Ikaalisten matkatoimisto

Tartto lapsille

Lapsiystävällinen Tartto sijaitsee vain kahden tunnin matkan päässä Tallinnasta kaakkoon. Se on Viron toiseksi suurin ja vanhin kaupunki. Tartto tunnetaan myös yliopistokaupunkina.

Tartto-Viro-006

AHHAA-tiedekeskus

AHHAA-tiedekeskus (Sadama 1) on lajissaan Baltian suurin ja nykyaikaisin. Siellä voi leikkien tutustua tieteeseen ja teknologiaan, tutustua vaihtuvin teemanäyttelyihin, katsoa tiedeteatterin esityksiä, osallistua työpajoihin tai vaikkapa käydä ostoksilla Viron suurimmassa tiedekaupassa. Luonnonsalissa pääset seuraamaan sisätiloissa 50 000 kekomuurahaisen päivittäistä askartelua tai ihastelemaan 6 000 litran akvaariota täynnä Punaisenmeren kaloja.

Tarton leikkikalumuseo

Vanhassakaupungista, entisöidyssä puurakennuksesta löytyy Tarton leikkikalumuseo (Lutsu 8). Lapsille on tarjolla paljon jännittävää katsottavaa ja puuhaa ja aikuisetkin pääsevät heittäytymään takaisin lapsuuteensa. Perusnäyttelyssä on esitellä leikkikaluja, joilla Tarttolaiset lapset ovat leikkineet kautta aikojen. Lisäksi näytteillä on taidenukkeja, maailman eri kansojen matkamuistonukkeja sekä perinteisiä suomalais-ugrilaisia leikkikaluja. Museosta löytyy myös leikkihuone, jossa voi vaikkapa pukeutua rooliasuihin, esittää nukketeatteria ja leikkiä puuleluilla.

Tarton seikkailumuseo

Tarton seikkailupuisto (Narva mnt. 126D) löytyy 20 minuutin päässä kaupungin keskustasta. Puistoon on rakennettu puiden väliin 4 metrin korkeudelle 50 erilaista osiota seikkailuun. Reitin päättää ilmalento 300 metrin köysilaskussa laakson toiselle laidalle.

Pienimpiä kävijöitäkään ei ole unohdettu. Heille on rakennettu erilliset radat, joissa on 14 osiota ja 2 pitkää köysirataa.

Viron maatalousmuseo

Viron maatalousmuseo (Pargi 4, Ülenurme) sijaitsee Tartumaalla historiallisen Ülenurmen kartanon tiloissa. Sen päätehtävä on kerätä ja esitellä maatalouteen ja maaseudun kehitykseen liittyvää aineistoa. Näyttelyitä löytyy monenlaisia mehiläisten hoidosta siipikarjaan, pellavanviljelyyn ja traktoreihin. Museo tunnetaan myös monien perhetapahtumien ja perinteisten rotueläinkilpailujen järjestäjänä.

Tarton tähtitorni

Tarton tähtitorni (Lossi tänav 40) oli aikoinaan maailman tärkeimpiä astronomian ja se on Viron tiedehistorian helmi. Tähtitorni rakennettiin 1808-1810 Toomemäen kaakkoisosaan keskiaikaisen piispanlinnan paikalle. Sen entisöinti aloitettiin vuonna 2009 ja museona  se avattiin 2011. Tähtitornista löytyy nähtävää lapsille kuin aikuisillekin.

Jääkausikeskus

Jääkausikeskus (Saadjärve 20 Äksi) on kiehtova koko perheen teemapuisto Tartossa ja se on ainutlaatuinen vierailukohde koko Baltiassa. Keskuksessa pääsee tutustumaan esimerkiksi jääkausien syihin ja vaikutukseen, Viron luonnon ja ihmisasutuksen kehitykseen viimeisen jääkauden jälkeen sekä ilmastonmuutoksen syihin ja vaikutukseen. Oppimisen riemua riittää kaikenikäisille. Kesäkauden aikana (touko–elokuu) Jääkausikeskuksesta voi tilata keskuksen oppaiden ohjaamia lauttaretkiä kauniille Saadjärvelle. Retkellä kerrotaan jännittäviä tarinoita Saadjärven luonnosta, Vooremaan harjujen kehittymisestä ja Kalevipoeg-urhon tekemisistä.

Tarton yliopiston museo

Tartun yliopiston museosta löytyy paljon nähtävää koko perheelle ja museorakennus itsessään on jo näkemisen arvoinen. Museon pysyvä näyttely kertoo yliopistosta ja sen arvoista. Sen lisäksi esillä on monia interaktiivisa näyttelyitä. Hullun tiedemiehen toimisto on hauska ja opettavainen. Siellä pääsee tutustumaan tieteen maailmaan leikkimällä, tarkkailemalla, koskemalla, maistamalla, haistamalla ja kokeilemalla. Lauantaisin klo 11-13 hullun tiedemiehen toimistossa tehdään luonnonilmiöitä tutkiva koe. Hullun tiedemiehen kierroksia on tarjolla myös suomenkielisinä, mutta niille täytyy varata aika etukäteen.

 

Tutustu Tarton matkoihin

Tartto on Viron toiseksi suurin kaupunki ja sitä pidetään myös Viron kulttuurin ja sivistyksen pääkaupunkina. Tartto on hyvä valinta vaihtelua kaipaavalle ja siellä riittää nähtävää matkailijalle.

Lue lisää Tarton hotellimatkoista

Lue lisää Tartosta

Emajoki halkaisee Viron toiseksi suurinta kaupunkia Tarttoa. Ehkä joen jatkuva virtaus on antanut myös kaupungille liikettä, sillä Tartto tunnetaan nuorison ja opiskelijoiden kaupunkina sekä Viron sivistyksen keskuksena, joka tarjoaa tekemistä ja kokemista kaikenikäisille. Keski-Euroopan tunnelmaa tuovat kauniit vanhat korttelit ravintoloineen, kaupungin uudempi osa puolestaan tarjoaa hyvät ostosmahdollisuudet.

Lue lisää

Historiallinen Tartto tarjoaa mielenkiintoista tekemistä ja nähtävää.

Tutustu Tarton tarjontaan