Inspiroidu kanssamme!

Euroopan vaikuttavat luonnonrannat

Siemaise sisääsi raikasta merituulta, anna lämmittävien auringonsäteiden helliä kasvojasi ja virkistäydy kirkkaissa vesissä Euroopan upeilla luonnonrannoilla kauniiden maisemien ympäröimänä. Saatat hämmästyä, millaisia taideteoksia luonto on muokannut veden äärelle.

Luonnon äärellä ihminen mykistyy

Meren äärellä komeilee toinen toistaan upeampia rantoja, rannikkoja ja kallioita, joista useat eivät ole turistien kansoittamia, vaan sijaitsevat hieman syrjäisimmillä paikoilla kuin odottaen löytäjäänsä. Toisinaan rantaa reunustaa kerrassaan upea luonto, dramaattiset kalliot tai myrskyävä meri. Joskus hiekka on kultaisenvärisen sijaan mustaa tai sen tilalla on pikkukiviä. Välillä saatat joutua näkemään hieman vaivaa päästäksesi nauttimaan määränpääsi kauneudesta ja erikoisuudesta, jotka tekevät elämyksestä unohtumattoman.

Reynisfjaran musta ranta, Islanti

Auringonsäteet osuvat mustaan hiekkaan ja saavat sen kiiltämään. Sysimusta sävy saa rannan näyttämään kaistaleelta, jolle on ripoteltu kaviaaria. Islannin rannat ovat usein joko mustia tai harmaita, mikä johtuu vulkaanisesta maaperästä. Reynisfjaran mustan rannan tuntumassa merestä nousee basalttisia kivimuodostelmia, joiden kerrotaan olevan kaksi kivettynyttä peikkoa ja laivanmasto. Vieressä seisoo Arnadrangurin kallio. Etelä-Islannin helmeksi tituleeratulla rannalla on kuvattu Game of Thrones ja Viikingit -suosikkisarjoja sekä Star Trek: Into Darkness -elokuvaa.

Tutustu Reykjavikiin

Reykjavik

Matkakohde

Alabasterirannikko, Ranska

Jylhät kalliot Étretat’ssa suojaavat alhaalle levittäytyvää hiekkakaistaletta, joka komeilee Ranskassa Englannin kanaalin rannalla. Valkoiset liitukivikalliot ylettyvät parhaimmillaan jopa sadan metrin korkeuteen. Rannikko myötäilee merta 120:n kilometrin matkalla. Maailman kauneimpien paikkojen joukkoon lukeutuva Côte d’Albâtre eli Alabasterirannikko on inspiroinut muun muassa ranskalaisia impressionisteja ja ikuistettu esimerkiksi Eugène Boudinin, Camille Pissarron ja Alfred Sisleynin maalauksiin.

Tutustu kiertomatkaamme Normandian rannikolle

Normandian rannikko

Kiertomatka

Pohjois-Norjan rannikko

Vuorimaisemia, luonnonkauneutta ja kerrassaan upeita rantoja! Pohjois-Norja on kohde, joka ei ehkä ole ensimmäisenä rantalomailijan reissulistalla mutta kalastajakylien, vuonojen ja vuorten maahan mahtuu myös rantaelämää. Siellä voi tosin unohtaa aurinkotuoleissa löhöilyn ja nauttimisen porottavan auringon lämmittämästä merivedestä. Norjan rannat ovat aitoja, alkuperäisiä, ja rauhaisia, eivätkä ne ole suurten turistimassojen kansoittamia. Yksi unohtumattomimmista luonnonrannoista on Saltenissa sijaitseva Langsandin autio hiekkaranta, jossa voi lähteä vaikka virkistävälle aamukävelylle auringon noustessa tai vastaavasti katsoa illalla, kun aurinko piiloutuu horisontin taakse. Lähellä sijaitsevilla Lofooteilla turkoosin meren äärelle levittäytyy valkohiekkainen Hauklandin ranta. Sen ääreltä lähtee upea patikointireitti ylös vuoristoon, jonka huipulta avautuu henkeäsalpaava maisema alas rannalle ja sen ympäristöön. Toinen kaunis ranta Lofooteilla on Kvalvikan ranta, jonne saapuu puoli tuntia kestävän patikoinnin päätteeksi. Perillä avautuu vuorten vieressä uinuva rantakaistale, jonka vieressä kasvaa vehreää kasvillisuutta.

Veikselin- ja Kuurinkynkäät, Liettua

Kymmeniä kilometrejä pitkä maakaistale erottaa Puolan itäosan rannikon Itämerestä muodostaen niiden väliin laguunimaisen merialueen. Maakaistaleen reunalla kulkee pitkiä vaaleita hiekkarantoja. Ne ovat erityisen suosittuja puolalaisten ja saksalaisten turistien keskuudessa. Rannoilla komeilee pieniä lomakeskuksia kuten Krynica Morska, eikä rantaelämä ole turisteista huolimatta turhan vilkasta.
Hyvin samantyyppinen alue on Liettuasta Venäjän puolelle ulottuva Kuurinkynnäs. Klaipeidan alapuolelta alkava hiekkanauha on kuuluisa upeista hiekkarannoistaan.
Kapeat kynkäät on hieno kohde viettää rauhaisaa rantalomapäivää ja nauttia meren läheisyydestä.

Tutustu Klaipedaan

Klaipeda

Matkakohde

Kvarnerinrannikko, Kroatia

Toinen toistaan upeammat rannat reunustavat Kvarnerinrannikkoa, jonka varrelle on ripoteltu kaupunkeja kuten Opatija, Crikvenica, Rijeka and Lovran. Rannikon edustan lahdella kukoistaa saarien rykelmä, joita ovat muun muassa Cres, Krk ja Susak. Kroatian suosituimpiin kohteisiin kuuluvalla Kvarnerinrannikolla voi hengittää raikasta meri-ilmaa, rentoutua auringossa ja lepuuttaa hermoja. Rannoissa on enemmän kuin paljon valinnanvaraa. Siparin ranta lepää meren äärellä Lovranin kaupungin läheisyydessä Mošćenička Dragassa. Kahden kilometrin mittaisen pikkukivirannan laidoilla kasvaa varjoa tarjoavaa kasvillisuutta, jonka vehreys lisää maisemien kuvauksellisuutta. Lyhyen välimatkan päässä Lovranin kaupungista sijaitsee myös kaunis Medjevan pikkukiviranta. Sen ääreltä löytyy mahdollisuus viettää rauhaisaa lomaa, mutta myös vesiurheilumahdollisuuksia, vesipuisto ja rantabaareja. Suuret Ubokan ja Jelenšćican rannat sijaitsevat Mošćenička Dragan ja Brsečin välimaastossa. Salamyhkäisesti kallioden keskellä avautuvalle Ubokan rannalle kävellään alas jyrkkää vuorenrinnettä. Perillä rannalla matkaajaa odottaa puhdas ja kirkas vesi. Myös Jelenšćican ranta on hieman piilossa, ja siltä löytyy rauhaa ja hiljaisuutta varsinkin aamuisin. Rannalle kuljetaan metsäistä polkua pitkin, eikä sinne pääse autolla kuten ei myöskään Ubokan rannalle.

Doverin valkoiset rantakalliot, Britannia

Merestä nousee jyrkät valkoiset kalliot, jotka ovat Englannin kanaalin rannikon vetonaula Britannian puolella. Doverin valkoiset rantakalliot kurkottavat pystysuorina lähes sadan metrin korkeuteen. Niitä vasten vaahtoava meri rapauttaa kallioita, joista paljastuu aina vain uutta valkoista liitukiveä. Kirkkaalla säällä valkoiset kalliot näkyvät kuulemma kanaalin yli Ranskaan asti. Kalliolle pääsee kulkemaan jalkaisin, ja siellä kulkee pieniä polkuja. Näkymät ovat kerrassaan huikeat! Kallioon kaivettiin toisen maailmansodan aikaan tunneleita, sillä niistä pystyttiin estämään saksalaisten laivojen eteneminen Englannin kanaalissa. Pitipä Britannian silloinen pääministeri Winston Churchill sotilaallista päämajaansa tunneleissa. Tunneleihin on nykyään mahdollista päästä tutustumaan.

Algarve, Portugali

Komeat jyrkänteet kohoavat meren syleilemän hiekkarannan kupeessa, jota koristavat myös upeat kivimuodostelmat. Vaahtopäinen aalto lipuu tyynesti kuumalle hiekalle, kunnes se väistyy seuraavaan turkoosista merestä vyöryvän laineen tieltä. Portugalin etelärannikolla sijaitsevassa Algavressa rantoja piisaa läntisestä Lagosista itäiseen Taviraan. Yksi sen, ja ehkä maailman kauneimmista rannoista on kalkkikivikallioiden suojaama Praia da Marinha. Suojaisa ja kirkasvetinen ranta sopii hyvin perheiden rantalomailuun ja snorklaukseen. Toiselle lumoavalle hiekkarannalle Praia do Camilolle laskeudutaan portaita pitkin. Pieni ranta on jylhien kallioiden suojaama. Kerrassaan unohtumaton elämys on osallistua veneretkelle, joka vie kuuluisalle Benagilin luolan suojaamalle hiekkarannalle. Kohteessa ei pääse käymään omin päin.

Tutustu Algarveen

Algarve

Matkakohde

Etelä-Albanian rannat, Albania

Kerrassaan ainutlaatuisen Gjipen rannan molemmilla reunoilla komeilee kanjoni ja korkeat kivimuodostelmat. Kaukaisen sijaintinsa vuoksi rannalla ei juurikaan parveile ihmisiä, vaan matkailija saattaa päästä nauttimaan siitä kuin henkilökohtaisesta paratiisistaan. Upeiden näkymien lisäksi kävijä saattaa lumoutua kristallinkirkkaasta vedestä. Kaunis ja hiljainen Livadhin ranta komeilee lähellä Himaren kaupunkia. Se on kuuluisa sinisten vesiensä vuoksi ja rannan lähistöllä kasvavien oliivipuiden ansiosta. Borshin ranta puolestaan on Albanian Rivieran pisin ranta, joka erottuu kauneudellaan ja rennolla ilmapiirillään. Ksamilin rantakaupungissa vieraillessasi voit matkata helposti myös läheiselle Monasteryn rannalle nauttimaan auringonlämmöstä ja ihanasta vedestä. Toinen Ksamilin läheisyyteen sijoittuvista rannoista on lähes koskematon Pasqyran ranta. Kauniilla rannalla saa nauttia meren tuomista aalloista, jotka ovat harvinaisia Albanian rannoilla. Dhermin rantakaupungista löytyy samanniminen ranta, jonka lisäksi olet lähellä myös vuorten syleilemää Palasen rantaa.

Tutustu Himaren kaupunkiin

Himare (tulossa)

Matkakohde

Petrovacin alueen rannat, Montenegro

Pientä Pertrovacin kalastajakylää reunustaa kaunis Pertrovacin ranta ja sen vieressä kulkeva kävelykatu. Ranta koostuu hiekasta ja pikkukivestä. Lähistöltä löytyy lisää rantoja, kuten kirkkaan turkoosina välkehtivän meriveden hyväilemä Lucicen ranta, joka on muodostunut pienistä kivistä. Vehreä puusto ympäröi rantaa. Läheiselle Buljarican rannalle pääsee Lucicelta kävellen kilometrin mittaista polkua pitkin. Se on yksi Montenegron pisimmistä rannoista, ja ulottuu lähes kahden ja puolen kilometrin mittaiselle kaistaleelle. Rannan takana olevien peltojen takaa aukeaa näkymä vuorille. Vaikuttava on myös muutaman sadan metrin mittainen Perazica Don ranta, jonka vieressä kohoavat dramaattiset kalliot. Se on mahtava paikka auringonpalvomiseen tai auringonlaskun ihailemiseen.

Itämeren rannikko, Puola

Leveät hiekkarannat ja hurmaavat rannikkokaupungit levittäytyvät Itämeren pohjoisrannikolle Puolassa – paikkaan, joka ei tule ensimmäisenä mieleen rantalomaa suunnitellessa. Rantakaupungeista ehkä vaikuttavin on 40 000 asukkaan Sopot. Siellä sijaitsee Euroopan pisin laituri, jolta aukeaa näkymä merelle ja hiekkarannoille. Toisaalla rannikolla korkea kallio erottaa Miedzyzdrojen kaupungin ja rannan toisistaan. Rannan hiekka on hienoa ja kelpaa vaikka hiekkalinnojen rakentamiseen. Kultainen Kolobrzegin ranta on puolestaan loistava paikka auringonnousujen ja -laskujen ihailemiseen. Ranta on yksi Kolobrzegin kaupungin päänähtävyyksistä. Se on pitkä ja leveä, ja sen hiekka on hienoa ja kirkkaasta vedestä voi erottaa puiset aallonmurtajat. Vaikuttavia rantoja löytyy myös Leban kaupungista. Ne jatkuvat kilometrien mittaisina rannikkoa myötäillen metsien ja dyynien ympäröiminä. Ilma rannikolla on raikasta ja puhdasta. Leban rannat ovat erityisesti puolalaisten suosiossa.

Tutustu Sopotin kaupunkiin

Sopot (tulossa)

Matkakohde

Bulgarian luonnonrannat

Bulgarialaista Sinemoretsin kylää koristaa kaksi rantaa: rennosta ilmapiiristään tunnettu Butamyata ja Sinemorets Velekan ranta. Jälkimmäinen ranta on kohdassa, jossa Velekajoki laskee mereen. Kauniin rannan ääreltä ei löydy palveluja, ja osa siitä sallii nudismin. Byalan kaupungin lähellä sijaitsevalle Kara Deren rannalle kuljetaan polkua pitkin, ja perille päästyäsi voit pystyttää villille luonnonrannalle vaikka oman teltan ja tuntea olevasi vapaa sielu. Auringon laskiessa voi tapailla kitaralla tunnelmaa luovan musiikin sointuja, jos soitin on sattunut matkalle mukaan. Pienen Kavarnan kaupungin läheisyydessä lepäävä Bolatan ranta taas on Mustanmeren rannikon upeimpia rantoja. Se kuuluu luonnonsuojelualueeseen, ja rannalla voikin nähdä eri lintulajeja.

Tutustu Byalan kaupunkiin

Byala (tulossa)

Matkakohde

Kokeile erilaisia rantatunnelmia

Muut Hetkiä luonnossa -kokoelmat

Kaikki 12 kokoelmaa
Kaikki 12 kokoelmaa

Inspiroidu kanssamme!

Kaikki 10 teemaa
Kaikki 10 teemaa