Inspiroidu kanssamme!

Upeat vesiputoukset

Virtaavan veden voima ja korviahuumaava kuohuntaa lumoaa upeiden vesiputousten äärellä eri puolilla Eurooppaa. Kroatiassa veiputouksia voi ihailla kansallispuistoissa, Norjassa vuonojen äärellä ja Sveitsissä vuorten uumenissa. Vai matkustaisitko mieluummin Bosnia-Hertsegovinaan, Islantiin tai Espanjaan hämmästelemään henkeäsalpaavia putouksia?

Vesiputousten ja veden voimaa

Euroopasta löytyy toinen toistaan mahtavampia vesiputouksia, joiden voimakkaasti ryöppyävän veden voimaa pääset ihailemaan kauniin luonnon ympäröimänä. Tsekkaa upeimmat vesiputoukset ja pohdi, haluaisitko kenties matkata Norjaan ihailemaan Seitsemää sisarta, Islantiin näkemään Seljalandsfossin vai ihastuitko eniten Kravicen vesiputouksiin?

Kravicen vesiputoukset

Bosnia-Hertsegovinan Mortarin kaupungin lähistöä koristavat uskomattomat Kravicen vesiputoukset, jotka laskevat Trebižatjokeen. Vesiputoukset ryöppyävät kalkkikiviesiintymän harjan yli alas järveen. Ne ovat jakautuneet 20:ksi eri putoukseksi, jotka ovat noin 25 metriä korkeita. Ympärillä komeilee vehreät puut ja muu kasvillisuus, eikä lähistöllä ole ihmisen tekemiä rakennelmia, vaan alue on täysin luonnontilassa. Luonnonsuojelualue, johon vesiputoukset kuuluvat, on avoinna vierailijoille toukokuusta lokakuuhun. Se on loistava paikka piknikin viettoon, leiriytymiseen, päiväretkeilyyn ja uimiseen. 

Krkan kansallispuiston vesiputoukset

Kroatian helmiin kuuluu kerrassaan lumoava Krkan kansallispuisto, jossa kuohuu seitsemän henkeäsalpaavan kaunista vesiputousta. Krkajoen varrelle sattuvista vesiputouksista ensimmäinen on Bilušića bukin vesiputous, joka virtaa kesyttämöttämästi suurella voimallaan. Joen varren korkein vesiputous on Manojlovac, joka laskee noin 60 metristä alas kanjoniin. Veden kuohunnasta lähtee korviahuumaava ääni, ja vesiputous luo ympärilleen kosteaa usvaa. Tosin lämpiminä kuukausina vesiputous on kuiva. Mahtava Skradinski bukin vesiputous on ehkä koko Kroatian tunnetuin, ja se sijaitsee kävelyreitin varrella lyhyen matkan päässä Lozovacin sisäänkäynniltä. Sen ympärillä kasvava vehreys kruunaa jo muutenkin unohtumattoman näyn.

Plitvicen kansallispuiston vesiputoukset

Kroatiassa Plitvicen paratiisimaisesta kansallispuistosta löytyy useita upeita vesiputouksia, joita voi ihailla eripituisten kävely- ja vaellusreittien varrelta. Kauneimpiin niistä kuuluvat Sastavcin, Velikin, Veliki Prštavacin, Slapovi Milke Trninen, Milanovačkin ja Galovački Bukin vesiputoukset.  Sastavcin vesiputous ryöppyää 26 metrin korkeudesta kallioilta. Takana kohisee suuri Velikin vesiputous, jonka vesi syöksyy alas 78 metrin korkeudesta. Myös lähes samanniminen Veliki Prštavacin vesiputous on vaikuttava näky. Slapovi Milke Trninen vesiputous on nimetty kuuluisan oopperalaulaja Milka Trninan mukaan, joka lahjoitti merkittäviä summia rahaa Plitvicen luonnon suojelemisen edistämiseksi. Milanovačkin vesiputous laskee kymmenen metrin korkeudesta, ja Galovački Buk 16 metristä. Kansallispuiston alueella on myös muita kauniita vesiputouksia.

Les Fonts d'Algar -vesiputousalue

12 kilometrin pituinen Algarjoki virtaa espanjalaisen Callosa d’en Sarriàn pikkukaupungin liepeille, jossa se muodostaa kauniin Les Fonts d’Algar -vesiputousalueen. Lähde kuljeksimaan kävelyreittejä, joista aukeaa näkymät useammalle pienelle vesiputoukselle. Putoukset muodostavat vesialtaita, joihin pääsee uimaan. On kuitenkin syytä varautua veden viileyteen. Suojelualueeksi julistettu luonnonpuisto on sekä paikallisten että lomailijoiden suosiossa. Kohteessa on helppo vierailla esimerkiksi Costa Blancassa lomailun yhteydessä.

Trummelbachin vesiputoukset

Vuorten uumenissa jyrisee kymmenen lumoavaa vesiputousta, jotka laskevat sekunnissa 20 000 litraa vettä 140 metrin korkeudesta. Sveitsissä Lauterbrunnenin läheisyydessä solisevat Trummelbachin vesiputoukset ovat Euroopan suurimmat maanalaiset vesiputoukset. Voit matkustaa niistä korkeimmalle kallioon louhitulla hissillä ja siirtyä pienemmille putouksille kävellen portaita ja käytäviä pitkin. Vesiputouksilla pääsee vierailemaan huhtikuun ja marraskuun välisenä aikana. Lauterbrunnenin alueella kohisee myös muita vesiputouksia, joita voi vaihtoehtoisesti käydä katsomassa, kuten 300 metristä vettä syöksevät Staubbachin putoukset.

Seitsemän sisarta -vesiputoukset

Yksi Norjan Geirangerin vuonon kohokohdista on Seitsemän sisarta -vesiputoukset, jotka kuohuvat hylätyn Knivsflån farmin läheisyydessä. Ne ovat upea näky veneretken varrella virratessaan noin 250 metrin korkeudesta. Putoukset virtaavat voimakkaimmin toukokuusta heinäkuuhun. Legendan mukaan jokainen Seitsemästä sisaresta oli naimaton, ja vastapäätä kohiseva putous on nimeltään Kosiskelija, sillä hän on epäonnistuneesti yrittänyt kosiskella sisaruksia.

Vesiputousten rengas

Seiso maailman korkeimpiiin kuuluvien vesiputousten juurella, joita ympäröi vuoria, jäätiköitä tai virtaava joki. Norjan upeimmat vesiputoukset löytyvät Hardangerinvuonon ja Sognevuonon varrelta. Jos piirrät vesiputoukset kartalle, huomaat että ne muodostavat renkaan Bergenin kaupungin liepeille. vesiputousten välillä kulkee tie, jonka varrella voi ihailla kohisevan veden lisäksi Norjan muuta luontoa. Vesiputoukset ovat nimeltään Hesjedalsfossen, Tvindefossen, Skjervsfossen, Vøringsfossen, Låtefossen, Langfossen, Hattebergsfossen, Furebergsfossen, Steinsdalsfossen ja Fossen bratte.

Seljalandsfossin vesiputous

Islannin kuuluisimpiin vesiputouksiin Seljalandsfoss laskee Seljalandsájokeen. Vesiputouksen virta on melko kapea, ja se syöksyy alas korkealta kalliolta, joka oli aikoinaan osa Islannin rannikkoa. Nykyään meri on hieman kauempana mutta näkyy vesiputoukselta. Kallion takaa löytyy luola, jonne pääsee tutustumaan kesäkuukausina. Seljalandsfossin vesiputouksen ympärillä kulkee polku, mutta kannattaa olla varovainen reittiä kävellessään, sillä vesiputousten usva tekee sen liukkaaksi.

Lue myös Gullfossin vesiputouksesta https://www.ikaalistenmatkatoimisto.fi/reykjavik/nahtavyydet/ .

Vesiputouksien kauneutta videoiden välityksellä

Muut Hetkiä luonnossa -kokoelmat

Kaikki 12 kokoelmaa
Kaikki 12 kokoelmaa

Inspiroidu kanssamme!

Kaikki 10 teemaa
Kaikki 10 teemaa