Tekemistä Kuressaaressa

Idyllinen Kuressaare on Saarenmaan ainoa kaupunki ja samalla saaren pääkaupunki. Kaupungin historiallinen miljöö, upeat hiekkarannat, elegantit kylpylät ja monipuolinen aktiviteetti- ja kulttuuritarjonta yhdistettynä keskieurooppalaiseen tunnelmaan houkuttelevat matkailijoita lomanviettoon Kuressaaressa. Kuressaaren suosituimmat nähtävyydet, ravintolat, kahvilat ja ostosmahdollisuudet ovat keskittyneet kaupungin keskustan alueelle ja sijaitsevat lyhyen kävelymatkan päässä toisistaan.

Kuressaareen tutustuminen kannattaa aloittaa matkailuneuvonnasta, joka sijaitsee kaupungin raatihuoneen alakerrassa. Täällä saat kattavan paketin tietoa kaupungin nähtävyyksistä, ravintoloista, ostosmahdollisuuksista ja tapahtumista. Täältä saat myös mukaasi kaupungin matkailuoppaan ja karttoja iloisen tervetulotoivotuksen saattelemana.

saarenmaa-viro-003

Top 10 vinkkiä Kuressaareen

 

1. Historiallinen Piispanlinna

Piispanlinna on kaupungin kaikkein suosituin nähtävyys. Historiallisen linnan juuret juontavat aina 1200-luvun loppupuolelle ja linna on yksi Baltian parhaiten säilyneitä linnoituksia. Linnassa sijaitsee myös Saarenmaan maakunnan historiallinen museo, jonka näyttelyssä voi tutustua linnan mielenkiintoiseen historiaan. Piispanlinna on yksi keskiaikaisen arkkitehtuurin helmiä ja ihastuttaa tyylikkäällä säntikkyydellään. Piispanlinnan yhteydessä oleva ympäristö puistoineen on ainutkertainen elämys.

Linnan pihamaalla järjestetään kesäisin useita erilaisia tapahtumia ja siellä on myös kesäaikaan mahdollista testata omia taitojaan jousiammunnassa. Jousiammuntamestarit opastavat aloittelijoita valitsemaan oikeat välineet sekä niiden käytössä.

2. Linnanpuisto sykähdyttää tunnelmallaan

Piispanlinnaa ympäröivä puisto on rakennettu 1800-luvun loppupuolella ja on ehdottomasti vierailun arvoinen lehmuksien, jalavien ja punapyökkien varjostamine polkuineen, rantapaviljonkeineen, museoineen ja kahviloineen. Linnanpuistossa sijaitsee myös virolaista musiikkikulttuuria edustava Laululava. Vuonna 1889 rakennettu Rantapaviljonki on sekä viihtyisä kahvilaravintola, että konserttisali ja näköalapaikka. Puiston lähellä olevalla Lossikadulla sijaitsee idyllinen Kuurhoone, joka on kaunis puinen rakennus, jossa voi istahtaa nauttimaan kupillisesta hyvää kahvia. Täällä sijaitsee myös Kuressaaren kesäteatteri. Kuurhooneelta voi myös vuokrata soutuveneen ja tutustua soudellen alueeseen linnaa kiertävissä vallihaudoissa.

3. Mielenkiintoisia rakennuksia

Muita kaupungin arkkitehtuurisia helmiä ovat Pyhän Nikolain kirkko, joka on Saarenmaan vanhin varhaista klassista arkkitehtuuria edustava rakennus. Kuressaaren raatihuone puolestaan edustaa Pohjoismaista barokkityyliä ja on rakennettu vuosina 1654-1670. Hollantilaistyyppinen tuulimylly Veski on yli satavuotias kaunotar, joka toimii tänä päivänä idyllisenä kahvilana. Kulttuurihistoriallisesti tärkeä rakennus on myös 1800-luvun uusklassista tyyliä edustava Kuressaaren kaupunginteatteri. Lisää Kuressaaren nähtävyyksistä voi lukea täältä: https://visitsaaremaa.ee/fi/loyda/nahtavyydet/

4. Ylellisiä hemmotteluhetkiä

Saarenmaa omaa vahvat kylpyläperinteet ja tänne lähdetäänkin usein viettämään rentouttavaa ja ylellistä aikaa kylpylä- ja rantaloman merkeissä. Tyylikäs Georg Ots -kylpylähotelli sijaitsee rauhallisella paikalla meren rannalla. Kylpylässä voi nauttia monista ylellisistä hoidoista, nauttia saunan lämmössä sekä uida ja rentoutua ainutlaatuisessa miljöössä. Täällä sijaitsee myös yksi Viron tasokkaimmista ravintoloista. Miltä kuulostaisi yrttikylpy shampanjan kera ja ylellinen suklaahieronta? Toinen suosittu kylpylä on historiallisessa miljöössä sijaitseva Grand Rose Spa, joka tarjoaa kattavan valikoiman uniikkeja spa-elämyksiä ja rentouttavia hetkiä mm. saunaosastolla ja erilaisissa kylvyissä. Muita viihtyisiä ja tasokkaita kylpylöitä ovat esimerkiksi Kuressaaren rannassa sijaitseva Spa Hotell Rüütli, jossa voi mm. rentoutua infrapunasaunassa, vesihieronnassa ja valohoidoissa. Uudistettu viihtyisä Johan Spa sijaitsee aivan Kuressaaren keskustan vanhassa kaupungissa. Spa-alueelta löytyy mm. sisäuima-allas ja saunoja sekä kauneus- ja vartalonhoitohuone. Kesäisin avoinna on myös ulkouima-allas sekä aurinkoterassi. Kattoterassin yhteydessä olevaa saunaa ja poreallasta voi vuokrata yksityiskäyttöön.

5. Herkuttelijan Kuressaari

Kuressaaren keskustasta löytyy monia viihtyisiä ruokailupaikkoja. Ravintoloiden listalta löytyy usein paikallisesti pyydettyä ahventa, lohta sekä silakkaa ja kalaruoat kuten lohikeitto tai savustettu ja grillattu kala ovat hyvin suosittuja. Perinteisten liharuokien lisäksi Kuressaaressa pääsee maistamaan myös mm. villisiasta valmistettuja ruokia. Hyvin edustettuina ovat myös kansainväliset maut. Grillatun ruoan ystäville viihtyisä Vaekoda Pub on oivallinen: voit nauttia mm. perinteistä grillattua kalaa ja pihvejä. Italialaisia makuja suosivalle löytyy suosittu La Perla, joka tarjoaa perinteisiä italialaisia pastoja ja pizzoja sekä myös runsaasti kasvisvaihtoehtoja. Ravintolan yhteydessä olevalla kesäterassilla voi aterian päätteeksi nauttia aidosta italialaisesta jäätelöstä. Hieman keskustan ulkopuolella vanhassa tuulimyllyssä sijaitseva idyllinen Veski on ehdottomasti vierailun arvoinen kahvilaravintola. Mönus Villem on viihtyisä pubi ja ruokaravintola, jossa on yksi kaupungin kattavimmista olutvalikoimista ja Arensburg Boutique Hotel & Spa -hotellin tyylikäs Arensburg ravintola viinikellareineen on täydellinen valinta elegantille illalliselle. Ravintolan yhteydessä on myös hyvin kaunis aurinkoterassi suihkulähteineen. Lisää Kuressaaren makuelämyksistä voit lukea täältä: https://visitsaaremaa.ee/fi/suunnittele/ruokailu/

6. Sporttinen Kuressaari innostaa kokeilemaan uutta

Kuressaari on erinomainen kohde myös sporttista lomaa kaipaaville. Kaupungista löytyy runsain mitoin erilaisia urheilullisia aktiviteetteja aina golfista tennikseen ja koripallosta jalkapalloon. Mikset kokeilisi lomallasi jotain uutta? Golfin ystävät pääsevät hiomaan puttaustaitojaan Saare Golf -kerhon täysimittaisella 18-väyläisellä golfkentällä. Alueella on myös kaksi griiniä ja kaksi väylää puttaus- ja bunkkerilyöntien harjoitteluun. Saare Golf sijaitsee lyhyen kävelymatkan päässä Kuressaaren keskustasta. Haasta ystäväsi tennismatsiin Kuressaaren tenniskeskuksessa, joka tarjoaa myös tennisopetusta niin aikuisille kuin lapsille. Keskuksessa on 3 mattopäällysteistä tenniskenttää ja kesäaikaan tennistä on mahdollista pelata myös usealla ulkokentällä.

Erilaisia pyöriä aikuisille ja lapsille voi vuokrata esimerkiksi Kuressaaren linja-autoaseman kupeessa sijaitsevasta Bivarixin pyörävuokraamosta. Sukelluskursseja puolestaan tarjoaa sukelluskerho Pringeldivers, joka järjestää mm. opastettuja sukellusretkiä. Kuressaaren uimaranta soveltuu erinomaisesti myös lapsiperheille matalan pohjan ja lämpimän veden ansiosta. Rannassa on ulkovessat ja pukukopit, sekä lapsille oma leikkikenttä. Lisää urheilullisia aktiviteetteja Kuressaaressa löydät täältä: http://www.visitestonia.com/fi/minne-menna/saaret/saarenmaa-ja-muhu sekä täältä: https://visitsaaremaa.ee/fi/

7. Kauniita ja maittavia tuliaisia niin itselle kuin rakkaillekin

Saarenmaa tunnetaan savukalasta, paikallisesta tummasta leivästä ja hunajalla makeutetusta sahdista. Erinomainen ostospaikka Kuressaaresa on Kuressaare Turg, josta voi hankkia kotiin viemisiksi uniikkeja käsitöitä kuten villapaitoja ja paikallisia elintarvikkeita. Kaubamaja-ostoskeskuksen kattavasta tuotevalikoimasta löytyy varmasti jokaiselle jotakin ja keskustan idyllisten pikkuputiikkien joukosta löytyy herkkusuiden suosima Kalev-suklaapuoti. Markkinatunnelmaa löytyy sataman alueelta, jossa etenkin kesäaikaan järjestetään useita markkinoita, jotka tarjoavat erilaisia tuotteita käyttöesineistä viineihin ja paikallisiin makuelämyksiin. Piispanlinnan pihan tunnelmallisessa miljöössä on helppo viihtyä pidempäänkin ja täältä löytyy myös runsaasti paikallista käsityökulttuuria historiallisine käsityöpajoineen. Saarenmaan taidestudio puolestaan on oiva valinta taiteenystäville. Saarenmaan suosituimmat tuliaiset ja matkamuistot koostuvat paikallisista käsitöistä, kuten dolomiitista valmistetuista käyttöesineistä, luonnon omista raaka-aineista valmistetuista saippuoista, villapidoista ja lasiesineistä. Lisäksi elintarvikkeet kuten Kalev-suklaa sekä jo yllä mainitut Saarenmaan tumma leipä ja paikallinen olut ovat hyvin suosittuja.

8. Kahvipaussi piristää lomalaisenkin päivää

Kuressaari hemmottelee vierailijoitaan eloisalla kahvikulttuurilla ja keskustan kahvilavalikoima on erinomainen sekä monipuolinen. Kahvilat ovat luonnollinen valinta viihtyisään kahvipaussiin kaupunkikierroksen lomassa, mutta ovat myös erinomaisia aamiais- ja lounaspaikkoja: useissa kahviloissa on perinteisten leivosten, kakkujen ja pikkusuolaisten lisäksi tarjolla salaatteja, keittoja, pastoja ja jälkiruokia. Kuressaaren vanhin kahvilaravintola Veski sijaitsee uniikissa vanhassa tuulimyllyssä. Täällä voi nauttia hyvän kahvin ja leivosten lisäksi Saarenmaalaisia perinneruokia ja juomia. Lisätietoa Saarenmaan keskustan ja lähialueiden kahvilatarjonnasta voit lukea täältä: https://visitsaaremaa.ee/fi/suunnittele/ruokailu/

9. Kesäillan musiikkia ja merellistä tunnelmaa

Kesäinen Kuressaari tarjoaa runsaasti erilaisia tapahtumia. Saarenmaalaisille erityisesti musiikki on tärkeä elementti ja kesäisin Kuressaaressa on useita musiikkipainotteisia esityksiä, festivaaleja ja tapahtumia. Kesän suurimpiin musiikkitapahtumiin kuuluvat ehdottomasti Saarenmaan Oopperapäivät sekä Kamarimusiikkipäivät. Heinäkuun loppupuolella järjestettävien Saarenmaan Oopperapäivien tapahtumapaikkana on historiallinen Piispanlinnan piha. Elokuun alussa järjestettävillä Kamarimusiikkipäivillä on pitkät perinteet ja tapahtuma kerää vuosittain paikalle runsaasti kamarimusiikin ystäviä. Merellistä tunnelmaa puolestaan tarjoavat suositut kaksi viikkoa kestävät Meripäivät joilla on purjehduskilpailujen lisäksi monenlaista tekemistä ja nähtävää. Kuressaaren kaupunginteatteri puolestaan tarjoaa teatterin ystäville erilaisia tasokkaita teatterielämyksiä. Lisää Kuressaaren tapahtumista löydät täältä: http://www.pienimatkaopas.com/saarenmaa/ajanvietetta.html ja https://visitsaaremaa.ee/fi/suunnittele/saarenmaan-tapahtumat/

10. Illanviettoa Saarenmaalaisittain

Kuressaaren iltaelämä kiteytyy keskustaan, raatihuoneen ympäristöön, missä useat baarit, ravintolat ja yökerhot ovat avoinna aina kukonlauluun asti. Useat ruokailuravintolat muuntautuvat illan tullen baareiksi ja yökerhoiksi tarjoten rennontyylikästä illanviettoa hyvän juoman parissa. Yleisesti baareissa ja yökerhoissa juomien, kuten oluiden ja siidereiden, hinnat ovat huomattavasti edullisempia kuin mihin olemme tottuneet kotisuomessa. Spa-hotellien ravintolat ovat tyylikäs valinta viihtyisälle illalle. Keskustasta löytyy myös pubeja kaipaaville esimerkiksi John Bull Pub, joka tarjoaa paitsi viihtyisää tunnelmaa ja maittavaa pubiruokaa, myös hienon näköalan Piispanlinnaan. Vinoteek Prelude puolestaan on elegantti ruokaravintola ja viinibaari, joka viehättää tyylikkyydellään, erinomaisella palvelullaan ja tasokkaalla viinitarjonnallaan. Keskustan suurin ja suosituin yökerho on Nightclub Diva, jossa musiikista kansainvälisessä tunnelmassa vastaavat Viron lahjakkaimmat DJ:t.