Vastuullinen ja kestävä matkailu

Uskomme, että unohtumattomat lomamuistot muuttavat elämän onnellisemmaksi, mutta tiedämme, että se ei synny ilman jälkiä ympäristöön ja ilmastoon. Olemme kuitenkin sitoutuneet siihen, että pyrimme omassa toiminnassamme minimoimaan ympäristölle aiheutuvaa hiilikuormaa. Haluamme tehdä joka päivä vastuullisia ja kestäviä päätöksiä. Päätöksiä joissa huomioimme laajasti ympärillä olevaa lähimmäistä, yhteisöä sekä luontoa.

pirita-spa-028

Maailmassa on niin paljon upeita paikkoja ja upeita kansoja. Niistä yhdessä riemuitseminen on parasta, toisen kunnioittaminen on avain ymmärrykseen. Me voimme jokainen pienillä omilla valinnoilla tehdä omaa osaamme paremman huomisen eteen. Kokosimme tähän hieman asioita joihin myös sinä voit vaikuttaa:

Kohteen valinta

 • Matkusta lähelle, esimerkiksi Viroon joka on täynnä upeita elämyksiä ja kohteita. Pääsääntö on, mitä lähemmäs matkustat, sitä vähemmän kuulutat maapallon resursseja matkallasi. Mutta muista, joskus on ihan hyvä lähteä merta edemmäs kalaan.
 • Monet hotellit haluavat tukea kestävää matkailua toiminnallaan. Ympäristöystävälliset hotellit kiinnittävät huomiota kierrätykseen ja pyrkivät minimoimaan jätteensä. Ne vähentävät energiankulutustaan esimerkiksi suosimalla led-valoja, hyödyntämällä kierrätettyjä materiaaleja tai säästämään luontoa käyttämällä orgaanisia puhdistusaineita. Muista valita hotelli myös vastuullisuutta painottaen.

Matkustaminen kohteeseen

 • Junalla tai bussilla matkustaminen on usein ympäristöystävällisin vaihtoehto. Jätä siis oma autosi kotiin ja hyppää junan tai bussin kyytiin. Käyttämämme turistibussit ovat uusia ja siten polttoaineen kulutukselta pienempiä sekä päästöiltään vähäisempiä.
 • Laivaliikenne kuormittaa ympäristöä melko paljon, jos vertaa eri matkustustapoja. Tallink Siljan uusi Megastar alus on kuitenkin suunniteltu aiempaa ympäristöystävällisemmäksi laivaksi ja se onkin edelläkävijä LNG-kaasun käyttämisessä polttoaineena sekä energiatehokkuudessa. Tallink Siljan kaikilla laivoilla kulkee myös rahtia, jotka osaltaan vähentävät matkustajien ympäristökuormaa verrattuna muihin risteilijöihin.
 • Tallink Siljan kaikki uusimmat alukset ovat rakennettu Suomessa Rauman telakalla. Tämä takaa alusten turvallisuuden, mutta myös merkittävän talousvaikutuksen koko Suomen kansantaloudelle sekä suomalaisten innovaatioiden kehittämisen ja hyödyntämisen myös energiatehokkuudessa.
 • Lentoliikenne on yleensä huonoin vaihtoehto ympäristön kannalta. Lentoliikenteessä kannattaa kuitenkin muistaa, että suorat lennot ovat välilaskullisia parempia. Mitä uudempi konetyyppi sitä energiatehokkaampi on myös matka. Pakkaamalla kevyesti voit vaikuttaa lentosi päästöihin.
 • Halutessasi pystyt myös kompensoimaan matkustamisesi päästöjä lahjoittamalla pienen summan valitsemaasi vastuulliseen ilmastoprojektiin.

Kohteessa

 • Tutustu kohdemaan kulttuuriin ennen matkaasi. Vieraan maan tavat ja arvot saattavat poiketa omistamme, mutta on tärkeää että kunnioitamme niitä matkallamme. Voit myös opetella muutaman sanan kohdemaan kieltä kuten kiitos, anteeksi tai hyvää päivää. Paikallista kulttuuria tuntemalla saat myös lämpimämmän vastaanoton ja kohtaamisista kohdemaan asukkaiden kanssa muodostuu syvällisempiä.
 • Suosi paikallista. Tuontituotteiden sijaan osta paikallisia tuotteita. Vieraile toreilla, valitse lähiruokaa tarjoava ravintola ja hyödynnä paikallisten tarjoamia palveluita.
 • Monesti esimerkiksi buffet-pöydät notkuvat mitä herkullisimpia keittiön antimia, jotka houkuttelevat santsaamaan lautasen äärimmilleen täyteen. Usein et jaksakaan syödä kaikkea, ja tähteet päätyvät ruokahävikkiin. Kerää lautasellesi vain sen verran kuin syöt ja vältä ruoan haaskaaminen.
 • Huomioi ympäristö valinnoillasi. Muista sulkea valot ja ylimääräiset sähkölaitteet, kun et ole huoneessasi tai tarvitse niitä. Mieti tarvitsetko siivousta joka päivä tai onko pyyhkeiden vaihtaminen tarpeen päivittäin. Voit itse osallistua ympäristön suojelemiseen jättämällä käyttämättä joidenkin hotellien tarjoamat minishampoopullot. Voit säästää sähköä sulkemalla television ja valot, kun lähdet huoneestasi.
 • Tutustu kohteeseen kävellen tai polkupyörällä. Useimmista kohteista on mahdollista vuokrata pyöriä, jolloin pääset myös hieman pidemmälle tutustumisretkelle. Kun välimatkat kohteessa käyvät liian pitkiksi kävellen tai pyörällä, voit käyttää paikallista julkista liikennettä taksilla matkustamisen tai auton vuokrauksen sijaan. Myös sähköpotkulautailu on hyvä vaihtoehto. Suurkaupungeissa busseilla, junilla, metroilla ja ratikoilla matkustaminen on kätevää sekä taksilla tai vuokra-autolla matkustamista edullisempaa ja vähäpäästöisempää. Pienemmissä kohteissa kulkemiseen löytyy usein vaihtoehdoksi paikallisbussi, ja pidempiä matkoja esimerkiksi kaupunkien välillä pääsee usein kulkemaan linja-autolla tai junalla. Hyödynnä digitaalisuutta ja etsi esimerkiksi https://www.rome2rio.com/ -sivulta julkisen liikenteen kulkumahdollisuuksia matkakohteessasi.
 • Useissa kohteissa myös hanavesi on juomakelpoista. Suosi hanavettä pullotetun veden sijaan.

Kotona

 • Ennen matkaa voit valita matkainfon ja laskun sähköisenä, jolloin sinulle ei lähetetä paperisia laskuja ja matkainfoa. Voit myös hyödyntää Ikaalisten Matkatoimiston mobiilisovellusta, joka auttaa matkasi eri vaiheissa.
 • Huolehdi, että matkasi aikana ylimääräiset sähkölaitteet tai valot eivät ole päällä. Mikäli sinun on mahdollista, säädä kotisi huonelämpö ja ilmastointi pienelle matkan ajaksi, jolloin säästät energiaa.

Myös Ikaalisten Matkatoimisto haluaa olla vastuullinen

 • Olemme kokonaan suomalainen perheyritys ja pyrimme tekemään päivittäin päätöksiä jotka ovat vastuullisia ja kestäviä niin asiakkaidemme, työntekijöidemme, yhteistyökumppaneidemme kuin ympärillä olevan yhteisön ja yhteiskunnan sekä luonnon ja ilmaston näkökulmasta
 • Pyrimme käyttämään yhteistyökumppaneidemme uusimpia busseja. Uudet bussit ovat usein erittäin energiatehokkaita, aiheuttaen vähemmän päästöjä kuin vaikkapa keskiarvoisesti raideliikenne.
 • Pyrimme optimoimaan bussimme mahdollisimman korkealle täyttöasteelle jolloin kuljetuksesta syntyvät päästöt jakautuvat mahdollisimman monelle ihmiselle.
 • Suosimme suoria lentoja kohteisiin
 • Toimimme vastuullisena matkanjärjestäjänä. Ikaalisten Matkatoimisto on Suomen vakavaraisimpia matkatoimistoja ja takaa näin täysimääräisesti matkapakettilain asettaman kuluttajansuojan myös kriisitilanteissa.
  • Turvanasi on siis lainsäädäntö sekä kuluttajansuoja. Haluamme olla kumppanisi matkalla ja siten sitoudumme auttamaan kaikissa kohtaamissasi ongelmissa.
  • Päivystämme 24/7 suomalaisella palvelulla
  • Olemme toteuttaneet joustavat peruutusmahdollisuudet tautitilanteen sattuessa kohdalle
 • Pyrimme pienentämään toimintamme aiheuttamia hiilipäästöjä ja etsimme mahdollisuutta tarjota asiakkaillemme matkan kompensaatiota sekä hiilijalanjäljen laskentaa
 • Edistääksemme vastuullista matkailua olemme Reilun matkailun yhdistyksessä jäsenenä
 • Allekirjoitimme matkailualan yhteisen julistuksen Helsinki Declarationin vastuullisen matkailun edistämiseksi
 • Panostamme digitaaliseen palveluun ja digitaalisiin innovaatioihin jotka muuttavat matkailua kestävämmäksi
 • Olemme mahdollistaneet koko henkilöstöllemme etätyöskentelyn, mikä vähentää olennaisesti työmatkaliikennettä
 • Tallink Siljalle on myönnetty MSC sertifikaatti laivalla tarjoiltavien merenelävien jäljittävyyttä koskien

Tutustu myös

Ikaalisten Matkatoimisto – eli me – ollaan suomalainen perheyritys. Me uskotaan, että unohtumattomat lomamuistot muuttavat ihmisen elämän paremmaksi!

Katso meidän tarina

Katso IMT:n arvot joihin sen koko toiminta perustuu.

Lue lisää

Pyörä mahdollistaa uusia elämyksiä moneen lomaan. Kaupunkilomalle voit nopeasti kiertää nähtävyyksiä tai tehdä retkiä kaupungin ulkopuolelle. Luontoelämyksiä etsiessä hyppy pyörän selkään mahdollistaa seikkailut elämykseltä toiselle. Voit kuljettaa pyörää mukana matkallasi tai napata vuokrapyörän kohteesta.

Lue lisää

Lomamatkaa suunnitellessa tulee vastaan kysymys, suunnitellako itse matka alusta loppuun vai valitako valmismatka? Molemmissa vaihtoehdoissa on hyvät puolensa...

Lue lisää