi tuntea aitoa yhteyttä luontoon ja ihailla auringonlaskuja. Gavdoksellla asuu kesäisin noin 150 ihmistä, talvisin sitäkin vähemmän. Saarelta löytyy muutama taverna ja baari. Gavdos sopii perheille, joissa lapset eivät ole aivan pieniä ja nauttivat erityisesti rantaelämästä ja uimisesta. Lauttaliikenne kulkee Kreetalta Hóra Sfakionista ja Paleohorasta, ja matka kestää noin puolitoista tuntia.

Eksoottisella Chrissin saarella kultaisten hiekkadyynien ja hiekkarantojen värimaailma vaihtuu kirkkaan turkoosiin veteen. Ui tai snorklaa puhtaissa vesissä, kunnes lähdet tutustumaan saaren luonnonpuiston polkuja pitkin sen eläimistöön ja kasvistoon. Saari on asumaton mutta matkailijoiden suosiossa. Sieltä löytyy taverna, jossa voi ruokailla. Kohde sopii hyvin rantaelämästä pitäville lapsiperheille. Chrissiin pääsee lautalla Iapetran kaupungista, ja matka kestää vajaan tunnin.

Muutaman kymmenen asukkaan asuttama Antikytheran saari pursuaa historiaa. Sen edustan vaarallisille vesille on uponnut useita aluksia, joista tunnetuin on antiikin aikaan ajoittuva Antikytheran hylky. Saarelta löytyy samaan aikakauteen ajoittuvan linnoituksen rauniot. Kohde ei nauti matkailijoiden suurta suosiota, vaikka meren ympäröimästä kallioisesta maisemasta löytyy patikointireittejä. Antikytheraan kannattaakin matkustaa juuri sen tarjoaman hiljaisuuden ja rauhan vuoksi. Saarelta löytyy pieniä lähiruokaa suosivia tavernoja ja baareja. Kohde sopii parhaiten historiaa, retkeilyä ja rauhallisuutta arvostaville. Lautat lähtevät Kissamoksesta, ja ovat perillä kahden tunnin kuluessa.


Saaret kartalla.

Lue lisää

Kreeta on vuosikymmeniä ollut suomalaisten suosikkikohde. Eikä ihme, sillä saari tarjoaa kaikkea sitä, mitä lomailija matkaltaan odottaa! Aurinkoa, kuvankaunista luontoa, lämmintä mervettä ja herkullisia kreikkalaisia antimia!

Lue lisää

Miltä kuulostavat mahtavat vesiurheilumahdollisuudet, vaeltaminen ja maastopyöräily luonnon äärellä tai golfaaminen Kreetan lämmössä? Anna aktiviteettien luoda lisäsisältöä lomaasi!

Lue lisää

Tutustu myös

Miltä kuulostaa aito kreikkalaiselämä Symin saarella, monipuolisia mahdollisuuksia päiväretkille tarjoava Kos, rauhallisuudestaan tunnettu Chalki tai virkistävä patikointiretki Tiloksella? Ota kaikki irti lomastasi ja näe enemmän Kreikan upeita saaria!

Lue lisää

Rodoksen elinvoimainen ja rehevä saari hellii matkailijaa paitsi erinomaisella säällä myös samettisilla hiekkarannoillaan, antiikin aarteillaan, luonnonihmeillään ja kaupunkikohteillaan.

Lue lisää