Viron parhaat luontokohteet

Viron luonto on hyvin monimuotoista – pitkiä rannikkoja, ikimetsiä, vesiputouksia, salaperäisiä soita ja rämeitä sekä maalauksellisia järviä. Puolet Viron pinta-alasta on metsää, joten luonto ei koskaan ole kaukana! Tähän olemme poimineet sinulle parhaat tärpit luontomatkailuun Virossa. 

Lahemaalta löytyy rantaviivaa, suomaastoja, mäntymetsiä, jokia ja siirtolohkareita ja se on yksi Euroopan merkittävimmistä metsien suojelualueista. Käy ainakin upealla Virun rämesuolla. Suon keskelle rakennetun näköalatornin luo kulkee pitkospuista tehty leveä luontopolku, jota pitkin voi kulkea pyörätuolin tai lastenvaunujen kanssa. Suojärveen voi halutessaan pulahtaa uimaan. Lahemaan alueella sijaitsee myös Altjan kalastajakylä sekä mielenkiintoinen Käsmun kylä. Altjan kylässä voit ihastella perinteistä ja aitoa virolaista kylätunnelmaa ja Käsmun kapteenien kylässä pääset tutustumaan merenkulun historiaan. Lahemaan kansallispuisto sijaitsee Viron pohjoisrannikolla vain noin 70 kilometrin päässä Tallinnasta. Hurmaava Vihulan kartano, jossa toimii ekokylpylä, on hyvä Lahemaa-retken aloituspiste.

Jägalan putous on näyttävä kokonsa vuoksi. Se on lähes kahdeksan metriä korkea ja yli 50 metriä leveä. Kyseessä onkin Viron levein luonnollinen vesiputous. Putous on erityisen upea näky keväällä tulvavesien aikaan tai talvella, kun jäätyneet vesimassat muodostavat jääseinän, jossa on suuria jääpuikkoja. Lisäksi vesiputoukseen saattaa talvella syntyä myös jäätunneleita. Putous sijaitsee noin puolen tunnin ajomatkan päässä Tallinnasta Jägala joen alajuoksulla.

Väike-Maarjan alueelta löytyy seitsemän kirkasvetistä Äntun järveä. Järvien vesi on kesäisinkin kylmää, mutta kristallinkirkasta. Järviin voi tutustua tarkemmin Äntun järvien vaellusreiteillä. Järvistä Valgejärv on kesäisin myös suosittu uimapaikka, Vahejärv ja Sinijärv ovat ainutlaatuisia erityisen sinivihreän värinsä ja kirkkautensa vuoksi. Rakveren kaupunki on oiva tukikohta Äntun järvien tutkimiseen. Ajoaika Rakveresta on noin puoli tuntia. 

Soomaa tunnetaan ehkä parhaiten niin sanotusta viidennestä vuodenajasta, jolloin lumien sulaminen ja sateet saavat joet ja suot tulvimaan matalille teille, metsiin ja kyliin. Tällöin veneistä ja kanooteista tulee päivittäisiä kulkuvälineitä. Tulva-aikana kansallispuiston alueella voi tehdä melontaretkiä. Muita hyviä vierailukohteita ovat Riisan ja Kuuraniidun luontopolut, näköalatornit, riippusillat sekä Ingatsin pitkospuut, jotka johtavat 8-metriselle, Euroopan korkeimmalle suorinteelle. Pärnusta on Soomaan kansallispuiston alueelle noin tunnin ajomatka.

Kaunis Keilan putous on kuusi metriä korkea ja kymmeniä metrejä leveä. Kierrä kolme kilometriä pitkä ympyrän muotoinen Keila-Joan puiston luontopolku. Polku kulkee pitkin Keila-joen rantaa ja puiston halki, jossa on useita portaita ja riippusiltoja. Tutustu myös kauniiseen Keila-Joan kartanorakennuksiin. Ota tukikohdaksi Laulasmaa Span kylpylä, joka sijaitsee erinomaisella paikalla merenrannalla pitkän valkoisen hiekkarannan läheisyydessä mäntymetsän syleilyssä.

Taevaskodat ovat eteläisen Viron vierailluimpia matkakohteita paikallisten keskuudessa. Nämä majesteettisen hiekkakivikalliot ja koskematon joki muodostavat Ahja-joen luonnonsuojelualueen kauneimman osan. Näissä maisemissa on helppo uskoa Taevaskodan legendoihin, jotka kertovat luolista ja salakäytävistä, piruista ja kultakampaisesta neidosta. Taevaskodan vaellusreitille pääsee helposti autolla Tartosta, josta matkaa kertyy vain noin 45 kilometriä.

Viron ehkäpä maalauksellisimmat suot löytyvät Endlan luonnonsuojelualueelta. Kannattaa suunnata esimerkiksi Männikjärven vaellusreitille, jolta avautuu kauniit näkymät Männikjärvelle ja ympäröivälle suolle. Keskellä suota kohoaa komea torni ja sen huipulta avautuu mykistävä näkymä parisataa hehtaaria suurelle keidassuolle. Ota tukikohdaksi Rakveren kaupunki, josta on noin tunnin matka Männikjärvelle.

Katso kohteet kartalla:

Tutustu Viron matkoihimme, saatavilla myös omalla autolla!

Baltian hotellimatkojemme valikoima on laaja. Meiltä saat Tallinnan, Riikan, Pärnun ja monen muun kohteen kaupunkilomat parhaaseen hintaan. Kuljetukset hotellimatkoille ovat monilta reiteiltä Suomessa.

Lue lisää

Omalla autolla Baltiaan! Tutustu meidän reittiehdotelmiimme tai räätälöi oma unelmien road trip -matkasi.

Lue lisää

Tutustu muihin Baltian vinkkeihimme

Vilauksen menneiden aikojen loistosta voi löytää Viron kartanoista. Virossa on yli 1000 linnaa ja kartanoa ja näistä noin 100 on aktiivisessa käytössä - gallerioina, ylellisinä kartanohotelleina ja gourmet-ravintoloina. Olemme poimineet sinulle muutamia Viron kiinnostavimpia ja kauneimpia kartanoita.

Lue lisää

Rantalomaa voi viettää yllättävän lähellä. Hiekkadyynejä, kilometrien pituisia rantaviivoja, aurinkoa ja kaunista luontoa - kaikkea tätä löytyy Baltiasta. Tutustu Ikaalisten Matkatoimiston Viron, Latvian ja Liettuan parhaisiin rantakohdevinkkkeihin.

Lue lisää Baltian rantakohteista

Latvian luonto tarjoaa upeita hiekkarantoja, kansallispuistoja, soita ja metsiä, salaperäisiä luolia ja harvinaisia eläinlajeja. Latviasta löytyy luonnossa viihtyvälle matkailijalle unohtumattomia luontomuistoja. Heitä reppu selkään ja lähde seikkailuun!

Lue lisää