Tukholman julkinen liikenne

Julkinen liikenne

Tukholman julkista liikennettä on helppo käyttää. Kaupungissa on käytössä erityyppisiä lippuja, jotka ostetaan etukäteen kioskeista (esim. Pressbyrån) tai infopisteistä. Bussikuskit Tukholmassa eivät enää ota vastaan käteistä, joten osta lippusi ennakkoon.

Tukholman laajaan julkisen liikenteen verkostoon kuuluuvat metrot (T-bana) paikallisjunat ja bussit. Djurgårdenilta keskustaan liikennöi vanhanajan raitiovaunuja ja paikallisliikenteessä poikittaisliikenteessä auttaa esimerkiksi Alvikista etelään moderni Tvärbana (raitiolinja).

Metroasemat on merkitty valkoisella pohjalla olevalla sinisellä T-kirjaimella. SL:n eli Tukholman liikennelaitoksen sivuilla löytyy kaikki tieto, mitä kaupungin julkisilla kulkuneuvoilla liikkumiseen tarvitaan, kuten reittiopas, aikataulut, hinnastot ja muuta ajankohtaista ajankohtaista tietoa liikenteestä. Katso lisää tietoa liikenteestä Tukholman ja SL:n eli Tukholman liikennelaitoksen verkkosivuilta.

Bussit

Esimerkiksi Djurgårdenille pääsee kätevästi bussilla numero 69.

Bussiin noustaan etuovista ja matkakortti tai yksittäinen lippu kosketaan siniseen kortin lukijaan. Kun haluat jäädä pois bussista, paina ”stop” nappia ja bussin ”stannar” valo syttyy. Keskustan sinisissä busseissa täytyy bussista poistuessa avata ovet painamalla oven viereisessä tolpassa olevaa avausnappia.

Metrot ja junat

Helpoimmin Tukholmassa pääsee matkustamaan metrolla. Kaupunki on jaettu kolmeen vyöhykkeeseen. Metrossa voi matkustaa yksittäislipuilla tai matkakorteilla.

Lähes kaikilla asemilla on joko valvotut tai automaattiset portit, joista pääsee läpi joko yksittäislipulla tai matkakortilla. Matkaliput täytyy siis ostaa etukäteen tai käytössä täytyy olla voimassaoleva matkakortti.

Metrot ja junat pysähtyvät kaikilla asemilla reitin varrella lukuun ottamatta express-junia, jotka saattavat ohittaa osan asemista.

Kevyt raideliikenne ja raitiovaunut

Raitiovaunu numero 7 kuljettaa Djurgårdenille, josta löytyvät muun muassa Skansen ja Vasa -museo.

Roslagsbanan, Saltsjöbanan, Lidingöbanan, Tvärbanan ja Nockebybanan asemilla ei ole portteja, mutta vaunuissa on tarkastajia. Lippuja ei voi ostaa vaunuista, vaan junaan tai raitiovaunuun noustessa matkustajalla täytyy olla voimassaoleva lippu tai matkakortti.

Tvärbanan ja Nockebybanan junissa täytyy painaa ”stop” nappia, jotta juna pysähtyy asemalle.

Lautat

Tukholman julkiseen liikenteeseen kuulu myös lauttaliikennettä. Esimerkiksi Slussenilta vanhastakaupungista pääsee näppärästi lautalla djusgärdenille paikallisliikenteen lipulla (linja 82).

Matkakortit ja -liput

Yksittäisiä matkalippuja voi ostaa lippuautomaateista, SL:n myyntipisteitä sekä valtuutetuilta myyjiltä.

SL:N Matkailijakortti

SL:n matkailijakortti on voimassa valinnan mukaan 24 tuntia, 72 tuntia tai 7 päivää. Matkailijakortilla voit matkustaa vapaasti julkisilla liikennevälineillä kaikkialla Suur-Tukholman alueella. Matkakorteilla pääsee myös matkustamaan Djurgårdenin lautoilla Slussenin ja Djurgårdenin välillä. Kortin hinnat ja lisätiedot.

STOCKHOLM PASS -kortti

ostamalla 24 tuntia voimassa olevalla Stockholm Pass etukortilla saat pääsyn tai alennuksen jopa 75 vierailukohteeseen Tukholmassa. Kortilla voit käyttää ilmaiseksi hop on-hop off -busseja ja se sisältää lisäksi useita kiertoajeluja niin maalla kuin merellä. Kortin voi tilata verkosta tai ostaa Tukholmasta esimerkiksi Sergelin torilla, Kulttuuritalon tiloissa sijaitsevasta matkailutoimistosta Stockholms Visitors Center. Lue lisää Stockholm pass -kortista.

Matkailijalippuja ja -kortteja voi kysellä myös menomatkalla Tukholmaan laivan infosta.

Kulkeminen Värtanin terminaalilta

Värtanin terminaalia lähin metroasema (tunnelbana) on Gärdet, jonne on noin 15 minuutin kävelymatka. Terminaalista on hyvät opasteet asemalle.

Bussilla numero 76 pääsee terminaalin edestä keskustaan Kungsträdgårdenille noin 15 minuutissa. Laivan infosta saa kertalippujen lisäksi  ostaa myös 24 tunnin ja 72 tunnin -lippuja sekä Tukholma-kortteja.

Värtanin terminaalilta keskustaan Cityterminaaliin ja takaisin pääsee myös TallinkSiljan Laivabussilla, johon voi ostaa liput laivan infosta tai bussin kuljettajalta (luottokortilla). Tarjolla on myös bussikuljetus satamasta Djurgårdenille.

Taksit

Takseissa vallitsee Ruotsissa vapaa hinnoittelu ja hinnat voivat vaihdella rajustikin. Osalla taksiyhtiöistä on kiinteät hinnat, jotka kuitenkin vaihtelevat kellonajan ja viikonpäivän (arki-viikonloppu) mukaan. Siksi on suositeltavaa, että varmistat kuljetuksen hinnan etukäteen joko tilauksen yhteydessä tai ennen lähtöä. Tässä muutama asia, jotka kannattaa ottaa huomioon Ruotsissa taksilla matkustettaessa.

  • On asiakkaan vastuulla tarkistaa hinnat etukäteen.
  • Hinnan voi tarkistaa ennen autoon astumista keltaisesta tarrasta, joka on useimmiten kiinnitetty auton takaoven ikkunoihin.
  • Tarrassa ilmoitettu hinta perustuu 10 kilometrin, 15 minuuttia kestävään matkaan
  • Taksiasemalta ei tarvitse ottaa jonon ensimmäistä taksia, vaan taksiyhtiön voi vapaasti valita
  • Isojen, tunnettujen taksiyhtiöiden käyttäminen on suositeltavaa
  • Taksamittareiden hinnat ilmoitetaan Ruotsin kruunuissa. Luottokortti käy pääsääntöisesti maksuvälineenä.
  • Pyydä aina taksamittarikuitti maksaessasi matkan.