Lasten kanssa Tartossa

Lapsiystävällinen Tartto sijaitsee vain kahden tunnin matkan päässä Tallinnasta kaakkoon. Tartto on Viron toiseksi suurin kaupunki, mutta siellä on kuitenkin kaikki lähellä ja perhelomailu on täällä helppoa, ja edullistakin verrattuna moneen muuhun kohteeseen.

AHHAA Tiedekeskus Tartossa

AHHAA-tiedekeskus

AHHAA-tiedekeskus (Sadama 1) on lajissaan Baltian suurin ja nykyaikaisin. Siellä voit katsoa ja kokeilla tiedettä itse!  Teknologia-salissa voit ottaa itsestäsi 360-asteisen kuvan, kulkea pyörivässä tunnelissa ja nostaa itsesi torniin omilla käsivoimillasi – sekä tulla sieltä alas. Kokeile myös ottaa itsestäsi valokuva räjähtävän ilmapallon kanssa ja muista kurkata kolmannen kerroksen parvella olevaa matematiikkanäyttelyä “Ahaa, kuutioina!”. Tiedekeskuksessa on myös tiedeteatterin esityksiä ja voit osallistua työpajoihin tai nauttia planetaarioesityksistä. AHHAAssa on Tarton yliopiston lääketieteellinen kokoelma, josta osa on jo vuodelta 1803! Se on jotakin sellaista, mitä Suomessa ei tule vastaan! Uskallatko kurkata, mitä kaikkea lasipurkkeihin on säilötty? Viron suurimmassa tiedekaupasta voi löytää mukaansa vaikka mitä mielenkiintoista ostettavaa.

Ylösalaisin-talo

Ylösalaisin Talo (Roosi 86) laittaa sananmukaisesti pään pyörälle. Talo on juuri sitä, miltä se kuulostaakin – kaikin on käännetty aivan nurinniskoin! Yläkerta on alakerta ja alakerta on yläkerta. Sohvat, keittiökaapit ja kaikki muu, joka tavallisessa talossa olisi lattialla, on katossa – kissaa myöten! Tai itse asiassa ne ovat kyllä lattialla, mutta lattia on katto ja katto on lattia ja tarkalleen ottaen sinä olet se, joka on väärin päin. Paitsi väärinpäin, Ylösalaisin talo on myös vinossa 7 astetta, joka saattaa saada tasapainoelimen sekaisin. Hauskoja valokuvia voi ottaa muistoksi niin sisällä kuin ulkona ja jakaa ne myös ystävien ihmeteltäväksi.

Tarton leikkikalumuseo

Vanhassakaupungista, entisöidyssä puurakennuksesta löytyy Tarton leikkikalumuseo (Lutsu 8). Lapsille on tarjolla paljon jännittävää katsottavaa ja puuhaa ja aikuisetkin pääsevät heittäytymään takaisin lapsuuteensa. Perusnäyttelyssä on esillä leikkikaluja, joilla tarttolaiset lapset ovat leikkineet kautta aikojen. Lisäksi näytteillä on taidenukkeja, maailman eri kansojen matkamuistonukkeja sekä perinteisiä suomalais-ugrilaisia leikkikaluja. Museosta löytyy myös leikkihuone, jossa voi vaikkapa pukeutua rooliasuihin, esittää nukketeatteria ja leikkiä puuleluilla.

Vesileikkejä Aura-keskuksessa tai V Spa kylpylässä

Aura-keskus vesipuisto (Turu tänav 10) tarjoaa ajanvietettä kaikenikäisille. Koko perhe pääsee rentoutumaan ja kuntoilemaan keskuksen uimahalliiin, vesipuistoon, saunoihin ja kuntosalille. Kesäisin pääsee nauttimaan ulkoilmasta ja ihailemaan kaunista jokimaisemaa vesipuiston ulkoterassilla.
V Spa (Riia tänav 2) on Etelä-Viron suurin kylpyläkeskus, jossa viihtyy koko perhe. Keskuksessa on 11 eri uima- ja poreallasta, useita erilaisia saunoja sekä hyvää tekevä suolamaailma. Lapsille on oma uima-allas monine toimintoineen. Rentotuttavia spa-hoitojakin voi tilata aivan kaikille perheenjäsenille.

Hullun tiedemiehen huone

Hullun tutkijan työhuone Tartun yliopiston museossa on hauska ja opettavainen. Mielikuvituksellisessa huoneessa on interaktiivisia ”leluja”, joiden avulla hullu tutkija havainnoi maailmaa ja sen ilmiöitä. Siellä pääsee tutustumaan tieteen maailmaan leikkimällä, tarkkailemalla, koskemalla, maistamalla, haistamalla ja kokeilemalla. Huoneeseen pääsee Tarton yliopiston museon lipulla. Museon pysyvä näyttely kertoo yliopistosta ja sen arvoista. Sen lisäksi esillä on monia interaktiivisia näyttelyitä. Hullun tiedemiehen kierroksia on tarjolla myös suomenkielisinä, mutta niille täytyy varata aika etukäteen.

Lõunakeskuksen sisäseikkailupuisto

Lõunakeskuksen sisäseikkailupuisto (Ringtee tänav 75) odottaa perhettäsi Etelä-Viron suurimmassa ostoskeskuksessa. Luistelukentän päälle rakennetusta seikkailupuistosta löytyy kolme eritasoista rataa. Lopussa odottaa ilmalento luistelukentän yli. Pienempiä lapsia ilahduttavat erityisesti erikokoiset mekaaniset eläimet. 9D-elokuvakapseli puolestaan haastaa kokemaan todellisuudessa mahdottomia seikkailuja. Elokuvavalikoimasta löytää itselleen jotain mielenkiintoista sekä kaikenikäiset lapset että myös aikuiset. Kaikkien seikkailujen jälkeen ostoskeskuksesta löytyy helposti syötävää joka makuun, ostoksista puhumattakaan.

Tarton seikkailupuisto

Tarton seikkailupuisto (Narva mnt. 126D) löytyy 20 minuutin päässä kaupungin keskustasta. Puistoon on rakennettu puiden väliin 4 metrin korkeudelle 50 erilaista osiota seikkailuun. Reitin päättää ilmalento 300 metrin köysilaskussa laakson toiselle laidalle. Pienimpiä kävijöitäkään ei ole unohdettu. Heille on rakennettu erilliset radat, joissa on 14 osiota ja 2 pitkää köysirataa.

Tarton tähtitorni

Tarton tähtitornissa (Lossi tänav 40) voi tutustua monipuoliseen perusnäyttelyyn astronomiasta ja avaruuden tutkimisesta sekä opetella vaikkapa eri tähtikuvioita ja laskea tähdenlentoja. Lisäksi esillä on maailman paras teleskooppi ja arabialainen taivaanpallo. Tähtitorni on Viron tiedehistorian helmi, josta löytyy nähtävää niin lapsille kuin aikuisillekin.

Leikkikenttä Kasvitieteellisessä puutarhassa

Tarton yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa  on lapsille leikkikenttä. Puutarhassa voi viettää aikaa kuljeskellen tutustumassa paikallisiin ja ulkomaalaisiin kasveihin. Kasvihuoneista löytyy sademetsissä ja aavikolla kasvavia kasveja. Aikaa voi viettää myös lammen keskellä sijaitsevassa rotundassa.

Sisäpuuhamaa Metsapere Mängumaa

Metsapere Mängumaa (Võru tänav 55f) on yksi suurimmista sisäpuuhamaista ja se on tarkoitettu 0-12 -vuotiaille. Puuhamaassa on Viron ainoa rata rullakelkoille, kiipeilykeskus, josta löytyy trampoliini ja suuret rakennuspalikat, naamiaishuone, kolminkertainen trampoliini, pimeä pöllötalo labyrintti rohkeille, myyräkaupunki kiipeily- ja ryömintäkeskus sekä erilaisia leikkinurkkauksia eri-ikäisille ja RC-autorata yli 10-vuotiaille. Vauvoille löytyy oma alue.

Viron maatalousmuseo

Viron maatalousmuseo (Pargi 4, Ülenurme) sijaitsee Tartumaalla historiallisen Ülenurmen kartanon tiloissa. Sen päätehtävä on kerätä ja esitellä maatalouteen ja maaseudun kehitykseen liittyvää aineistoa. Näyttelyitä löytyy monenlaisia mehiläisten hoidosta siipikarjaan, pellavanviljelyyn ja traktoreihin. Museo tunnetaan myös monien perhetapahtumien ja perinteisten rotueläinkilpailujen järjestäjänä.

Jääkausikeskus

Jääkausikeskus (Saadjärve 20 Äksi) on kiehtova koko perheen teemapuisto Tartossa ja se on ainutlaatuinen vierailukohde koko Baltiassa. Keskuksessa pääset näkemään luonnollisen kokoisia esihistoriallisia eläimiä ja saat käsityksen koko maailmankaikkeuden historiasta ja myös tulevaisuudestamme.  Oppimisen riemua riittää kaikenikäisille. Kesäkauden aikana Jääkausikeskuksesta voi tilata keskuksen oppaiden ohjaamia lauttaretkiä kauniille Saadjärvelle. Retkellä kerrotaan jännittäviä tarinoita Saadjärven luonnosta, Vooremaan harjujen kehittymisestä ja Kalevipoeg-urhon tekemisistä.

Tutustu Tarttoon

Emajoki halkaisee Viron toiseksi suurinta kaupunkia Tarttoa. Ehkä joen jatkuva virtaus on antanut myös kaupungille liikettä, sillä Tartto tunnetaan nuorison ja opiskelijoiden kaupunkina sekä Viron sivistyksen keskuksena. Keski-Euroopan tunnelmaa tuovat kauniit vanhat korttelit ravintoloineen, kaupungin uudempi osa puolestaan tarjoaa hyvät ostosmahdollisuudet. Valinta vuoden 2024 Euroopan kulttuuripääkaupungiksi ei olisi voinut olla osuvampi.

Lue lisää

Historiallinen Tartto tarjoaa mielenkiintoista tekemistä ja nähtävää.

Tutustu Tarton tarjontaan

Tartto on Viron toiseksi suurin kaupunki ja sitä pidetään myös Viron kulttuurin ja sivistyksen pääkaupunkina. Tartto on hyvä valinta vaihtelua kaipaavalle ja siellä riittää nähtävää matkailijalle.

Lue lisää Tarton hotellimatkoista