Inspiroidu kanssamme!

Matkailijalle Baltia on edullinen

Viron, Latvian ja Liettuan hintataso suomalaiselle matkaajalle on noussut yhdessä maiden elintason kanssa. Silti Baltiasta löytyy vielä useita tuotteita, joita saat kotimaata edullisemmilla hinnoilla, varsinkin kun vaivaudut muutaman korttelin turistikeskuksia kauemmas. Kokosimme sinulle asioita, joiden hintoja sinun kannattaa verrata kotimaisiin.

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty

Baltiassa on monia kohteita, joissa shoppailija yllättyy hintatasosta positiivisesti. Laadimme sinulle listan täsmäiskuja varten. Ostokset on helppo kuljettaa kotiin bussilla tai omalla autolla, molempiin löydät ratkaisut IMT:n avulla.

Sisustus- ja remonttituotteet

Remonttikärpäsen puraistua kannattaa hintavertailua tehdä myös etelänaapuriin. Varsinkin rakennustavarat ja materiaalit, kuten vaikkapa tapetit ovat Virossa olleet edullisia Suomen hintatasoon nähden. Esimerkiksi Bauhof tavarataloja löytyy useammalta Viron paikkakunnalta ja niiden verkkosivuilla voit hyvin tehdä hintavertailua Suomeen. Peräkärryn tai pakettiauton saat helposti mukaan myös IMT:ltä tehtyihin laivavarauksiin. Suunnitelmat valmiiksi ja tarvikkeita hankkimaan!

Alkoholiostokset

Alkoholituotteiden hinta riippuu aina pitkälle verotuksesta. Virossa verotukseen on tehty viime vuosina muutoksia. Viron alkoholiveron noston jälkeen monet suomalaiset suuntasivat matkalle kohti Latvian myymälöitä. Heti Viron ja Latvian rajalla onkin useampi myymälä, jotka palvelevat janoisia asiakkaita. Nykyään Viron verotusta on jälleen kevennetty, joten juomien hintaa kannattaa vertailla jo etukäteen. Tallinnassa isoja myymälöitä löytyy niin satama-alueelta kuin kauempaa Viimsin suunnaltakin.

Leivonnaiset ja makeiset

Asuuko sisälläsi pieni sokerihiiri? Baltian matkaan ei varsinaisesti lähdetä ehkä herkkujen perässä, mutta kun siellä vierailee kannattaa myös herkkujemmaan hankkia täydennystä. Viron alempi palkkataso näkyy erityisesti tuotteissa jotka tekee ihminen. Tällaisia ovat esimerkiksi leipomoiden ja konditorioiden monipuoliset tuotteet. Latviassa Laiman karkit ja Virossa Kalevin suklaat ovat myös suomalaista hintatasoa edullisempia.

Ravintolat

Kaikkialla Baltiassa syöt ravintolassa huokeammin kuin Suomessa. Latviassa ja Liettuassa hintataso on hieman Suomea matalampi, Virossa ravintolaillan loppulasku on jo selvästi edullisempi. Liettuassa illallisen hintaa nostaa alkoholi, joka on korkeammin verotettua kuin Suomessa. Sen sijaan Virossa ja Latviassa nautit myös ruokajuomat kotimaata edullisemmin. Yleinen sääntö on, että mitä lähempänä turistien suosimia alueita liikut, sen enemmän maksat ruoasta. Kannattaa siis etukäteen tutkia alueita, joita paikalliset asukkaat suosivat. Tallinnassa esimerkiksi Kalamajan alueelta löytyy monta herkullista pysähdyspaikkaa.

Torituotteet

Kaupoissa elintarvikkeiden hinnat ovat nousseet jo lähelle Suomen hintatasoa, mutta toriostoksilla voit säästää pitkän pennin hankinnoissa. Täytä korit vaikkapa sienillä, hedelmillä ja marjoilla ennen kotiinpaluuta. Tallinnan suurin tori on Balti Jaama Turg ja Pärnussa kaupungintori. Riiassa toriostokset voi tehdä kauppahalleissa tai niiden viereisellä keskustorilla. Myös Vilnan keskustassa ostokset voi tehdä kauppahalleissa. Vilnan tori (Kalvarijų Turgus) sijaitsee noin 3 kilometrin kävelymatkan päässä keskustassa ja täyttyy torimyyjistä useamman kerran viikossa.

Käsityötarvikkeet

Kankaista maksat Virossa suurinpiirtein samaa hintaa kuin Suomessa, mutta lankaostokset kannattaa jättää etelänaapuriin. Lisäksi erilaiset käsityötarvikkeet, kuten vaikkapa neulontapuikot ovat Virossa selvästi Suomen hintatasoa edullisempia. Tallinnassa suosittu käsityöliike on monipuolisen valikoiman omaava Karnalux ja Abakhan fabrics. Molemmat sijaitsevat noin 2 kilometrin päässä Tallinnan satamasta.

Lelut ja lastentarvikkeet

Etsitkö kivoja juttuja perheen pienimmille? Isommissa lapsiperheen hankinnoissa, kuten rattaissa tai turvaistuimissa Baltian hintataso ei eroa Suomen hinnoista juurikaan. Pienemmissä, kuten leluissa ja kodintarvikkeissa voit kuitenkin tehdä monia löytöjä matkallasi. Kivoja lastenkauppoja Tallinnan läheisyydessä ovat esim. BabyCity Lasnamäessä ja Nordbaby liike Rocca al Mare kauppakeskuksessa.

Tutustu Baltian tunnelmiin:

Muut Kaupunkielämää -kokoelmat

Kaikki 13 kokoelmaa
Kaikki 13 kokoelmaa

Inspiroidu kanssamme!

Kaikki 10 teemaa
Kaikki 10 teemaa