Tekemistä Saarenmaalla

”Niin kaunista muuall’ ei löytyä saata, kuin Saarenmaan nurmien kesäinen yö”

Saarenmaa on Viron suurin saari jonka henkeäsalpaavan kaunis merellinen maisema vie matkailijan sydämen mennessään. Saarenmaa on ensisijaisesti kylpylä- ja luontokohde, jossa voi nauttia niin ylellisestä spa-tunnelmasta kuin rantaelämästä ja luontomatkailusta. Saarenmaa on erinomainen matkakohde myös lapsiperheille. Saarenmaahan voi tutustua monin tavoin ja pyörä-, hevos- ja melontaretket ovat erityisen suosittuja. Myös Saarenmaalla musiikki on tärkeässä osassa. Erityisesti kesäaikaan Saarenmaalla järjestetään useita erialaisia musiikkitapahtumia, joista yksi tunnetuimmista on Oopperapäivät. Saarenmaalla on myös oma nimikkovalssinsa.

saarenmaa-viro-008

Top 10 vinkkiä Saarenmaalle

1. Saarenmaan upea luonto kutsuu liikkumaan

Saarenmaan henkeäsalpaavan kaunis luonto kutsuu viettämään aikaa patikoiden, pyöräillen ja veneillen. Saarella on kaiken kaikkiaan viisi luonnonpuistoa. Saarenmaa tarjoaa monia erilaisia opastettuja luonto- ja aktiviteettiretkiä, jotka ovat oiva tapa tutustu saaren elämään, kulttuuriin ja historiaan. Osallistu veneristeilylle upeassa saaristomaisemassa. Pakkaa reppu paikallisilla herkuilla ja lähde vaellusretkelle, viihdy huimapäisellä jeeppisafarilla, nauti aurinkoisesta kajakkiretkestä Kuressaaren lahdella, opi sukellustekniikka tai tee päiväretki läheisiin kyliin mukavasti pyöräillen. Saaren luonto tarjoaa myös ainutlaatuiset mahdollisuudet lintubongaukseen ja yksi suosituimmista lintutorneista on Roomassaaren näköala- ja lintutorni. Mielenkiintoinen luontokohde on myös Vilsandin luonnonpuisto. Kuressaaren raatihuoneen yhteydessä olevasta turisti-infosta voi hakea esitteitä ja tietoa Kuressaaren ja Saarenmaan harrastusmahdollisuuksista. Yksi erinomainen esite tähän tarkoitukseen on suomenkielinen ”Loma Kuressaaressa ja Saarenmaalla”. Lisää tietoa luontoaktiviteeteista löydät täältä: https://visitsaaremaa.ee/fi ja http://www.visitestonia.com/fi/minne-menna/saaret/saarenmaa-ja-muhu

2. Seikkailua Saarenmaalla isoille ja pienille

Vauhtia päivään tuo kiipeilyseikkailu noin 15 km päässä Kuressaaren keskustasta sijaitsevassa Hallikiven seikkailupuistossa. Lähes hehtaarin kokoisella alueella on rakennettu mäntymetsään seikkailuratoja, joissa pääsee testaamaan taitojaan. Vaihtoehtoisesti mukavan päivän voi viettää hevosten parissa hevostila Ratsukievarissa, jossa on mahdollisuus osallistua esimerkiksi suositulle ratsastusvaellukselle Saarenmaan upeassa luonnossa. Lisätietoa alueen harrastusmahdollisuuksista voit lukea täältä: http://www.visitestonia.com/fi/minne-menna/saaret/saarenmaa-ja-muhu?site_preference=normal

3. Euraasian vaikuttavin kraaterikenttä

Kaalin meteoriittikenttä Saarenmaalla on Viron harvinaisin luontonähtävyys. Meteoriitin arvioitu putoamisaika on 7500-7600 vuotta sitten ja sen putoamisen aiheuttamia tuhoja jo silloin asutulle Saarenmaalle on verrattu pienen atomipommin räjähdykseen. Matkaa Kuressaaresta on noin 18 km.

4. Saarenmaan perinteiset tuulimyllyt

Anglan tuulimyllykukkula on yksi Saarenmaan suosituista nähtävyyksistä ja Saarenmaan ainoa alkuperäisen ilmeen säilyttänyt tuulimyllykukkula. Tuulimyllykukkulalla kohoaa viisi tuulimyllyä, joista neljä on perinteisiä saarenmaalaisia pukkituulimyllyjä ja yksi isompi hollantilaistyyppinen tuulimylly. Myllyt ovat avoinna yleisölle ja yhdessä myllyssä on mahdollista nähdä mylläri työssään. Alueella on myös Anglan perinnekulttuurikeskus, jossa on mahdollisuus osallistua erilaisiin työpajoihin.

5. Vaikuttava Pangan rantajyrkänne

Pangan kalkkikivinen rantajyrkänne on vaikuttava näky. Se on korkeimmalta kohdalta 21,3 m korkea ja leveyttä jyrkänteellä on jopa noin 2,5 km. Kaikki Saarenmaan rantajyrkänteet ovat kalkkikiveä, mutta tämä on Saarenmaan ja Muhun pohjoisrannikoiden korkein jyrkänne. Pangan jyrkänteen korkeimmalla kohdalla on muinainen uhripaikka, jonne on tuotu merelle tarkoitettuja uhreja.

6. Lasten monipuolinen Saarenmaa

Saarenmaa tarjoaa myös paljon nähtävää ja koettavaa lapsiperheille. Hienot uimarannat, monipuoliset harrastusmahdollisuudet, teemapuistot, eläinpuistot ja seikkailupuistot ovat aina varma valinta lasten puuhakkaaseen ja hauskaan päivään. Lapset rakastavat eläimiä ja Kipin kylässä sijaitseva minieläintarha onkin täydellinen päiväretken kohde koko perheelle. Täällä voi tutustua perinteisiin kotieläimiin kuten hevosiin ja vuohiin, sekä tehdä tuttavuutta suloisten pupujen kanssa. Eläintilalla asuu myös erikoisia deguja, eli pieniä torvimyyriä. Samalla matkalla voit poiketa ostamaan tuliaisiksi myös luomusaippuaa Goodkaarma-maalaistalosta, joka sijaitsee myös Kipin kylässä.

 7. Viron paras ravintola

Alexander-ravintola on valittu Viron parhaaksi ravintolaksi vuosina 2010, 2011, 2012, 2013 ja 2015. Ravintola sijaitsee Muhun saarella, Pädasten kartanon päärakennuksessa. Laadukkaan ja herkullisen ruoan lisäksi ravintolan sijainti tarjoaa elämyksen mahtavassa kartanoympäristössä. Autolla Saarenmaalle tullessa ajetaan Muhun saaren läpi, joten poikkeaminen täällä käy vaivatta.

8. Keskiaikainen kivikirkko

Karjan kirkko on rakennettu 1300-luvun alkupuolella ja se on säilyttänyt alkuperäismuotonsa lähes muuttumattomana. Pohjois-Euroopan maalaiskirkoista täällä on eniten kiviveistoksia. Karjan kirkko on myös Saarenmaan pienin kirkko.

9. Koguvan kylä

Yksi Viron maatila-arkkitehtuurin merkittävimpiä kohteita on Koguvan kylä Muhun saaren länsirannikolla. Kylä tunnetaan Juhan Smuulin, virolaisen neuvostokirjailin, syntymäpaikkana. Paikalla on nykyisin Muhun museo, jossa pääset tutustumaan mm. koulutaloon, tuulimyllyihin sekä näyttelyyn, jossa on näytteillä mm. Muhun saaren tekstiileitä.

10. Perinteinen rallikilpailu

Urheilunystäviä kiinnostaa varmasti perinteinen Saarenmaan ralli. Ensimmäinen Saarenmaan ralli on ajettu vuonna 1974. Rallikilpailu ajetaan sorateillä saaren länsi- ja keskiosissa. Lisää Saarenmaan tapahtumista löydät täältä: http://www.pienimatkaopas.com/saarenmaa/ajanvietetta.html ja https://visitsaaremaa.ee/fi/suunnittele/saarenmaan-tapahtumat/