Inspiroidu kanssamme!

Unescon luontokohteita Euroopassa

Maailmasta löytyy mitä lumoavampia luontokohteita ja kansallispuistoja, jotka odottavat ihastelijoitaan. Henkeäsalpaavissa kohteissa ei voi muuta kuin katsella lumoutuneena ympäröivää kauneutta ja ihmetellä kuinka upeita paikkoja maailmasta löytyykään. Lähde retkelle kohteiden lähikaupungeista.

Luonnon henkeäsalpaava kauneus

Näe toinen toistaan upeampia Unescon maailmanperintölistalle nostettuja luontokohteita Euroopassa. Mukaan mahtuu niin tuttuja kuin tunnetumpiakin kohteita kuten Norjan vuonoja, Plitvicen kansallispuisto, Alto Douron viinialue ja Jättiläisen maantie. Saat kohteista eniten irti pysähtymällä niissä road tripin varrella, lähtemällä päiväretkelle lähimmästä kaupungista tai vaellukselle.

Plitvicen kansallispuisto, Kroatia

Uskomaton Plitvicen kansallispuisto Kroatiassa ei lähes koskaan jää mainitsematta Euroopan luontokohteiden parhaimmiston yhteen kokoavilla top-listoilla, niin kaunis se on! Lisäksi se on yksi Euroopan vanhimmista kansallispuistoista, joka upeine vesiputouksineen, luolineen ja turkoosinvihreine järvineen on todellinen paratiisi maan päällä! Suuresta kansallispuistosta löytyy useita kävelyreittejä, jotka sopivat myös patikointiin. Plitvicen kansallispuistoon voikin tutustua Kroatian kiertomatkallamme, vaellusmatkalla tai lähteä päiväretkelle Zadarin kaupungista.

Tutustu Zadarin kaupunkiin

Zadar

Matkakohde

Thingvellirin kansallispuisto, Islanti

Lähde tutustumaan Islannin Thingvellirin kansallispuiston henkeäsalpaaviin maisemiin, jossa sijaitsee myös Euraasian ja Pohjois-Amerikan mannerlaattojen erkanemiskohta. Talvella se on vaalean lumen peitossa, mutta kesäksi lumipeitteen alta paljastuu sinistä hohkava järvi, kasvien vihreys ja useat luontopolut. Kansallispuisto on ollut myös poliittinen paikka, sillä sinne perustettiin vuonna 930 yksi Euroopan vanhimmista parlamenteista, joka toimi vuoteen 1798 asti. Thingvellirissä on kuvattu myös suosittua Game of Thrones -sarjaa. Vierailu kansallispuistossa onnistuu päiväretkenä Reykjavikista tai Islannin road tripillä.

Tutustu Reykjavikin tarjontaan

Reykjavik

Matkakohde

Geirangerinvuono ja Nærøyvuono, Norja

Koko Norjan upeimmiksi vuonoiksi kehutut syvänsiniset Geirangerinvuono ja Nærøyvuono ovat myös kaksi maailman pisimmistä ja syvimmistä. Niiden kallioilla kasvaa metsää, solisee vesiputouksia, ja laaksoissa näkyy hylättyjä paimentolaistaloja ja pieniä, asuttuja kyliä. Maisemallisesti upeimpiin vuonoihin pääsee tutustumaan hyvin vaikkapa risteilyn kyydissä. Vuonoihin on helppo tutustua osana Norjan kiertomatkaa tai oman auton pakettimatkalla.

Tutustu Geirangeriin

Geiranger

Matkakohde

Cinque Terre, Italia

Italiassa Ligurian rannikon jylhien rannikkomaisemien suojassa sijaitsee viisi tunnelmallista kylää, joita yhdistää erikoinen arkkitehtuuri ja karut maisemat. Kalastajakylien Monterosson, Riomaggioren, Vernazzan, Corniglian ja Manarolan lisäksi Cinque Terren kansallispuisto tarjoaa elämyksiä matkaajalle. Kansallispuisto on Italian pienin, jossa kulkee useita vaellusreittejä, joista aukeaa näkymä rannikolle, kyliin vuorille ja vanhoille viinitiloille. Voit suunnata vaelluksen vaikka värikkäästä kylästä toiseen, jolloin näet kaunista luontoa mutta myös italialaista elämänmenoa.

Tutustu Cinque Terran viehättävään, viiden kylän alueeseen

Cinque Terre (tulossa)

Matkakohde

Jättiläisen maantie, Pohjois–Irlanti

40 000 basalttikolumnista muodostuva Jättiläisen maantie on Pohjois-Irlannin tunnetuin nähtävyys. Tarinan mukaan irlantilainen jättiläinen nimeltään Finn MacCool rakensi Jättiläisen maantien kulkuväyläksi kilpailijalleen, skotlantilaiselle Benandonner-jättiläiselle, jonka hän aikoi haastaa. Kun kilpailija vihdoin saapui, Finn säikähti ja pyysi vaimoaan etsimään hänelle piilopaikan. Vaimo kutsui Finniä vauvaksi ja laittoi tämän makaamaan jättimäiseen vauvankehtoon. Kun Benandonner näki suuren vauvansängyn, hän säikähti ja palasi Skotlantiin tuhoten koko kulkuväylän, sillä jos vauva makasi noin suuressa kehdossa, kuinka suuri hänen isänsä olisi mahtanut olla? Oikeampi selitys luonnonnähtävyyden synnylle saattaa kuitenkin olla se, että vulkaanisten purkauksien aiheuttamat laavavirrat jäähtyivät 60 miljoona vuotta sitten ja loivat Jättiläisen maantien. Kumpaan selitykseen päätätkään uskoa, pääset katsomaan Jättiläisen maantietä päiväretkenä Belfastista tai Irlannin ja Skotlannin kiertomatkan yhteydessä.

Tutustu Belfastiin

Belfast

Matkakohde

Suomenlinna, Suomi

Kuuluu melkein jokaisen suomalaisen yleissivistykseen vierailla edes kerran historiallisella Suomenlinnan linnoituksella, joka sijaitsee mukavanmittaisen laivamatkan päässä Helsingistä. Seikkaile vanhojen tykkien lomassa, kulje lukuisia tunneleita pitkin ja opi uutta mielenkiintoisissa museoissa, jotka esittelevät muun muassa merenkulun ja sodankäynnin historiaa. Näytteillä on myös restauroitu sukellusvene Vesikko. Vaikka historia ei kiinnostaisikaan, on Suomenlinna ihana retkipaikka lämpimällä säällä. Täällä voit laittaa pystyyn vaikkapa kesäisen piknikin tai pulahtaa rannalta raikkaaseen meriveteen! Myös merenrantaravintolat houkuttavat maistamaan herkullisia antimiaan tai nauttimaan kylmän juoman kesäkuumalla.

Tutustu Helsingin tarjontaamme

Helsinki

Matkakohde

Jungfrau-Aletschin alppialue, Sveitsi

Nyt reppu selkään ja vaellusmatkalle ihailemaan lumisia vuorenhuippuja ja suuria jäätikköalueita Sveitsin Alpeille! Kirjailija Mark Twain on aikanaan todennut, että “mikään huume ei vedä vertoja kävelylle Jungfraun maisemissa”. Jungfraun alue onkin Alppien sydänmaita, jossa kohoaa vuoria kuten Jungfrau, Eiger ja Mönch. Kesäisin laaksot hehkuvat vehreyttä ja kukkaniityt kukkivat. Alueella kulkee kuuluisia ja mitä huikeampia vaellusreittejä. Unescon maailmanperintöalueeseen Jungfraun kanssa kuuluu myös Aletschjäätikkö, joka on pienentynyt vuosikymmenten saatossa. Sulamisesta huolimatta se on silti äärettömän suuri, ja jää on kohdittain jopa kilometrin paksuista.

Las Médulas, Espanja

Historiallinen kultakaivosalue Pohjois-Espanjassa Ponferradan kaupungin läheisyydessä perustettiin jo ensimmäisellä vuosisadalla ennen ajanlaskun alkua. Uskotaan, että roomalaiset louhivat alueella  800  tonnia kultaa kahden vuosisadan aikana, ja se olikin Rooman valtakunnan tärkein kultakaivos antiikin aikana. He rakensivat suuria akvedukteja pakottaakseen läheisessä joessa virtaavaa vettä kultakaivokselle luomaan tunneleita ja kammioita. Kaivosalue muutti vehreää luontoa kumpuineen, jota nyt koristavat autiomaan maisemaa muistuttavat punaiset huiput. Las Médulasin henkeäsalpaaviin maisemiin kannattaa tutustua vaelluksen yhteydessä. Samalla voit sukeltaa tuhansien vuosien taakse ja kuvitella, kuinka kaivosmiehet huhkivat työntouhussa rikastuttaakseen sen ajan mahtavinta valtakuntaa.

Tutustu Ponferradan kaupunkiin

Ponferrada (tulossa)

Matkakohde

Dolomiitit, Italia

Lähde päiväretkelle Gardajärveltä tai tee vaellusmatka Pohjois-Italian Dolomiittien uskomattomien vuoristomaisemien lumoihin. Pääset tallaamaan vuoristopolkuja, kiertämään järvienrantoja, ihastelemaan nummia ja metsiä, näkemään jylhiä kalllionrinteitä ja hengittämään keuhkosi täyteen raikasta vuoristoilmaa. Dramaattisen teräviä vuorenhuippuja kohoaa vieri vieressä. Matkailija kohtaa kauniiden maisemien lisäksi myös moninaista eläimistöä – ehkä vastaasi kävelee lehmä, murmeli tai lammas. Dolomiiteilla mieli lepää, ja sitä onkin kehuttu vuoristoalueista kaueimmaksi – lähde ottamaan selvää pitääkö väite paikkansa!

Aggtelek Karst ja Slovak Karstin luolat, Unkari ja Slovakia

Lähde seikkailemaan Keski-Euroopan suurimpaan luolastoon, joka käsittää yli 700 luolaa Aggtelek Karstissa ja Slovak Karstissa. Pisin niistä on Pohjois-Unkarissa sijaitseva Baradlan luola, joka on 25 kilometrin mittainen kaikkine sivuluolineen. Slovakian puolelle sijoittuu reilun viiden kilometrin mittainen osuus siitä, jota kutsutaan Dominicaksi. Arkeologiset todisteet viittaavat siihen, että ihmiset käyttivät pisintä Baradlan luolaa asumiseen historian saatossa. Luoliin tutustutaan oppaan johdolla eripituisilla kierroksilla. Luolastoon voi tehdä päiväretken Budapestista, yhdistää sen Unkarin vaellusmatkan ohjelmaan tai sinne voi tehdä visiitin Unkarin ja Slovakian road tripin yhteydessä.

Tutustu Budapestiin

Budapest

Matkakohde

Englannin järviseutu, Yhdistynyt kuningaskunta

Suuntaa auton nokka kohti Englannin järviseudun ylänköä, lukuisia järviä ja lampia sekä lehtometsiä! Cumbriassa sijaitsevalla järviseudulla pääset ihastelemaan kukkuloilla laiduntavaa herdwickinlammasta, järvien rannoille rakentuneita uinuvia pikkukyliä ja niiden kukkuloilla kohoavia kivikirkkoja, joille johtaa vehreän kasvillisuuden ympäröiviä serpentiinipolkuja. Järviseutu on kansallispuistoaluetta, joka on Englannin suosituimpien lomakohteiden joukossa. Henkeäsalpaavat maalaismaisemat on helppo kokea Englannin road tripin yhteydessä.

Stonehenge, Yhdistynyt kuningaskunta

Tee mielenkiintoinen päiväretki Lontoosta tai pysähdy road tripin varrella arvuuttelemaan, miksi suuret kivenlohkareet, jotka nykyään tunnetaan Stonehengen kivimuodostelmana, tuotiin Englannin Wiltshireen 2 500 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Kivikehän rakentajista ei ole varmaa tietoa, mutta uuden kivikauden aikana Britanniassa eli maata viljelleitä ihmisiä. Stonehenge on pystytetty surista megaliittilohkareista, ja se on saattunut toimia aurinko- ja kuukalenterina, temppelinä hauta- tai kokoontumispaikkana. Käyttötarkoituksesta ei kuitenkaan ole varmaa tietoa.

Stevns Klint, Tanska

Lähde todistamaan, kuinka henkeäsalpaava maisema löytyy Tanskan Stevns Klintistä, jonka maahan syöksynyt asteroidi sai aikaan 66 miljoonaa vuotta sitten. Osuma sai aikaan 17 kilometriä pitkän ja 40 metriä korkean, jyrkän kallioseinämän aivan meren äärelle. Jylhästä näystä pääsee nauttimaan rannalla ihastellen tai jyrkän kallion päällä seisten. 21 kilometrin mittainen kävelyreitti Stevns Klintiin lähtee Rodvigin satamasta ja päättyy Bogesgovin satamaan. Reitin varrelle sattuu muun muassa Hojerupin vanha kirkko ja Stevnsin majakka. Stevns Klintille pääsee tekemään päiväretken Kööpenhaminasta.

Tutustu Kööpenhaminaan

Kööpenhamina

Matkakohde

Katso lisää Unescon luontokohteista

Muut Hetkiä luonnossa -kokoelmat

Kaikki 12 kokoelmaa
Kaikki 12 kokoelmaa

Inspiroidu kanssamme!

Kaikki 10 teemaa
Kaikki 10 teemaa