Inspiroidu kanssamme!

Elämyksiä joita et voi kokea missään muualla

Miltä tuntuisi pulahtaa viileän Jäämeren veteen tai nauttia pohjoisen yöttömästä yöstä? Vai kiehtoisiko sinua enemmän tutustua Draculan tarinaan liitettyyn Branin linnaan Romaniassa? Entä haluaisitko matkustaa veneen kyydissä Prometheuksen luolan uumenissa Georgiassa? Lue nämä ja monet muut vinkit ainutlaatuisiin elämyksiin Euroopassa.

Vesuvius, Italia

Italiassa sijaitseva Vesuviuksen tulivuori houkuttelee matkailijoita kiipeämään huipuilleen ja kurkistamaan kraateriinsa. Tulivuoren laelta näkyy myös upea maisema Napoliin ja Napolinlahdelle. Vesuvius on yksi maailman tunnetuimmista tulivuorista tai jopa tunnetuin. 1 281 metriä korkean tulivuoren kuuluisin purkaus vuonna 79 jälkeen ajanlaskun alun on jäänyt historiankirjoihin. Se hautasi alleen Pompeijin kaupungin lisäksi vähemmän tunnetun Herculaneumin ja muita pieniä kaupunkeja. Vesuvius on purkautunut useita kertoja antiikin ajan jälkeenkin. Viimeisin purkauksista sattui vuonna 1944. Tulivuori on edelleen aktiivinen.

Tutustu Napoliin

Napoli

Matkakohde

Meteora, Kreikka

Lieneekö olemassakaan tarpeeksi kuvaavia adjektiiveja kertomaan tästä henkeäsalpaavan kauniista Meteoran kalliomuodostelmasta, joka sijaitsee Kreikassa noin 200 km päässä Thessalonikista.  Sen yli 600 metrin korkeudessa toimivat edelleen kuusi luostaria, jotka ovat kenties Kreikan upein nähtävyys, joiden läheisyydessä sanat loppuvat ja hiljaisuus alkaa. Lue lisää Meteorasta.

Prometheuksen luola, Georgia

Kumistavin kylässä Georgiassa piileskelee kerrassaan upea nähtävyys: Prometheuksen luola. Kreikkalaisen mytologian titaani Prometheus varasti tulen jumalilta ja antoi sen ihmisille. Pääjumala Zeus rankaisi Prometheusta ja lähetti hänet Khvamli-vuorelle, jossa kotka nokki hänen maksaansa ennen kuin titaani vapautettiin rangaistuksestaan Heraklesin toimesta 30 vuoden kärsimyksen jälkeen. Luolalta on näkymä vuorelle, jossa kreikkalaisen mytologian hahmo kärsi rangaistustaan. Tippukiviluolasta löytyy 22 kammiota, joista kuusi on avoinna turisteille. Se sijaitsee 40 metriä merenpinnan alapuolella. Prometheuksen luolasta löytyy uskomattomia jokia ja järviä. Voit siis hypätä myös veneen kyytiin luolaston sisällä.

Bardenas Reales, Espanja

Tiesitkö, että Espanjasta löytyy autiomaata? Kyllä vain, alue on nimeltään Bardenas Reales ja se sijaitsee Pohjois-Espanjassa. Luonnonpuisto koostuu savesta, hiekkakivestä ja kalkista, joista on muovautunut kanjoneita ja monoliitteja. Autiomaa on suosittu vaellus-, ratsastus- ja pyöräilykohde. Sieltä löytyykin 700 kilometriä polkuja vaeltajia ja pyöräilijöitä varten. Bardenas Realesissa on kuvattu muun muassa James Bond -elokuvaa ja Game of Thrones -sarjaa.

Prohodnan luola, Bulgaria

Bulgariassa sijaitseva Prohodnan luola on suosittu nähtävyys matkailijoiden keskuudessa. Se on erityisen tunnettu kahdesta silmien muotoisesta reiästään, joista näkyy suoraan ylös taivaalle. Usein reikiä kutsutaan Jumalan silmiksi, mutta niiden on myös pohdittu kuuluvan paholaiselle. Paikalliset sanovat sateiselle säällä, että Jumalan silmät itkevät, sillä vesi valuu rei’istä luolaaan.

Charles Kuonenin riippusilta, Sveitsi

Maailman pisin kävelyriippusilta sijaitsee Sveitsin Alpeilla ja kulkee noin puolen kilometrin matkan 85 metrin korkeudessa Grabenguferin rotkon yläpuolella! Kun kuljet siltaa pitkin joka puolella avautuu kerrassaan huikeat alppimaisemat ja Mattertalin laakso. Charles Kuonenin riippusilta on erityisesti vaeltajien suosiossa, sillä se on osa Europaweg-vaellusreittiä. Sillan ylitys on täysin turvallista.

Martvilin kanjoni, Georgia

Martvilin kanjonissa olet kuin satumaassa! Vihreä joki kulkee jylhien jyrkänteiden välissä, joilta laskee kauniita vesiputouksia. Lähde ihailemaan Georgian henkäsalpaa luontoa vaelluspolun varrelta, silloilta ja näköalapaikoilta. Haluaisitko myös hypätä veneen kyytiin, joka kuljettaa sinut läpi lumoavan kanjonin? Sekin onnistuu! Reitti on 300 metrin mittainen ja antaa erilaisen näkymän kuin kanjonin ihaileminen näköalapaikalta.

Sininen laguuni ja Aquamanin vedenalainen kaupunki, Kroatia

Sukella merten syvyyksiin tutkimaan huikeaa Aquamanin vedenalaista kaupunkia, josta löytyy raamatullisia patsaita. Ne koristavat merenpohjaa 9–18 metrin syvyydessä. Sukelluksen jälkeen voit keskittyä nauttimaan Sinisestä laguunista, jonka turkoosi vesi, kauniit saaret ja pikkukivirannat lumoavat matkaajan. Sininen laguuni ja Aquamanin vedenalainen kaupunki sijaitsevat Kroatiassa Splitin kaupungin edustan saaristossa.

Tutustu Splitiin

Split

Matkakohde

Biševon sininen luola, Kroatia

Yksi Kroatian kauneimmista luontokohteista  on Splitin edustalla,  Biševon saarella sijaitseva sinistä valoa hohtava luola. Lue lisää luolasta. 

Tutustu Splitiin

Split

Matkakohde

Branin linna ja lepakkoluolat, Romania

Seikkailu odottaa Romanian Transsylviassa, kun astut sisään Bram Stokerin luoman Draculan linnaan. Kirjailija piti Romanian Valakiaa hallinnutta Vlad Tepes Draculaa luomansa hahmon esikuvana ja lainasi jopa 1400-luvulla hallinneen ruhtinaan nimen kirjansa päähenkilölle. Historia kertoo kuitenkin Vladin olleen Stokerin luomaa Draculaa verenhimoisempi. Kirjan Dracula asui Transsylviassa Branin linnassa toisin kuin esikuvansa Vlad, joka hallitsi nykään raunioituneesta Valakiassa sijaitsevasta linnasta. Koska Branin linna on ainoa romanialainen linna, joka sopi Stokerin kuvaukseen fiktiivisen Draculan asuinpaikasta, tuli linnasta kirjallisuuden legendan asuinpaikka. Vaikka tarina on fiktiivinen, anna mielikuvituksesi laukata Branin linnassa ja herättää Dracula hetkeksi henkiin. Lue lisää lepakoista.

Pohjoisen yötön yö, Suomen Lappi ja Pohjois-Norja

Yötön yö on ihmeellistä aikaa, jolloin aurinko ei laske lainkaan horisontin taakse. Ainutlaatuinen valo ja sen luomat värit lumoavat matkaajan lämpiminä kesäöinä. Istahda vaikka järven rantaan laiturille ja ihaile horisontissa häämöttävää aurinkoa ennen kuin uni alkaa painamaan silmiä. Elämyksen voi kokea Lapissa ja Pohjois-Norjassa. Yöttömän yön aika alkaa Norjassa toukokuun puolivälin paikkeilla ja kestää pitkälle heinäkuun loppupäähän. Hieman alempana Suomen Lapissa yöttömän yön aika on hieman lyhyempi.

Tutustu Rovaniemeen

Rovaniemi

Matkakohde

Pulahdus Norjanmeressä

Mikä olisikaan virkistävämpää kuin pulahdus hyiseen Norjanmereen? Elämys on takuulla yksi mieleenpainuvimmista! Vesi on niin viileää, että uintireissua kastautumisesta tuskin seuraa. Pieni pulahdus sopii varsinkin avantouintia harrastaneille, mutta toki myös muille elämyksiä ja pientä seikkailua janoaville matkaajille. Vielä kun kastautumisen tekee joltakin Norjan upealta rannalta, niin on kokemuksen elämyksellisyys taattu.

Tutustu Tromssaan

Tromssa

Matkakohde

Tutustu unohtumattomiin elämyksiin

Muut Once in a lifetime -kokoelmat

Kaikki 9 kokoelmaa
Kaikki 9 kokoelmaa

Inspiroidu kanssamme!

Kaikki 10 teemaa
Kaikki 10 teemaa