Näe ja koe matkalla

Uppsalan tuomiokirkko

Tuomiokirkko on Uppsalan maamerkki ja ehdoton virailukohde matkaajille. Viralliselta nimeltään Pyhän Eerikin roomalaiskatolinen tuomiokirkko on Ruotsin tärkein kirkko. Uppsalan tuomiokirkko edustaa ranskalaista gotiikkaa ja on Pohjoismaiden suurin kirkko.

Uppsalan linna

Uppsalan keskustassa sijaitsevan linnan rakennustyöt aloitti kuningas Kustaa Vaasa vuonna 1549. Hänen poikansa jatkoivat rakennustöitä, mutta monien vaihdeiden jälkeen linna valmistui vasta kaksisataa vuotta myöhemmin, vuonna 1766. Sen jälkeen linna on toiminut maaherran residenssinä. Linnan suunnittelusta ovat vastanneet arkkitehdit Carl Hårlemanin, Henrik von Cöllen, Paul Schütz, Franciscus Pahr ja Antonius Watz. Linnan historia on mielenkiintoinen ja se on toiminut valtiopäivien sekä kruunajaisten näyttämönä. Kannattaa ehdottomasti osallistua linnan opastetulle kierrokselle ja kuulla sen värikkäästä historiasta.

Vanha kaupunki

Uppsalan keskustassa on paljon hyvin säilynytta vanhaa rakennuskantaa. Keskustan kujilta löytyy niin kahviloita kuin pieniä putiikkejakin. Kaupungin vanhimmat rakennukset sijoittuvat tuomiokirkon ja Fyrisån joen ympärille.

Pekka Töpöhännän puisto

Olethan sinäkin kuullut satuja Pekka Töpöhännästä…

Näin alkavat lasten suosimat Pekka Töpöhäntä kirjat, joista useimma sijoittuvat Uppsalaan. Kirjailija Gösta Knutsson kuvasi kissoissa usein oman aikansa Uppsalan henkilöitä ja tapahtumia, sillä hän opiskeli Uppsalan yliopistossa. Monien kissojen esikuvat ovatkin hänen tovereitaan. Koska kirjojen tapahtumapaikkana on Uppsala, on kaupunkiin merkitty kävelyreittejä, jotka kuljettavat kirjojen tarinoihin. Carolinaparkenin leikkipuisto on maisemoitu Pekka Töpöhäntä kirjojen teemaan. Siellä voi touhuta Pekka Töpöhännän rakennuksissa tai istua hetken Pekan ja Arkadian Ullan seurassa.

Kasvitieteellisessä puutarha

1600-luvulla perustetussa kasvitieteellisessä puutarhassa on yli 9 000 erilaista kasvilajia ja -lajiketta. Puutarha on Uppsalan yliopiston opetus- ja tutkimuskäytössä, mutta avoin myös vierailijoille. Barokkityyliset suunnitelmat ovat arkkitehti Carl Hårlemanin tekemät.

Gamla Uppsala

Vanha Uppsala sijaitsee noin 5 kilometriä Uppsalan kaupungista pohjoiseen. Alue on laaja tasanko, jossa sijaitsee vanha kivikirkko ja kolme valtavaa hautakumpua. Hautakumpujen rakentuminen sijoittuu kansainvaellusajalle noin 400–500-luvulle. Alue kuuluu Ruotsin tunnetuimpiin muinaisjäännöksiin. Vanhan Uppsalan alueella sijaitsivat myös Moran kivet, jotka toimivat Ruotsin kuninkaiden kruunauspaikkana keskiajalla.

Uppsalan taidemuseo

Uppsalan taidemuseo esittelee taidetta 1800-luvulta nykypäivään. Taide koostuu valokuvista, veistoksista, maalauksista, grafiikasta, installaatioista, äänestä, videoista ja performanssista. Varsin monipuolinen taidekattaus viihdyttää kaikkia vierailijoita.

Fyrishovin vesipuisto

Fyrishovin vesipuistossa viihtyy koko perhe. Eikä ihme, sillä kyseessä on Ruotsin suurin vesipuisto. Vesipuistosta löydät upeiden altaiden lisäksi vesiliukumäkiä, vesiputouksia, vesitykkejä, porealtaita, kiipeilyseinän ja monta muuta koko perheen hauskaa hetkeä.