Santorini — Nähtävyydet ja tekemistä

Valkoiset kalkkikivitalot

Santorinin ihanat ikoniset kalkkikivitalot tuovat saarelle sen omaleimaisimman  ja tunnistettavimman piirteen. Valkoinen kalkkikivipinta suojelee rakennuksia liialta kuumuudelta ja sinisellä värillä on uskottu olevan muun muassa pahalta suojaavia ominaisuuksia. Kalkkikivirakennuksia löytyy ympäri saarta mutta runsaimmin taloja (ja parhaimmat näkymät) löytyy Firan ja Oian alueilta.

Néa Kaméni

Santorinin kalderan keskellä oleva saari joka on syntynyt 2000 vuoden aikana tulivuorenpurkausten seurauksena pinnalle kertyneestä laavasta. Néa Kaméni nousi esiin purkauksessa vuonna 1711 ja laajeni lisää 1860- ja 1920-luvuilla.

Esihistoriallisen Theran Museo

Argeologinen museo Firan kaupungissa esittelee alueen esihistoriallisen ajan löytöjä pääosin Akrotirin minoalaisen kaupungin kauivauksilta. Museon ensimmäisessä kerroksessa on vaihtuvia näyttelyitä ja toisessa kerroksessa pysyvä näyttely. Merkittävimpiin esineisiin kuuluvat Akrotirin seinämaalaukset, minoalaisen kulttuurin käyttöesineet sekä muinaiseen kaupankäyntiin liittyvät esineet. Löydöt ajoittuvat neoliittiselta kivikaudelta minolaiselle kaudelle 1700–1600-luvuille eaa.

 

 

Akrotírin kaivaukset

Argeologinen kohde joka paljastaa maaperästä esihistoriallisen minolaisaikaisen kaupungin rauniot. Akrotíri sijaitsee saaren eteläkärjessä, n. 12 km etäisyydellä Firasta ja se oli Egeanmeren alueen merkittävä kauppa- ja satamakaupunki 1900–1600-luvuilla eaa. Se tuhoutui Santorínin tulivuorenpurkauksessa noin 1627–1600 eaa.,  tuhkaan hautautuen. Nykyisin Akrotíri on yksi Egeanmeren saarten merkittävimmistä arkeologisista löydöistä. Se tunnetaan erityisesti minolaisista seinämaalauksista, jotka on sittemmin siirretty museoihin. Kaupunki löydettiin 1960-luvulla ja  kaivaustyöt jatkuvat yhä. Paikalle on helpoin mennä autolla, mutta Firan linjaautoasemalta kulkee myös bussiyhteys.

Oían auringonlasku

Santorinin kuuluisalta auringonlasku Oíassa on ehkä yksi lomaromanttisimmista ja kauneimmista asioista maailmassa. Oía sijaitsee saaren pohjoisessa kärjessä ja alueelta löytyy myös paljon ostos- ja ravintolatarjontaa. Kuinka upea olisikaan illallinen auringonlaskussa!