Inspiroidu kanssamme!

Baltian mielenkiintoiset linnat

Lähde matkalle menneiden aikojen loistoon Baltian vanhoihin linnoihin. Virossa on useita hyvin säilyneitä ja edelleen toiminnassa olevia linnoja. Rundalen linna Latviassa on yksi maan suosituimmista matkailukohteista ja Trakain linna Liettuassa pitää myös paikkansa yhtenä maan suosituimpana kohteena.

Salaisuuksia ja kummituksia linnojen kätköissä

Baltia on täynnä toinen toistaan kiehtovampia keskiaikaisia linnoja. Vanhimmat ovat jopa 1200-luvulta. Ne ovat nähneet Baltian maita vuosisatojen saatossa  hallinneiden maiden vaihtumisen, kukoistuksen ja tuhoutumisen. Mitä kaikkea ne voisivatkaan meille kertoa, jos pystyisivät.  Linnojen henget tosin saattavat kuiskia vuosisataisia salaisuuksia niille, jotka tohtivat kulkea niiden käytävillä täysikuun aikaan.

Rakveren linna on kesäisin täynnä elämää

Rakveren linna  on aikojen saatossa kuulunut niin Tanskalle, Ruotsille, Liiviläisen ritarikunnan ritarimunkeille kuin Puolellakin. Sen vaiherikas historia alkoi jo 1200-luvun puolessa välissä, kun tanskalaiset rakensivat ensimmäiset muurit. Linnoitus kätkee sisäänsä 1500-luvun linnoituselämää kuvaavan teemapuiston, jossa voi viettää päivän keskellä keskiaikaista elämää pukeutumalla vaikkapa ritariksi tai sotilaaksi, takoa kolikoita tai ampua jousella. Avoinna ovat myös viinikellari, kidutuskammio, kuoleman huone ja helvetti, punaisten lyhtyjen katu, keskiaikainen bordelli, parturin paja sekä alkemistin paja. Shenkenbergin kievari tarjoaa keskiaikaisten reseptien mukaan tehtyjä ruokia.

Tutustu Rakvereen

Rakvere

Matkakohde

Kuresaaren linna on Saarenmaan symbooli

Vallihautojen ympäröimää, kaunista Kuresaaren Piispanlinnaa alettiin rakentaa  1200-luvulla. Linnake on yksi Baltian parhaiten säilyneistä linnoista ja se oli aikoinaan yksi Pohjois- Euroopan huomattavimmista rakennuksista. Linnan suosituimpia osia on Saarenmaan museo, jonka näyttelyistä vaikuttavimmat lienevät vuosia 1950–1994 esittelevä osio sekä 1939–1949 ajasta kertova näyttely. Saaren luonto ja eläimet ovat myös esillä. Piispanlinnan ruutikellari on avoinna ympäri vuoden. Piispanlinnan pihamaalla on kesäisin käsityöpajoja ja tapahtumia ja siellä järjestetään joka vuosi kuuluisat Saarenmaan Oopperajuhlat. Linnassa toimii Saarenmaan sepät, joiden töitä voi ostaa mukaansa. Linna  tarjoaa tekemistä sekä lapsille että aikuisille jousiammunnasta aarteen metsästykseen. Ja kuten vanhoihin tarinaan kuuluu, on tälläkin linnalla oma kummituksensa.

Tutustu Kuresaareen

Kuressaare

Matkakohde

Uskotko, että Haapsalun linnassa kummittelee?

Haapsalun Piispanlinnaa ja tuomiokirkkoa rakennettiin kolme vuosisataa. 1500-luvulla se oli mahtavimmillaan. Kokoa alueella oli yli 30 000 neliömetriä, seinien paksuus vaihteli 1,2–1,8 metrin välillä ja suurin korkeus oli yli 10 metriä. Linnan länsisivulla on 29 metriä korkea vartiotorni 1200-luvulta, jota on käytetty kellotornina. 1700-luvulta lähtien linna on ollut  käytännössä raunioina. Elokuussa vietettävän ”Valkoisen daamin festivaalin” legendan mukaan elokuussa täyden kuun aikaan kappelin sisäseinälle ilmestyy linnan tuomioherran rakastajattaren kuva. Piispa sai tietää kielletystä rakkaudesta ja heitätti tuomioherran linnan tyrmään ja jätti kuolemaan nälkään. Nainen muurattiin elävältä linnan muureihin. Hänen vaikerointinsa kuului päiväkausia, kunnes sammui aikanaan. Hän on vuosisatojen ajan etsinyt rakastaan näyttäytyen linnan kappelin ikkunassa täydenkuun aikaan.

Tutustu Haapsaluun

Haapsalu

Matkakohde

Narvan linna vartioi Viron rajalla

Narvan linna on yli 700 vuotta vanha. Kaupunki on ollut sota-alueena monta kertaa, kun hallitsijat ovat taistelleet kaupungin omistuksesta. Vuosisatojen saatossa totuus ja taru ovat sekoittuneet ja monia legendoja liikkuu Narvan Neitsyestä ja eräästä nuoresta Olavista, rakkaudesta ja vihasta. Narvan linna on monipuolisin ja parhaiten säilynyt puolustusrakennelma Virossa. Linnan korkein piste on Pitkän Hermannin torni (51 metriä). Linnan museossa esitellään Narvan ja linnan historiaa. Pohjoispihalla toimii käsityöpajoja, joissa museovieraat voivat panna taitonsa koetukselle eri tekniikoiden hallinnassa ja käsityöesineiden valmistuksessa.

Tutustu Narva-Jôesuuhun

Narva-Jôesuu

Matkakohde

Vastseliinan linnanrauniot ovat pyhiinvaelluskohde

Vastseliinan piispanlinna Võrumaalla rakennettiin vuonna 1342. Se oli aikoinaan yksi mahtavimmista puolustuslinnoituksista vanhalla Liivinmaalla. Nykyään Piispanlinnasta on  jäljellä lähinnä rauniot. Lähellä muinoin kievarina toimineeseen rakennukseen on tehty  museo. Elämyksellinen näyttely esittelee keskiaikaisia tapoja ja linnan asukkaiden elämää vuosisatoja sitten. Vastseliinan linna tuli kuuluisaksi vuonna 1353  kappeliin ilmestyneestä valkoisesta rististä, joka veti tuhansittain pyhiinvaeltajia Pohjois-Euroopasta. Pyhiinvaeltajat saivat paavi Innocentius VI käskystä vuoden ja 40 päivän synninpäästön. Pietari I tuhosi linnan Pohjan sodassa. Vuonna 2012 Piritan katolinen nunnaluostari avasi pyhiinvaellusreitin Vastseliinaan. Pohjoisesta etelään ulottuvan 400 km mittaisen reitin varrella on lukuisia hiljentymispaikkoja ja nähtävyyksiä. Linnassa vierailijat voivat kiivetä linnan torniin, sytyttää kynttilän ihmeiden paikassa ja nauttia yökonserteista linnan alueella.

Rundalen palatsi on Baltian "Versailles"

Rundalen palatsi on yksi Latvian merkittävimmistä barokki- ja rokokootyylisistä museoista. Linna rakennettiin vuosina 1736-1740 kuurinmaalaisen herttuan ja Venäjän keisarinna Anna Ivanovnan suosikin Ernst Johann Bironin kesäasunnoksi. Linnan on suunnitellut Venäjän hallitsijan hoviarkkitehti Francesco Bartolomeo Rastrelli, joka suunnitteli myös Pietarin Eremitaasin.
Linnan itäosassa sijaitsevat esittelytilat Kultasali, Valkoinen sali sekä Iso galleria, keskiosassa herttuan huoneisto – paraatisalongit ja yksityishuoneiston tilat, länsiosassa puolestaan herttuattaren huoneiston tilat. Yksi linnan parhaiten säilyneistä osista on sen valtaistuinsali, jonka koristelu on peräisin vuodelta 1767. Sen kattomaalauksista ovat vastanneet Francesco Martini ja Carlo Zucci.
Rundalen linna sijaitsee noin 80 km päässä Riiasta.

Päiväretkelle Riiasta

Riika

Matkakohde

Turaidan linna upeassa kansallismaisemassa

Muinaislatvialaisten kielellä Turaida tarkoittaa ”Jumalan tarhaa”. Turaidan linna  on tunnettu kauniista  ympäristöstään ja surullisesta Turaidan  Ruusun legendasta, joka kertoo nuorista rakastavaisista, kauniista Maija-tytöstä ja puutarhuri Viktorista,  jotka eivät koskaan saaneet toisiaan. Hääpäivän lähestyessä puolalainen sotilas halusi Maijan vaimokseen, mutta tämä ei suostunut. Hän mieluummin kuolisi. Maija kertoi sotilaalle, että hänellä on taikahuivi, joka estää häntä vahingoittumasta ja pyysi sotilasta kokeilemaan huivin tehoa ja lyömään häntä kirveellä päähän. Viktor löysi myöhemmin Maijan ruumiin ja ja hautasi hänet linnan viereen ja istutti siihen lehmuksen. Lehmus onkin suosittu vierailukohde. Turaidan linna sijaitsee Siguldassa, itä-Latviassa, noin 50 km Riiasta. Alueeseen kuuluvat  keskiaikainen linna, kirkko, kartano, Dainumäki sekä Turaidan Ruusun monumentti.

Päiväretkelle Riiasta

Riika

Matkakohde

Lielstraupen linna huokuu keskiaikaa

Liestraupen linna on yksi meidän päiviimme saakka säiylneistä Latvian keskiaikaisista linnoista. Rakennustöiden oletetaan alkaneen jo 1200-luvulla.
Linnalla on synkkä historia, joka liittyy Brasla-joen ali kulkevaan maanalaiseen käytävään, joka yhdisti  Lielstrupessa toimineen nunnaluostarin ja Mazstraupen linnan, josta käsin puolalaiset husaarit kävivät  vierailulla nunnien luona. Näistä vierailuista pidetään todisteina vastasyntyneiden luurankoja, jotka löydettiin myöhemmin vallihautojen puhdistusten yhteydessä. Vastasyntyneet ilmeisesti hukutettiin vallihautaan.
Linna kuului paroni von Rosenin  perheelle vuosisatojen ajan aina vuoteen 1939 saakka. Linna on palanut useasti vuosisatojen kuluessa. Viimeksi vuonna 1905 huhujen mukaan omistajan  Hans von Rosenin suostumuksella. Linna oli vakuutettu huomattavasta summasta. Vain osa 1200-luvun dokumenteista ehdittiin pelastaa.
Neuvostoaikana, vuosina 1949-1959, linna toimi koulutus- ja traktoriasemana. Vuodesta 1963 lähtien linna on toiminut eri sairaaloina. Linnaa ympäröivässä puistossa kasvatetaan eksoottisia puulajeja.

Päiräretkelle Riiasta

Riika

Matkakohde

Daugavpilsin linna on viimeinen bastionlinna maailmassa

Daugavpilsin linnoitusta  pidetään  viimeisenä bastionityyppisenä linnoituksena maailmassa, joka on säilynyt ilman merkittäviä muutoksia 1800-luvun alusta saakka. Lintuperspektiivistä katsoen linnoitus muistuttaa auringon tai tähden muotoa, jonka ansiosta vihollinen pystyttin havaitsemaan missä päin tahansa linnaa.
Linnoituksen rakentaminen aloitettiin Napoleonin hyökättyä Venäjälle vuonna 1810v ja sitä rakensi lähes 12 tuhatta ihmistä. Venäjän keisarillisen armeija, noin 6000 sotilasta asui linnassa ensimmäiseen maailmansotaan saakka. Vuosina 1920-1940 linnoituksessa sijaitsi Latvian armeija, kunnes jälleen vuonna 1940 Neuvostoliiton asevoimat asettuivat sinne. Toisen maailmansodan aikana linnoitukseen perustettiin panttivankileiri “Stalag 340”.  Linnoitus on nykyään oma kaupunginosansa, jossa asuu virallisesti yli 1000 asukasta. Linnan restauroimiseksi ja entisen loiston palauttamiseksi on käytetty yli 30 miljoonaa euroa.

Riian linna kaupungin sydämessä

Riian linna on yksi Latvian suosituimmista nähtävyyksistä ja merkittävimmistä keskiaikaisista linnoista. Sen rakentaminen aloitettiin 1300-luvulla. Linna on  tuhottu useita kertoja, mutta se on aina jälleenrakennettu ja lisäksi sitä on laajennettu.
Riian linna on kuulunut vuosisatojen saatossa niin Puolalle, Ruotsille kuin Venäjällekin. Latvian presidentin asuinpaikkana se on ollut vuodesta 1922. Poikkeuksena neuvostoaika, jolloin linnassa toimi kommunistinen lastenjärjestö, pioneerit.
Linna sijaitsee Vanhan Riian sydämessä, Daugavan rannalla. Se on Latvian tärkeä historiallinen ja kulttuuriperintö. Linnassa  sijaitsee myös Latvian kansallinen historiamuseo, jonka kattava historiallisten esineiden kokoelma muodostaa ainutlaatuisen matkan Latvian historiaan. Riian lomamatkan voit varata vaivattomasti täältä.

Tutustu Riikaan

Riika

Matkakohde

Trakain linna on päiväretkien ykköskohde

Trakain pikku kylä on värikkäitä taloja täynnä ja se sijaitsee noin 27 kilometrin päässä Vilnasta. Itse Trakain linna sijaitsee Liettuan suurimman ja syvimmän Galve-järven saarella, joten kulku linanan käy puusiltaa pitkin. Linna ja sen alue ovat Liettuan yksi suosituimmista turistinähtävyyksistä. Linna on peräisin 1300-luvulta ja edustaa gootilaista arkkitehtuuria. Linna on toiminut niin puolustuslinnana kuin kuninkaallisten kesäasuntoja ja vankilanakin. Se on entisöity 1400-luvun tyyliseksi, jolloin linnan kerrotaan olleen parhaimmillaan. Linnan huoneissa on laajoja näyttelyitä ja se on auki ympäri vuoden.

Päiväretkelle Vilnasta

Vilna

Matkakohde

Muut Kiehtovaa historiaa -kokoelmat

Kaikki 13 kokoelmaa
Kaikki 13 kokoelmaa

Inspiroidu kanssamme!

Kaikki 10 teemaa
Kaikki 10 teemaa