Viron alkoholivero aleni – muuttuuko matkustaminen?

Suomalaisten matkailu ei muuttunut niin paljon kuin etukäteen ajateltiin – alkoholilla ei ole isoa merkitystä matkakohteen valintaan.

Ikaalisten Matkatoimisto teetti kyselyn alkoholiostojen tärkeydestä suomalaisille matkailijoille Virossa ja Latviassa. Kysely tehtiin juuri ennen Viron alkoholiveron alentamista touko-kesäkuun aikana ja siihen osallistui kaikkiaan noin 2300 henkilöä. Kyselystä käy ilmi, että suomalaiselle matkustajlle alkoholin tuontimahdollisuutta tärkeämpää on mahdollisuus tuoda vaatteita, makeisia ja kosmetiikkaa. Kyselystä kävi myös ilmi, että kohdemaan alhaisemmalla alkoholiverolla ei ole juurikaan vaikutusta matkakohteen valinnassa.

Virossa tai Latviassa matkustaneista 85% toi alkoholia Suomeen

Ikaalisten Matkatoimiston teettämän kyselyn mukaan 85% kaikista Viroon tai Latviaan matkustaneista toi alkoholia Suomeen. Puolet kaikista vastanneista kertoivat tuoneensa alkoholia 1 tai 2 kertaa viimeisen 12 kk aikana. Joka kuudes Viroon tai Latviaan matkustanut suomalainen ei tuo lainkaan alkoholia Suomeen. Muualle kuin Viroon tai Latviaan matkustaneista suomalaisista yli 60 prosenttia kertoi tuoneensa kotimaahan alkoholia matkaltaan. Alkoholin tuominen Virosta tai Latviasta lomamatkan yhteydessä on siis huomattavasti suositumpaa kuin alkoholin tuonti lomamatkaa viettäessä toisaalla.

Virosta alkoholia tuoneet tuovat eniten viiniä, kuohuviiniä ja shampanjaa

Virosta alkoholia tuoneista suomalaisista yli 37% kertoivat tuoneensa viiniä, kuohuviiniä tai shampanjaa. Viinin tuonti on alkoholituotteista suosituin, väkevien ollessa alle 35% ja oluen ja siiderin hieman alle 28%.

 

Vaatteet, makeiset ja kosmetiikka ovat alkoholin tuontia tärkeämpää

Virossa ja Latviassa matkustaneet arvostivat vaatteiden, makeisten ja kosmetiikan tuonnin tärkeämmäksi kuin alkoholituonnin. Kaiken kaikkiaan suomalainen etsii matkaltaan muita kuin shoppailumahdollisuuksia, sillä ostosten tuonti koettiin kaikissa tuotteissa vain hieman merkitykselliseksi. Tärkeimmäksi ostosten kohteeksi nousi vaatteet. Mahdollisuus tuoda alkoholia Suomeen on tärkeämpää Baltiaan matkaaville verrattuna suomalaisiin jotka matkustivat muualle maailmaan: Viroon matkanneet 4,2, Latviaan matkanneet 4,4, muualle maailmalle matkanneet 2,9.


Paikallinen hintataso vaikuttaa huomattavasti matkakohteen valintaan

Kaikista vastanneista kolme neljästä kertoo, että hintatasolla on vaikutusta matkakohteen valintaan. Viroon ja Latviaan matkustettaessa hintatason merkitys kasvaa. Viron matkanneista yli 81 prosenttia kertoo hintatasolla olevan vaikutusta ja Latviaan matkanneista yli 84 prosenttia kertoo hintatasolla olevan vaikutusta. Hintatason vaikutus matkakohteen valintaan korostuu Viron ja Latvian matkustaneiden kesken: kaikki vastaajat 41,6%, Viroon matkanneet 45,4%, Latviaan matkanneet 50,2%.

Alkoholiverolla ei ole merkitystä matkakohteen valintaan

Suomalaisten matkailijoiden matkakohteen valintaan alkoholin verotuksella ei ole juurikaan vaikutusta. Yli 55% kaikista vastanneista kertoi, että alkoholin verotuksella ei ole lainkaan vaikutusta matkakohteen valintaan. Yli 95% matkustaneista kertoivat, ettei alkoholilla ollut merkittävää vaikutusta. Myöskään Viroon tai Latviaan matkustaneet suomalaiset eivät pidä alkoholiverotusta merkittävänä matkakohteen valinnassa, vaikka näissä kohdemaissa alhaisen alkoholiverotuksen vaikutus oli hieman merkittävämpi kohteen valintaa tehdessä. Lähes 52% kaikista Viroon matkustaneista kertoi, ettei alkoholivero vaikuttanut kohteen valintaan millään tavalla. 5 prosentilla Viroon matkanneista ja 4 prosentilla Latviaan matkanneista alhainen alkoholivero on vaikuttanut merkittävästi matkakohteen valintaan.

 

 


Alkoholin matkustajatuonti lisääntyi vuoden takaiseen verrattuna – vaikka litramääräinen tuonti väheni

Terveyden ja Hyvinvoinnin laitoksen teettämän kyselytutkimuksen mukaan suomalaiset matkustajat toivat ulkomailta yhteensä 58,9 miljoonaa litraa alkoholijuomia toukokuun 2018 ja huhtikuun 2019 välillä. Sataprosenttiseksi alkoholiksi muunnettuna alkoholin matkustajatuonti lisääntyi 7,3 prosentilla 6,9 miljoonaan litraan. Koska alkoholijuomien litramääräinen tuonti samalla ajanjaksolla väheni 4,7 prosenttia, tuotiin ulkomailta keskimäärin yhä väkevämpia alkoholijuomia.

Matkustajat toivat Suomeen panimotuotteita 39,6 miljoonaa litraa vuoden 2018 toukokuusta vuoden 2019 huhtikuuhun kestäneen raportointijakson aikana. Kaikkiaan panimotuotteiden matkustajatuonti väheni 12 prosenttia edelliseen 12 kuukauden raportointijaksoon verrattuna. Mietoja viinejä matkustajat toivat 10,0 miljoonaa litraa ja väkeviä alkoholijuomia 7,1 miljoonaa litraa.

Matkustajatuonti lisääntyi väkevien juomien, välituotteiden eli väkevöityjen viinien ja juomasekoitusten, viinien ja siidereiden kohdalla mutta väheni oluissa ja long drink -juomissa. Lähde THL.


Viron alkoholiveron muutokset vuosina 2017-2019

Viro laski alkoholiveroa heinäkuussa 2019 sen jälkeen, kun se oli korottanut veroa toistuvasti vuosina 2017 ja 2018. Veronkorotukset nähtiin syynä suomalaisten matkailijoiden hiipumiseen.

Viro korotti helmikuussa 2017 kaikkien alkoholijuomien valmisteveroja 10 prosentilla. Heinäkuussa 2017 Viro nosti alkoholiveroja toistamiseen korottamalla oluen valmisteveroja 70 prosentilla ja käymisteitse valmistettujen korkeintaan 6 tilavuusprosenttia alkoholia sisältävien juomien verotusta 45 prosentilla. Veronkorotukset jatkuivat helmikuussa 2018, jolloin Viro korotti oluen valmisteveroa 9 prosenttia, viinien 20 prosenttia ja väkevien 5 prosenttia. Heinäkuun alusta 2019 alkaen Viro alensi oluen, siiderin ja väkevien alkoholijuomien valmisteveroa 25 prosentilla.

Myös Suomessa korotettiin alkoholin valmisteveroja vuoden 2018 alussa keskimäärin 10 prosenttia. Vuoden 2018 alusta lähtien muun muassa päivittäistavarakaupat saivat oikeuden myydä enintään 5,5 tilavuusprosenttia etyylialkoholia sisältäviä alkoholijuomia aiemman 4,7 prosentin sijaan. Samalla valmistustaparajoite poistui ja kaikkia korkeintaan 5,5 tilavuusprosenttisia alkoholijuomia saa nykyisin myydä paikoissa, joilla on vähittäismyyntilupa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on arvioinut, että Viron alkoholijuomien valmisteverojen korotus heinäkuussa 2017 ja Suomen alkoholilain uudistus 2018 ovat todennäköisesti osaltaan vaikuttaneet alkoholijuomien matkustajatuonnin kehitykseen laskevasti.

Lue lisää Ikaalisten Matkatoimistosta

Ikaalisten Matkatoimisto – eli me – ollaan suomalainen perheyritys. Me uskotaan, että unohtumattomat lomamuistot muuttavat ihmisen elämän paremmaksi!

Katso meidän tarina

Toteutimme joulukuun 2016 - tammikuun 2017 aikana kyselyn suomalaisten suhtautumisesta Helsinki-Tallinna -tunnelihankkeeseen. Lue kyselyn tulokset!

Lue lisää