Inspiroidu kanssamme!

DDR:n aika Saksassa

Lähde aikamatkalle Berliiniin! Saksan demokraattinen tasavalta DDR, eli Itä-Saksa, oli olemassa vuosina 1949-1990. DDR:ssa kansalaisilta oli kiellettyä esimerkiksi muuttaa ulkomaille, lukea länsimaisia sanomalehtiä tai kritisoida johtajia ilman vankilan uhkaa. Tottelevaisuutta seurasi Stasi. Se keräsi tietoja kaikista DDR:n kansalaisista.

Paras paikka tutustua DDR:n aikaan Saksassa on Berliini

Hohenschönhausen-alueen entisessä Stasin salaisen kuulusteluvankilan opastetulla kierroksella pääset näkemään sellejä ja kuulusteluhuoneita sekä tapoja millä kuulusteltavien olo tehtiin tukalaksi.

Stasin toimintatapoihin sekä kylmänsodan tapahtumiin pääsee tutustumaan Stasi-museossa, joka on entinen DDR:n valtiollisen turvallisuuselimen päämaja. Stasi-museossa pääset aikamatkalle, sillä sisustus on suurilta osin alkuperäisessä kunnossa mukaan lukien Stasi-päällikkö Erich Mielken toimisto.

Alkuperäisellä paikallaan Berliinin muuria on mahdollista nähdä enää parissa paikassa. Kattavan käsityksen muurista ja sen vaikutuksista saat kuitenkin Berliinin muurin muistomerkillä. Muistomerkillä on osa alkuperäistä muuria, ulkoilmanäyttely, vierailijakeskus sekä dokumnentaatiokeskus, joka tarjoaa informaatiota muun muassa kaupungin kahtiajaosta. Pisimmän palan muuria löydät East Side Galleryn -ulkoilmagalleriassa Mühlenstrassella Spreen rannalla. Reilun kilometrin mittainen muurinpätkä on koristeltu graffitein ja maalauksin taiteilijoiden toimesta rajojen auettua.

Alexanderplatzilla voit käydä ihmettelemässä Berliinin korkeinta rakennusta, TV-tornia. TV-torni on rakennettu vuonna 1969 ja se kohoaa 365 metrin korkeuteen asti. Torni oli aikanaan ainoa paikka josta itäsaksalaiset näkivät länteen. Tornin näköalatasanteelta onkin mahtavat näkymät kaupungin ylle. Alexandeplatzin ympäristöstä löytyy myös muun muassa Weltzeituhr -kello, joka on pystytetty samanaikaisesti TV-tornin kanssa silloisessa Itä-Berliinissä. Saksojen yhdistymisen jälkeen kello on restauroitu ja nykyisin se näyttää ajan kaikilla aikavyöhykkeillä. Nykyään kello on suojeltu muistomerkki ja varsinkin paikallisten keskuudessa suosittu kohtaamispaikka.

Alexanderplatzia pitkin pääsee Unter den Lindenille, joka on entinen Itä-Berliinin Brandenburgin torille johtava pääkatu, niin sanottu paraatikatu. Matkalla Unter den Lindenille kannattaa poiketa DDR-museossa ihmettelemässä entisen Itä-Saksan nostalgisointia eli ostalgiaa Alexanderplatzin kupeessa. DDR-museossa pääset tutustumaan itäsaksalaiseen arkipäivään esimerkiksi istumalla legendaarisen Trabantin kyytiin ja kokeilemaan muun muassa Stasin vakoiluvälineitä. Museum in der Kulturbrauereissa voit tutustua ilmaiseksi Itä-Saksan arkeen helposti lähestyttävällä tavalla

Checpoint Charlie on yksi merkittävimpiä kylmän sodan ja Berliinin jaon symboleista. Se oli länsi- ja itäberliinin virallinen rajanylityspaikka raja-asemasotilaille, ulkomaalaisille ja liittoutuneiden diplomaateille. Paikalla on kopio aikakautensa rajatuvasta sekä usein sotilaita esittäviä näyttelijöitä. Checkpoint Charlie sijaitsee yhdellä Berliinin pääkaduista, Friedrichstraßella jossa on myös rajatarkastuspisteen historiaa esittelevä museo.

Matkat

Berliinin kaupunkiloma

Helsinki-Berliini
Berliini (valitsemasi määrä päiviä)
Berliini-Helsinki
Valitset valikoimastamme sinulle sopivat lentoaikataulut Helsingistä ja määrität itse montako yötä haluat Berliinissä viettää. Helppoa, eikö vain?


Muut Kiehtovaa historiaa -kokoelmat

Kaikki 11 kokoelmaa
Kaikki 11 kokoelmaa

Inspiroidu kanssamme!

Kaikki 10 teemaa
Kaikki 10 teemaa