Näe ja koe matkalla

Toilan ranta ja satama

Toilan ranta sijaitsee Püha-joen suulla Suomenlahden rannikolla. Rantaan pääsee Oru-puiston läpäisevää tietä pitkin. Uimareissun lisäksi rannalta löytyy myös lentopallokentät ja kesäisin trampoliinit lapsille. Kesäisin rannalla toimii satamakrouvi, josta voi ostaa virvoitusjuomia, jäätelöä ja pientä välipalaa, satamasalonki, jossa on kahvila ja myydään käsityöesineitä ja Kongon cocktailbaari.

Sillamäen kaupunki

Sillamäen kaupunki sijaitsee Suomenlahden rannalla, Sõtke-joen suulla. Toisen maailmansodan jälkeen kaupunkiin perustetiin öljyliuskemalmin käsittelytehdas, jossa lopputuotteeksi saataisiin uraanioksideja. Teollisuutensa vuoksi kaupunki oli neuvostoaikaan tunnettu suljettuna kaupunkina, aina vuoteen 1991 asti. Nykyään kaupungissa voi kohdata sodanjälkeisiin stalinismin ajan rakennuksiin, klassisiin puistoteihin ja museoihin. Kaupunki kehittyy jatkuvasti ja sen keskustan rakennuksia korjataan. Keskustan pääväylä johtaa suoraan mereen, näköalaa pääsee ihastelemaan kulttuuritalon portailta.

Valasten putous

Valasten putos lähellä Sillamäen kaupunkia on Viron korkein putous. Vesi tipahtaa alas 30 metrin korkeudesta. Putoukseen voi tutustua kävelemällä pitkospuita ja puurappusia pitkin putouksen vierelle, josta avautuu näkymä myös 400 000 vuoden aikana syntyneisiin maapallon kerroksiin. Parhaimmillaan putous on keväisin ja tulva-aikana. Valaste on erityisen maalauksellinen myös talvella, kun mereltä puhaltavat pohjoistuulet, jolloin vesiroiskeet muodostavat puihin jääveistoksia.

Orun puisto ja linnan rauniot

Toilan kylpylän vieressä, noin kahden tunnin ajomatkan päässä Tallinnasta itään sijaitsee Orun puisto. Paikalla oli aikoinaan myös linna, mutta se tuhoutui täysin toisessa maailmansodassa. Puisto on kunnostettu ja sieltä on kauniit näköalat merelle. Puistossa voi nykyään tutustua erilaisiin puu- ja pensaslajeihin. Löytää hopealähteen luolan sekä nauttia merinäköalasta ja auringonlaskusta pääskysenpesässä.