Salzburg — Nähtävyydet ja tekemistä

Mozartin Salzburgissa

Salzburgissa kävellessäsi et voi olla törmäämättä Mozartiin, tai ainakin hänen kuviinsa sillä henkilö itse kuoli jo 1791. Kaupungin oman pojan elämään voit tutustua hänen syntymätaloonsa kunnostetussa museossa (Getreidegasse 9). Mozart asui tässä talossa iana 7-vuotiaaksi asti. Museosta löytyy esim. viulu olla säveltäjänero harjoitteli lapsena. Seuraava perheen asuintalo löytyy osoitteesta Makartplatz 8. Täällä Mozart asui aina perheen Wieniin muuttoon asti, vuoteen 1781. Talossa toimii museo joka esittelee mielenkiintoisesti Mozartin ja hänen siskonsa Maria Annan (“Nannerl”) matkoja ympäri Euroopan konserttisaleja. Mozartplatz aukiolla sijaitsee säveltäjän muistomerkki ja muotokuvapatsas. Kaupungin jokaisesta matkamyymälästä löydät Mozartin kuvin koristeltuja matkailutuotteita.

Mirabellin palatsi

Mirabellin palatsi sijaitsee Salzburgin keskustan tuntumassa, pääkatu Getreidegasselta pääset palatsille kävelysiltaa pitkin. Salzburgin ruhtinas-arkkipiispa Wolf Dietrich von Raitenau rakennutti tämän loisteliaan palatsin vuonna 1606 rakastajattarelleen Salome Altille. Nykyään palatsissa toimii Salzburgin pormestarin työhuone. Palatsin alue on kuuluisa kauniista puutarhoistaan ja erityisesti marmorisali on hääparien suosiossa. Palatsi tunnetaan myös Sound of Music ‑musikaalielokuvasta, jonka kohtauksia kuvattiin Mirabellin alueella.

Salzburgin vanhakaupunki

Salzburgin vanhakaupunki on alueeltaan suhteellisen rajattu, mutta sitäkin upeampi. Barokkirakennuksin täytetty kaupunki on sellainen helmi, että jokaisen kadunkulman takaa löytyy uutta ihasteltavaa. Vanha kaupunki on yksi Unescon maailmanperintökohteiden listausta, eikä sitä tarvitse kujilla kävellessään ihmetellä. Getreidegasselta kohti Mönchsbergin kukkulaa löydät kaupungin merkittävimmät museot, mutta myös valtavan määrän toistaan upeampia rakennuksia. Pääkadulla on myös monenlaisia kauppoja, kahviloita ja ravintoloja. Aukioista Alter Markt ja Rathausplatz ovat näyttävimmät. Salzburg hurmaa kävijänsä.

Mozartin kuulat

Suklaisten Mozartinkuulien alkuperäisen reseptin kehitti Paul Fürstin suklaakauppa 1890. Niistä on muodotunut yksi Salzburgin ja koko Itävallankin tunnuksista. Alkuperäinen suklaakauppa on edelleen voimissaan ja löytyy soitteesta Broggasse 12, sieltä saat kuulia myös alkuperäisellä reseptillä.

Festung Hohensalzburg

Festungbergin kukkulalla sijaitseva linna on yksi Euroopan suurimmista keskiaikaisista linnoituksista ja Salzburgin ikoninen tunnusmerkki. Sen tarina on alkanut jo vuodesta 1077, arkkipiispa Gebardin rakennuttamana.  Vuosien saatossa se on toiminut niin linnoituksena, kuin yksityisasuntona, sotilaskasarmina kuin vankilanakin. Linna on majoitttanut kuninkaallisia ja se kätkee sisäänsä useita upeita yksityiskohtia. Linna näkyy kaupungista katsottuna lähes kaikkialta ja linnakukkulalta avautuu vastaavasti parhaat näkymät kaupunkiin ja ympäristöön. Kukkulalle voi nousta kävellen jyrkähköä reittiä Kapitelplatz-aukiolta lähtien, tai funikulaarilla eli vaijerihissillä. Linnassa voit tutustua taidenäyttelyihin ja museoihin, tehdä ostoksia ulkoilmamarkkinoilla. Jos oikein hyvä tuuri käy vierailusi aikana saatat päästä nauttimaan jopa konsertista.Linnoituksessa on myös ravintola sekä taverna, jossa voit nauttia vaikka virvoittavan juoman patikointiretken päätteeksi. Linna on mielenkiintoinen retkikohde koko perheelle.

Salzburgin katedraali

Katedraali on yksi Salzburgin tunnusomaisia rakennuksia ja toiminut muun muassa Mozartin kastajaiskirkkona. Myöhemmin Mozart toimi myös kirkon urkurina. Barokkityylinen roomalais-katolinen kirkko valmistui vuonna 1628 italialaisen Vincenzo Scamozzin suunnittelemana. Katedraali oli aikansa merkittävin kirkkorakennus Alppien pohjoispuolella ja sillä oli vahva vaikutus  Saksan eteläpuolen ja Itävallan arkkitehtuuriin. Katedraali on täynnä kauniita, mielenkiintoisia ja historiallisia yksityiskohtia. Kirkon seitsemän kellon soittoa on kuvattu maailman kauneimmaksi.

Hangar-7

The Red Bull Hangar-7 on elämys etenkin moottiriurheilun ja tekniikan ystäville. Tämä Red Bull-yhtiön suuri lasinen lasikupurakennus ja lentohalli sijaitsee Salzburgin lentokentän kupeessa ja esittelee laajan kokoelman Red Bullin tallissa ajaneita kilpa-autoja, helikoptereita, lentokoneita ja muuta tekniikkaa. Rakennuksessa toimii myös fine dining-ravintola Ikarus, jossa teemat ja vierailevat keittiömestaritähdet vaihtuvat kuukausittain. Lisäksi tarjolla tasokas baari ja kahvila, sekä Red Bull-teemamyymälä. Hangar-7 tarjoilee myös taidenäyttelyitä, tapahtumia ja muita vaihtuvia aktiviteetteja. Ennen vierailua kannattaakin tarkistaa vielä ajankohtainen tarjonta ja aikataulut Hangar-7 kotisivuilta.