Mitä haet matkaltasi?

Lapin ruskan taikaa

Miltä kuulostaa loma pohjoisen Suomen upeassa luontokohteessa, kun ruskan värit hehkuvat kirkkaimmillaan ja kirpeä syysilma piristää mieltä? Lähde virkistymään Rukan, Kuusamon, Levin, Rovaniemen tai Ivalon ja Saariselän seuduille!

Perinteisesti paras ruska-aika Lapissa on syyskuun toisella viikolla ja Länsi-Lapissa kolmannella viikolla. Ruska-aika kestää 4-5 viikkoa. Ruskamatkoja suositaan viikoilla 36-38. Lapissa on jo vuosisatojen ajan kerrottu sukupolvelta toiselle, että paras ja varmin hetki nähdä Lapin ruska upeimmillaan on syyskuun 13. päivä klo 14:00. Hetki on lumoava ja luonto suorastaan hehkuu. Sopisiko tämä päivä matkasuunnitelmiisi?

Levi – rauhaa tunturien hiljaisuudessa

Lähde kokemaan uskomattomia luontoelämyksiä Leville! Lapin maisemissa voi imeä itseensä rauhaa, joka kumpuaa tunturien hiljaisuudesta. Mieli piristyy vesistöjen äärellä, suomaisemissa ja vanhojen metsien siimeksessä. 

Yksi suosittu vaelluspolku on yhdeksän kilometrin mittainen jääkausipolku, joka kulkee Levitunturin ympäri. Matkan varrelle osuu jääkaudesta kertovia luontopolkutauluja. Puurajan tuntumassa kulkeva polku on maastoltaan vaihteleva. Välillä kävelet soralla, hiekalla tai pitkospuilla kosteassa maastossa. Matkan varrella saat nauttia kauniista näköaloista, joihin osuu muita läheisyydessä kohoavia tuntureita.

Lisäksi Suomen kolmanneksi suurimmassa ja vanhimmassa kansallispuistossa Pallas-Yllästunturissa patikointi onnistuu niin lyhyemmillä luontopoluilla kuin pidemmillä vaellusreiteillä, sillä merkittyjä reittejä löytyy satojen kilometrien verran.

Kaunis Särkitunturi Muoniossa sijaitsee noin 50 kilometrin päässä Leviltä. Kävely sen huipulle on 3,4 kilometrin mittainen. Tunturin huippu kohoaa vajaa 500 metrin korkeuteen, ja sen laelta löytyy lampi. Näköala yltää Pallakselle asti.

Tutustu Levin lomiimme

Levi

Matkakohde

Saariselkä ja Ivalo– luonnonpuistojen ytimessä

Aivan Ivalon ja Saariselän tuntumassa sijaitsee Suomen kaksi suurinta kansallispuistoa Lemmenjoen ja Urho Kekkosen kansallispuistot. Mitkä olisivatkaan parempia paikkoja lähteä liikkumaan kirpeään syysilmaan, ja ihailemaan maaruskassa sekä tunturi- ja vaivaiskoivuissa hehkuvia ruskan värejä?

Saariselällä luontokohteet ovat lähietäisyydellä. Portit Urho Kekkosen kansallispuistoon avautuvat Saariselän suurimmalta kadulta. Nauti tunturinlakien avarista näköaloista, virtaavien purojen solinasta ja vanhasta aihkimänniköstä.

Kiilopään tunturi on hyvä päiväretkikohde. Reitti lähtee Kiilopään tunturikeskuksen pihasta. Nousu Kiilopäälle on jyrkähkö ja rappusia on 860. Matkan varrelle sattuu useita lepotasanteita, missä voi kerätä voimiaan. Reitti on helppokulkuinen mutta voi tuntua rankalta. Kansallispuiston maisemissa siintää myös mystinen Korvatunturi, joka on tunnetusti joulupukin koti. Vaelluksen Korvatunturille voi aloittaa Kemihaarasta, ja edestakaiseksi matkaksi tulee 50 kilometriä.

Muita Urho Kekkosen kansallispuiston kohteita ovat helposti tavoitettava Kaunispään tunturin huippu, jossa on näköalapaikka. Karvaselän kummituskämppään voi vetäytyä vaikka syömään eväitä ja kokeilemaan, kuuletko kummittelun ääniä.

Kullankaivuuhistoriastaan tunnettu Lemmenjoen kansallispuisto on Suomen suurin kansallispuisto. Helppo ja lyhyt, noin 4,5 kilometrin pituinen Lemmenjoen luontopolku on Metsähallituksen pysäköintialueelta Njurgulahden kylän keskustasta lähtevä reitti, joka johdattaa retkeilijää kumpuilevan mäntymetsän siimekseen. Matkan varrelle osuu saamelaisen pihapiirin ja harjujen poikki lähtöpisteelle.

Hieman vaativampi reitti on 25 kilometrin mittainen Lemmenjoen kultareitti, jonka lähtö on Kultahaminasta tai Njurgulahdelta. Pääset tutustumaan matkan varrella ensimmäisen kullan löytöpaikkaan, kävelemään tunturipurojen varrella ja kapuamaan avotunturi Pellisenlaelle.

Tutustu Saariselän lomiimme

Saariselkä

Matkakohde

Kuusamo ja Ruka – patikoijan unelmakohteet

Löydä mitä hurmaavampia luontokohteita Kuusamosta ja Rukalta! Matkallasi kohtaat korkeita vaaroja ja tuntureita, kohisevia koskia, jylhiä kanjoneita ja kiemuraisia jokia.

Kuusamo on patikoijan unelmakohde, josta löytyy mielenkiintoisia luontoreittejä jokaiseen makuun! Voit lähteä esimerkiksi ihailemaan luonnon ihmeitä klassikoksi muodostuneelle Pienelle Karhunkierrokselle, joka on 12 kilometrin mittainen reitti Oulangan kansallispuiston maisemissa.

Kannattaa muistaa ottaa kamera mukaan, sillä tämän reitin varrella kuvaamista riittää! Kulje Niskakosken, Myllykosken ja Harrisuvannon riippusiltoja pitkin ja ihaile näköpiiriin avautuvien koskien kuohuja ja Myllykosken äärellä nököttävää myllyä. Kurkista Pöyreälammen vesiin ja katso, näetkö veteen heijastuvien ruskan värien joukossa oman hahmosi. Ihastu myös Kitkajoen mutkittelevaan vesireittiin.

Älä myöskään unohda läheisen Rukan vaellusreittejä. Helppo, noin kilometrin mittainen Rukatunturin esteetön reitti sopii vaikka lastenrattailla tai pyörätuolilla kuljettavaksi. Se vie Rukan huippua lähellä olevalle maisemapaikalle. Konttaisen kuhaus puolestaan tarjoaa upeita maisemia useammalta eri näköalapaikalta jyrkkäseinäisen vaaran huipulta. Reitti on lyhyt, vain noin 2 kilometriä, mutta maisemien takia on toki kiivettävä ensin jyrkästi ylöspäin. Työ palkitsee huikeilla näköaloilla Konttaisenjärvelle, Valtavaaralle, Rukalle ja Pohjois-Kuusamoon. Myös Valtavaaran huipulla oleva palovartijan tupa on monen retkeilijän käyntikohde kauniilla noin 5,7 kilometrin pituisella Valtavaaran näköalareitillä aivan Rukatunturin naapurissa.

Tutustu Kuusamon ja Rukan lomiimme

Kuusamo

Matkakohde

Rovaniemi – lumoavaa luontoa napapiirillä

Napapiirillä sijaitsevan Rovaniemen luonto lumoaa matkaajan! Lähde seikkailemaan erämaiselle Napapiirin retkeilyalueelle, katsomaan Suomen suurimpia hiidenkirnuja, jotka syntyivät 10 000 vuotta sitten tai etsimään Kuusilampea Louevaaran ja sen laen Isopärin kainalosta.

Könkäiden, suomaisemien ja niittykulttuuripolun läpi kulkeva Könkäiden polku Vikajärvellä on tasoltaan keskivaikea patikointireitti, jonka pituus on 10 kilometriä suuntaansa. Reitin varrelle sattuvassa Vaattunkivaarassa voi katsella maisemia näkötornista, ja patikoidessa vastaan tulee muun muassa laavuja, tulentekopaikka, niittypirtti ja kuivakäymälä. Könkäiden polku on osittain pitkostettu, ja sen vuoksi helppokulkuinen.

Toinen kiinnostava kohden Rovaniemen läheisyydessä on Auttiköngäs, joka 16-metrinen vesiputous kalliokanjonissa Auttijoessa. Kohteeseen pääsee retkeilemään aarniometsän halki luontopolkua pitkin. Samalla voi kiivetä kalliolta taivasta kohti kohoavaan näkötorniin.

Lisäksi Ranuan eläinpuisto metsäneläimineen sopii hyvin koko perheen päiväretkikohteeksi. Se sijaitsee noin tunnin ajomatkan päässä Rovaniemeltä. Samanpituisen ajomatkan päästä löytyy Pyhä-Luoston kansallispuisto, jonka aarniometsän reunustamissa tunturimaisemissa mieli lepää.

Tutustu Rovaniemen lomiimme

Rovaniemi

Matkakohde

Lapin ruska

Tutustu useampaan kohteeseen samalla lomalla

Muut Hetkiä luonnossa -kokoelmat

Kaikki 12 kokoelmaa
Kaikki 12 kokoelmaa

Mitä haet matkaltasi?

Kaikki 10 teemaa
Kaikki 10 teemaa