Tartto lapsille

Lapsiystävällinen Tartto sijaitsee vain kahden tunnin matkan päässä Tallinnasta kaakkoon. Se on Viron toiseksi suurin ja vanhin kaupunki. Tartto tunnetaan myös yliopistokaupunkina.

Tartto-Viro-006

AHHAA-tiedekeskus

AHHAA-tiedekeskus (Sadama 1) on lajissaan Baltian suurin ja nykyaikaisin. Siellä voit katsoa ja  kokeilla  tiedettä itse!  AHHAAssa on  mm. Tarton yliopiston lääketieteellinen kokoelma, josta osa on jo vuodelta 1803! Se on  jotakin sellaista, mitä Suomessa ei tule vastaan! Uskallatko kurkata, mitä kaikkea lasipurkkeihin on säilötty? Teknologia-salissa voit ottaa itsestäsi 360-asteisen kuvan, kulkea pyörivässä tunnelissa ja nostaa itsesi torniin omilla käsivoimillasi – sekä tulla sieltä alas. Kokeile myös ottaa itsestäsi valokuva räjähtävän ilmapallon kanssa ja muista kurkata kolmannen kerroksen parvella olevaa matematiikkanäyttelyä  “Ahaa, kuutioina! ”Tiedekeskuksessa on myös tiedeteatterin esityksiä ja voit  osallistua työpajoihin tai nauttia planetaarioesityksistä.  Viron suurimmassa tiedekaupasta voi löytää mukaansa  vaikka mitä mielenkiintoista ostettavaa.

Ylösalaisin – talo

Ylösalaisin Talo (Roosi 86) laittaa sananmukaisesti pään pyörälle. Talo on juuri sitä, miltä se kuulostaakin – kaikin on käännetty aivan nurinniskoin! Yläkerta on alakerta ja alakerta on yläkerta. Sohvat, keittiökaapit ja kaikki muu, joka tavallisessa talossa olisi lattialla, on katossa – kissaa myöten! Tai itse asiassa ne ovat kyllä lattialla, mutta lattia on katto ja katto on lattia ja tarkalleen ottaen sinä olet se, joka on väärin päin. Paitsi väärinpäin, Ylösalaisin talo on myös vinossa 7 astetta, joka saattaa saada  tasapainoelimen sekaisin.

Tarton leikkikalumuseo

Vanhassakaupungista, entisöidyssä puurakennuksesta löytyy Tarton leikkikalumuseo (Lutsu 8). Lapsille on tarjolla paljon jännittävää katsottavaa ja puuhaa ja aikuisetkin pääsevät heittäytymään takaisin lapsuuteensa. Perusnäyttelyssä on esitellä leikkikaluja, joilla Tarttolaiset lapset ovat leikkineet kautta aikojen. Lisäksi näytteillä on taidenukkeja, maailman eri kansojen matkamuistonukkeja sekä perinteisiä suomalais-ugrilaisia leikkikaluja. Museosta löytyy myös leikkihuone, jossa voi vaikkapa pukeutua rooliasuihin, esittää nukketeatteria ja leikkiä puuleluilla.

Tarton seikkailumuseo

Tarton seikkailupuisto (Narva mnt. 126D) löytyy 20 minuutin päässä kaupungin keskustasta. Puistoon on rakennettu puiden väliin 4 metrin korkeudelle 50 erilaista osiota seikkailuun. Reitin päättää ilmalento 300 metrin köysilaskussa laakson toiselle laidalle.

Pienimpiä kävijöitäkään ei ole unohdettu. Heille on rakennettu erilliset radat, joissa on 14 osiota ja 2 pitkää köysirataa.

Viron maatalousmuseo

Viron maatalousmuseo (Pargi 4, Ülenurme) sijaitsee Tartumaalla historiallisen Ülenurmen kartanon tiloissa. Sen päätehtävä on kerätä ja esitellä maatalouteen ja maaseudun kehitykseen liittyvää aineistoa. Näyttelyitä löytyy monenlaisia mehiläisten hoidosta siipikarjaan, pellavanviljelyyn ja traktoreihin. Museo tunnetaan myös monien perhetapahtumien ja perinteisten rotueläinkilpailujen järjestäjänä.

Tarton tähtitorni

Tarton tähtitorni (Lossi tänav 40) oli aikoinaan maailman tärkeimpiä astronomian ja se on Viron tiedehistorian helmi. Tähtitorni rakennettiin 1808-1810 Toomemäen kaakkoisosaan keskiaikaisen piispanlinnan paikalle. Sen entisöinti aloitettiin vuonna 2009 ja museona  se avattiin 2011. Tähtitornista löytyy nähtävää lapsille kuin aikuisillekin.

Jääkausikeskus

Jääkausikeskus (Saadjärve 20 Äksi) on kiehtova koko perheen teemapuisto Tartossa ja se on ainutlaatuinen vierailukohde koko Baltiassa. Keskuksessa pääsee tutustumaan esimerkiksi jääkausien syihin ja vaikutukseen, Viron luonnon ja ihmisasutuksen kehitykseen viimeisen jääkauden jälkeen sekä ilmastonmuutoksen syihin ja vaikutukseen. Oppimisen riemua riittää kaikenikäisille. Kesäkauden aikana (touko–elokuu) Jääkausikeskuksesta voi tilata keskuksen oppaiden ohjaamia lauttaretkiä kauniille Saadjärvelle. Retkellä kerrotaan jännittäviä tarinoita Saadjärven luonnosta, Vooremaan harjujen kehittymisestä ja Kalevipoeg-urhon tekemisistä.

Tarton yliopiston museo

Tartun yliopiston museosta löytyy paljon nähtävää koko perheelle ja museorakennus itsessään on jo näkemisen arvoinen. Museon pysyvä näyttely kertoo yliopistosta ja sen arvoista. Sen lisäksi esillä on monia interaktiivisa näyttelyitä. Hullun tiedemiehen toimisto on hauska ja opettavainen. Siellä pääsee tutustumaan tieteen maailmaan leikkimällä, tarkkailemalla, koskemalla, maistamalla, haistamalla ja kokeilemalla. Lauantaisin klo 11-13 hullun tiedemiehen toimistossa tehdään luonnonilmiöitä tutkiva koe. Hullun tiedemiehen kierroksia on tarjolla myös suomenkielisinä, mutta niille täytyy varata aika etukäteen.

 

Tutustu Tarton matkoihin

Tartto on Viron toiseksi suurin kaupunki ja sitä pidetään myös Viron kulttuurin ja sivistyksen pääkaupunkina. Tartto on hyvä valinta vaihtelua kaipaavalle ja siellä riittää nähtävää matkailijalle.

Lue lisää Tarton hotellimatkoista

Lue lisää Tartosta

Emajoki halkaisee Viron toiseksi suurinta kaupunkia Tarttoa. Ehkä joen jatkuva virtaus on antanut myös kaupungille liikettä, sillä Tartto tunnetaan nuorison ja opiskelijoiden kaupunkina sekä Viron sivistyksen keskuksena. Keski-Euroopan tunnelmaa tuovat kauniit vanhat korttelit ravintoloineen, kaupungin uudempi osa puolestaan tarjoaa hyvät ostosmahdollisuudet. Valinta vuoden 2024 Euroopan kulttuuripääkaupungiksi ei olisi voinut olla osuvampi.

Lue lisää

Historiallinen Tartto tarjoaa mielenkiintoista tekemistä ja nähtävää.

Tutustu Tarton tarjontaan