Bonusta jokaisesta matkasta!
Inspiroidu kanssamme!

Herkuttelua ranskalaisen keittiön antimilla

Ranska on kulinaristin unelmamaa! Hienostuneella ruokakulttuurilla on paljon annettavaa herkuttelevalle matkaajalle. Aloita vaikka nauttimalla etanoita alkupalaksi, tilaa chateaubriand-pihvi pääruuaksi ja herkuttele lopuksi kermaisella paahtovanukkaalla créme bruléella!

Escargots

Nam, etanoita! Tämä ihana, usein alkupalana nautittu ruoka edustaa perinteistä ranskalaista keittiötä. Monesti etanat on höystetty valkosipulilla ja tarjoillaan etanapannusta. Tiettävästi ranskalaiset syövät etanoita eniten maailmassa, joten jos haluat oppia paikallisia ruokailutapoja, kannattaa maistaa tätä herkkua!

Soupe à L'oignon - sipulikeitto ranskalaiseen tapaan

Niin hyvää ja kevyttä! Aikoinaan Pariisin bilettäjien yöruokana tunnettu sipulikeitto toimii myös lounaana, illallisena tai alkupalana. Keiton hyvän maun salaisuus on karamellisoidut sipulit, pitkä haudutusaika ja loraus valkoviiniä. Sanotaan, että erityisen maukasta sipulikeittoa tarjoillaan Pariisin ravintoloissa, vaikka ruokalajia voi nauttia ympäri Ranskaa.

Tutustu Pariisiin

Pariisi

Pariisi

Matkakohde

Croque Monsieur

Tästä voileipäklassikosta ei juustoa puutu! Sen lisäksi croque monsieurissa käytetään kinkkua ja bechamel-kastiketta, joka erottaa sen muista kinkku-juustovoileivistä. Ota siis suunnaksi yksi Pariisin bistroista päästäksesi nauttimaan tästä uunissa, pannulla tai grillissä valmistetusta pikaruuan tapaisesta voileivästä.

Ruokaisa, raikas Salade Niçoise jokaiselle Nizzan matkaajalle

Entä jos maistaisitkin eteläranskalaista nizzansalaattia? Ruokaisa salaatti luodaan tonnikalasta, anjoviksesta, kananmunasta, oliiveista, tomaatista, paprikasta, kurkusta ja pavuista. On kuitenkin hyvä muistaa, että salaatista on useita eri versioita. Tuhti mutta raikas salaatti vie nälän takuulla mennessään.

Tutustu Nizzaan

Nizza

Nizza

Matkakohde

Ratatouille on kasvisten sinfoniaa

Ratatouille on kasvissyöjän unelma! Sen juuret juontavat Ranskan Provencen ja Languedocin alueille. Ratatouille on kasvismuhennos, jossa yhdistyvät muun muassa tomaatin, kesäkurpitsan, munakoison, sipulin, paprikan ja paikallisten yrttien maut. Ruokaa nautitaan joko kylmänä tai lämpimänä, ja se voi olla joko pääruokana tai muun aterian lisukkeena.

Suuren suosion Bœuf Bourguignon

Tämä lihaisa ruoka on yksi ranskalaisen keittiön klassikoista! Naudanpaistista valmistettu burgundinpata ruskistetaan huolellisesti, ja maun kruunaavat punaviinissä haudutetut pekoni, herkkusienet, timjami ja kasvikset. Alun perin köyhien talonpoikien ruokana keskiajalla tunnettu pataruoka on nykyään suuressa suosiossa Ranskassa ja sen rajojen ulkopuolella.

Chateaubriand kaikille punaisen lihan ystäville

Nyt on lautasella kunnon ranskalainen pihvi! Paksu naudan sisäfilepihvi jätetään yleensä sisältä raa’aksi, ja se koristellaan persiljavoilla ja piparjuurella, jotka tuovat sulaessaan lisämakua murealle lihalle. Lisukkeena ovat usein ranskalaiset perunat. Pihvi on nimetty 1700–1800-luvuilla eläneen ranskalaisen kirjailijan, poliitikon ja diplomaatin François-René de Chateaubriandin mukaan.

Coq au Vin

Tällä kertaa tarjolla on kukkoa viinissä! Hiljalleen muun muassa kasvisten ja pekonin kanssa kypsytetty broileri valmistuu padassa oikeaksi makuelämykseksi. Itse Julius Ceasarin sanotaan nauttineen kukkoa viinissä jo Rooman valtakunnan aikaan, mutta ensimmäiset varmat merkinnät reseptistä löytyvät 1900-luvulta. Kuitenkin yleisesti ollaan hyväksytty, että coq au vin esiintyi maalaisreseptinä jo kauan ennen sen ylös kirjaamista.

Créme Brulée

Voi mikä ihana jälkiruokien klassikko! Kermainen paahtovanukas maustetaan usein vaniljalla, ja sillä on rapeaksi paahdettu sokeripinta. Espanja, Britannia ja Ranska kiistelevät siitä, kuka keksi vanukkaan ensin. Ensimmäinen maininta reseptistä löytyy kuitenkin ranskalaisesta keittokirjasta vuodelta 1691. On selvää, että tämä ihana jälkiruoka liitetään nykyään vahvasti juuri ranskalaiseen keittiöön, vaikka on mahdollista että se on peräisin maan rajojen ulkopuolelta.

Mousse au Chocolat on syntisen hyvää

Voiko olla mitään suussa sulavampaa kuin se aito ja alkuperäinen ranskalainen suklaamousse! Vaikka olisit maistellut suklaamoussea koto-Suomessa, on aito ja alkuperäinen versio aina kokemisen arvoinen. Mousse au chocolatia voidaan tarjoilla jälkiruokana sellaisenaan tai jonkin muun jälkiruoan lisukkeena. Syntisen hyvää herkkua syödessäsi on hyvä muistaa, että jälkiruoka on hyvä kalsiumin, A- ja B-vitamiinien lähde. Herkuttele siis hyvällä omallatunnolla!

Tutustu ranskalaiseen ruokakulttuuriin

Muut Makuja maailmalta -kokoelmat

Kaikki 13 kokoelmaa
Kaikki 13 kokoelmaa

Inspiroidu kanssamme!

Kaikki 10 teemaa
Kaikki 10 teemaa