Mitä haet matkaltasi?

Aarteita kirpputoreilta

Etsitpä sitten vintage - muotia, antiikkia tai  mummon vanhaan kahvikalustoon kuuluvaa puuttuvaa osaa, suunnaksi kannattaa ottaa Tallinna tai Tukholma, sillä molemmista löytyy kokeneellekin kirpputorishoppaajalle intohimoja herättäviä paikkoja. Erityisesti Telliskivi Tallinnassa ja Tukholman Södermalm kannattaa tsekata!

Brändi – ja trendivaatteita

Kuuluisuuksien vaatekaapit aukevat tavalliselle kansalle usein kirpputoreilla. Tallinnassa  huippukuntoisia trendivaatteita myyvät  Sarapuu Kirbukas ja Basaar, joista löytyy kaikkea henkkamaukasta  Hermekseen ja Balmainiin. Kalamaja Basaarin hyllyiltä löytyy paitsi  Michael Korsinia ja Nikeä, myös ketjuliikkeiden vaatteita sekä luonnon kosmetiikkaa niin ihmisille kuin eläimillekin. Niinikään kauniisti sisustettu Telliskivi Kirbukas on täynnä trendikkäitä ja vähän käytettyjä merkki- ja vintage vaatteita.
Brändi- ja merkkivaatteita hamuavan kannattaa Tukholmassa suunnata Lisa Larsson Second handiin, joka  on suosittu nykymuotia myyvä liike. Kun tarvitset ainutlaatuisen vintage glamour iltapuvun kannattaa askeleet suunnata 59 Vintage Storeen , jonka upeaan valikoimaan kuuluvat Hermès, Yves St Laurent, Dior, Chanel, Gucci, Pucci, Cacharel, Louis Féraud, Courège, Rhodi Heintz, Marimekko ja Katja of Sweden. Valikoimaa on  aina vuodesta 1920-luvulta lähtien.

Vintagea

Tukholman ehdottomasti ykkös vintage paikkoja ovat Hornsgatanilla sijaitsevat naisten vaatteita myyvä Judit’s ja miesten vintage-ihmemaa Herr Judit. Samalla omistajalla on myös upeita, vanhoja huonekaluja myyvä liike Brandstationen. Emmaus Stockholmista löytyy vintage vaatteita 50-luvulta lähtien. POP Stocholmin vaatteista suurin osa on peräisin Lontoosta ja tarjontaa on niin miehille kuin naisillekin. Old Touchin valikoimiin kuuluu harvinaisuuksia jopa 1900-luvun alusta saakka. Beyond Retrolla, brittiläisellä second- hand ketjulla on oma kierrätysmateriaaleista valmistettu vaatemallisto ja hinnat ovat perinteisiä kirppareita kalliimmat.
Tallinnan Balti Jaama Turgilla sijaitseva Fankadelik Vintagen valikoima on omistajien maailmalta keräämiä, muodista kiinnostuneiden henkilöiden ja kuuluisuuksien vaatekokoelmista kerättyjä uniikkikappaleita. Valikoimasta löytyy niin nuorille kuin vanhemmillekin shoppaajille muotivaatteita, mutta myös vanhempia klassikoita. Toinen Fankadelik Vintagen myymälöstä sijaitsee vanhassa kaupungissa, jonka yhteydessä toimii myös 50-luvun tyylinen kampaamo.
Sveta Vintage on puolestaan hyvin erikoisten, Virosta ja Euroopasta hankittujen vaatteiden myymälä. Toki hyllyiltä löytyy myös perinteisempiä vintage Leviksiä. Sveta Vintage on erityisesti nuorison suosima paikka.

Löytöjä pikkurahalla

Paavli Kaltsukas-kirppiksellä on valtava valikoima kaikkea,  varsinkin lastenvaatteita. Paikan ulkonäköä ei kannata pelästyä, sillä aaltopeltisen rakennuksen sisässä on selkeästi, tarkoitusten ja kokojen mukaan järjestetty kirpputori. Paikka sijaitsee Koplissa, hieman Kalamajasta pohjoiseen. POP Kirbubutiikissa voi tehdä yllättäviä löytäjä kohtuulliseen hintaan. Se sijaitsee aivan keskustan tuntumassa, Solaris ostoskeskuksen takana kellarikerroksessa. Se on yksi Tallinnan suurimmista kirpputoreista. Hintataso on kohtuullinen, mutta hinta-laatutaso voi vaihdella. Kirpputorilta löytyy kaikkea, mitä yksityiset ihmiset keksivät myydä, mutta erityisen paljon tarjolla on vanhoja viinyylejä sekä koruja. Kalamajassa sijaitseva Vanakraami on hvyin perinteinen, iso kirpputori, josta löytyy niin tauluja, huonekaluja kuin ilmaisia kirjojakin. Tavaraa on paljon ja laatu vaihtelee, mutta täällä voi tehdä hyviä löytöjä pikkurahalla.
Tukholmassa Emmaus Stockholmissa voi vierähtää tunti poikineen vaate- ja tavarapinoja penkoessa, mutta käteen voi tarttua mukaviakin löytöjä pikkurahalla.

Kun haluat tehdä hyvää

Jos maltat penkoa vaatepinoja hieman pidempään, löydät Tukholman hyväntekeväisyys kirppareilta Myrornasta, Stockholms stadsmissionista ja Humana Second Handistä hyvää tavaraa edulliseen hintaan. Tavarat vaihtuvat reipasta vauhtia, joten näissä paikoissa kannattaa käydä seuraavallakin kerralla. Runsas lastenvaatevalikoima löytyy Emmaus Second Hand-kirpputorilta.
Tallinnassa  Sõbralt Sõbrale ”Ystävältä ystävälle” kirpputorien tuotoilla  tuetaan tukea tarvitsevia perheitä, lapsia ja nuoria. Uuskasutauskeskuksen tuotot käytetään tukemaan yhteiskunnallisia projekteja, kuten kiusaamisen vastaisia kampanjoita.  Hyväntekeväisyysjärjestö Aarete Laegasin kerää lahjoitettuja vaatteita ja toimittaa niitä taloudellisissa vaikeuksissa oleville ihmisille. Kaikki myytävä tavara on hyvälaatuista.

Kirpparitunnelmia

Tutustu Tallinnan ja Tukholman tarjontaamme

Muut Kaupunkielämää -kokoelmat

Kaikki 9 kokoelmaa
Kaikki 9 kokoelmaa

Mitä haet matkaltasi?

Kaikki 10 teemaa
Kaikki 10 teemaa