Inspiroidu kanssamme!

Ratsastuskohteita Euroopassa

Heppafanille löytyy matkailun maailmasta monia ihania kohteita, joissa hevosia voi kohdata niille ominaisessa kulttuuriympäristössä. Ratsastus on mainio tapa tutustua paikalliseen elämänmenoon sekä luontoon ja saada matkalta ikimuistoisia kokemuksia. Tässä muutamia mielenkiintoisia hevos- ja ratsastusteemaisia kohteita.

Ratsastusretkelle rakkaalla suomenhevosella idyllisessä maalaismaisemassa

Mikäli mielit aikaa ihanan kansallishevosemme kanssa, ovat maastoratsastureitit ihana tapa yhdistää kotoluonto ja aika hevosen parissa. Suomenhevonen on perinteisesti luonteeltaan ystävällinen, ahkera ja varma, eikä ratsastusvaellus tarvitse aina vuosien ratsastuskokemusta.

Esimerkiksi Ikaalisten maalaisidyllissä sijaitseva Luomajärven Kievari tarjoaa monipuolisen valikoiman hevospalveluita erilaisiin tarpeisiin. Tarjolla on niin yksityistunteja, ryhmätunteja, maastoratsastusta, ihania laavuretkiä, poniohjelmaa ja kaikenlaista mukavaa tilan eläinten parissa. Mikäli hevoset kiinnostavat mutta itse ei tahdo ratsaille, on valikoimassa myös kärryajeluita. Hevosista suurin osa on suomenhevosia, mutta porukkaan kuuluu myös eestinhevosia sekä latvialaisia rotuja. Kaikentasoisille ratsastajille löytyy ratsu ja tarvittavat ratsastusvarusteet saat myös tarvittaessa tallilta lainaan. Tilalla on kirjava eläinjoukko kaikenkarvaisia asukkeja, joiden parissa etenkin perheen pienimmillä riittää varmasti ihmeteltävää.

Erilaisiin hevosretkiin ja -tunteihin voit tutustua tarkemmin täällä.

Tutustu Ikaalisiin

Ikaalinen

Matkakohde

Sympaattisen islanninhevosten juurilla lähellä Reykjavikia

Islannin huikeaa luontoa ei enää juuri idyllisemmin ja aidoimmin voi kokea kuin islanninhevosen eli ”issikan” selästä. Islanninhevosia on maassa kymmeniä tuhansia ja talleja löytyy ympäri saarta kymmenittäin. Issikka sopii ratsuna aloittelijoillekin, joten ratsastamaan voi lähteä lähes jokainen aikaisemmasta kokemuksesta tai iästä riippumatta. Hevostallit tarjoavatkin laajan valikoiman erilaisia ratsastusmahdollisuuksia lyhyistä ratsastustunneista aina useiden päivien ratsastusvaelluksiin saakka. Jokaiselle taito- ja kokemustasolle löytyy varmasti oikea hevonen sekä ohjelma.

Sympaattinen islanninhevonen on lajina pieni ja pörröinen. Varsinkin matkailijoiden käytössä olevat hevoset ovat koulutettuja ja rauhallisia luonteeltaan. Issikka liikkuu luonnossa varmasti, tasaisesti ja tarmokkaasti, myös vaikeampikulkuisissakin olosuhteissa. Issikan askellajeihin kuuluvat perinteisen käynnin, ravin ja laukan lisäksi myös lajille ominaiset erikoisaskellajit töltti ja liitopassi. Töltissä hevonen menee vauhdikkaasti mutta tasaisesti, kun taas liitopassin hallitsevat taitavimmat hevoset ja kokeneimmat ratsastajat.

Pääkaupunki Reykjavikin lähistöltä löytyy paljon hevostalleja, ja suurimmilla talleilla on tarjolla myös asiakkaiden noutopalveluja suoraan hotellilta. Ratsastuksen voi siis yhdistää helposti kaupunkilomaan. Noin puolen tunnin ajomatkan päässä kaupungista löytyy muun muassa Íshestar ja Eldhestar, molemmat suuria ja suosittuja talleja. Talleilla on monipuolinen retkivalikoima ja osaava henkilökunta oppaineen. Retket suuntautuvat Islannin luontoon, rannoille, vesiputouksille ja kuumille lähteille. Pidemmillä ratsastusvaelluksilla (päiväretket) ratsastajalta vaaditaan vähintään perustasoista kuntoa ja -ratsastuskokemusta.

Tutustu islanninhevoseen

Tutustu Reykjavikiin

Reykjavik

Matkakohde

Eestinhevosia löytyy Muhun saaren romanttisissa maisemissa

Eestinhevosista kiinnostuneen kannattaa ehdottomasti suunnata Viron Muhun saarelle, jossa eestinhevoset elelevät satapäisinä laumoina romanttisesta maalaismaisemasta nauttien. Muhun saari on monelle välietappi Saarenmaalle mentäessä, mutta saari on kaunis ja rauhallinen luontokohde itsessäänkin. Hevosten ystävän on suositeltavaa pistäytyä saarelle pidemmällekin retkelle. Muhun saarelta löytyy nimittäin Viron suurin hevostila Tihuse, joka tarjoaa erilaisia hevosaiheisia aktiviteetteja aina ratsastusvaelluksista kärryajeluihin. Lapsille on tarjolla turvallista talutusratsastusta kentällä. Tihuse on sukutila, jota johtaa myös suomea taitava Martin Kivisoon.

Eestinhevonen muistuttaa suomenhevosta. Se on vankkarakenteinen ja perusluonteeltaan ystävällinen. Suuresta laumasta löytyy oikeanlainen ratsu kaikenlaisille ratsastajille; rauhallisempia tyyppejä vasta-alkajille ja vauhtihirmuja kokeneille. Maastoreitit kulkevat Muhun kauniissa maalaisidyllissä, niityillä ja metsissä. Erityisen suosittuja ovat rantareitit meren tuntumassa, jossa hevosen kanssa on mahdollista päästä kahlaamaan rantaveteen.

Majoitusta Kuressaaressa, lähellä Muhua

Kuressaare

Matkakohde

Unkarin pusta ja maan rikas hevoskulttuuri

Hevoset ovat aina kuuluneet Unkarin maisemiin olennaisena osana. Maan rikas hevoskulttuuri tarjoaa muun muassa upeita näytöksiä, ratsastusmahdollisuuksia ja kärryajeluita. Unkari on tunnettu myös pustastaan, eli Keski-Euroopan suurimmasta ruohikkoalueestaan. Pusta on unkarilaisille kansallisromanttinen alue. Ruohikkoa riittää silmänkantamattomiin ja alueella elää hevosten lisäksi aivan ainutlaatuinen kasvi- ja eläinmaailma. Paikalliseen kulttuuriin kuuluu olennaisesti hevospaimenten ainutlaatuiset ratsastus- ja hevosmiestaidot, joista matkailijat pääsevät nauttimaan erilaisten esitysten muodossa.

Hevostiloja löytyy ympäri maata useita. Niin ikään myös ratsastuspalvelut ovat moninaiset ja erilaisia ratsatustunteja löytyy kaikentasoisille aina vaelluksiin ja monipäiväisiin leireihin saakka. Aloittelija voi hypätä hevosen selkään kentällä ja ohjaajan turvallisen valvonnan alla. Kokeneemmille ratsastajille erilaiset maastoreitit tuovat sopivaa haastetta ja elämyksellisyyttä harrastukseen. Maatiloilta voi myös tiedustella hevosen vuokrausta ratsastusretkelle.

Espanjalainen ratsastuskoulu Wienissa

Wienissa vuonna 1572 perustettu Espanjalainen ratsastuskoulu on maailman vanhin toiminnassa oleva klassista kouluratsastusta opettava koulu ja suuri ylpeydenaihe itävaltalaisille. Ratsastuskoulun nimi juontaa alkuperäisiin hevosiin, jotka tuotiin espanjasta Itävallan keisari Maklsimilianin toimesta. Ratsastuskoulu valikoi oppilaansa erittäin tarkasti ja opetus kestää 10 vuotta, eli tavallisilla ratsastajille ei valitettavasti ole pääsyä näille tunneille.

Ratsastuskoulu järjestää kuitenkin esityksiä, jotka ovat hyvin suosittuja ja tunnettuja maailmanlaajuisesti. Esitykseen halajavan kannattaa olla hyvissä ajoin lippuvarausten suhteen. Tavallisesti liput tulee varata jo puoli vuotta ennen esitystä. Joitakin heikommalla näkyvyydellä olevia paikkoja saattaa tosin saada vielä viime hetkelläkin. Näytösten lisäksi yleisön on mahdollista päästä seuraamaan myös näytöksiin valmistelevia aamuharjoituksia.

Tutustu Espanjalaiseen Ratsastuskouluun

Tutustu Wieniin

Wien

Matkakohde

Portugalin kauniit ja näyttävät lusitanot

Portugalilainen lusitanohevonen on perinteisesti sporttinen, herkkä, sielukas ja reipas. Jo muinaiset roomalaiset ja kreikkalaiset arvostivat lusitanoa parhaana ratsuna, joten perinteet rodun parissa ovat pitkät. Nykypäivänä lusitanoja löytää Portugalissa useilta sukutiloilta ja talleilta jotka ovat omistautuneet lusitanojen kasvatukseen sekä ratsastustoimintaan ja opetukseen.

Esimerkiksi Lissabonin läheisyydessä toimii Morgado Lucitano -tila, joka opettaa portugalilaista ratsastusta. Opettajat ovat lähtöisin Portugalin kuninkaallisesta ratsastuskoulusta. Opetus on huippulaatuista ja vanha kivikartanomiljöö kokemisen arvoinen. Tunnit ovat suositeltavia kokeneemmille ratsastajille.

Tutustu Lissaboniin

Lissabon

Matkakohde

Italia ja ihana Toscana on monien ratsastusharrastajien suosiossa

Suosittuna matkailumaana Italiassa on paljon talleja, jotka tarjoavat maastovaelluksia ja vievät turistit ihastelemaan italialaisia maalaismaisemia. Tarjonnasta löytyy myös korkeatasoista kouluratsastusta opettavia talleja sekä muita ratsastuskouluja, joissa hypitään esteitä ja kehitetään perusratsastustaitoja. Toscana ja sen henkeäsalpaavat maalaismaisemat ja viiniviljelmät ovat useiden ratsastusmatkailijoiden suosiossa. Erilaisiin ratsastusvaihtoehtoihin ja -vaelluksiin voit tutustua muun muassa Toscanan turismi-info sivuilta.

 

Tutustu Firenzeen

Firenze

Matkakohde

Muut Vauhtia ja liikettä -kokoelmat

Kaikki 7 kokoelmaa
Kaikki 7 kokoelmaa

Inspiroidu kanssamme!

Kaikki 10 teemaa
Kaikki 10 teemaa