Tekemistä Tartossa

Tarttoa pidetään Viron kulttuurin ja sivistyksen pääkaupunkina ja se on valittu vuoden 2024 Euroopan kulttuuripääkaupungiksi. Täältä löytyy aina kiinnostavia tapahtumia teatteriesityksistä konsertteihin ja festivaaleihin. Tartto on mukavan kompakti kaupunki, suurin osa sen nähtävyyksistä, ravintoloista ja yöelämästä keskittyy kahden kadun varrelle.

Inspiroiva kohtaamispaikka kaupungin sydämessä

Tarton suosituimpia kohtaamispaikkoja ja samalla yksi tunnetuimmista nähtävyyksistä on Raekoja plats eli Raatihuoneentori. Raatihuoneen aukio vaikuttavine rakennuksineen on jo itsessään unohtumaton kokemus. Raatihuoneen hempeän vaaleanpunainen ulkoasu, Tarton taidemuseon vino rakennus, kaupungin läpi kulkeva Emajoki ja Suudlevad tudengid -patsas, joka esittää suutelevia opiskelijoita, ovat muutamia Tarton tunnetuimpia maamerkkejä. Raatihuoneen aukio täyttyy kesäisin viihtyisistä kahviloista ja ravintoloista terasseineen, joissa voi nauttia edullisen lounaan, cappuccinon tai kylmän oluen Keskieurooppalaisessa tunnelmassa. Raekoja plats on erinomainen lähtökohta Tarttoon tutustumiselle. Lisätietoa kaupungin nähtävyyksistä ja aktiviteeteista voi kysyä Raatihuoneentorilla sijaitsevasta matkailuinfosta.

Terrakottapatsaita ja kuuluisia raunioita

Monet Tarton tunnetuimmista nähtävyyksistä sijaitsevat Toomemäen puistoalueella, joka on samalla kaupungin suosituin puisto. Toomemäki on saanut nimensä Tarton tuomiokirkon mukaan, jonka rauniot sijaitsevat puistossa. Kirkon rauniot ovat mieleenpainuva nähtävyys ja osittain uudistetussa rakennuksessa sijaitsee tänä päivänä Tarton yliopiston historian museo. Museon torneissa sijaitsevilta näköalatasanteilta on mahdollisuus ihailla kaunista maisemaa yli Tarton. Toinen suosittu nähtävyys on ainutlaatuinen Johanneksen kirkko, joka ihastuttaa satoja vuosia vanhoilla hyvin säilyneillä terrakottapatsaillaan. Myös Johanneksen kirkossa on mahdollisuus ihailla kaunista historiallista Tarttoa kirkon näköalatasanteelta.

Hurmaava Toomemägi kutsuu kävelylle

Toomemägi kuuluu yksinkertaisesti Tarttoon suuntavan matkailijan nähtävyyslistalle. Tämä ihastuttava puistoalue tarjoaa niin viihtyisää oleskelua lehmusten katveessa kuin monia Tarton suosituimpia nähtävyyksiä tutkittaviksi. Puistossa on useita yliopiston menestyneiden oppilaiden ja opettajien kunniaksi pystytettyjä patsaita, sekä viehättäviä polkuja joita pitkin pääsee mm. maineikkaan Tarton yliopiston tähtitornin luo. Puistossa on lisäksi kaksi hyvin erilaista siltaa, Enkelinsilta ja Pirunsilta, jotka johtavat Toomemäelle. Sillat ovat toistensa vastakohtia ja molemmat ehdottomasti vierailun arvoisia.

Helpotusta kulttuurinnälkään

Tartto hemmottelee vierailijoita tasokkaalla ja monipuolisella kulttuuritarjonnallaan. Tarton Vanemuine-teatteri konserttisaleineen on Viron vanhin teatteri ja tarjoaa runsaasti erilaisia musiikki-, baletti- ja oopperaesityksiä ympäri vuoden. Täällä voit nauttia oopperasta, klassisista draamaesityksistä ja tunnetuista musikaaleista sekä konserteista. Vanemuine-teatterin ohjelmatarjonnan näet täältä. Taide-elokuvien ystäville puolestaan Athena kokous- ja kulttuurikeskus on ehdoton vierailun kohde. Virolaiset ovat laulukansaa ja konsertit, festivaalit sekä etenkin laulujuhlat ovat tärkeimpiä kulttuuritapahtumia Tartossa.
Viron Kansallismuseo avautui lokakuussa 2016. Se sijaitsee noin 2 km Tarton keskustasta, entisen Raadin lentotukikohdan ja Raadin kartanon alueella. Uusi museorakennus on ranskalaisen arkkitehtitoimiston nuorten suunnittelijoiden käsialaa. Mahtava rakennus on yli 350 metriä pitkä ja sen pinta-ala on melkein 40 000 m². Museossa on kaksi pysyvää näyttelyä ja yksi tila vaihtuville näyttelyille. Museon suurin näyttely on Viron historiasta, virolaisesta elämäntyylistä ja maan kulttuurista kertova näyttely. Pienempi pysyvistä näyttelyistä kertoo suomalais-ugrilaisten kansojen kulttuurihistoriasta. Ensimmäinen vaihtuvista näyttelyistä esitteli virolaisia kansallispukuja. Museon palveluihin kuuluvat kahvila, ravintola, museokauppa ja oma tila lapsille. Museo on suunniteltu palvelemaan myös ulkomaalaisia matkailijoita. Museossa on käytössä esimerkiksi älylippu, joka vaihtaa automaattisesti näyttelyn esittelytekstit vierailijoiden omalle kielelle. Alussa valittavat kielet ovat viro, suomi, englanti ja venäjä, mutta kielitarjontaa aiotaan laajentaa myöhemmin.

Monipuolisilla ostoksilla Tartossa

Tartto tarjoaa monipuoliset ostosmahdollisuudet aina suurista ostoskeskuksista elegantteihin muotiliikkeisiin ja idyllisiin käsityöputiikkeihin. Muutamia suosittuja ostoskeskuksia ovat Tasku, Kaubamaja ja Zeppelin  sekä muutaman kilometrin päässä keskustasta sijaitseva valtava Lõunakeskus, johon pääsee kätevästi ilmaisella ostoskeskuksen bussilla. Viron vahva käsityöperinne näkyy luonnollisesti myös Tartossa ja yksi ehdottomasti tutustumisen arvoinen kohde on perinteistä Virolaista käsityökulttuuria edustava Antoniuksen piha, jossa Killan mestarit valmistavat koriste- ja käyttöesineitä mm. keramiikasta, nahasta ja lasista. Ostoskeskuksien lisäksi kannattaa suunnata myös perinteisille toreille ja kauppahalleille. Toreilta löytyy muun muassa kukkia, elintarvikkeita, vaatteita ja kenkiä. Yksi tori löytyy linja-autoaseman vierestä, Hotel Dorpatin takaa. Perinteinen Tartuturg-kauppahalli löytyy Vabaduse-puistotien ja Uueturun kulmasta. Täydellisiä kotiinviemisiä ovat käsitöiden lisäksi myös vaatteet, kengät ja antiikki, sekä erikoiset paikalliset elintarvikkeet.

Kansainvälisten makujen Tartto

Tarton ravintolatarjonta on runsas ja monipuolinen. Tarton trendikäs Raatihuoneentori on täynnä erilaisia ruokailupaikkoja viihtyisine terasseineen, joissa voi nauttia edullisen lounaan kera tuopillisen huurteista olutta tai lasillisen hyvää viiniä. Rüütli-kävelykadun varrelta löytyy erinomainen valikoima ruokailupaikkoja monipuolisilla menuilla aina pizzoista räiskäleihin, salaatteihin ja suussasulaviin jälkiruokiin. Tarton ravintolamaailmassa monet eri ruokakulttuurit ovat hyvin edustettuina. Aitoa italialaista tunnelmaa tarjoaa La Dolce Vita, jonka kattavasta pizzavalikoimasta jokainen löytää suosikkinsa ja aterian kruunaa luonnollisesti perinteinen italialainen jäätelö. Sushista pitävälle on puolestaan Tokyo SushiBaar erinomainen valinta. Tarton yliopiston läheisyydessä sijaitsevan ravintola Antoniuksen tyylikäs miljöö, tasokas palvelu ja erinomainen viinilista luovat täydelliset puitteet eleganttiin illalliseen. Chez Andre on tunnettu tyylikkäistä annoksistaan, joiden makumaailmassa yhdistyvät perinteiset virolaiset maut ja kansainvälisyys, erityisesti ranskalainen keittiö.

Suussasulavia kahvihetkiä

Kaupunkikierroksen lomassa on mukava istahtaa alas lepuuttamaan jalkojaan ja nauttimaan kupillisesta hyvää kahvia. Cafe Armastus tarjoaa kahvihetkeen herkullisia leivoksia ja pikkusuolaista, suussasulavia jälkiruokia ja kevyitä aterioita. Toinen hyvin suosittu kahvila on Werner Cafe-Lounge, joka on kuuluisa kakuistaan ja leivoksistaan. Kahvilassa voi nauttia myös salaatteja, pikkusuolaisia sekä keittoja viihtyisässä ja ystävällisessä miljöössä. Kahvila Crepp sijaitsee Rüütli-kadulla ja tarjoaa maittavia salaatteja ja herkullisia creppejä kodikkaassa miljöössä. Pierre Cafe & Chocolaterie raatihuoneen aukiolla on todellinen helmi herkkusuille. Ranskalaistyylisessä kahvilassa on erinomainen valikoima kakkuja, itsetehtyjä konvehteja ja suklaaleivoksia.

Eleganttia, vilkasta ja viihtyisää illanviettoa

Yliopisto- ja opiskelijakaupunkina Tartossa on luonnollisesti vilkas ilta- ja yöelämä ja kaupungissa on runsaasti erilaisia illanviettopaikkoja jokaiseen makuun. Yksi suosituimmista on olutravintola Ruutikellari (Püssirohukelder), joka nimensä mukaisesti on toiminut ruutikellarina aina vuoteen 1809. Tänä päivänä Püssirohukelder toimii ravintolana, jossa on kesäaikaan myös suuri, viihtyisä terassi. Lisäksi ravintola tarjoaa virolais-saksalaisia makuelämyksiä. Vein ja Vine -ravintola on erinomainen valinta viinin ystäville ja yliopiston lähellä sijaitsevan suositun Meat Market -ravintolan tyylikäs Cocktail Bar kutsuu viettämään viihtyisää iltaa ystävien kera perinteisten cocktailien ja trendikkäiden uutuusjuomien parissa. Muutamia suosituimpia yökerhoja Tartossa ovat Maasikas sekä Club Illusion.

Tartossa tapahtuu

Erityisesti kaupunki- ja kulttuurikohteena tunnettu Tartto on täydellinen matkakohde vuoden jokaisena päivänä, mutta ilmastoltaan kotimaamme tyyppinen Tartto näyttää parhaat puolensa kesäaikaan. Tarton kesä täyttyy monenlaisista tapahtumista ja erityisesti laulujuhlat ja festivaalit tarjoavat runsaasti kokemista ja näkemistä jokaisen makuun. Heinäkuussa järjestettävät Hansapäivät on yksi Tarton tunnetuimmista tapahtumista ja kerää paikalle sankoin joukoin kävijöitä nauttimaan erilaisista näytöksistä, ostosmahdollisuuksista ja ruoasta keskiaikaisessa tunnelmassa. Tartossa järjestetään myös useita kesäteatterinäytöksiä sekä elokuvafestivaaleja. Aktiviteetteja Tartosta löytyy ihan jokaiselle vauvasta vaariin – polkupyöräretkiä, veneretkiä, opastettuja kaupunkiretkiä, kylpylöitä, uimarantoja, patikointia ja ratsastusta. Lisätietoa aktiviteeteista ja tapahtumista Tartossa voit lukea Visit Tartu -sivuilta.

Historiaa, perinteitä ja nykypäivää museovierailuilla

Tarton monipuolinen museotarjonta houkuttelee tutkimusretkelle kaupungin historian ja perinteiden maailmaan. Yksi Tarton mielenkiintoisimmista museoista on Tarton yliopiston museo, joka sijaitsee ainutlaatuisella paikalla kaupungin vanhan tuomiokirkon raunioissa. Tarton Yliopiston päärakennus itsessään on hieno nähtävyys ja yliopiston sisätiloissa on yleisölle avoimia tiloja joissa pääsee tutustumaan mm. opiskelijoiden seinäkirjoituksiin tyrmässä, johon oli tapana sulkea niskoittelevia opiskelijoita miettimään tekosiaan. Yliopiston päärakennuksessa sijaitsee myös yksi Viron vanhimpia museoita, yliopiston taidemuseo, jonka juuret juontavat vuoteen 1803.

Toisenlaista perinnettä voi ihailla A.Le Coqin olutmuseossa, jonka näyttely kertoo Viron olutteollisuuden historiasta. Urheilunystäviä kiinnostaa varmasti Viron urheilumuseo ja kaikkien lentokoneista kiinnostuneiden ehdoton vierailukohde on Viron ilmailumuseo. KGB-museossa voi tutustua Tarton Neuvostoliiton aikaiseen maailmaan vankityrmineen ja karuine oloineen. Pienempien lasten mieleen on luonnollisesti Tarton Lelumuseo, joka sijaitsee viehättävässä vanhassakaupungissa. Emajoen varrella sijaitseva Ahhaa-tiedekeskus on mielenkiintoinen kohde koko perheelle. Lisätietoa Tarton museoista ja nähtävyyksistä löydät Like a local guide -sivuilta.

Tutustu Tartoon

Emajoki halkaisee Viron toiseksi suurinta kaupunkia Tarttoa. Ehkä joen jatkuva virtaus on antanut myös kaupungille liikettä, sillä Tartto tunnetaan nuorison ja opiskelijoiden kaupunkina sekä Viron sivistyksen keskuksena. Keski-Euroopan tunnelmaa tuovat kauniit vanhat korttelit ravintoloineen, kaupungin uudempi osa puolestaan tarjoaa hyvät ostosmahdollisuudet. Valinta vuoden 2024 Euroopan kulttuuripääkaupungiksi ei olisi voinut olla osuvampi.

Lue lisää

Viron toiseksi suurin kaupunki tarjoaa kivaa tekemistä lapsiperheille

Lue lisää

Tartto on Viron toiseksi suurin kaupunki ja sitä pidetään myös Viron kulttuurin ja sivistyksen pääkaupunkina. Tartto on hyvä valinta vaihtelua kaipaavalle ja siellä riittää nähtävää matkailijalle.

Lue lisää Tarton hotellimatkoista